E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο θα κοστίσει το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ

Δημοσίευση 21/12/2018 | 11:43

Πόσο θα κοστίσει το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σχεδόν αμετάβλητο, με οριακά πτωτική τάση κατά 0,11% σε σχέση με το 2017, θα είναι εφέτος το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ.

Βάσει αυτής το οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει τα φετινά Χριστούγεννα 149,09 ευρώ έναντι 149,26 ευρώ πέρυσι καθώς οι αυξήσεις στα Φρούτα & Λαχανικά (+5,71%) και στα προϊόντα Supermarket (+0,59%) αντισταθμίστηκαν από μειώσεις στα Γλυκά/Εδέσματα (-2,01%).

Ειδικότερα, τονίζει η ΕΣΕΕ, στα ίδια με πέρυσι επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι μέσες τιμές των Κρεατικών (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά), με μικρή ανοδική μεταβολή του κόστους του αρνιού (+1,56%) και της κατεψυγμένης γαλοπούλας (+3,13%), οι οποίες όμως αντισταθμίζονται από τη μείωση της τιμής του χοιρινού (-5,56%).

Παράλληλα, η κατηγορία των Φρούτων - Λαχανικών (δειγματοληψία από Super Market) επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εντυπωσιακή άνοδο της τιμής της πατάτας (+60,38%), η οποία αποδίδεται στο ιδιαίτερα χαμηλό συγκριτικό έτος βάσης (2017) αλλά και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί τη φετινή περίοδο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και αυξημένου κόστους παραγωγής. Στα υπόλοιπα προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας καταγράφεται μείωση ή στασιμότητα του κόστους διάθεσής τους στο καταναλωτικό κοινό.

Όσον αφορά στα προϊόντα Supermarket, η πορεία των τιμών τους, αν και πτωτική για την πλειοψηφία αυτών, επηρεάζεται καθοριστικά από την αύξηση του κόστους του κρασιού (ρετσίνα), με αποτέλεσμα την οριακή επιβάρυνση των καταναλωτών. Τέλος, τα γλυκά και εδέσματα, μετά την περυσινή άνοδο των τιμών τους λόγω αυξημένου κόστους των πρώτων υλών παραγωγής τους κυρίως όσον αφορά στους κουραμπιέδες, φέτος φαίνεται να κοστίζουν φθηνότερα, ανεξαρτήτως σημείου πώλησης (ζαχαροπλαστεία, φούρνοι, supermarkets). Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι επειδή οι τιμές των κουραμπιέδων/μελομακάρονων εμφανίζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις, οι εκτιμήσεις διακύμανσης των τιμών τους γίνονται κατά προσέγγιση και με επιφύλαξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γεροβασίλη, Καλαματιανός, Ζαμπάρας

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Με την αποχώρηση Γεροβασίλη, Ζαμπάρα και Καλαματιανού, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στους 11 βουλευτές - ισόπαλος με την Ελληνική Λύση.

Η Γαλλία νομιμοποίησε το «δικαίωμα στον θάνατο» και τι προβλέπει ο νέος νόμος

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία νόμο που επιτρέπει την «βοήθεια στον θάνατο» για ανίατα ασθενείς, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Aγρια επίθεση από σκύλο έξω από φούρνο στα Βριλήσσια ‑ δείτε τι συνέβη

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ένας 66χρονος τραυματίστηκε σοβαρά και ο σκύλος του σκοτώθηκε, ενώ η 48χρονη ιδιοκτήτρια του ζώου συνελήφθη για επικίνδυνη σωματική βλάβη και ζωοκτονία.

Καιρός: Τι αλλάζει στη θερμοκρασία την επόμενη εβδομάδα ‑ Τι δείχνουν οι χάρτες GFS και ECMWF

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Έντονη ζέστη έως τις αρχές της εβδομάδας και απότομη πτώση της θερμοκρασίας από τα μέσα της - τα μοντέλα συγκλίνουν.

Τσίπρας: Δεν κατανοώ τους τζάμπα μάγκες αριστερούς που διαμαρτύρονται χωρίς να αναλαμβάνουν κυβερνητική ευθύνη

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ μίλησε σε διαδικτυακή συνάντηση με μέλη του κόμματος, αφήνοντας αιχμές κατά του ΚΚΕ και παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του οικονομικού προγράμματος.

Σοκάρει η αναφορά Ρούμπιο στη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα: «Πέθανε επειδή η κόρη της τόλμησε να είναι υποψήφια»

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε την υπόθεση της 72χρονης από την Ελλάδα σε διάσκεψη με εκπροσώπους από πάνω από 60 χώρες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Γιάννης Ραγκούσης αποχαιρέτησε τον ΣΥΡΙΖΑ με μια μόνο λέξη

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο Γιάννης Ραγκούσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με έναν λακωνικό αποχαιρετισμό.

Θύελλα αντιδράσεων: Σερβιτόρος μπήκε στη θάλασσα για να εξυπηρετήσει πελάτες

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Βίντεο από παραλία της Πάρου ξαναανοίγει τη συζήτηση για την αξιοπρέπεια των εργαζομένων στον τουρισμό.

Σάλος στις ΗΠΑ: Σχολική αστυνομικός έκανε σeξ με συνάδελφό της μέσα σε γυμνάσιο την ώρα των μαθημάτων

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Η 37χρονη σχολική αστυνομικός του Νάσβιλ παραιτήθηκε αφού παραδέχθηκε τουλάχιστον τέσσερις εpωτικές συναντήσεις με συνάδελφό της εντός σχολείου, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στους διαδρόμους.

Καταδικασμένη νεοναζίστρια τρανς στη Γερμανία μεταφέρθηκε τελικά σε ανδρικές φυλακές

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Η 55χρονη Μάρλα-Σβένια Λίμπιχ εκδόθηκε από την Τσεχία και οδηγήθηκε αρχικά σε γυναικεία φυλακή της Σαξονίας, για να μεταφερθεί αργότερα σε ανδρικό σωφρονιστικό κατάστημα.

Εφάπαξ: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από το 2027 και τι αλλάζει στον υπολογισμό

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η κυβέρνηση σχεδιάζει ενιαίο σύστημα υπολογισμού εφάπαξ από το 2027, για να περιοριστούν οι μεγάλες ανισότητες μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων.

Βόμβες Τραμπ για την Κίνα: «Επιχείρησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές του 2020 – Έκλεψε στοιχεία ψηφοφόρων»

Πολιτική 17.07.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το Πεκίνο για κλοπή δεδομένων 220 εκατομμυρίων ψηφοφόρων και παρέμβαση στις εκλογές, ανακοινώνοντας αποχαρακτηρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων.