E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιστήμονες ανακάλυψαν τι προκαλεί η κάνναβη στο σπέρμα του άνδρα

Ποιοι είναι οι σοβαροί κίνδυνοι

Δημοσίευση 19/12/2018 | 10:43

Επιστήμονες ανακάλυψαν τι προκαλεί η κάνναβη στο σπέρμα του άνδρα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ενδείξεις ότι η έκθεση στην κάνναβη επιφέρει γενετικές αλλαγές στο σπέρμα. Παραμένει άγνωστο αν αυτές οι αλλαγές μπορούν να αναστραφούν αργότερα ή αν κληρονομούνται στους απογόνους.

Καθώς εντείνεται η τάση για νομιμοποίηση της κάνναβης διεθνώς, οι επιστήμονες μελετούν με μεγαλύτερη προσοχή τις πιθανές επιπτώσεις της, ιδίως της πιο δραστικής ουσίας της, της τετραϋδροκανναβινόλης (THC).

Η νέα μελέτη από επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Σκοτ Κόλινς, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα επιγενετικής "Epigenetics", έγινε σε πειραματόζωα (αρουραίους) και σε 24 άνδρες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καπνός του τσιγάρου, τα φυτοφάρμακα, τα επιβραδυντικά φλόγας στους πυροσβεστήρες και άλλοι παράγοντες όπως η παχυσαρκία μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο σπέρμα. Η νέα μελέτη δείχνει ότι και η κάνναβη μπορεί να επιδράσει στα γονίδια και, μεταβάλλοντας την μεθυλίωση του DNA, να επιφέρει επιγενετικές αλλαγές στο σπέρμα, με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες.

«Βρήκαμε ότι οι επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης στους άνδρες και στην αναπαραγωγική υγεία τους δεν είναι τελείως μηδενικές, καθώς υπάρχει κάτι στην κάνναβη που επηρεάζει το γενετικό προφίλ του σπέρματος», δήλωσε ο Κόλινς. «Δεν ξέρουμε ακόμη τι σημαίνει αυτό, αλλά το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνδρες σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν νόμιμη πρόσβαση στην κάνναβη, θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψη», πρόσθεσε.

Τακτικός χρήστης κάνναβης θεωρείται κάποιος που κάνει χρήση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα επί ένα εξάμηνο. Η μελέτη βρήκε ότι όσο πιο συχνός χρήστης είναι κανείς, τόσο μεγαλύτερη είναι η παρουσία THC στα ούρα του και τόσο πιο αισθητές οι αλλαγές στο γενετικό προφίλ του σπέρματός του.

Η THC φαίνεται να επιδρά σε εκατοντάδες διαφορετικά γονίδια τόσο στους ανθρώπους όσο και στους αρουραίους. Προς το παρόν, είναι άγνωστο αν το σπέρμα που έχει επηρεασθεί από την κάνναβη, είναι αρκετά υγιές για να γονιμοποιήσει ένα ωάριο και αν η ανάπτυξη του εμβρύου στη συνέχεια είναι φυσιολογική.

Το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω σε περισσότερους χρήστες κάνναβης, ώστε να διαπιστωθεί αν η διακοπή της χρήσης αναστρέφει τις γενετικές αλλαγές του σπέρματος στους άνδρες χρήστες και κατά πόσο τα μωρά πατέρων τακτικών χρηστών κάνναβης έχουν και τα ίδια γενετικές αλλαγές. Για λόγους προφύλαξης πάντως, οι ερευνητές συμβουλεύουν τη διακοπή της χρήσης κάνναβης τουλάχιστον έξι μήνες προτού ένας άνδρας προσπαθήσει να κάνει παιδί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Βρέθηκε πυροβολημένος στο γραφείο του

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Ο 52χρονος επιχειρηματίας Αϊντίν Τσαβούσογλου εντοπίστηκε βαριά τραυματισμένος από πυροβόλο όπλο στο πρατήριό του στην Αλάνια και υπέκυψε μετά από δώδεκα μέρες νοσηλείας

ΗΠΑ: Νεκρός από χανταϊό στο Κολοράντο – Αυστηρότεροι έλεγχοι για τον Έμπολα

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Ο ενήλικας που πέθανε από χανταϊό δεν σχετίζεται με το ολλανδικό κρουαζιερόπλοιο

ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος και η Ελένη Αυλωνίτου ‑ «Θα ξανασυναντηθούμε γρήγορα!»

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελένη Αυλωνίτου – «Νέο ξεκίνημα» προαναγγέλλει

Ηράκλειο: Ανδρας έπνιξε αδέσποτη γάτα και την πέταξε σε κάδο

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Ο άνδρας επέστρεψε, πήρε το νεκρό ζώο από τον κάδο, το έβαλε σε σακούλα και το πέταξε σε άγνωστο σημείο, όπου το σώμα της γάτας δεν βρέθηκε

Κάλυμνος: Θρίλερ με τον 48χρονο ψαρά που βρέθηκε νεκρός ‑ Ερευνάται δολοφονία μετά από καυγά

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Στην Κάλυμνο, 47χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα μετά από σοβαρό περιστατικό σε αλιευτικό σκάφος όπου επέβαινε με άλλον άνδρα

«Μαχαίρωσέ τον»: Αιματηρή συμπλοκή νεαρών με ματσέτες μέρα μεσημέρι σε πάρκο στο Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Εικόνες ωμής βίας καταγράφηκαν μέρα μεσημέρι σε πάρκο του Λονδίνου χθες, σε μια δολοφονική επίθεση που έγινε μπροστά σε δεκάδες οικογένειες με παιδιά που εκείνη την ώρα απολάμβαναν τη βόλτα τους

Πώς δρούσε το κύκλωμα εκβιασμών και παράνομων επιδοτήσεων στην Κρήτη – Θείος και ανιψιοί έδερναν και εκβίαζαν αγρότες

Ελλάδα 18.05.2026
Η σπείρα από τα Βορίζια είχε εισπράξει από παράνομες επιδοτήσεις 586.000 ευρώ ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες και περιουσίες αγροτών ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ

Η Αβάνα προειδοποιεί ότι μια στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της χώρας θα προκαλέσει «αιματοχυσία»

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη νήσο υπό κομμουνιστική κυβέρνηση «εξαιρετική απειλή» για την «εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»

Θεσσαλονίκη: Νεαροί έβρεξαν με νεροπίστολα, έδειραν και βιντεοσκόπησαν 22χρονο

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Οι νεαροί κατέγραψαν το περιστατικό με κινητά τηλέφωνα και κατηγορείται για παραβίαση νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, εξύβριση και πρόκληση απλής σωματικής βλάβης

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη: Θα πλησιάσει πιο κοντά από το ένα τέταρτο της απόστασης μέχρι τη Σελήνη

Tech + Science 18.05.2026
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια

Θείος και ανιψιοί ξυλοκοπούσαν και εκβίαζαν αγρότες στην Κρήτη

Ελλάδα 18.05.2026
Κατέστρεφαν καλλιέργειες, έκλεβαν χωράφια και εισέπρατταν παράνομες επιδοτήσεις από ΟΠΕΚΕΠΕ