E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δημοσιογράφος γνωστού περιοδικού παραποιούσε επί χρόνια τα ρεπορτάζ του

Παραδέχτηκε ότι «επινόησε» δηλώσεις και γεγονότα τα οποία δεν είδε ποτέ

Δημοσίευση 19/12/2018 | 19:25

Δημοσιογράφος γνωστού περιοδικού παραποιούσε επί χρόνια τα ρεπορτάζ του

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε σήμερα ότι ένας από τους δημοσιογράφους του, ο οποίος μάλιστα έχει βραβευτεί για τη δουλειά του, διαστρέβλωνε εδώ και πολλά χρόνια τα ρεπορτάζ του.

Ο Κλάας Ρελότιους, 35 ετών, τιμήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου με το βραβείο του Ρεπόρτερ της Χρονιάς, για ένα άρθρο του με θέμα τους νεαρούς Σύριους οι οποίοι υποκίνησαν τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη χώρα τους το 2011.

Την Κυριακή ο Ρελότιους υπέβαλε την παραίτησή του από το περιοδικό, ένα από τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία.

Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τις κατηγορίες ενός άλλου δημοσιογράφου, με τον οποίο είχε συνεργαστεί για ένα ρεπορτάζ στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, παραδέχτηκε τελικά ότι «επινόησε» δηλώσεις και γεγονότα τα οποία δεν είδε ποτέ.

Συνολικά, τουλάχιστον 14 άρθρα του είχαν παραποιηθεί: μεταξύ αυτών, ένα για έναν Υεμενίτη που έμεινε επί 14 χρόνια, χωρίς λόγο, στη φυλακή του Γκουαντάναμο και ένα άλλο για τον Κόλιν Κάρπερνικ, τον Αμερικανό αθλητή που γονάτιζε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλετικές ανισότητες. Ο Ρελότιους ισχυριζόταν ότι είχε πάρει συνέντευξη από τους γονείς του.

Στο εκτενές άρθρο της για την υπόθεση αυτή, η διεύθυνση του Spiegel δηλώνει «σοκαρισμένη» από την υπόθεση αυτή. Πολύ περισσότερο που το περιοδικό έχει μια εσωτερική υπηρεσία επαλήθευσης των στοιχείων για όσα γράφουν οι ρεπόρτερ του.

«Είμαι άρρωστος και χρειάζομαι βοήθεια» ήταν η δικαιολογία που προέβαλε ο Ρελότιους, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο δημοσιογράφος αρχικά συνεργαζόταν με το Spiegel και με άλλα έντυπα ως ανεξάρτητος. Εντάχθηκε στη συντακτική ομάδα του περιοδικού στο Αμβούργο πριν από ενάμιση χρόνο.

Σύμφωνα με το Spiegel, περίπου 60 ρεπορτάζ του έχουν δημοσιευτεί στο έντυπο ή στον ιστότοπό του. Το περιοδικό θα προχωρήσει τώρα σε εσωτερική έρευνα για να κατανοήσει πώς κατάφερε να περάσουν ως έγκυρα αυτά τα διαστρεβλωμένα άρθρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

Ελλάδα 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων