E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο θα κοστίσει το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ

Δημοσίευση 21/12/2018 | 11:43

Πόσο θα κοστίσει το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σχεδόν αμετάβλητο, με οριακά πτωτική τάση κατά 0,11% σε σχέση με το 2017, θα είναι εφέτος το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ.

Βάσει αυτής το οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει τα φετινά Χριστούγεννα 149,09 ευρώ έναντι 149,26 ευρώ πέρυσι καθώς οι αυξήσεις στα Φρούτα & Λαχανικά (+5,71%) και στα προϊόντα Supermarket (+0,59%) αντισταθμίστηκαν από μειώσεις στα Γλυκά/Εδέσματα (-2,01%).

Ειδικότερα, τονίζει η ΕΣΕΕ, στα ίδια με πέρυσι επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι μέσες τιμές των Κρεατικών (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά), με μικρή ανοδική μεταβολή του κόστους του αρνιού (+1,56%) και της κατεψυγμένης γαλοπούλας (+3,13%), οι οποίες όμως αντισταθμίζονται από τη μείωση της τιμής του χοιρινού (-5,56%).

Παράλληλα, η κατηγορία των Φρούτων - Λαχανικών (δειγματοληψία από Super Market) επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εντυπωσιακή άνοδο της τιμής της πατάτας (+60,38%), η οποία αποδίδεται στο ιδιαίτερα χαμηλό συγκριτικό έτος βάσης (2017) αλλά και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί τη φετινή περίοδο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και αυξημένου κόστους παραγωγής. Στα υπόλοιπα προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας καταγράφεται μείωση ή στασιμότητα του κόστους διάθεσής τους στο καταναλωτικό κοινό.

Όσον αφορά στα προϊόντα Supermarket, η πορεία των τιμών τους, αν και πτωτική για την πλειοψηφία αυτών, επηρεάζεται καθοριστικά από την αύξηση του κόστους του κρασιού (ρετσίνα), με αποτέλεσμα την οριακή επιβάρυνση των καταναλωτών. Τέλος, τα γλυκά και εδέσματα, μετά την περυσινή άνοδο των τιμών τους λόγω αυξημένου κόστους των πρώτων υλών παραγωγής τους κυρίως όσον αφορά στους κουραμπιέδες, φέτος φαίνεται να κοστίζουν φθηνότερα, ανεξαρτήτως σημείου πώλησης (ζαχαροπλαστεία, φούρνοι, supermarkets). Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι επειδή οι τιμές των κουραμπιέδων/μελομακάρονων εμφανίζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις, οι εκτιμήσεις διακύμανσης των τιμών τους γίνονται κατά προσέγγιση και με επιφύλαξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

16χρονη Λόρα: Νέα μαρτυρία «κλειδί» – Την είδαν δύο φορές σε καφετέρια στη Βάρη

Ελλάδα 16.01.2026
Στις αρχές παρέδωσε υλικό από κάμερες ασφαλείας ιδιοκτήτης καφετέριας, την οποία το κορίτσι επισκέφθηκε χθες δύο φορές

Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένη 24χρονη χτύπησε 15 αυτοκίνητα και κατέληξε σε τζαμαρία

Ελλάδα 16.01.2026
Η νεαρή, οδηγώντας υπό την επήρεια μέθης, έχασε τον έλεγχο

Δράμα: Νεκρός 56χρονος εναερίτης στη ΒΙΠΕ – Έγινε «κάρβουνο» από 20.000 βολτ

Ελλάδα 16.01.2026
«Βρέθηκε πάνω στην κολώνα με τη μια του πλευρά καμένη»

Νεκρή εντοπίστηκε γυναίκα σε καμπίνα του Blue Star Chios

Ελλάδα 16.01.2026
Έκτακτη προσέγγιση έκανε το πλοίο Blue Star Chios στο λιμάνι του Λαυρίου.

Από τη Βενεζουέλα με αγάπη: Η Ματσάδο πρόσφερε στον Τραμπ το Νόμπελ Ειρήνης που κέρδισε

Κόσμος 16.01.2026
Στον Λευκό Οίκο μία από τις μορφές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα - Πώς αντέδρασε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ

«Θεέ μου, έρχεται ο πατέρας μου»: Συμμαθητές της Λόρας αποκαλύπτουν – έλεγε πως πήγαν στην Πάτρα για να μη τους βρίσκουν εύκολα

Ελλάδα 16.01.2026
«Δεν αντέχω άλλο»: Οι μαρτυρίες για πίεση στο σπίτι και το σενάριο της Πανεπιστημιούπολης

Απαγόρευση των φορτηγών 07:00‑10:00 στην Αθήνα για μία εβδομάδα

Ελλάδα 16.01.2026
Το πιλοτικό σχέδιο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις

Ταξί: Νέα 48ωρη απεργία ‑ Πότε θα πραγματοποιηθεί

Ελλάδα Χτες
Η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ

Χάνεις χρήματα αν δεν το κάνεις! 27.000 δεν δήλωσαν ΙΒΑΝ για την επιστροφή ενοικίου

Οικονομία Χτες
Πιστώθηκαν κατά μέσο όρο 203 ευρώ σε κάθε δικαιούχο

Τέξας: Ζηλιάρα γυμνάστρια έριξε βαράκι 11 κιλών στο κεφάλι της ερωτiκής αντιπάλου της

Κόσμος Χτες
Της επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι, καθώς και χρηματική εγγύηση