E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Καμπάνα» 1.000 ευρώ για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς

Δείτε ποιους αφορά

Δημοσίευση 11/12/2018 | 08:24

«Καμπάνα» 1.000 ευρώ για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς

Περιθώριο ένα ακόμη 24ωρο έως την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έχουν οι επαγγελματίες οι οποίοι υποχρεούνται σε αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα (POS) προκειμένου να δηλώσουν τον επαγγελματικό τους τραπεζικό λογαριασμό.

Για μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ για την υποβολή δήλωσης πέραν των προβλεπόμενων προθεσμιών το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Πρόστιμο 1.500 ευρώ προβλέπεται για τους επαγγελματίες εκείνους οι οποίοι, ενώ έχουν σχετική υποχρέωση, δεν έχουν εγκαταστήσει POS.

Η κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική την δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού που είναι συνδεδεμένος με το POS. Στόχος είναι μέσα από διασταυρώσεις να εντοπιστούν οι αυτοαπασχολούμενοι που ενώ έχουν υποχρέωση να συναλλάσσονται με τερματικά αποδοχής καρτών δεν το κάνουν.

Συγκεκριμένα, κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού από όσους ήδη έχουν επαγγελματική δραστηριότητα και υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα, αλλά και την επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ σε όσους δεν συμμορφωθούν εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης (12 Σεπτεμβρίου).

Οι επιχειρήσεις και επιτηδευματίες υποχρεούνται να δηλώσουν έναν ή και περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς όπου μόνο μέσω αυτών πραγματοποιούν συναλλαγές με πελάτες ή προμηθευτές.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού καθώς σε περίπτωση λάθους υπάρχει κίνδυνος ακόμη και «απενεργοποίησης» του λογαριασμού.

Πώς δηλώνεται ο επαγγελματικός λογαριασμός
Η επιχείρηση δηλώνει στην ηλεκτρονική εφαρμογή μητρώου Επαγγελματικών Τραπεζικών Λογαριασμών (ΕΤΛ) τον/τους επαγγελματικούς λογαριασμούς σε μορφή IBAN όπου δέχεται τις εισπράξεις της μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, όπως πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.

Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

Τα βήματα για τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού
1. Ο υπόχρεος εισέρχεται στον δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www. aade.gr) με τους κωδικούς του Taxisnet που διαθέτει για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της.

2. Κατά την πρόσβαση, επιβεβαιώνεται ότι ο χρήστης είναι επιχείρηση / επιτηδευματίας.

3. Στην αρχική σελίδα ο χρήστης έχει τις ακόλουθες επιλογές: Διαχείριση Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού (ΕΤΛ). Ιστορικό μεταβολών. Επιλογή ρόλου (εμφανίζεται μόνο εάν ο χρήστης διαθέτει και άλλους ρόλους στο Taxisnet, π.χ. λογιστής). Επιπλέον, εμφανίζονται σε πίνακα τα ακόλουθα στοιχεία: ΕΤΛ σε μορφή ΙΒΑΝ, εφόσον έχει δηλωθεί. n Τράπεζα όπου τηρείται ο κάθε ΕΤΛ. Ημερομηνία δήλωσης του ΕΤΛ. Κατάσταση του ΕΤΛ. Στην περίπτωση που υπάρχει καταχωρισμένος ΕΤΛ, αυτός εμφανίζεται σε κα- τάσταση είτε «Επιβεβαιωμένος» ΕΤΛ είτε «Προς επιβεβαίωση».

4. Πατώντας επάνω σε έναν ΙΒΑΝ, εμφανίζονται οι λεπτομέρειές του σε αναδυόμενο παράθυρο.

