E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αποκάλυψη βόμβα: Το Facebook επέτρεπε σε Amazon, Microsoft, Netflix και Spotify να διαβάζουν μηνύματα χρηστών

Ένα ακόμη σκάνδαλο εις βάρος του Facebook

Δημοσίευση 19/12/2018 | 09:35

Αποκάλυψη βόμβα: Το Facebook επέτρεπε σε Amazon, Microsoft, Netflix και Spotify να διαβάζουν μηνύματα χρηστών

Όταν στάθηκε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου τον περασμένο Απρίλιο, μετά από ένα ακόμη σκάνδαλο εις βάρος του Facebook, ο δημιουργός της δημοφιλούς πλατφόρμας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ήταν κατηγορηματικός: «Δεν πουλάμε δεδομένα σε κανέναν».

Αν και αυτό μπορεί τυπικά να αληθεύει, ένα νέο δημοσίευμα των New York Times αποκάλυψε σήμερα ότι το Facebook έδωσε σε 150 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι δύο «γίγαντες» της Σίλικον Βάλεϊ, Microsoft και Amazon, πρόσβαση σε δεδομένα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών, εν αγνοία των τελευταίων και χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που εξασφάλισε η εφημερίδα, ο όγκος των δεδομένων που άντλησε η Cambridge Analytica από μια εφαρμογή στο Facebook ωχριά μπροστά στο «ελευθέρας» που δόθηκε σε μερικούς από τους μεγαλύτερους συνεργάτες του πρωταγωνιστή των social media, όπως η Amazon, η Spotify και το Netflix.

Όπως αναφέρει το άρθρο, το Facebook έδωσε τη δυνατότητα στο Netflix, το Spotify και την Royal Bank of Canada, μεταξύ άλλων, να διαβάζουν, να γράφουν ή ακόμα και να διαγράφουν γραπτά μηνύματα χρηστών, και να βλέπουν όλους τους συμμετέχοντες σε ένα thread, προνόμια που υπερβαίνουν κατά πολύ τα απαιτούμενα για την ενσωμάτωση του Facebook στα συστήματά τους.


Επίσης, η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ επέτρεψε στη μηχανή αναζήτησης της Microsoft, γνωστή ως Bing, να «βλέπει» τα όνοματα όλων των φίλων ενός χρήστη του Facebook, χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Στην Amazon δόθηκε η δυνατότητα να αντλεί τα ονόματα χρηστών και τα στοιχεία επικοινωνίας τους μέσω των φίλων τους, ενώ η Yahoo μπορούσε ακόμα και να παρακολουθεί προβολές stream από post φίλων.

Από την περσινή χρονιά, η Sony, η Microsoft και η Amazon μπορούσαν να μαθαίνουν τις διευθύνσεις email χρηστών, μέσω των λογαριασμών των φίλων τους.

Το Facebook δεν έλαβε ποτέ χρήματα για την παροχή αυτού του είδους της πρόσβασης, που υπήρχε ακόμη και εάν οι χρήστες είχαν απενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητες κοινοποίησης δεδομένων στο προφίλ τους. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτές οι μεγάλες εταιρείες ενεργούσαν απλά ως προέκταση του Facebook. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε πληροφορία που μοιραζόταν ένας χρήστης με τους φίλους του στον ιστότοπο μπορούσε έπειτα να κοινοποιηθεί στις παραπάνω εταιρείες, χωρίς τη συγκατάθεσή του.


Το Facebook διέψευσε το βράδυ της Τρίτης ότι οι προαναφερόμενες εταιρείες έκαναν κατάχρηση των δεδομένων των χρηστών, αν και απέφυγε να αναφερθεί στον όγκο των δεδομένων που προσφέρθηκαν στο πιάτο στους συνεργάτες του. «Οι συνεργάτες του Facebook δεν μπορούν να αγνοήσουν τις ρυθμίσεις προστασίας απορρήτου των χρηστών και είναι λάθος να ισχυρίζεται κανείς ότι το κάνουν», δήλωσε ο Στιβ Σάτερφιλντ, διευθυντής του τμήματος Προστασίας του Απορρήτου και Ιδιωτικότητας του Facebook.

