E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο Θέμης Μαρίνος που ανατίναξε τον Γοργοπόταμο

Ήταν μέλος της Βρετανικής Συμμαχικής Αποστολής (BLO) κατά τη διάρκεια της κατοχής

Δημοσίευση 23/12/2018 | 13:39

Πέθανε ο Θέμης Μαρίνος που ανατίναξε τον Γοργοπόταμο

«Έφυγε» από τη ζωή ο Θέμης Μαρίνος που ανατίναξε τη γέφυρα του Γοργοποτάμου μαζί με αντάρτες και συμμάχους.

Ο Θέμης Μαρίνος ήταν μέλος της Βρετανικής Συμμαχικής Αποστολής (BLO) κατά τη διάρκεια της κατοχής και συγγραφέας ιστορικών βιβλίων για την εθνική αντίσταση στην Ελλάδα.

Ο Θεμιστοκλής Μαρίνος γεννήθηκε το 1917 στη Ζάκυνθο.

Το 1940-41 πολέμησε στο ΕλληνοΑλβανικό Μέτωπο και στη Μάχη της Κρήτης ως έφεδρος αξιωματικός. Συνελήφθη από τον Γερμανικό στρατό και αφού δραπέτευσε συνεργάστηκε με την αντίσταση στο νομό Ρεθύμνης, διέφυγε αργότερα στην Αίγυπτο με υποβρύχιο και κατατάχτηκε στην 1η Ελληνική Ταξιαρχία. Αποσπάστηκε από τον Πρίγκιπα Πέτρο στο βρετανικό Κέντρο Ειδικής Εκπαιδεύσεως στην Παλαιστίνη όπου και εκπαιδεύτηκε. Το Σεπτέμβριο του 1942 ως μέλος της βρετανικής ομάδος αλεξιπτωτιστών προσγειώθηκε μαζί με άλλους Βρετανούς αξιωματικούς στην Ελλάδα και ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου με τη βοήθεια των δύο μεγάλων αντιστασιακών οργανώσεων ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ, διακόπτοντας τον εφοδιασμό των Γερμανών στη Β. Αφρική.

Παρέμεινε στην Ελλάδα ως σύνδεσμος του Γενικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής. Τον Ιούλιο του 1943, με την απόβαση των συμμάχων στη Σικελία κατεύθυνε τις επιχειρήσεις παραπλανήσεως και δολιοφθοράς κατά του Άξονα στην Αιτωλο-Ακαρνανία, παίρνοντας μέρος στις ανατινάξεις των γεφυρών από το Μακρυνόρος ως την Άρτα και συγκεκριμένα τις Αννίνου, Κομποτίου, Αγ. Νικολάου και Ζούτου.

Τον Ιανουάριο 1944, επέστρεψε στην Αίγυπτο και από εκεί στα Επτάνησα για να αναλάβει νέα αποστολή με διαταγή του Γενικού Στρατηγείου στα νησιά του Ιονίου, όπου οργάνωσε και διοίκησε το μυστικό δίκτυο πληροφοριών και δολιοφθορών μέχρι τον Νοέμβριο του 1944.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήρωας του Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης

Για έναν γενναίο στρατιωτικό και σπουδαίο οικονομολόγο κάνει λόγο με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντάς τον ως ήρωα του Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Μαϊμού γιατρός» στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου: Τι κατάφερε να κάνει πριν τον αντιληφθούν

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Αγνωστος Ρομά φορώντας ιατρική ενδυμασία εισέβαλε σε θαλάμους της Παθολογικής Κλινικής και αφαίρεσε χρήματα, κινητά και τραπεζικές κάρτες από ασθενείς και συνοδούς.

Αίγιο: «Τους αγαπούσα πολύ, είμαι αθώος» – Τα νέα στοιχεία που «δένουν» τον 65χρονο για το διπλό φονικό

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Οι αστυνομικές αρχές διερευνούν όλα τα πιθανά κίνητρα του δράστη

Μουντιάλ 2026: Προσοχή στους νέους κανονισμούς

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Νέοι καιροί νέα ήθη από τη FIFA

Η ΣΤΑΣΥ απέρριψε το αίτημα του Athens Pride για αφίσες στο Μετρό

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, η ΣΤΑΣΥ αρνήθηκε την ανάρτηση αφισών του Athens Pride στους σταθμούς του Μετρό Αθήνας.

Στις φλόγες ξανά η Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν «πλήγματα αυτοάμυνας» κατά του Ιράν ‑«Θα τους χτυπήσουμε σκληρά», λέει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις που περιγράφονται ως «πλήγματα αυτοάμυνας» εναντίον του Ιράν, σύμφωνα με την αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM).

Σαρδηνία: Έντονες αντιδράσεις για παραλία που απαγορεύει ομπρέλες σε ηλικίες 10‑65 ετών

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Πρέπει να φέρουμε μαζί τον παππού;» - Οργισμένοι Ιταλοί αντιδρούν στο μέτρο γνωστού τουριστικού θερέτρου της Σαρδηνίας

Μπελφαστ: Σε ετοιμότητα για δεύτερη νύχτα επεισοδίων – Οι διαμαρτυρίες έφτασαν στη Γλασκώβη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο νέας νύχτας βίαιων συγκρούσεων

Βούλα: Νεκρός 74χρονος που ανασύρθηκε αναίσθητος από την παραλία

Ελλάδα Χτες
Συναγερμός στη Βούλα το απόγευμα της Τετάρτης μετά τον εντοπισμό άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του στην παραλία

Μπιλ Γκέιτς: «Ο Έπσταϊν με εκβίαζε απειλώντας να αποκαλύψει την απιστία μου στη σύζυγό μου»

E-Daily 3.Left Χτες
«Δεν έπρεπε ποτέ να τον είχα γνωρίσει», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε εκφράσει και παλαιότερα για τις σχέσεις του με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα χρηματιστή

Διπλή δολοφονία στο Λόγγο Αιγίου: Τι ισχυρίζεται ο 65χρονος Ιταλός ενόψει της απολογίας του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την Παρασκευή 13 Ιουνίου απολογείται ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία μητέρας και γιου, ενώ η συνήγορός του επικαλείται κενά στη δικογραφία.

Ωρωπός: 32χρονος ξυλοκόπησε τη γυναίκα του και ανέβασε το βίντεο online – «Κοιτάξτε πώς κλαίει»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Χρόνια κακοποίηση και συνεχείς αποσύρσεις καταγγελιών – Ο δράστης συνελήφθη αφού πέταξε το κινητό του στη θάλασσα

Αίγιο: Συγκλονίζει ο πρώτος μάρτυρας στον τόπο του εγκλήματος – «Πήγα να βοηθήσω»

Ελλάδα Χτες
«Θα τον κυνηγήσω μέχρι εκεί που δεν πάει», λέει η αδερφή του 54χρονου θύματος