LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα τέλη, τα πρόστιμα και οι προθεσμίες για το Κτηματολόγιο

Οδηγός βήμα - βήμα για τις δηλώσεις

Δημοσίευση 9/12/2018 | 11:13

Τα τέλη, τα πρόστιμα και οι προθεσμίες για το Κτηματολόγιο

Από τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου και με την έναρξη υποβολής δηλώσεων σε δώδεκα νέες περιοχές, συνεχίζεται το έργο της κτηματογράφησης από την Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ.

Η διαδικασία ξεκινά στις περιοχές που δεν έχουν ήδη κτηματογραφηθεί στους νομούς Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Αρτας, Λευκάδας, Γρεβενών, Ροδόπης, Λάρισας, Θεσσαλονίκης και Αρκαδίας, στη νήσο Θάσο, στον καλλικρατικό Δήμο Μεγάρων και στην πρώην κοινότητα Οινόης της Δυτικής Αττικής. Παράλληλα, εξακολουθεί να «τρέχει» η διαδικασία κτηματογράφησης που ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και Κάρπαθο).

Η εφημερίδα «Έθνος» παρουσιάζει σήμερα (08/12), έναν εύχρηστο οδηγό ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν το κτηματολόγιο... κτήμα τους με απλά βήματα, είτε επιλέξουν την υποβολή δηλώσεων με την κλασική μέθοδο (στα γραφεία κτηματογράφησης δηλαδή) είτε αποφασίσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ψηφιακά από τον υπολογιστή, ακόμα και από το κινητό τους τηλέφωνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις αστικές περιοχές καταβάλλεται για κάθε δικαίωμα πάγιο τέλος κτηματογράφησης 35 ευρώ και για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, θέσεις στάθμευσης) που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες 20 ευρώ.

Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν περισσότερα από δύο δικαιώματα εντός του ίδιου προκαποδιστριακού ΟΤΑ καταβάλλουν πάγιο τέλος για 2 δικαιώματα. Με την ολοκλήρωση της τέταρτης γενιάς κτηματογράφησης, η οποία αφορά 16,5 εκατομμύρια δικαιώματα (από τα συνολικά 39 εκατομμύρια της χώρας), που αντιστοιχούν σε 83,5 εκατομμύρια στρέμματα ή το 63% της έκτασης της Ελλάδας, ολοκληρώνεται το έργο της κτηματογράφησης. Από τις υπό κτηματογράφηση περιοχές, τα 6,2 εκατ. δικαιώματα αφορούν αστικές και τα 10,3 εκατ. αγροτικές περιοχές, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη διαδικασία.

Μέχρι τώρα έχει κτηματογραφηθεί το 29,2% των συνολικών εμπράγματων δικαιωμάτων της χώρας, ενώ εξελίσσονται 72 συμβάσεις κτηματογράφησης για το 61,8% των δικαιωμάτων συνολικού κόστους 490 εκατ. ευρώ και εκκρεμούν, εξαιτίας προσφυγών, πέντε συμβάσεις για το 7% των δικαιωμάτων.

Πρόκειται για τις μελέτες κτηματογράφησης Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κυκλάδων, της ΠΕ Ρεθύμνου, των Χανίων και των καλλικρατικών δήμων Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου της ΠΕ Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου, εντός του Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν 30 γραφεία κτηματογράφησης και προβλέπεται η έναρξη συλλογής δηλώσεων έως το τέλος του έτους, ενώ για τα υπόλοιπα γραφεία κτηματογράφησης προβλέπεται η έναρξη εντός του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2019.

Να σημειωθεί ότι, βάσει των στοιχείων που αναφέρονται στην έκθεση πεπραγμένων του Οργανισμού για το 2016, από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου (2003) έως και το 2016 είχαν καταχωριστεί στα κτηματολογικά βιβλία συνολικά 2.293.530 πράξεις. Καθημερινά στο σύνολο των λειτουργούντων κτηματολογικών γραφείων υποβάλλονται περίπου 500 αιτήσεις (έναντι μέσου ρυθμού 650 πράξεων ανά ημέρα το 2015).

