E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορυφαία ευρωπαϊκή τοποθεσία για κινηματογραφικά γυρίσματα ελληνικό νησί

Κρέτσος: Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο «φυσικό στούντιο»

Δημοσίευση 9/12/2018 | 12:17

Κορυφαία ευρωπαϊκή τοποθεσία για κινηματογραφικά γυρίσματα ελληνικό νησί

Πρώτη στον διαδικτυακό διαγωνισμό που διοργάνωσε το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Κινηματογράφου αναδείχθηκε η Κέρκυρα που ανακηρύχθηκε η κορυφαία ευρωπαϊκή τοποθεσία για κινηματογραφικά γυρίσματα για το 2018, ανάμεσα σε 12 υποψηφιότητες, φημισμένων ευρωπαϊκών τοποθεσιών. Το κοινό είχε στη διάθεσή του μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018, την ευκαιρία να επισκεφθεί διαδικτυακά, την πανευρωπαϊκή τετράγλωσση πλατφόρμα Cineuropa και να ψηφίσει, την αγαπημένη του τοποθεσία, για τον τίτλο της «Καλύτερης Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Τοποθεσίας».

«Η πρωτιά της Κέρκυρας ως καλύτερη ευρωπαϊκή τοποθεσία για κινηματογραφικά γυρίσματα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο «φυσικό στούντιο» της Ευρώπης και του πλανήτη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την διάκριση αυτή ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών, Λευτέρης Κρέτσος. «Πέρσι καταφέραμε να βάλουμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που προσφέρουν κίνητρα παραγωγής με τη σύσταση του ΕΚΟΜΕ. Τώρα πρέπει όλοι να εργαστούμε σκληρά, ώστε να κάνουμε την Ελλάδα έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό οπτικοακουστικών παραγωγών τόσο με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που ήδη λειτουργούν, αλλά και με τα νέα υποστηρικτικά μέτρα της οπτικοακουστικής παραγωγής που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Η ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση αναπτυξιακού και άρα εθνικού χαρακτήρα και απαιτεί τη συνεργεία όλων» συμπλήρωσε ο κ. Κρέτσος και κατέληξε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους παραγωγούς που εμπιστεύτηκαν τη χώρα μας για τα γυρίσματα του «The Durrells» καθώς και όλους όσους συνεργάστηκαν και συνέβαλαν για την επιτυχία αυτή και ιδιαίτερα το Hellenic Film Commission».

«Η ανάδειξη της Κέρκυρας ως κορυφαία ευρωπαϊκή τοποθεσία για κινηματογραφικά γυρίσματα, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Πιστεύω πως είναι απόλυτα σωστή η επιλογή όλων όσων την υποστήριξαν με την ψήφο τους, γιατί η Κέρκυρα έχει ένα μοναδικό σκηνικό σε ότι αφορά το φυσικό της περιβάλλον , τη θάλασσα, τα γραφικά της χωριά, αλλά κυρίως το δομημένο της περιβάλλον, με αποκορύφωμα την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας» δήλωσε, από την πλευρά του για το θέμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος. Την ίδια ώρα όπως επεξήγησε ο κ. Νικολούζος η «πρωτιά» της Κέρκυρας δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά βασίζεται και στη χρόνια συνεργασία της δημοτικής αρχής με τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, της Ελλάδας και του εξωτερικού. «Η επιτυχία της Κέρκυρας, δεν είναι τυχαίο γεγονός, τουλάχιστον επί των ημερών μου, αλλά πιστεύω και παλιότερα, δώσαμε σε κινηματογραφικές εταιρείες, αλλά και τηλεοπτικές παραγωγές, όχι μόνο απλά τις απαιτούμενες άδειες, αλλά βοηθήσαμε και οργανωτικά για να γίνουν τα γυρίσματα» είπε ο κ. Νικολούζος.

Την υποψηφιότητα της Κέρκυρας, στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό καλύτερης τοποθεσίας για κινηματογραφικά γυρίσματα, που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Film Commissions (EUFCN), μέλος του οποίου είναι και το Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, είχε εξασφαλίσει η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά των βρετανικών καναλιών ITV και PBS «THE DURRELLS» που γυρίστηκε στην Κέρκυρα από τον 1ο έως και τον 4ο κύκλο των επεισοδίων της.

«Η μεγάλη παραγωγή των «Durrells» έπαιξε σημαντικό ρόλο, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι μία πλειάδα, παραγωγών και συνεργείων συνεργάστηκαν με το δήμο Κέρκυρας, τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Η επιλογή αυτή έχει μία γενικότερη σημασία για την Ελλάδα, διότι μετά τη νομική αποκατάσταση της όλης ιστορίας του κινηματογράφου, με τις δυνατότητες που δίνει ο καινούργιος Νόμος που κατατέθηκε, η Ελλάδα ολόκληρη και για μας η Κέρκυρα, μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό πόλο για τις κινηματογραφικές παραγωγές».

Να σημειωθεί ότι, στις αρχές του περασμένου Μαΐου, φιλοξενήθηκε από το δήμο Κέρκυρας, ο βραβευμένος γνωστός παγκοσμίως κινηματογραφιστής Steven Bernstein, όπου με ήρθε πρωτοβουλία του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και σε ένα ανοικτό τριήμερο σεμινάριο που έγινε, έδωσε την ευκαιρία στους φοιτητές του τμήματος να αντλήσουν γνώση μέσα από τις επήρειες του ιδίου.

