E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έβρος: Συγκλονίζει η επιστολή κόλαφος 16χρονου παιδιού

Η αυτοκτονία βρίσκεται πάντα στο μυαλό μου

Δημοσίευση 21/12/2018 | 09:55

Έβρος: Συγκλονίζει η επιστολή κόλαφος 16χρονου παιδιού

Ένας 16χρονος πρόσφυγας, που το τελευταίο δίμηνο βρίσκεται στον Έβρο, περιγράφει εφιαλτικές σκέψεις και συναισθήματα, μέσα σε μια συγκλονιστική επιστολή που έστειλε στους “¨Γιατρούς Χωρίς Σύνορα”.

Ένα παιδί που έφυγε από τη Συρία για να γλιτώσει από την κόλαση του πολέμου και πλέον βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ελλάδα. Ένας ανήλικος που άφησε πίσω τους γονείς του, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ζήσει, όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του.

Η οδύσσεια από την πατρίδα του για το πολυπόθητο ταξίδι στην Ευρώπη, η συμπεριφορά των Τούρκων διακινητών και αστυνομικών, μέχρι το φαγητό που του σερβίρουν καθημερινά στον Έβρο, μετέτρεψαν την αισιοδοξία του σε απελπισία. Όπως γράφει από το μυαλό του δεν περνούν πλέον ευχάριστες σκέψεις. Για εκείνον τα φετινά Χριστούγεννα είναι τα χειρότερα της ζωής του. Είναι η περίδος που στο μυαλό του βρίσκονται μόνο άσχημες σκέψεις.

“Το φαγητό, για παράδειγμα, είναι χάλια, αν το δίναμε στα σκυλιά δεν θα το έτρωγαν” γράφει μεταξύ άλλων ο 16χρονος για τις συνθήκες στο ΚΥΤ Έβρου και συνεχίζει…

“Ο καθένας μου υπόσχεται ότι θα με βοηθήσει, αλλά είμαι ακόμα εδώ. Έχω μιλήσει με ψυχολόγο τρεις φορές, κι άλλες δύο φορές με ψυχίατρο στην Αλεξανδρούπολη. Η ψυχίατρος ήρθε εδώ μία φορά, αλλά δεν με βοήθησε αυτό. Έχω χάσει κάθε ελπίδα. Θέλω μόνο να βγω, δεν χρειάζομαι κανέναν. Θα βρω τον δρόμο μου…»

Έβρος: Αναλυτικά η επιστολή του 16χρονου πρόσφυγα

«Πριν από τρία χρόνια αποφάσισα να φύγω από τη Συρία εξαιτίας του πολέμου. Η οικογένειά μου είναι ακόμα εκεί, δεν μπορούσαν να έρθουν μαζί μου επειδή οι γονείς έχουν προβλήματα υγείας. Η μητέρα μου έχει πρόβλημα με την καρδιά της και δεν μπορεί να περπατήσει καλά, ενώ ο πατέρας μου έχει χρόνια ασθένεια. Έχω μια αδελφή στην Αμερική κι άλλη μία στη Σαουδική Αραβία, όμως δεν ήθελα να πάω να τις βρω. Θέλω να φτιάξω το μέλλον μου μόνος μου, στην Ευρώπη…

Η οικογένειά μου χρειάστηκε πολύ καιρό για να μαζέψει τα χρήματα γι’ αυτό το ταξίδι. Από τη Συρία πέρασα στην Τουρκία, όπου έμεινα οκτώ μήνες. Εκεί δούλευα και μοιραζόμουν ένα διαμέρισμα με άλλα παιδιά. Ήμουν σερβιτόρος και δούλευα και σε πλυντήριο αυτοκινήτων για να μαζέψω χρήματα και να έρθω στην Ελλάδα. Ακόμα χρωστάω χρήματα στον διακινητή και πρέπει να τα βρω όταν βγω από εδώ [το ΚΥΤ].

Το δύσκολο ταξίδι για την Ελλάδα

Κατάφερα να έρθω στην Ελλάδα με τη δεύτερη προσπάθεια. Την πρώτη φορά, πήγα στο Μποντρούμ για να περάσω απέναντι στην Κω. Πήραμε μια μικρή βάρκα που ήταν για 4-5 άτομα μόνο, αλλά ο διακινητής έβαλε μέσα 11 από εμάς. Ακόμα και τα σωσίβια που μας έδωσε ήταν μεταχειρισμένα. Είχαμε φτάσει σχεδόν στα μισά όταν η βάρκα αναποδογύρισε και πέσαμε στη θάλασσα.

Μείναμε μισή ώρα στο νερό, μέχρι που μας μάζεψε το τουρκικό λιμενικό και μας γύρισε στην Τουρκία. Μείναμε με τα βρεγμένα ρούχα όλη μέρα. Όποτε έκανα μια ερώτηση, με έσπρωχναν και με χτυπούσαν. Μας χτυπούσαν πολύ και μας έδιναν φαγητό μόνο μία φορά τη μέρα, λίγα μπισκότα και χυμό μόνο.

