E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έβρος: Συγκλονίζει η επιστολή κόλαφος 16χρονου παιδιού

Η αυτοκτονία βρίσκεται πάντα στο μυαλό μου

Δημοσίευση 21/12/2018 | 09:55

Έβρος: Συγκλονίζει η επιστολή κόλαφος 16χρονου παιδιού

Ένας 16χρονος πρόσφυγας, που το τελευταίο δίμηνο βρίσκεται στον Έβρο, περιγράφει εφιαλτικές σκέψεις και συναισθήματα, μέσα σε μια συγκλονιστική επιστολή που έστειλε στους “¨Γιατρούς Χωρίς Σύνορα”.

Ένα παιδί που έφυγε από τη Συρία για να γλιτώσει από την κόλαση του πολέμου και πλέον βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ελλάδα. Ένας ανήλικος που άφησε πίσω τους γονείς του, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ζήσει, όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του.

Η οδύσσεια από την πατρίδα του για το πολυπόθητο ταξίδι στην Ευρώπη, η συμπεριφορά των Τούρκων διακινητών και αστυνομικών, μέχρι το φαγητό που του σερβίρουν καθημερινά στον Έβρο, μετέτρεψαν την αισιοδοξία του σε απελπισία. Όπως γράφει από το μυαλό του δεν περνούν πλέον ευχάριστες σκέψεις. Για εκείνον τα φετινά Χριστούγεννα είναι τα χειρότερα της ζωής του. Είναι η περίδος που στο μυαλό του βρίσκονται μόνο άσχημες σκέψεις.

“Το φαγητό, για παράδειγμα, είναι χάλια, αν το δίναμε στα σκυλιά δεν θα το έτρωγαν” γράφει μεταξύ άλλων ο 16χρονος για τις συνθήκες στο ΚΥΤ Έβρου και συνεχίζει…

“Ο καθένας μου υπόσχεται ότι θα με βοηθήσει, αλλά είμαι ακόμα εδώ. Έχω μιλήσει με ψυχολόγο τρεις φορές, κι άλλες δύο φορές με ψυχίατρο στην Αλεξανδρούπολη. Η ψυχίατρος ήρθε εδώ μία φορά, αλλά δεν με βοήθησε αυτό. Έχω χάσει κάθε ελπίδα. Θέλω μόνο να βγω, δεν χρειάζομαι κανέναν. Θα βρω τον δρόμο μου…»

Έβρος: Αναλυτικά η επιστολή του 16χρονου πρόσφυγα

«Πριν από τρία χρόνια αποφάσισα να φύγω από τη Συρία εξαιτίας του πολέμου. Η οικογένειά μου είναι ακόμα εκεί, δεν μπορούσαν να έρθουν μαζί μου επειδή οι γονείς έχουν προβλήματα υγείας. Η μητέρα μου έχει πρόβλημα με την καρδιά της και δεν μπορεί να περπατήσει καλά, ενώ ο πατέρας μου έχει χρόνια ασθένεια. Έχω μια αδελφή στην Αμερική κι άλλη μία στη Σαουδική Αραβία, όμως δεν ήθελα να πάω να τις βρω. Θέλω να φτιάξω το μέλλον μου μόνος μου, στην Ευρώπη…

Η οικογένειά μου χρειάστηκε πολύ καιρό για να μαζέψει τα χρήματα γι’ αυτό το ταξίδι. Από τη Συρία πέρασα στην Τουρκία, όπου έμεινα οκτώ μήνες. Εκεί δούλευα και μοιραζόμουν ένα διαμέρισμα με άλλα παιδιά. Ήμουν σερβιτόρος και δούλευα και σε πλυντήριο αυτοκινήτων για να μαζέψω χρήματα και να έρθω στην Ελλάδα. Ακόμα χρωστάω χρήματα στον διακινητή και πρέπει να τα βρω όταν βγω από εδώ [το ΚΥΤ].

Το δύσκολο ταξίδι για την Ελλάδα

Κατάφερα να έρθω στην Ελλάδα με τη δεύτερη προσπάθεια. Την πρώτη φορά, πήγα στο Μποντρούμ για να περάσω απέναντι στην Κω. Πήραμε μια μικρή βάρκα που ήταν για 4-5 άτομα μόνο, αλλά ο διακινητής έβαλε μέσα 11 από εμάς. Ακόμα και τα σωσίβια που μας έδωσε ήταν μεταχειρισμένα. Είχαμε φτάσει σχεδόν στα μισά όταν η βάρκα αναποδογύρισε και πέσαμε στη θάλασσα.

Μείναμε μισή ώρα στο νερό, μέχρι που μας μάζεψε το τουρκικό λιμενικό και μας γύρισε στην Τουρκία. Μείναμε με τα βρεγμένα ρούχα όλη μέρα. Όποτε έκανα μια ερώτηση, με έσπρωχναν και με χτυπούσαν. Μας χτυπούσαν πολύ και μας έδιναν φαγητό μόνο μία φορά τη μέρα, λίγα μπισκότα και χυμό μόνο.

