E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο θα κοστίσει το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ

Δημοσίευση 21/12/2018 | 11:43

Πόσο θα κοστίσει το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σχεδόν αμετάβλητο, με οριακά πτωτική τάση κατά 0,11% σε σχέση με το 2017, θα είναι εφέτος το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ.

Βάσει αυτής το οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει τα φετινά Χριστούγεννα 149,09 ευρώ έναντι 149,26 ευρώ πέρυσι καθώς οι αυξήσεις στα Φρούτα & Λαχανικά (+5,71%) και στα προϊόντα Supermarket (+0,59%) αντισταθμίστηκαν από μειώσεις στα Γλυκά/Εδέσματα (-2,01%).

Ειδικότερα, τονίζει η ΕΣΕΕ, στα ίδια με πέρυσι επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι μέσες τιμές των Κρεατικών (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά), με μικρή ανοδική μεταβολή του κόστους του αρνιού (+1,56%) και της κατεψυγμένης γαλοπούλας (+3,13%), οι οποίες όμως αντισταθμίζονται από τη μείωση της τιμής του χοιρινού (-5,56%).

Παράλληλα, η κατηγορία των Φρούτων - Λαχανικών (δειγματοληψία από Super Market) επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εντυπωσιακή άνοδο της τιμής της πατάτας (+60,38%), η οποία αποδίδεται στο ιδιαίτερα χαμηλό συγκριτικό έτος βάσης (2017) αλλά και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί τη φετινή περίοδο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και αυξημένου κόστους παραγωγής. Στα υπόλοιπα προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας καταγράφεται μείωση ή στασιμότητα του κόστους διάθεσής τους στο καταναλωτικό κοινό.

Όσον αφορά στα προϊόντα Supermarket, η πορεία των τιμών τους, αν και πτωτική για την πλειοψηφία αυτών, επηρεάζεται καθοριστικά από την αύξηση του κόστους του κρασιού (ρετσίνα), με αποτέλεσμα την οριακή επιβάρυνση των καταναλωτών. Τέλος, τα γλυκά και εδέσματα, μετά την περυσινή άνοδο των τιμών τους λόγω αυξημένου κόστους των πρώτων υλών παραγωγής τους κυρίως όσον αφορά στους κουραμπιέδες, φέτος φαίνεται να κοστίζουν φθηνότερα, ανεξαρτήτως σημείου πώλησης (ζαχαροπλαστεία, φούρνοι, supermarkets). Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι επειδή οι τιμές των κουραμπιέδων/μελομακάρονων εμφανίζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις, οι εκτιμήσεις διακύμανσης των τιμών τους γίνονται κατά προσέγγιση και με επιφύλαξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα έως τις 3 το μεσημέρι

Ελλάδα 08.02.2026
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ θα πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες

Αλλαγές στη κόκκινη γραμμή του Μετρό: Κλείνουν 4 σταθμοί

Ελλάδα 08.02.2026
Οι σταθμοί Σύνταγμα, Ακρόπολη, Συγγρού – Φιξ και Νέος Κόσμος θα ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους

Λειψυδρία στην Αττική: Πόσο βοήθησαν οι πρόσφατες βροχές

Ελλάδα 08.02.2026
Tα αποθέματα στους ταμιευτήρες για την Αττική φτάνουν σήμερα στα 560 εκατ. κυβικά, έναντι 667 εκατ. κυβικά ένα χρόνο πριν και πάνω από 900 εκατ. κυβικά πριν δύο χρόνια

Δύο νεκροί μετανάστες στον Έβρο: Ερευνάται αν προσπάθησαν να διασχίσουν το ποτάμι

Ελλάδα 08.02.2026
Ο ένας διακομίστηκε ήδη νεκρός, ενώ ο δεύτερος έφερε αρχικά σημεία ζωής

«Ρουβίκωνας»: Μπορεί να έσπασαν λάθος επιχείρηση, όμως... πλήρωσαν τη ζημιά

Ελλάδα Χτες
Aναλαμβάνοντας δημόσια την ευθύνη για το περιστατικό

Φρικτός θάνατος για 21χρονη βασίλισσα ομορφιάς

Κόσμος Χτες
Αν και κατόρθωσε να ειδοποιήσει τις πρώτες βοήθειες, κατέληξε λίγο αργότερα

Κάρτα Καυσαερίων: Έρχονται αλλαγές ‑ Από πού θα εκδίδεται, τα πρόστιμα αν δεν την βγάλετε

Ελλάδα Χτες
Με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών τροποποιείται το πλαίσιο χορήγησης της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων

Βιολάντα: Κατασκευαστικό λάθος φαίνεται να προκάλεσε τη φονική έκρηξη

Ελλάδα Χτες
Εξασθενεί το σενάριο της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» ως αίτιο της διάβρωσης - Αποκάλυψαν τρία σημεία διαρροής προπανίου κοντά στο υπόγειο

Καρυστιανού: «Δεν μίλησα για εισβολείς» – «Οι ζωές των μεταναστών ίδιες με αυτές που κόπηκαν στα Τέμπη»

Ελλάδα Χτες
Υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει γίνει «επί πληρωμή αποθήκη ψυχών»

Λέσβος: Τα «κομμένα» 37 λεπτά της κάμερας που γεννούν νέα ερωτήματα για τον θάνατο του λιμενικού

Ελλάδα Χτες
Ανάλυση καρέ-καρέ με τη συνδρομή τεχνητής νοημοσύνης