E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο άνθρωπός που άλλαξε για πάντα τον κόσμο

Ο μεγαλύτερος εφευρέτης του 20ου αιώνα

Δημοσίευση 24/12/2018 | 00:05

Ο άνθρωπός που άλλαξε για πάντα τον κόσμο

Ο Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι μπορεί να είναι σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό αλλά αποτελεί τον μεγαλύτερο ίσως εφευρέτη του 20ου αιώνα που άλλαξε για πάντα τον κόσμο. Ο λόγος που θεωρείτε τόσο σημαντικός κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι αφού ο Berners είναι ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web) και ουσιαστικά ο πατέρας του "ίντερνετ".

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1955 και φοίτησε στο Queens College όπου και κατασκεύασε τον πρώτο του υπολογιστή, με μόνα υλικά παλιά ηλεκτρονικά εξαρτήματα και ένα κολλητήρι.

Το 1984 κατα την διάρκεια της εργασία του στο CERN (το Ευρωπαϊκό Κέντρο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων) ως Σύμβουλος Μηχανικός Προγραμματισμού άρχισε να οραματίζεται ένα παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών, ταχύτερο και ολοσχερώς αποκεντρωμένο, ανεξάρτητο της πλατφόρμας του κάθε υπολογιστή, πολύγλωσσο και χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς και καθυστερήσεις.

Περιμένοντας να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα της διοίκησης, άρχισε να εργάζεται πάνω στις λεπτομέρειες του συστήματος που είχε σκεφθεί και δημιούργησε το http δηλαδή τη "γλώσσα" επικοινωνίας των υπολογιστών στο διαδίκτυο.

ο 1990 ολοκλήρωσε τη δημιουργία του πρώτου προγράμματος περιήγησης (browser), έπρεπε όμως να δημιουργήσει και ένα πρόγραμμα εξυπηρέτησης (server) και μια γλώσσα για την περιγραφή του εγγράφου. Έτσι, επινόησε τη γλώσσα HTML(HyperText Markup Language).

Στο μεταξύ, οι χρήστες της νέας υπηρεσίας, που ο ίδιος είχε ονομάσει «Παγκόσμιο Ιστό» (World Wide Web), άρχισαν να αυξάνονται αλματωδώς και σήμερα ξεπερνάνε τους 1,3 δισ. χρήστες παγκοσμίως και τις 25 δισεκατομμύρια δημοσιευμένες σελίδες.

Σήμερα ο Τιμ Μπέρνερς Λι είναι ο Πρόεδρος του W3C Κονσόρτσιουμ του Παγκόσμιου Ιστού, ερευνητής στο ΜΙΤ και έχει πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Δείτε το βίντεο όπου ο Τιμ Μπέρνερς Λ ζητάει την μερική "κατάργηση" του FB και της Google:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λεονίντ Ραντβίνσκι: Από την Οδησσό στη «χρυσή» εποχή του OnlyFans – H αυτοκρατορία των 5,5 δισ. δολαρίων

Stories 23.03.2026
Η μυστική ζωή, τα εκατομμύρια και τα ερωτήματα για την επόμενη μέρα της πλατφόρμας

«Καμπανάκι» για την Ελλάδα: Σχεδόν στον πάτο της ΕΕ ‑ Χαμηλές επιδόσεις στους θεσμούς

Νέα Εποχή 23.03.2026
Νέα έκθεση αποκαλύπτει αδύναμους θεσμούς και ελλιπή έλεγχο εξουσίας – Τι δείχνουν τα στοιχεία για το μέλλον

Γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν πίσω στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Νέα Εποχή 23.03.2026
Από τη Honda μέχρι τη Lamborghini και από τη Rolls-Royce μέχρι τη Bentley, όλο και περισσότερες εταιρείες πατούν φρένο στα αρχικά τους πλάνα

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Γιατί ο Ρόμπερτ Πάουελ δεν κάνει πλέον δημόσιες εμφανίσεις

Πρόσωπα 23.03.2026
Τον είδαμε πρόσφατα μετά από χρόνια σε μια μικρή κινηματογραφική εκδήλωση

Τι είναι η πολιτιστική συνταγογράφηση που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ

Stories 23.03.2026
Με αφορμή της δηλώσεις Μητσοτάκη

Ιαπωνία: Το μυστικό δίκτυο γυναικών της Ιαπωνίας που χτυπά κουδούνια και σώζει ζωές

Stories 23.03.2026
Πώς ένα απλό ρόφημα έγινε όπλο κατά του «μοναχικού θανάτου»

Ο Φαραώ του Anfield: Πως ο Mohamed Salah έσπασε ένα ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί

Αθλητισμός Χτες
Η ανατομία ενός ιστορικού ρεκόρ

Η διπλή ζωή της καλλονής που έγινε ο φόβος και τρόμος της ελίτ του Λος Αντζελες

Stories Χτες
Η influencer–dealer που κατηγορείται για την μοιραία δόση του Matthew Perry

Πώς μια απλή γυναίκα μπλέχτηκε στη μεγαλύτερη πολιτική μάχη της Βραζιλίας

Πρόσωπα Χτες
Η κομμώτρια που έγινε σύμβολο του Μπολσονάρο με ένα κραγιόν