«Ο Steven Bernstein, έμεινε ενθουσιασμένος από την Κέρκυρα και μελέτησε επίσης το ζήτημα να δημιουργηθούν ειδικά studio παραγωγής στο νησί» σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κέρκυρας.

Μπορεί όμως η Κέρκυρα να κατάφερε να ανέβει στο βάθρο της προτίμησης όλων όσων την ψήφισαν και να αναδειχθεί κορυφαία ευρωπαϊκή τοποθεσία για κινηματογραφικά γυρίσματα, όμως το πρόβλημα των απορριμμάτων που αντιμετωπίζει και οι εικόνες που μεταφέρονται σε Ελλάδα και εξωτερικό συνεχίζει να την ταλανίζει.

«Όταν κάποιος παθαίνει μία ιλαρά ή μία γρίπη, αυτό δε σημαίνει ότι καθορίζει τη ζωή του. Η υπόθεση με τα σκουπίδια είναι ένα πρόβλημα, που μεν για χρόνια ζει η Κέρκυρα, αλλά έφτασε σε ένα κρίσιμο σημείο. Μετά το κρίσιμο σημείο είναι και η δραστική αντιμετώπισή του και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα και τα επόμενα χρόνια, αυτό το ζήτημα θα έχει λυθεί και θα μπει σε μία κανονικότητα και μία ομαλή λειτουργία» αναφέρει για το «φλέγον» ζήτημα ο κ. Νικολούζος που συνάμα συνιστά στους Κερκυραίους να προστατέψουν και οι ίδιοι ,το φυσικό περιβάλλον του νησιού, το πολιτιστικό απόθεμα του τόπου, το δομημένο περιβάλλον της Κέρκυρας, αλλά και τη θάλασσα του Ιονίου, που την περιβάλλει .

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον, που είναι το τεράστιο κεφάλαιο της Κέρκυρας, στο οποίο, εμείς οι ίδιοι οι Κερκυραίοι προσφέρουμε ελάχιστη φροντίδα , διότι σε αυτό τον τόπο «κανιβαλίζουμε» επί δεκαετίες εν ονόματι του χρήματος και της κερδοφορίας. Πρέπει επίσης να προστατέψουμε το πολιτιστικό απόθεμα και το δομημένο περιβάλλον της Κέρκυρας που και σε αυτό «κανιβαλίζουμε» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και σημείωσε: «Αν δεν πάρουμε και εμείς οι ίδιοι μέτρα δε θα υπάρχει καμία εγγύηση για το μέλλον του τόπου. Σε ό,τι αφορά τα νερά, ιδίως τα θαλάσσια νερά , το καμπανάκι, δεν είναι πλέον καμπανάκι από την επιστήμη και τις επιτροπές του ΟΗΕ, είναι καμπάνα ηχηρότατη . Ο κίνδυνος είναι εκεί. Τα νερά στο Νότιο Ινδικό, ή στο Βόρειο Ατλαντικό, ή στη Μεσόγειο είναι και δικά μας νερά. Πρέπει να φροντίσουμε να το υπερασπιστούμε αυτό, διότι πρέπει να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή, όσα όβολα και να μαζέψουμε, όσα σπίτια και να χτίσουμε, όσα βραβεία και να πάρουμε» τόνισε ο δήμαρχος Κέρκυρας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Κώστας Νικολούζος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή – Τρομακτικές εικόνες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Το 1960, η λατινοαμερικάνικη χώρα χτυπήθηκε από τον σεισμό που θεωρείται ως και σήμερα ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Χολαργός: Αντρας πυροβόλησε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Την αστυνομία φέρεται να την κάλεσε η ίδια η γυναίκα

Χανταϊός στην Ισπανία: Δεύτερος θετικός επιβάτης του MV Hondius εντοπίστηκε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το νέο κρούσμα είναι ο δεύτερος θετικός στον χανταϊό ανάμεσα στους 14 Ισπανούς που κατέβηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο

Coming out ακροδεξιού βουλευτή: Γκέι και σε σχέση με μουσουλμάνο μετανάστη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ξέσπασε σε λυγμούς, μιλώντας στο βήμα της Βουλής

Πάρος: Ταλαιπωρία για 30 επιβάτες – Ο καταπέλτης του SUPERRUNNER JET χτύπησε στη δέστρα της προβλήτας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Ραφήνα με τελικό προορισμό τη Νάξο – Απαγορεύτηκε ο απόπλους

Η παγκόσμια πρωτεύουσα της εμπορίας ανθρώπων: Κορίτσια 11 ετών πωλούνται και βιάζονται επί 20 ώρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, φτωχά κορίτσια παρασύρονται σε μια κόλαση σεξουαλικής δουλείας και κακοποίησης

Σταύρος Φλώρος: Η πορεία της υγείας του και τι είπε ο πατέρας του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώην παίκτης του Survivor ενημέρωσε τους followers του για τα επόμενα βήματα της ανάρρωσής του

Σουηδία: Κάθειρξη 10 ετών ζητά η εισαγγελία για άνδρα που εκμεταλλευόταν τη σύζυγό του σε κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης

Κόσμος Χτες
Ο 62χρονος κατηγορείται ότι υποχρέωνε τη γυναίκα του να συνευρίσκεται με περίπου 120 άνδρες έναντι χρημάτων

Οπλισμένα τουρκικά F‑16 και ελληνικά μαχητικά σε εμπλοκή στο Αιγαίο – 10 παραβιάσεις εναέριου χώρου

Ελλάδα Χτες
Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 10 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο