E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο άνθρωπός που άλλαξε για πάντα τον κόσμο

Ο μεγαλύτερος εφευρέτης του 20ου αιώνα

Δημοσίευση 24/12/2018 | 00:05

Ο άνθρωπός που άλλαξε για πάντα τον κόσμο

Ο Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι μπορεί να είναι σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό αλλά αποτελεί τον μεγαλύτερο ίσως εφευρέτη του 20ου αιώνα που άλλαξε για πάντα τον κόσμο. Ο λόγος που θεωρείτε τόσο σημαντικός κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι αφού ο Berners είναι ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web) και ουσιαστικά ο πατέρας του "ίντερνετ".

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1955 και φοίτησε στο Queens College όπου και κατασκεύασε τον πρώτο του υπολογιστή, με μόνα υλικά παλιά ηλεκτρονικά εξαρτήματα και ένα κολλητήρι.

Το 1984 κατα την διάρκεια της εργασία του στο CERN (το Ευρωπαϊκό Κέντρο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων) ως Σύμβουλος Μηχανικός Προγραμματισμού άρχισε να οραματίζεται ένα παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών, ταχύτερο και ολοσχερώς αποκεντρωμένο, ανεξάρτητο της πλατφόρμας του κάθε υπολογιστή, πολύγλωσσο και χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς και καθυστερήσεις.

Περιμένοντας να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα της διοίκησης, άρχισε να εργάζεται πάνω στις λεπτομέρειες του συστήματος που είχε σκεφθεί και δημιούργησε το http δηλαδή τη "γλώσσα" επικοινωνίας των υπολογιστών στο διαδίκτυο.

ο 1990 ολοκλήρωσε τη δημιουργία του πρώτου προγράμματος περιήγησης (browser), έπρεπε όμως να δημιουργήσει και ένα πρόγραμμα εξυπηρέτησης (server) και μια γλώσσα για την περιγραφή του εγγράφου. Έτσι, επινόησε τη γλώσσα HTML(HyperText Markup Language).

Στο μεταξύ, οι χρήστες της νέας υπηρεσίας, που ο ίδιος είχε ονομάσει «Παγκόσμιο Ιστό» (World Wide Web), άρχισαν να αυξάνονται αλματωδώς και σήμερα ξεπερνάνε τους 1,3 δισ. χρήστες παγκοσμίως και τις 25 δισεκατομμύρια δημοσιευμένες σελίδες.

Σήμερα ο Τιμ Μπέρνερς Λι είναι ο Πρόεδρος του W3C Κονσόρτσιουμ του Παγκόσμιου Ιστού, ερευνητής στο ΜΙΤ και έχει πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Δείτε το βίντεο όπου ο Τιμ Μπέρνερς Λ ζητάει την μερική "κατάργηση" του FB και της Google:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος εγκατέλειψε υπεραυτοκίνητα αξίας εκατομμυρίων κοντά σε αεροδρόμιο ‑ το μυστήριο του LAX

E-Daily 3.Left 03.07.2026
Δεκάδες σπάνια hypercars αξίας έως 95 εκατ. ευρώ εντοπίστηκαν παρκαρισμένα πίσω από συρματοπλέγματα κοντά στο αεροδρόμιο του Λος Αντζελες, χωρίς καμία επίσημη εξήγηση.

Η γυναίκα που έσωσε περισσότερα από 10.000 παιδιά από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης – Και η ιστορία σχεδόν την ξέχασε

E-Daily 3.Left 03.07.2026
Η άγνωστη ηρωίδα του Β` Παγκοσμίου Πολέμου που αψήφησε ένα από τα πιο σκληρά καθεστώτα

Η φάρσα με την πίτσα on air, που έκανε τον Βασίλη Λεβέντη τηλεοπικό θρύλο

E-Daily 1.Hero 03.07.2026
Η σκηνή έμεινε στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης

Ποιος ήταν τελικά ο «παίδαρος» στο θρυλικό τραγούδι της Ρίτας Σακελλαρίου;

E-Daily 3.Left Χτες
Παρότι έχουν περάσει χρόνια από την κυκλοφορία του, πολλοί εξακολουθούν να αναρωτιούνται ποιος ήταν

10 μέρη‑«παράδεισος» όπου ζεις σαν βασιλιάς με τα μισά λεφτά – Δες πού μετακομίζουν όλοι!

E-Daily 3.Left Χτες
Πόσο κοστίζει πραγματικά μια ζωή στον παράδεισο; Οι χώρες όπου το πορτοφόλι σου… ανασαίνει!

Ποια αυτοκινητοβιομηχανία «έδιωξε» την AI και γιατί επέστρεψε στους ανθρώπους μηχανικούς

E-Daily 3.Left Προχτές
Η Ford παραδέχτηκε λάθος εκτίμηση μετά από τρία χρόνια εξάρτησης από την τεχνητή νοημοσύνη, με σοβαρά προβλήματα ποιότητας να οδηγούν στην επαναπρόσληψη 350 μηχανικών.

Ποιος είναι ο ψαράς που επιβίωσε 8 μέρες μόνος στον Ειρηνικό και πώς τα κατάφερε

E-Daily 3.Left Προχτές
Ο 42χρονος Τζούνιορ Απιούτα εντοπίστηκε από αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας έπειτα από οκτώ ημέρες επιβίωσης στα ανοιχτά του Ειρηνικού Ωκεανού.