E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Κίτρινα Γιλέκα»: Το Παρίσι «κατέβασε ρολά» ‑ Ήδη πάνω από 350 συλλήψεις

Ολόκληρη η Γαλλία κρατά σήμερα την αναπνοή της με τον φόβο της επανάληψης των βίαιων συγκρούσεων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/12/2018 | 12:20

«Κίτρινα Γιλέκα»: Το Παρίσι «κατέβασε ρολά» ‑ Ήδη πάνω από 350 συλλήψεις

Ολόκληρη η Γαλλία κρατά σήμερα την αναπνοή της με τον φόβο της επανάληψης των βίαιων συγκρούσεων σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας ενόψει των νέων διαδηλώσεων του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων». Το τέταρτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο των κινητοποιήσεων αναμένεται να αποτελέσει μία «αποφασιστική στιγμή» και «ένα σημείο καμπής» για το μέλλον του κινήματος, σύμφωνα με τις Γαλλικές εφημερίδες.

Με πόλη σε κατάσταση πολιορκίας μοιάζει το Παρίσι. Μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστή η Όπερα, το Λούβρο, ο πύργος του 'Αιφελ. Κλειστοί και οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και κλειστές 40 στάσεις του μετρό.

Με κατεβασμένα τα σιδερένια ρολά θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στις κεντρικές λεωφόρους καθώς και σε άλλα στρατηγικά σημεία της πόλης. Χαρακτηριστική η εικόνα της Λεωφόρου των Ηλύσιων με τις βιτρίνες των καταστημάτων καλυμμένες με πλάκες κόντρα πλακέ και αυτό δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Μεγάλα ακριβά καταστήματα, όπως Louis Vuitton προστατεύουν τις βιτρίνες τους με σιδερένιες πλάκες, αφού πολλά κόντρα πλακέ ξηλώθηκαν για οδοφράγματα το προηγούμενο Σάββατο.

Για σήμερα, πολλές ξένες πρεσβείες έχουν συστήσει στους υπηκόους των χωρών τους να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους στο Παρίσι, ή ακόμη καλλίτερα εάν μπορούν να αναβάλλουν το ταξίδι τους.

Οι αρχές της χώρες βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής για την «4η Πράξη» των κινητοποιήσεων του μαζικού αυτού κινήματος, που ενώ ξεκίνησε ως μία διαμαρτυρία για την αύξηση των καυσίμων έχει εξελιχθεί ως κύμα αμφισβήτησης κατά της πολιτικής του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Από αέρος, ένας μεγάλος αριθμός drones θα είναι στη διάθεση της αστυνομίας. Από γης 12 θωρακισμένα της χωροφυλακής, ικανά να διαλύουν τα οδοφράγματα, πήραν θέση γύρω από τα Ηλύσια από τις επτά το πρωί. Γύρω στις 8.000 προβλέπονται οι αστυνομικοί και χωροφύλακες για το Παρίσι, που σε αντίθεση με το προηγούμενο Σάββατο θα είναι λιγότερο στατικοί και περισσότερο ευκίνητοι. Σε 89.000 ανέρχονται τα όργανα της τάξης που έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη χώρα.

Στις 278 ανέρχονται έως τώρα οι συλλήψεις επίδοξων συμμετεχόντων στις σημερινές κινητοποιήσεις που έχει πραγματοποιήσει η γαλλική αστυνομία. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που έφθαναν στην πρωτεύουσα από άλλες περιοχές και στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν μάσκες, σφενδόνες, σφυριά, ή ακόμη και κομμάτια πλακόστρωτου οδών.

Με ραντεβού συνάντησης σε ορισμένα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, σιδηροδρομικούς σταθμούς (St. Lazare) ή πόρτες του Παρισίου, όπως η Μαγιό (porte Maillot), έχουν ήδη φθάσει από τα ξημερώματα τα πρώτα "κίτρινα γιλέκα", που τούς υποδέχθηκαν για ελέγχους οι αστυνομικοί, προκειμένου να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους προς στο κέντρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δολοφονία 54χρονου στον Λουδία: Tον σκότωσαν γιατί πίστευαν ότι τους έκλεψε περιστέρια

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ενώπιον της δικαιοσύνης οι 2 συλληφθέντες

Politico: Χώρες της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέπουν τη θανάτωση της άγριας ζωής για την ανάπτυξη βιομηχανικών έργων

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία υποστηρίζει ότι οι αυστηρές περιβαλλοντικές διατάξεις την εμποδίζουν να επεκταθεί

Τρόμος σε τράπεζα στην Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας: Εισέβαλαν ένοπλοι και άρπαξαν 200.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Είναι η τέταρτη μεγάλη ληστεία στην επαρχία το τελευταίο χρονικό διάστημα που απασχολεί την ΕΛ.ΑΣ.

Πόθεν έσχες: Τι δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ‑ Εισοδήματα και ακίνητα

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των πολιτικών

Στη δημοσιότητα τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Δείτε όλα τα Πόθεν Έσχες για το έτος 2025

Φθιώτιδα – Συναγερμός στην Κάτω Τιθορέα: Ένοπλη ληστεία με καλάσνικοφ σε τράπεζα

Ελλάδα 11.05.2026
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μέσα στην τράπεζα βρίσκονταν τρία άτομα

Χανταϊός: «Ο χρόνος επώασης μπορεί να είναι ακόμη και 45 ημέρες» – Τι αναφέρουν ειδικοί

Tech + Science 11.05.2026
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως από τρωκτικά

Τραγωδία στην Ξάνθη: Νεογέννητο βρέφος βρέθηκε νεκρό – Συνελήφθη η μητέρα

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Oι Αρχές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην νεκροψία