Την άλλη μέρα με άφησαν και έστειλαν όλους τους Σύρους στην Ούρφα (μια πόλη στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας). Ύστερα, γυρίσαμε με λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη. Κάναμε 20 ώρες να φτάσουμε, επειδή ήμασταν 30-35 σε ένα λεωφορείο που είχε μόνο 9 θέσεις. Από την Κωνσταντινούπολη πήγαμε στον ποταμό Έβρο για να περάσουμε στην Ελλάδα.

Από τότε, εδώ και δύο μήνες, βρίσκομαι εδώ στο ΚΥΤ. Προσπάθησα να κρεμαστώ στο κοντέινερ. Έχω προσπαθήσει να αυτοκτονήσω τρεις φορές και συνεχίζω να κάνω τις ίδιες σκέψεις. Αυτό το μέρος είναι η αιτία που θέλω να δώσω τέλος στη ζωή μου.

Το φαγητό, για παράδειγμα, είναι χάλια, αν το δίναμε στα σκυλιά δεν θα το έτρωγαν. Ο καθένας μού υπόσχεται ότι θα με βοηθήσει, αλλά είμαι ακόμα εδώ. Έχω μιλήσει με ψυχολόγο τρεις φορές, κι άλλες δύο φορές με ψυχίατρο στην Αλεξανδρούπολη. Η ψυχίατρος ήρθε εδώ μία φορά, αλλά δεν με βοήθησε αυτό. Έχω χάσει κάθε ελπίδα. Θέλω μόνο να βγω, δεν χρειάζομαι κανέναν. Θα βρω τον δρόμο μου…»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός στην Booking.com: Διέρρευσαν ονόματα, email, αριθμοί τηλεφώνου

Κόσμος 15.04.2026
Πελάτες της πλατφόρμας επικοινώνησαν με το BBC και αναφέρουν ότι έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν ύποπτα μηνύματα, αφού οι hackers έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ονόματα, διευθύνσεις email, αριθμούς τηλεφώνου και πληροφορίες παλαιότερων ή και νέων κρατήσεων

Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει και ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός κάλυψης

Ελλάδα 15.04.2026
Πώς διαμορφώνεται το ποσό του επιδόματος ανεργίας μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Κοζάνη: Μυστήριο με 17χρονη που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ‑ Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον τραυματισμό της

Ελλάδα 15.04.2026
Οι Αρχές αναζητούν στοιχεία για το πώς τραυματίστηκε η κοπέλα, ενώ και οι οικείοι της δεν γνωρίζουν πολλά για το συμβάν

Καθαρίστρια καταγγέλλει για απάτη γιο πασίγνωστης τραγουδίστριας – Πώς βρέθηκε με χρέη εκατομμυρίων

Ελλάδα 15.04.2026
Γιος γνωστής τραγουδίστριας φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα απάτης

Προβλήματα σε Facebook και Messenger αναφέρουν οι χρήστες

Tech + Science 15.04.2026
Την τελευταία ώρα έχουν αναφερθεί προβλήματα στις δύο πλατφόρμες

Πέθανε ο Εμίλιο Σανταμαρία, θρυλικός αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης

Κόσμος 15.04.2026
12 Μαΐου του 1965 είχε “πατήσει” το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στο ιστορικό -φιλικό- ματς των “μερένγκες” στην Ελλάδα με την ΑΕΚ

Θεσσαλονίκη: Απάτη χιλιάδων ευρώ εις βάρος της Ε.Ε. με εικονικά τιμολόγια

Ελλάδα 15.04.2026
Σύμφωνα με την έρευνα, ο κατηγορούμενος διαχειριζόταν δύο εταιρείες που λειτουργούσαν μόνο «στα χαρτιά»

Τουρκία: Με 5 όπλα έσπειρε τον θάvατo στο σχολείο ο 15χρονος δράστης

Κόσμος 15.04.2026
Από την ένοπλη επίθεση έχουν τραυματιστεί ακόμη 20 άτομα, 4 από αυτούς χρειάστηκαν εγχείρηση

Κεφαλονιά: Η στιγμή που ο 26χρονος αρσιβαρίστας μεταφέρει λιπόθυμη την Μυρτώ από το ξενοδοχείο

Ελλάδα 15.04.2026
Το σοκαριστικό πλάνο είναι η στιγμή που ο αρσιβαρίστας έχει στα χέρια του την 19χρονη Μυρτώ, λιπόθυμη

Κύπρος: Νέα τουρκική πρόκληση στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, μετέφεραν αστυνομικούς και άρματα μάχης

Ελλάδα 15.04.2026
Τα Ηνωμένα Έθνη επιχείρησαν να αποτρέψουν παράνομη είσοδο «αστυνομικών» του ψευδοκράτους

Θάvατoς 19χρονης στην Κεφαλονιά: Για ανθρωπoκτovία δια παραλείψεως κατηγορούνται οι συλληφθέντες

Ελλάδα 15.04.2026
Οι δικαστικές αρχές προχώρησαν στην αναβάθμιση των κατηγοριών έπειτα από την αξιολόγηση στοιχείων που συγκεντρώθηκαν

Η αιτία θανάτου της 19χρονης Μυρτώς στο Αργοστόλι

Ελλάδα 15.04.2026
Ο 23χρονος καθάρισε το δωμάτιο όπου έγινε χρήση ναρκωτικών