E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο άνθρωπός που άλλαξε για πάντα τον κόσμο

Ο μεγαλύτερος εφευρέτης του 20ου αιώνα

Δημοσίευση 24/12/2018 | 00:05

Ο άνθρωπός που άλλαξε για πάντα τον κόσμο

Ο Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι μπορεί να είναι σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό αλλά αποτελεί τον μεγαλύτερο ίσως εφευρέτη του 20ου αιώνα που άλλαξε για πάντα τον κόσμο. Ο λόγος που θεωρείτε τόσο σημαντικός κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι αφού ο Berners είναι ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web) και ουσιαστικά ο πατέρας του "ίντερνετ".

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1955 και φοίτησε στο Queens College όπου και κατασκεύασε τον πρώτο του υπολογιστή, με μόνα υλικά παλιά ηλεκτρονικά εξαρτήματα και ένα κολλητήρι.

Το 1984 κατα την διάρκεια της εργασία του στο CERN (το Ευρωπαϊκό Κέντρο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων) ως Σύμβουλος Μηχανικός Προγραμματισμού άρχισε να οραματίζεται ένα παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών, ταχύτερο και ολοσχερώς αποκεντρωμένο, ανεξάρτητο της πλατφόρμας του κάθε υπολογιστή, πολύγλωσσο και χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς και καθυστερήσεις.

Περιμένοντας να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα της διοίκησης, άρχισε να εργάζεται πάνω στις λεπτομέρειες του συστήματος που είχε σκεφθεί και δημιούργησε το http δηλαδή τη "γλώσσα" επικοινωνίας των υπολογιστών στο διαδίκτυο.

ο 1990 ολοκλήρωσε τη δημιουργία του πρώτου προγράμματος περιήγησης (browser), έπρεπε όμως να δημιουργήσει και ένα πρόγραμμα εξυπηρέτησης (server) και μια γλώσσα για την περιγραφή του εγγράφου. Έτσι, επινόησε τη γλώσσα HTML(HyperText Markup Language).

Στο μεταξύ, οι χρήστες της νέας υπηρεσίας, που ο ίδιος είχε ονομάσει «Παγκόσμιο Ιστό» (World Wide Web), άρχισαν να αυξάνονται αλματωδώς και σήμερα ξεπερνάνε τους 1,3 δισ. χρήστες παγκοσμίως και τις 25 δισεκατομμύρια δημοσιευμένες σελίδες.

Σήμερα ο Τιμ Μπέρνερς Λι είναι ο Πρόεδρος του W3C Κονσόρτσιουμ του Παγκόσμιου Ιστού, ερευνητής στο ΜΙΤ και έχει πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Δείτε το βίντεο όπου ο Τιμ Μπέρνερς Λ ζητάει την μερική "κατάργηση" του FB και της Google:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος οι πρίζες: Το μέλλον της ενέργειας είναι εδώ ‑ Η χώρα που πρωτοπορεί ξανά

Νέα Εποχή 24.01.2026
Υπερηχητικά κύματα, λέιζερ και ραδιοσυχνότητες αλλάζουν τον κόσμο της ενέργειας

Τα «Δέντρα ‑ Φαντάσματα» του Πακιστάν

Stories 24.01.2026
Η μαζική «μετανάστευση» των αραχνών

Έκλεισε τη θέρμανση για οικονομία και όταν άνοιξε την πόρτα... πάγωσε με αυτό που είδε

Stories 24.01.2026
Έφτιαξε πραγματικό παγωμένο κάστρο μέσα στο διαμέρισμα

Η κρυφή κόρη του Freddie Mercury και η ιστορία της

Πρόσωπα 24.01.2026
Πέθανε στα 48 της πριν περίπου μια εβδομάδα

Τι έκανε η Φινλανδία και τα παιδιά απέκτησαν σούπερ ανοσοποιητικό μέσα σε 28 μέρες

Stories 24.01.2026
Το πιο «βρώμικο» project της Ευρώπης είναι και το πιο καθαρό για την υγεία των παιδιών

Η σκηνή που δεν είδαμε ποτέ: Το παράπτωμα του Χατζηθωμά στην ταινία «Ο Στρίγγλος που έγινε αρνάκι»

Retro 24.01.2026
Η αποβολή που δε μάθαμε ποτέ στην ταινία και το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του Αλέκου Σακελλάριου

Η νυμφομανής αυτοκράτειρα: Ζωή γεμάτη ερωτικά σκάνδαλα, ίντριγκες και ένα απαγορευμένο δωμάτιο

Πρόσωπα 24.01.2026
Ως μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες στην ευρωπαϊκή ιστορία, αποτέλεσε επίσης αντικείμενο πολλών εξωφρενικών φημών.

Η ημέρα που έπεσε το αεροπλάνο των Lynyrd Skynyrd

Stories 24.01.2026
Είχαν προορισμό την μεγαλύτερη, έως τότε, συναυλία της ζωής τους

Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα του κόσμου 

Αθλητισμός 24.01.2026
Υπάρχει μέχρι σήμερα από το μακρινό 1857