E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι συμβαίνει με όσους δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα, αλλά δεν το πήραν ακόμα

Γιατί δεν μπήκαν τα λεφτά στις 14 Δεκεμβρίου

Δημοσίευση 17/12/2018 | 19:51

Τι συμβαίνει με όσους δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα, αλλά δεν το πήραν ακόμα

Διευκρινίσεις για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, όμως τα χρήματα δεν μπήκαν στους λογαριασμούς τους την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, όσοι πολίτες είχαν εγκεκριμένη αίτηση κοινωνικού μερίσματος και δεν πληρώθηκαν ανήκουν σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:

1η Περίπτωση: Δεν επιβεβαιώθηκε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός που συμπληρώθηκε στην αίτηση ανήκει στο δικαιούχο του μερίσματος. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι για την πίστωση του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει ο λογαριασμός ΙΒΑΝ που δηλώθηκε στην εφαρμογή να ανήκει στον δικαιούχο του κοινωνικού μερίσματος. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε βάσει ΑΦΜ. Οι αιτήσεις των δικαιούχων δεν έχουν απορριφθεί και παραμένουν εγκεκριμένες για την επόμενη πληρωμή, που θα γίνει στις 28 Δεκεμβρίου. Οι δικαιούχοι έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα με γραπτό μήνυμα ή/και μήνυμα e-mail, εφόσον το είχαν συμπληρώσει στην πλατφόρμα κατά τη διάρκεια της αίτησης.

Πιστώσεις σε δηλωθέντες στην εφαρμογή λογαριασμούς ΙΒΑΝ για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει από την τράπεζα ταυτοποίηση του ΑΦΜ του δικαιούχου του Κοινωνικού Μερίσματος δεν θα πραγματοποιηθούν.

Προς το σκοπό καταβολής του κοινωνικού μερίσματος, καλούνται οι δικαιούχοι, οι οποίοι είχαν εγκεκριμένη αίτηση μερίσματος αλλά δεν πληρώθηκαν:

(α) να ακυρώσουν την αίτησή τους και να προβούν σε «Επαναξιολόγηση». Στη νέα αίτηση πρέπει να δηλώσουν στην εφαρμογή λογαριασμό ΙΒΑΝ στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι

ή / και

(β) να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του ΑΦΜ τους στην τράπεζα συνεργασίας τους προσκομίζοντας το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.

Εδώ μπορείτε να βρείτε σχετικό ενημερωτικό έντυπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτούνται από τη νομοθεσία και τα έγγραφα που μπορούν να πιστοποιήσουν τα στοιχεία αυτά.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο εις χείρας του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

2η Περίπτωση: Δεν επιβεβαιώθηκε η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα μέσω της υποβολής φορολογικών δηλώσεων την τελευταία πενταετία. Σημειώνεται ότι σε βάθος πενταετίας πραγματοποιείται έλεγχος είτε για την υποβολή δήλωσης ως υπόχρεου είτε για το αν ο αιτών υπήρξε σύζυγος, εξαρτώμενο πρόσωπο ή φιλοξενούμενος σε δήλωση άλλου υπόχρεου αρκεί να είχε δηλωθεί σωστά ο ΑΦΜ ή ο ΑΜΚΑ του αιτούντος. Οι περισσότερες αιτήσεις όσων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία απορρίφθηκαν αμέσως. Για μία μικρή μερίδα οι αιτήσεις απορρίφθηκαν κατόπιν περαιτέρω ελέγχων και οι αιτούντες έλαβαν ενημέρωση με γραπτό μήνυμα ή/και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφόσον είχε δηλωθεί κατά τη διάρκεια της αίτησης.

Η πλατφόρμα για την υποβολή/τροποποίηση των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου. Η επόμενη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πατέρας Αντώνιος: Αδυνατώ να καταβάλλω την εγγύηση των 60.000 ευρώ, ελπίζω στην βοήθεια των συνανθρώπων μου

Ελλάδα 19.02.2026
Από τα 9,5 έτη που επιβλήθηκαν στον πατέρα Αντώνιο, εκτιτέα είναι τα 8 χρόνια ενώ έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει λίγα περισσότερα από 60.000 ευρώ στο ελληνικό δημόσιο για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου

Η δημόσια συγγνώμη της παρουσιάστριας μετά τη… μεθυσμένη ζωντανή σύνδεση στους Χειμερινούς Αγώνες

Αθλητικά Νέα 19.02.2026
Παραδέχθηκε δημόσια ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ πριν βγει ζωντανά στον αέρα

Τέμπη: Ορίστηκαν οι πρώτες εκταφές των θυμάτων

Ελλάδα 19.02.2026
Ο ορισμός των ημερομηνιών προέκυψε μετά τη νέα εντολή της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας - Δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα

Τις εξουσίες της ICE ενισχύει η κυβέρνηση Τραμπ: Επιτρέπεται πλέον η σύλληψη προσφύγων

Κόσμος 19.02.2026
Η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών

Η Google βάζει μουσική στο Gemini: Lyria 3 με αυτόματους στίχους και μεγαλύτερο δημιουργικό έλεγχο

Tech + Science 19.02.2026
Η νέα λειτουργία μετατρέπει ιδέες, αναμνήσεις και εικόνες σε μουσική

20 μήνες εξαγοράσιμη & αφαίρεση άδειας στην τραγουδίστρια για το τροχαίο στο Κολωνάκι: «Ήπια ένα ποτό, συγγνώμη»

Ελλάδα 19.02.2026
Ο ισχυρισμός της προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου του δικαστηρίου η οποία της απάντησε: «Μη μας λέτε για ένα ποτό, αυτή η ποσότητα αλκοόλ στο αίμα σας δεν βγαίνει με ένα ποτό»

Τι γνωρίζουμε για τη σύλληψη του Αντριου: Η ανακοίνωση του βασιλιά Καρόλου

Κόσμος 19.02.2026
Ο βασιλιάς Κάρολος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο νόμος πρέπει να ακολουθήσει την πορεία του»

Καταγγελία για νέο πρόβλημα στο «Ελ. Βενιζέλος»: «Με ένα μόνο ραντάρ η Προσέγγιση Αθηνών αντί για τρία»

Ελλάδα 19.02.2026
Χάθηκε ξανά η επικοινωνία, αναφέρουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας

Γλυφάδα: Νεκρός ο 26χρονος που αγνοούνταν ‑ Βρέθηκε στον ισθμό Κορίνθου

Ελλάδα 19.02.2026
Τα ίχνη του 26χρονου είχαν εξαφανιστεί από το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου

Συντάξεις και αναδρομικά: Κλείνει εκκρεμότητες ο e‑ΕΦΚΑ και πληρώνει 50.000 δικαιούχους

Οικονομία 19.02.2026
Ποιες κατηγορίες πληρώνονται αναδρομικά σήμερα και αύριο