E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο χριστουγεννιάτικος Γολγοθάς των φορολογούμενων

Τι πρέπει να πληρωθεί μέχρι την επόμενη Δευτέρα

Δημοσίευση 24/12/2018 | 08:39

Ο χριστουγεννιάτικος Γολγοθάς των φορολογούμενων

Ούτε μια, ούτε δυο αλλά έως και εννιά φορολογικές υποχρεώσεις καλούνται να εκπληρώσουν έως και την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις.

Με την εκπνοή του χρόνου θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν φόρους και τέλη που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι την επόμενη Δευτέρα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν τις εξής εκκρεμότητες με την Εφορία:

1. ΕΝΦΙΑ: Φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη μηνιαία δόση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018. Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν τη δόση θα επιβαρυνθούν με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής. Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη πληρώσει τις τρεις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και δυσκολεύονται να πληρώσουν την τέταρτη έχουν τη δυνατότητα να την εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων.

2. Τέλη κυκλοφορίας: Πάνω από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων, των μοτοσικλετών και των λοιπών οχημάτων για το έτος 2019. Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ ενώ όσοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου που ίσο με ίσο με το ύψος των τελών που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ΙΧ πρέπει να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ύψους 135 ευρώ. Αν δεν καταβάλει το ποσό αυτό μέχρι την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου από τις αρχές Ιανουαρίου 2019 θα πρέπει να πληρώσει 270 ευρώ.

3. Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν την έκτη και τελευταία μηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος. Το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ.

4. ΦΠΑ: Εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει να πληρώσουν το ΦΠΑ.

5. Φόρος εισοδήματος για πυρόπληκτους: Φυσικά πρόσωπα και Επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού θα πρέπει να καταβάλουν την τρίτη (και τελευταία) δόση του φόρου εισοδήματος.

6. Δόσεις ρυθμίσεων: Η πληρωμή μηνιαίων δόσεων από ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία.

Επίσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 θα πρέπει:

7. Να έχουν υποβληθεί δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και να έχουν πληρωθεί εφάπαξ οι αναλογούντες ΦΜΑ απ’ όσους φορολογούμενους επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα σε περιοχές όπου από την Πρωτοχρονιά αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες.

8. Να έχουν υποβληθεί δηλώσεις ακινησίας και να έχουν κατατεθεί οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας στις αρμόδιες ΔΟΥ για οχήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να τα κυκλοφορούν από το νέο έτος, για να απαλλαγούν από τέλη, τεκμήρια και φόρους πολυτελείας.

9. Να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου γονική δωρεάς ή δωρεάς χρηματικών ποσών και να έχει πληρωθεί ο φόρος για όσους θέλουν να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελεύθερος ο πατέρας Φραγκιαδάκης ‑ Απαγορεύεται να πάει στα Βορίζια

Ελλάδα 21.11.2025
Στον 58χρονο επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι

Νέος Κόσμος: Στη φυλακή ο 29χρονος για τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του 58χρονου

Ελλάδα 21.11.2025
Ο 29χρονος κατά την απολογία του προσπάθησε να αποσείσει τις ευθύνες, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του θύματος δεν προκλήθηκε από τα δικά του χτυπήματα

Τοποθετήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα – Πότε θα φωταγωγηθεί

Ελλάδα 21.11.2025
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο κοσμεί το Σύνταγμα και «μαγνητίζει» τα βλέμματα

Ο Καρέτσας ανανέωσε με την Γκενκ μέχρι το 2029

Αθλητικά Νέα 21.11.2025
Οι «μνηστήρες» του Έλληνα άσου πλέον θα χρειαστεί να δαπανήσουν ακόμα μεγαλύτερο ποσό για να τον κάνουν δικό τους

Ένοπλοι απήγαγαν 52 μαθητές από καθολικό σχολείο στη Νιγηρία

Κόσμος 21.11.2025
Οι επιθέσεις έχουν φέρει στο προσκήνιο την έλλειψη ασφάλειας στη χώρα

ΑΧΕΠΑ: Με οξεία ηπατική ανεπάρκεια ζευγάρι που έφαγε μανιτάρια

Ελλάδα 21.11.2025
Πάει στη Ρώμη για μεταμόσχευση η γυναίκα, θα μεταφερθεί και ο άνδρας

Νεκρό 13χρονο κοριτσάκι σε σχολείο στον Πειραιά: Πνίγηκε με την τροφή του

Ελλάδα 21.11.2025
Αρχικά το παιδί προσπάθησαν να σώσουν με ΚΑΡΠΑ οι επαγγελματίες υγείας του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου

«Σπιλώνει τη μνήμη του»: Η οικογένεια του 22χρονου που πνίγηκε με burger επιμένει ότι δεν ήταν challenge

Ελλάδα 21.11.2025
«Δεν ξέρω ποιος το έβγαλε από το μυαλό του» ξεσπά συγγενής του άτυχου 22χρονου

«Είναι ένας μελλοντικός βιαστής», έλεγε η δασκάλα στο Λουτράκι για τον 6χρονο μαθητή που την ακούμπησε

Ελλάδα 21.11.2025
«Η μητέρα ήταν πολύ σοκαρισμένη και μάλιστα έκλαιγε και ήθελε οπωσδήποτε να προβεί σε μήνυση»

Δεν θα παίρνει μπρος το αυτοκίνητο χωρίς αλκοτέστ και δεν θα ξεκινά η μηχανή αν δεν φορά ο οδηγός κράνος

Ελλάδα 21.11.2025
Ποια είναι τα νέα μέτρα για την οδική ασφάλεια που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από τους πρώτους μήνες του 2026