E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκθεση σοκ από τον ΣΕΒ: Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε όσο και μετά την Κατοχή

Υπάρχει ο κίνδυνος της δημογραφικής και κατά συνέπεια εθνικής συρρίκνωσης

Δημοσίευση 6/12/2018 | 17:35

Έκθεση σοκ από τον ΣΕΒ: Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε όσο και μετά την Κατοχή

Ηχηρό καμπανάκι για το δημογραφικό μαρασμό της χώρας χτυπά ο ΣΕΒ στο Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική οικονομία που κυκλοφόρησε σήμερα με τίτλο «SOS: Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται και γερνάει…».

«Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται από το 2011. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο", τονίζει ο ΣΕΒ στο δελτίο και προσθέτει: Μέχρι και το ξέσπασμα της κρίσης, ο πληθυσμός αυξανόταν, καθώς η μετανάστευση και, πιο πρόσφατα, η τροφοτοδούμενη από την κατανάλωση ανάπτυξη της δεκαετίας του 2000, δημιουργούσαν μια επίπλαστη ευημερία. Αυτοί οι παράγοντες συγκάλυπταν σε μεγάλο βαθμό την ουσιαστική στασιμότητα της φυσικής κίνησης του πληθυσμού (σχεδόν μηδενική διαφορά γεννήσεων-θανάτων), που είχε ξεκινήσει προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Στα χρόνια της κρίσης και προσαρμογής, όμως, όλα άλλαξαν, και οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 29.380 μεταξύ 2009 και 2017, όσο περίπου είχαν μειωθεί τη δεκαετία του 1940 (-30 χιλ.). Έτσι σταδιακά ο πληθυσμός άρχισε να μειώνεται. Η μείωση αυτή μπορεί, βεβαίως, να αποδειχθεί προσωρινού χαρακτήρα, και να αντιστραφεί καθώς η οικονομία ανακάμπτει.

Όπως σημειώνει ο ΣΕΒ, η μείωση αυτή μπορεί να αποδειχθεί προσωρινού χαρακτήρα, και να αντιστραφεί καθώς η οικονομία ανακάμπτει. Ωστόσο, προειδοποιεί πως η παρατεταμένη διάρκεια της βαθιάς κρίσης, μαζί με την αναιμική ανάκαμψη που τη διαδέχεται, την υποχρηματοδότηση των δημόσιων αγαθών και τις εν γένει περιορισμένες δυνατότητες στήριξης της οικογένειας που αφήνει η ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική, μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες.

Κατά τον ΣΕΒ, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα σε βάθος λίγων δεκαετιών να αυξήσει σημαντικά τον πληθυσμό της και μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση θα μπορέσει να αποκτήσει βαρύνοντα γεωπολιτικό και οικονομικό ρόλο στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Κατά τον Σύνδεσμο, εάν υπάρχει ένας και μόνο λόγος για να εισέλθει η χώρα σε μια πιο ισχυρή και δυναμική πορεία ανάπτυξης, με επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση και σταθερά εισοδήματα, είναι εν τέλει ο κίνδυνος της δημογραφικής και κατά συνέπεια εθνικής συρρίκνωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκτός ελέγχου καθηγητής σε γυμνάσιο: Αρπαξε μαθητή από την μπλούζα και τον πέταξε στο θρανίο γιατί τον αποκάλεσε «μπρο»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βίντεο από κάμερα ασφαλείας δείχνει τον 56χρονο εκπαιδευτικό να αρπάζει από τον λαιμό τον έφηβο

Δολοφονία 27χρονης συγκλονίζει το Μεξικό: Πεθερά γάζωσε την νύφη της και είπε στον γιο της «είσαι δικός μου, σε έκλεψε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βίντεο από το περιστατικό δείχνει την πεθερά να ακολουθεί τη νύφη ενώ στη συνέχεια ακούγονται κραυγές

«Τρέμει» η γη στο Λασίθι – Σε λιγότερο από 24 ώρες πάνω από 50 σεισμοί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Στη φυλακή οι Έλληνες που άνοιξαν σημαία με τον βυζαντινό αετό στην Αγιά Σοφιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παρακολουθεί στενά την υπόθεση

Πειραματικά σχολεία: Ολοκληρώθηκε η κλήρωση ‑ Πού θα δείτε τα αποτελέσματα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Σαββατοκύριακο, οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα, Δημόσια Ωνάσεια και Πρότυπα Εκκλησιαστικά σχολεία

Δίκη Τέμπη: Ένταση όταν παρουσιάστηκε ανακοίνωση σωματείου αντί για πιστοποιητικό θανάτου

Ελλάδα Χτες
Αντιδράσεις από τους συγγενείς για την ενέργεια του νομικού συμβούλου - Διεκόπη για λίγο η δίκη

Η Meta κλείνει συμφωνία πολλών δισ. δολαρίων για τη χρήση τσιπ της Amazon σε υπηρεσίες ΑΙ

Tech + Science Χτες
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, δήλωσε πρόσφατα ότι ο τομέας ημιαγωγών της εταιρείας βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση

Κεφαλονιά: «Η γυναίκα μου φταίει που πέθανε η Μυρτώ»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ξεσπά ο πατέρας της Μυρτώς για τα κρυφά SMS

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επιθεωρητές εργασίας κατέληξαν στο ΑΤ Ομονοίας μετά από καταγγελία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έλεγχαν υπόθεση υπαλλήλου της Πλεύσης Ελευθερίας

Αποσύρονται 130 λεωφορεία του ΟΑΣΘ ‑ Τι συνέβη

Ελλάδα Χτες
Είχαν καλύψει 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα το κάθε ένα!