5. Ο επιχειρηματίας / επιτηδευματίας έχει τη δυνατότητα να προσθέσει έναν ή περισσότερους ΕΤΛ, εφόσον έχει τουλάχιστον μία δραστηριότητα η οποία εμπίπτει στις Ομάδες Δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για τη μείωση του φόρου εισοδήματος (π.χ. ιατρικές δαπάνες, εστίαση, ξενοδοχεία, είδη ένδυσης, υπόδησης κ.ά.). Εάν δεν υπάρχει δραστηριότητα η οποία να εμπίπτει σε κάποια από τις συγκεκριμένες ομάδες, εμφανίζεται σχετικό μήνυμα και δεν είναι δυνατή η εισαγωγή ΕΤΛ. Η δυνατότητα εισαγωγής ΕΤΛ για αυτές τις περιπτώσεις θα ενεργοποιηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα. Η προσθήκη γίνεται μέσω του πλήκτρου Προσθήκη Επαγγελματικού Λογαριασμού.

6. Ο χρήστης θα πρέπει να εισαγάγει τον ΕΤΛ σε μορφή IBAN ως ακολούθως:

Εισάγει τον ΙΒΑΝ και επιλέγει την Ομάδα Δαπανών στην οποία θα πρέπει να εντάσσονται οι κινήσεις του λογαριασμού αυτού. Οι Ομάδες Δαπανών μπορεί να είναι κάποια ή κάποιες από τις Γενικές Δαπάνες, Ιατρικές Δαπάνες, Φαρμακευτικές Δαπάνες, Εμπορία Οχημάτων και Λειτουργία Συνεργείων, ανάλογα με τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Στο τέλος, μπορεί να επιβεβαιώσει ή να ακυρώσει την καταχώριση. Στην περίπτωση που επιλεγεί Ακύρωση, ο χρήστης οδηγείται στην Αρχική Οθόνη.

7. Στην περίπτωση που επιλεγεί Επιβεβαίωση, πραγματοποιείται η ακόλουθη επεξεργασία: Επαλήθευση των ψηφίων ελέγχου του IBAN. Έλεγχος αν ο λογαριασμός είναι ήδη καταχωρισμένος από τον ίδιο τον χρήστη.

8. Αναζήτηση και εμφάνιση της ονομασίας της τράπεζας. Αν ο ΙΒΑΝ που εισάγει ο χρήστης ανήκει σε ελληνική τράπεζα, τότε συμπληρώνεται αυτόματα το όνομα της τράπεζας στην οποία ανήκει ο λογαριασμός.

9. Έλεγχος αν ο λογαριασμός έχει ήδη δηλωθεί ως ΕΤΛ από άλλον επιτηδευματία και αν αυτή η ιδιότητα παραμένει σε ισχύ.

10. Εφόσον οι έλεγχοι είναι επιτυχείς, εμφανίζεται οθόνη επιβεβαίωσης ως ακολούθως: Πατώντας το πλήκτρο Διόρθωση Στοιχείων, επιστρέφουμε στην προηγούμενη οθόνη, ενώ με το πλήκτρο Καταχώριση ολοκληρώνεται η καταχώριση του ΕΤΛ.

11. Διαγραφή ΕΤΛ. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να διαγράψει έναν ή περισσότερους ΕΤΛ.

12. Για κάθε εγγραφή ΕΤΛ εμφανίζεται η επιλογή διαγραφής του. Εφόσον ο χρήστης επιλέξει Διαγραφή, εμφανίζεται: ο χρήστης επιλέγει είτε να επιβεβαιώσει τη διαγραφή του ΕΤΛ προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί είτε να την ακυρώσει και να επιστρέψει στην Αρχική Οθόνη.

13. Στην περίπτωση που επιλεγεί Διαγραφή, ελέγχονται τα ακόλουθα: Εάν ο ΕΤΛ είναι μοναδικός. Η εφαρμογή παράγει προειδοποιητικό μήνυμα ότι είναι υποχρεωμένος να διαθέτει τουλάχιστον έναν ΕΤΛ.Εάν ο ΕΤΛ ήταν σε status «Προς επιβεβαίωση», τότε η εφαρμογή παράγει προειδοποιητικό μήνυμα ότι δεν επιτρέπεται η διαγραφή λογαριασμών που η κατάστασή τους είναι «Προς επιβεβαίωση». Εάν ο χρήστης επιθυμεί να αντικαταστήσει έναν ΕΤΛ, θα πρέπει πρώτα να εισαγάγει τον νέο ΕΤΛ και στη συνέχεια να διαγράψει τον παλαιό. Η σειρά αυτή είναι υποχρεωτική εάν υπάρχει μόνο ένας ενεργός ΕΤΛ.

