E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο άνθρωπός που άλλαξε για πάντα τον κόσμο

Ο μεγαλύτερος εφευρέτης του 20ου αιώνα

Δημοσίευση 24/12/2018 | 00:05

Ο άνθρωπός που άλλαξε για πάντα τον κόσμο

Ο Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι μπορεί να είναι σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό αλλά αποτελεί τον μεγαλύτερο ίσως εφευρέτη του 20ου αιώνα που άλλαξε για πάντα τον κόσμο. Ο λόγος που θεωρείτε τόσο σημαντικός κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι αφού ο Berners είναι ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web) και ουσιαστικά ο πατέρας του "ίντερνετ".

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1955 και φοίτησε στο Queens College όπου και κατασκεύασε τον πρώτο του υπολογιστή, με μόνα υλικά παλιά ηλεκτρονικά εξαρτήματα και ένα κολλητήρι.

Το 1984 κατα την διάρκεια της εργασία του στο CERN (το Ευρωπαϊκό Κέντρο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων) ως Σύμβουλος Μηχανικός Προγραμματισμού άρχισε να οραματίζεται ένα παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών, ταχύτερο και ολοσχερώς αποκεντρωμένο, ανεξάρτητο της πλατφόρμας του κάθε υπολογιστή, πολύγλωσσο και χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς και καθυστερήσεις.

Περιμένοντας να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα της διοίκησης, άρχισε να εργάζεται πάνω στις λεπτομέρειες του συστήματος που είχε σκεφθεί και δημιούργησε το http δηλαδή τη "γλώσσα" επικοινωνίας των υπολογιστών στο διαδίκτυο.

ο 1990 ολοκλήρωσε τη δημιουργία του πρώτου προγράμματος περιήγησης (browser), έπρεπε όμως να δημιουργήσει και ένα πρόγραμμα εξυπηρέτησης (server) και μια γλώσσα για την περιγραφή του εγγράφου. Έτσι, επινόησε τη γλώσσα HTML(HyperText Markup Language).

Στο μεταξύ, οι χρήστες της νέας υπηρεσίας, που ο ίδιος είχε ονομάσει «Παγκόσμιο Ιστό» (World Wide Web), άρχισαν να αυξάνονται αλματωδώς και σήμερα ξεπερνάνε τους 1,3 δισ. χρήστες παγκοσμίως και τις 25 δισεκατομμύρια δημοσιευμένες σελίδες.

Σήμερα ο Τιμ Μπέρνερς Λι είναι ο Πρόεδρος του W3C Κονσόρτσιουμ του Παγκόσμιου Ιστού, ερευνητής στο ΜΙΤ και έχει πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Δείτε το βίντεο όπου ο Τιμ Μπέρνερς Λ ζητάει την μερική "κατάργηση" του FB και της Google:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μάρω Κοντού: Πώς γνώρισε τον Χορν και πώς την έπεισε να κάνει επέμβαση στην μύτη της

E-Daily 3.Left 15.07.2026
«Ο Χορν και ο Φίνος επέμεναν. Ο Χορν μου έλεγε ότι είχα μια μύτη τραγωδού και ένα ταπεραμέντο κομεντιέν. Κατά συνέπεια πρέπει να θυσιάσουμε αυτή τη μυτούλα»

«Ή αυτή ή εγώ»: Η αποκάλυψη της Μάρως Κοντού για το βέτο που της έκλεισε την πόρτα της Φίνος Φιλμ

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Χρόνια μετά, η σπουδαία ηθοποιός έμαθε γιατί δεν συνέχισε ποτέ τη συνεργασία της με τη Φίνος Φιλμ, ενώ συγκίνησε μιλώντας για τον τρόπο που φανταζόταν το τέλος της ζωής της.

Το βουνό που φοβάται ο Τραμπ: Το πυρηνικό φρούριο του Ιράν 600 μέτρα κάτω από τη γη

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Το μυστήριο γύρω από τη χρήση της εγκατάστασης

Οι Ταλιμπάν στις Βρυξέλλες: Γιατί τους δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Το «αγκάθι» των απελάσεων και το διπλωματικό deal

Η περίφημη διατροφή των 6.000 θερμίδων του Έρλινγκ Χάαλαντ ‑ Τι τρώει ο διάσημος ποδοσφαιριστής

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Τι περιλαμβάνει καθημερινά το διαιτολόγιο του Νορβηγού σταρ και γιατί δεν είναι κατάλληλο για όλους

Όταν η Πάολα Ρεβενιώτη συνάντησε τη «Δήμητρα της Λέσβου» στην Σκάλα Συκαμιάς

Πρόσωπα Χτες
Η συγκλονιστική συνάντηση της Πάολας Ρεβενιώτη με τη «Δήμητρα» της Σκάλας Συκαμιάς το 2017 αποτελεί σήμερα ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τη διαφορετικότητα και τον αποκλεισμό.

Πωλείται το εγκαταλελειμμένο «παλάτι» του Γιάννη Πουλόπουλου

E-Daily 3.Left Χτες
Η άνοδος και η πτώση του θρυλικού «Ουράνιου Τόξου»

Εκεί που εμείς κάνουμε διακοπές, κάποιες γυναίκες φοβούνται να πάνε στη δουλειά

E-Daily 3.Left Χτες
Οι γυναίκες πίσω από το ελληνικό καλοκαίρι: Παρενόχληση, φόβος και σιωπή

Γιατί βγήκαν οι αγιοβασίληδες στο δρόμο, καλοκαιριάτικα, στη Δανία;

E-Daily 3.Left Χτες
Η πόλη που γέμισε Αγιους Βασίληδες ενώ η Ευρώπη έλιωνε από τη ζέστη

Τέλος το checkout στις 12; Η νέα τάση στα ξενοδοχεία γίνεται viral

E-Daily 3.Left Χτες
Μια νέα πολιτική που επιτρέπει στους επισκέπτες να μένουν ακριβώς 24 ώρες από τη στιγμή του check-in γίνεται viral και ίσως αλλάξει για πάντα τον τρόπο που ταξιδεύουμε