E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χάος στην Βρετανία: Δημοψήφισμα για ένωση της Ιρλανδίας ζήτησε το εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν

Στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Δημοσίευση 12/12/2018 | 18:39

Χάος στην Βρετανία: Δημοψήφισμα για ένωση της Ιρλανδίας ζήτησε το εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ζήτησε και πάλι το Σιν Φέιν, το μεγαλύτερο εθνικιστικό κόμμα της επαρχίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, στο οποίο η πλειοψηφία των Βορειοϊρλανδών τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Σιν Φέιν ζητά συχνά να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας και την ένωσή της με την Ιρλανδία.

Σήμερα, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο, η ηγέτιδα του κόμματος, Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, τόνισε ότι ένα άτακτο Brexit "θα ήταν καταστροφικό για το νησί" καθώς "θα προκαλέσει ρήξη στην οικονομία μας, στον κοινωνικό ιστό και στις ειρηνευτικές συμφωνίες". Σε μια τέτοια περίπτωση, αν δηλαδή το Λονδίνο προχωρήσει σε μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, "το Σιν Φέιν θεωρεί ότι θα πρέπει να προωθηθεί κατεπειγόντως και κατά προτεραιότητα ένα δημοψήφισμα για την ενότητα" του νησιού.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ σημείωσε ότι είναι "καταστροφική και διασπαστική" η χρονική στιγμή που επέλεξε να υποβάλει αυτήν την πρόταση το Σιν Φέιν. Η ΜακΝτόναλντ είπε την Τρίτη ότι έθεσε το ίδιο ζήτημα στην Τερέζα Μέι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της, αλλά η πρωθυπουργός της Βρετανίας διαφωνεί επίσης με αυτήν την πρόταση.

"Δεν πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για δημοψηφίσματα των συνόρων", είπε ο Βαράντκαρ.

Με βάση την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα εάν φανεί ότι είναι πιθανό η πλειοψηφία των ψηφοφόρων να επιλέξει την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Times την περασμένη Παρασκευή δείχνει ότι το 30% των ψηφοφόρων θα τασσόταν υπέρ της ενωμένης Ιρλανδίας αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ με βάση τη συμφωνία που έχει προτείνει η Τερέζα Μέι. Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 48% αν υπάρξει αποχώρηση χωρίς καμία συμφωνία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βουλγαρία: Τρεις νεκροί και εκατοντάδες εκτοπισμένοι από τις πλημμύρες

Κόσμος 04.10.2025
Μεταξύ των θυμάτων είναι και δύο διασώστες

Τι αλλάζει στα διπλώματα οδήγησης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ελλάδα 04.10.2025
Πώς θα τιμωρούνται οι παραβάτες του ΚΟΚ

Απίστευτη γκάφα από τον Κουέστα ‑ Έφαγε γκολ πίσω από την σέντρα στην Τουρκία

Αθλητικά Νέα 04.10.2025
Ο Χουλιάν Κουέστα ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής της ήττας της Αντάλιασπορ με 5-2 απέναντι στη Ρίζεσπορ

Το «φιλί» της Σελήνης με τον Κρόνο μεταξύ 5 και 6 Οκτωβρίου ‑ Tι ώρα να το δείτε

Tech + Science 04.10.2025
Το φιλί μεταξύ του συντρόφου της Γης και του « Αρχοντα των Δαχτυλιδιών»

Πρώην ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «προσέλαβε» για μάνατζερ το ChatGPT

Αθλητικά Νέα 04.10.2025
Για να διαπραγματευτεί το νέο του συμβόλαιο

Έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού ‑ Για 1η φορά διαθέσιμο το ρινικό εμβόλιο για παιδιά

Ελλάδα 04.10.2025
Υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις για τη χορήγησή του

Δραματικό τέλος για κηπουρό σε βόθρο: Δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή στους ιδιοκτήτες βίλας στο Ρίο

Ελλάδα 04.10.2025
Ο 55χρονος βρήκε ασφυκτικό θάνατο, όταν κλήθηκε να επισκευάσει μια αντλία λυμάτων χωρίς κανένα μέτρο προστασίας

Αρτα: Ολοκληρώθηκε η εκταφή της 28χρονης Σπυριδούλας – Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατό της

Ελλάδα 04.10.2025
Απαντήσεις ζητάει η οικογένεια της εγκύου - Τα ερωτήματα που μένουν ανοιχτά

Ουκρανία: Ρωσικό drone χτύπησε ουκρανικό επιβατικό τρένο ‑Βίντεο με βαγγόνι να φλέγεται

Κόσμος 04.10.2025
Μια νέα επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Σόστκα, συμπεριλαμβανομένης μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Σοκ στη Βρετανία: Παντρεύτηκε 15χρονη βάσει της σαρία και τη βίαζε μαζί με άλλους 18 άνδρες

Κόσμος 04.10.2025
Οχτώ άνδρες καταδικάστηκαν σε συνολικά 91 χρόνια κάθειρξη για την εκμετάλλευση της ανήλικης