Τα βασικά στάδια και ο εντοπισμός του ακινήτου
Από το 2007 έως και το 2010 υπήρξε μια σταθερή ροή ετήσιων συναλλαγών, που αποδόθηκε κυρίως στην ένταξη σε λειτουργούν κτηματολόγιο του συνόλου σχεδόν των υπό κτηματογράφηση ΟΤΑ των πρώτων προγραμμάτων. Ωστόσο, από το 2011 και έπειτα παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του αριθμού των εισερχόμενων πράξεων, η οποία αποδόθηκε στη γενικότερη οικονομική ύφεση που επηρεάζει αρνητικά το πλήθος των συναλλαγών.

Η κατάσταση αυτή φαίνεται να αντιστρέφεται ωστόσο την τελευταία διετία, λόγω της σταδιακής ένταξης νέων αστικών περιοχών. Η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου, πάντως, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή του κοινού σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, όπως επισημαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος, Βύρων Νάκος: «Καλούμε τους πολίτες που έχουν ιδιοκτησία στις υπό κτηματογράφηση περιοχές να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του φορέα.


Για τις υπόλοιπες περιοχές καλό είναι να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr» .

Τα βασικά στάδια κτηματογράφησης είναι:
Υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας από φυσικά/νομικά πρόσωπα.

Επεξεργασία δηλώσεων από δικηγόρους/τοπογράφους.

Προανάρτηση - Υποβολή αιτήσεων επανεξέτασης στοιχείων.

Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων - Υποβολή αιτήσεων διόρθωσης/ενστάσεων.

Αναμόρφωση κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων.

Ολοκλήρωση κτηματογράφησης.

Λειτουργία κτηματολογικού γραφείου (αρχικές εγγραφές).

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μακελειό σε δημοτικό στο Τέξας: 14 παιδιά και 1 ενήλικας από επίθεση ενόπλου


ΕΚΤΑΚΤΟ Πριν 7 ώρες
Σκοτώθηκε ο 18χρονος δράστης από πυρά αστυνομικών - Δείτε βίντεο

Βραδινές υπερπτήσεις από τουρκικά F‑16 στο Αιγαίο

Πριν 7 ώρες
Σε Οινούσσες και Παναγιά

Τέτα Καμπουρέλη: Αποφυλακίστηκε ο σύζυγος της

Πριν 7 ώρες
Ήταν κρατούμενος για το «ριφιφί» στις θυρίδες

Ξανά στο εδώλιο ο χειρούργος που σκότωσε την 36χρονη Ντιάνα στο Ιπποκράτειο

Πριν 7 ώρες
Aναβιώνει η υπόθεση που είχε συγκλονίσει τη χώρα

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Αυτό είναι το νέο έμβλημα

Πριν 7 ώρες
Είπε και το έκανε ο Ανδρουλάκης

Τέλος οι γάμοι τα Σαββατοκύριακα ‑ Που ισχύει

Πριν 7 ώρες
Καθημερινή υπόθεση πλέον το «Ησαΐα χόρευε» – Γάμοι και τις Δευτέρες

Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Χτες
Η ακρίβεια ανησυχεί 8 στους 10 πολίτες - Πόσοι ζητούν εκλογές το φθινόπωρο

Ντεβλέτ Μπαχτσελί: «Ανανδρος ο Μητσοτάκης όπως οι παππούδες του»

Χτες
Προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Υπόθεση Έφης Τσιχλάκη: Ένοχος ο σύζυγος της για ανθρωποκτονία, μόνο 8 χρόνια η κάθειρξη

Χτες
Η 47χρονη δολοφονήθηκε στο Κολυμπάρι της Κρήτης το 2016

Ευλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώνει κρούσματα σε 19 χώρες ο ΠΟΥ

Χτες
Τουλάχιστον 131 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Κορωνοϊός: 5.088 νέα κρούσματα σήμερα

Χτες
11 νέοι θάνατοι - 149 οι διασωληνωμένοι - 606 επαναλοιμώξεις
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.