Την άλλη μέρα με άφησαν και έστειλαν όλους τους Σύρους στην Ούρφα (μια πόλη στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας). Ύστερα, γυρίσαμε με λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη. Κάναμε 20 ώρες να φτάσουμε, επειδή ήμασταν 30-35 σε ένα λεωφορείο που είχε μόνο 9 θέσεις. Από την Κωνσταντινούπολη πήγαμε στον ποταμό Έβρο για να περάσουμε στην Ελλάδα.

Από τότε, εδώ και δύο μήνες, βρίσκομαι εδώ στο ΚΥΤ. Προσπάθησα να κρεμαστώ στο κοντέινερ. Έχω προσπαθήσει να αυτοκτονήσω τρεις φορές και συνεχίζω να κάνω τις ίδιες σκέψεις. Αυτό το μέρος είναι η αιτία που θέλω να δώσω τέλος στη ζωή μου.

Το φαγητό, για παράδειγμα, είναι χάλια, αν το δίναμε στα σκυλιά δεν θα το έτρωγαν. Ο καθένας μού υπόσχεται ότι θα με βοηθήσει, αλλά είμαι ακόμα εδώ. Έχω μιλήσει με ψυχολόγο τρεις φορές, κι άλλες δύο φορές με ψυχίατρο στην Αλεξανδρούπολη. Η ψυχίατρος ήρθε εδώ μία φορά, αλλά δεν με βοήθησε αυτό. Έχω χάσει κάθε ελπίδα. Θέλω μόνο να βγω, δεν χρειάζομαι κανέναν. Θα βρω τον δρόμο μου…»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ – Ιράν: Τι ανακοίνωσε ο Τραμπ για τη συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ανακοίνωσε παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με την επίσημη υπογραφή να προγραμματίζεται στη Γενεύη στις 19 Ιουνίου.

Μουντιάλ 2026: Η Γερμανία διέλυσε 7‑1 το Κουρασάο στην πρεμιέρα – Δείτε τα γκολ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Εθνική Γερμανίας επικράτησε με συντριπτικό σκορ του Κουρασάο, το οποίο πανηγύρισε ιστορικό γκολ στο πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Κομενένσια έγραψε ιστορία στο Μουντιάλ 2026: Πέτυχε το παρθενικό γκολ του Κουρασάο στη διοργάνωση, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Λιβάνο Κομενένσια στο 21ο λεπτό ισοφάρισε το σκορ που είχε ανοίξει ο Ενμέτσα της Γερμανίας στο 5ο λεπτό

Ανακαινίζω 2026: Από αύριο οι βεβαιώσεις επιλεξιμότητας ‑ Ποιοι θα λάβουν επιδότηση έως 36.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω 2026»

Χαλάνδρι: Ελεύθερος υπό όρους και εγγύηση €50.000 ο φαρμακοποιός για τα παράνομα χάπια αδυνατίσματος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο φαρμακοποιός φέρεται να υποστήριξε στην απολογία του ότι οι πράξεις του ήταν νόμιμες, καθώς όπως ισχυρίστηκε για ό,τι παρασκεύαζε στο εργαστήριο υπήρχαν ιατρικές συνταγές

Νέα Siri με AI: Ποια iPhone, iPad και Mac θα υποστηρίζουν τη νέα Siri

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Apple ετοιμάζεται να διαθέσει το μεγαλύτερο ανασχεδιασμό της Siri μέχρι σήμερα μαζί με το iOS 27, το macOS Golden Gate, το watchOS 27 και τις υπόλοιπες νέες εκδόσεις των λειτουργικών της συστημάτων

Formula 1: Ο Χάμιλτον για πρώτη φορά νικητής με τη Ferrari

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το μέγα όνειρο του Λιούις Χάμιλτον για την πρώτη του νίκη με τα κόκκινα και με το cavallino στο στήθος πραγματοποιήθηκε στο σημερινό GP Βαρκελώνης-Καταλονίας.

Τραμπ σε Ισραήλ: «Μην το χαλάσουμε τώρα που είμαστε κοντά σε συμφωνία με το Ιράν»

Κόσμος Χτες
Σε ανάρτηση του, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν πρέπει να γίνουν επιθέσεις ούτε από την πλευρά της Χεζμπολάχ

Χαλάνδρι: «Υπήρχαν συνταγές που μου είχαν χορηγηθεί από γιατρούς», ισχυρίστηκε ο φαρμακοποιός

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απολογίες του φαρμακοποιού και οκτώ ατόμων για παράνομη παραγωγή και διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων και ουσιών ντόπινγκ στο Χαλάνδρι

Γιώργος Μυλωνάκης: Πήρε εξιτήριο και επέστρεψε σπίτι του

Πολιτική Χτες
Μεταφέρθηκε σε εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης στη Γερμανία και στη συνέχεια γύρισε στην Ελλάδα

Φρίκη για 12χρονη στην Τσεχία: Γέννησε το παιδί του 16χρονου αδερφού της

Κόσμος Χτες
Οι γονείς δεν είχαν αντιληφθεί τι συνέβαινε έναν χρόνο μέσα στο σπίτι

Βρετανοί πεζοναύτες κάνουν ρεσάλτο σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο του «σκιώδους στόλου» στη Μάγχη

Κόσμος Χτες
«Φέρεται να βοηθούσε μυστικά στη χρηματοδότηση του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Αμυνας - Η επιχείρηση διήρκεσε συνολικά έξι ώρες