14. Οι λογαριασμοί που εισάγονται από τους επιχειρηματίες / επιτηδευματίες αποστέλλονται καθημερινά στα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία ελέγχουν την ορθότητά τους (π.χ. υπαρκτός λογαριασμός, ο λογαριασμός ανήκει πράγματι στον χρήστη που τον δηλώνει κ.ά.). Εφόσον ένας λογαριασμός επιβεβαιωθεί από το τραπεζικό ίδρυμα, αλλάζει κατάσταση από «Προς επιβεβαίωση» σε «Επιβεβαιωμένος». Σε αντίθετη περίπτωση εμφανίζεται ως απορριφθείς. Σε περίπτωση απόρριψης, ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει με το τραπεζικό ίδρυμα για να εξακριβώσει τον λόγο της απόρριψης.

15. Σε κάθε Ενέργεια (προσθήκη, διαγραφή κ.λπ.) δημιουργείται μια εγγραφή με τις ακόλουθες πληροφορίες: Ημερομηνία. ΙΒΑΝ Τράπεζα. Ενέργεια. Νέα κατάσταση. Αιτιολογία.Κωδικός αναφοράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα Πέραμος: «Το πού ήταν μπλεγμένος ο γιος μου το ξέρει η μάνα του και η σύντροφός του»

Ελλάδα 04.02.2026
Είχε δολοφονηθεί και ο θείος του 27χρονου το 1999

Συνήγορος του Πολίτη για την υπόθεση Λόρα – «Ρεπορτάζ καναλιών θίγουν την αξιοπρέπεια παιδιών»

Ελλάδα 04.02.2026
Προειδοποιεί για τις σοβαρές συνέπειες αυτών των πρακτικών

Μαραθώνια η κατάθεση της συντρόφου του 27χρονου που δολοφονήθηκε στη Νέα Πέραμο

Ελλάδα 04.02.2026
Τα βίντεο από την απαγωγή, η κληρονομιά και οι κακές παρέες

Στίβος: Έμεινε 2ος στο μίτινγκ της Οστράβα ο Τεντόγλου, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους είχε καλύτερο άλμα στα 8.23μ στην Τσεχία αλλά έμεινε πίσω από τον Ματία Φουρλάνι (8.30μ)

«Λόρα, ξέρεις πού μπορείς να με βρεις, είμαι εδώ» το μήνυμα του ετεροθαλούς αδερφού της 16χρονης που αγνοείται

Ελλάδα Χτες
Σχεδόν έναν μήνα μετά την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρα από την Πάτρα, νέα στοιχεία και μαρτυρίες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας

Γυναίκα στη Θεσσαλονίκη δάγκωσε και έκοψε το αυτί του συντρόφου της

Ελλάδα Χτες
Είχε προηγηθεί έντονος καυγάς μεταξύ του ζευγαριού

Ολυμπιακός: Οπαδός έβρισε στα ελληνικά τον Μπαρτζώκα και εκείνος ανέβηκε στην εξέδρα για εξηγήσεις, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Επεισοδιακό φινάλε στον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Ντουμπάι

Meteo: Ρεκόρ βροχής στην Αττική – Έβρεξε σε 4 μήνες όσο σε ένα χρόνο

Ελλάδα Χτες
Ειδικά ο φετινός Ιανουάριος ήταν ένας από τους πιο υγρούς των τελευταίων ετών για την πρωτεύουσα

Επεισοδιακό φινάλε στην Εξεταστική: «Δεν είστε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος» ανέφερε η Κωνσταντοπούλου

Ελλάδα Χτες
«Ακούμε πως θα έρθει νέα δικογραφία με 50 βουλευτές. Ανησυχούν μήπως και άλλα κόμματα; Θα συναινέσει η αντιπολίτευση στη συγκάλυψη;», διερωτήθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου

Απόπειρα βιασμού ιερόδουλης σε οίκο ανοχής στον Βόλο

Ελλάδα Χτες
Στο ποτό «έριξε» το φταίξιμο ο κατηγορούμενος - Το δικαστήριο απέρριψε την αναγνώριση ελαφρυντικών