O Σάτερφιλντ είπε επίσης στους Times ότι κανένας από τους συνεργάτες του Facebook δεν παραβίασε τη Συμφωνία Συγκατάθεσης του 2011, η οποία υπογράφηκε μεταξύ της πλατφόρμας και της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, και ξεκαθάριζε ότι θα χρειαζόταν η συγκατάθεση των χρηστών για να κοινοποιηθούν οποιαδήποτε στοιχεία τους σε άλλες εταιρείες.

Ωστόσο το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το Facebook έκλεισε συμφωνίες διαμοιρασμού δεδομένων με πολλές μεγάλες εταιρείες και τράπεζες, συμφωνίες που το βοήθησαν να προσελκύσει νέους χρήστες και - κατά συνέπεια - να αυξήσει τα έσοδά του μέσω των διαφημίσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ελληνικό διαβατήριο είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στην εφαρμογή Gov.gr Wallet

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Έχετε πλέον τη δυνατότητα χρήσης για ταυτοποίηση και ταξιδιωτικούς σκοπούς εντός Ελλάδας

Δόκιμοι της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Ιταλίας απεγκλώβισαν την τελευταία στιγμή οδηγό αυτοκινήτου που έπεσε στη θάλασσα

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Τεργέστη

Ρωσία: Δείτε τι συνέβη όταν βγήκε εκτός ελέγχου πολυβόλο σε στρατιωτική άσκηση

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ένας στρατιώτης παραλίγο να χάσει τη ζωή του όταν ένα πολυβόλο ξέφυγε από τον έλεγχο κατά τη διάρκεια δοκιμής νέου οπλικού συστήματος στη Ρωσία.

Τραγωδία στην Καστοριά: Τι συνέβη με το 4χρονο αγοράκι που έπεσε σε πισίνα και πώς αντέδρασαν οι γιατροί

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο παππούς εντόπισε το παιδάκι στον πάτο της πισίνας και το ανέσυρε αναίσθητο - διακομίστηκε εκτάκτως στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης.

Μουντιάλ 2026: Ποιος αποφάσισε μόνος του να ακυρώσει την κόκκινη του Μπαλογκάν και γιατί προκάλεσε σάλο

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Η απόφαση για την άρση της αποβολής του Αμερικανού επιθετικού ελήφθη αποκλειστικά από τον πρόεδρο της πειθαρχικής επιτροπής της FIFA, χωρίς να συμμετάσχουν τα υπόλοιπα 17 μέλη.

Σαμ Νιλ: Τι αποκάλυψε η οικογένειά του για τον αιφνίδιο θάνατό του σε ηλικία 78 ετών

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο διάσημος ηθοποιός του «Jurassic Park» έφυγε από τη ζωή στο Σίδνεϊ, λίγους μήνες αφότου είχε ανακοινώσει ότι είχε νικήσει τον καρκίνο.

Εικόνες αποκάλυψης στην Κίνα: Ο τυφώνας Μπάβι βύθισε πόλεις κάτω από δύο μέτρα νερού, δρόμοι έγιναν ποτάμια

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Κόκκινος συναγερμός για πλημμύρες, αποκλεισμένοι κάτοικοι, ακυρώσεις δρομολογίων και κλειστά σχολεία σε πολλές επαρχίες

Μαρουσάκης: Τι λέει για τον καύσωνα που πλησιάζει και πού θα φτάσει η θερμοκρασία

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο μετεωρολόγος εξήγησε τι να περιμένουμε τις επόμενες μέρες και γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε για ακραίες θερμοκρασίες.

Τα 400+1 πρόσωπα του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΛΑΣ

Πολιτική 13.07.2026
Δείτε όλα τα ονόματα

Δημοσκόπηση GPO Ιουλίου: Ποιο κόμμα βρίσκεται στην κορυφή και ποιο «βουλιάζει» στα ποσοστά

Πολιτική 13.07.2026
Η ΝΔ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα με 25,7%, ενώ η ακρίβεια αναδεικνύεται ως το κυρίαρχο εκλογικό κριτήριο για σχεδόν 7 στους 10 πολίτες.

Ιστορική κατάρρευση στις γεννήσεις στην Ελλάδα ‑ Ποσοστό έκπληξη

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Η οικονομική αστάθεια, η στεγαστική κρίση και η μαζική μετανάστευση επιτάχυναν τη δημογραφική συρρίκνωση της χώρας, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΔΕΜ.