E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο πληρώνει ο Έλληνας σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους για το κινητό του

Tι έδειξε έρευνα

Δημοσίευση 3/12/2018 | 14:39

Πόσο πληρώνει ο Έλληνας σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους για το κινητό του

Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πιο χαμηλά -όταν πρόκειται για τα νούμερα προ φόρων- κινούνται οι τιμές των κινητών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η «Μελέτη Κόστους Κινητών Επικοινωνιών» που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων OVUM με εξειδίκευση στις τηλεπικοινωνίες, με σκοπό τη σύγκριση των πραγματικών τιμών που προσφέρουν οι κινητές επικοινωνίες στην Ελλάδα και τις χώρες της Ε.Ε.

Τα τρία βασικά συμπεράσματα της έρευνας εστιάζουν στα εξής:

-Η χώρα μας είναι πιο φθηνή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ανήκει στην κατηγορία των πιο φθηνών χωρών στην Ε.Ε.
-Η Ελλάδα, στις τιμές μετά φόρων είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
-Επιπλέον, οι τιμές μειώνονται σταθερά με την πάροδο των ετών, με ένα ποσοστό 24% για το διάστημα 2014- 2017.

Η σύγκριση της OVUM, που καλύπτει το 98% του πληθυσμού της Ε.Ε., περιλαμβάνει τις τιμές πρό φόρων και μετά φόρων για όλες τις υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών (φωνή, μηνύματα και δεδομένα) καθώς και για το μέσο καλάθι χρήσης, παρουσιάζοντας επίσης και τους δείκτες ποιότητας δικτύου ανά χώρα της Ε.Ε.. Η εταιρεία έχει συμπεριλάβει όλα τα καλάθια και όλους τους πελάτες για να εξαγάγει τις τιμές ανά υπηρεσία και να υπολογίσει μία τιμή ανά καλάθι χρησιμοποιώντας το προφίλ της χρήσης του μέσου Ελληνα και μέσου Ευρωπαίου καταναλωτή, ενώ η αντίστοιχη μεθοδολογία της Ε.Ε., όπως επισημάνθηκε, επιλέγει συγκεκριμένα καλάθια που μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικά του προφιλ της κάθε χώρας και δεν περιλαμβάνει τη χρήση εκτός πακέτου, ειδικές εκπτώσεις ή πρόσθετες προσφορές. Tα νούμερα έχουν βασιστεί στο μέσο όρο των επιδόσεων του κλάδου την περίοδο από το 2014 έως το τέλος του 2017 σε 21 χώρες της Ε.Ε..

Αναλυτικά, το ελληνικό μέσο καλάθι χρήσης περιλαμβάνει 175 λεπτά ομιλίας, 22 SMS, και 0,33 GBs. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα είναι πιο φθηνή πρό φόρων από την ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 11%, με το μηνιαίο κόστος για ένα χρήστη να φθάνει τα 10,7 ευρώ (12,1 ευρώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) κατά μέσο όρο. Στις τιμές μετά φόρων, η χώρα μας είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (14,9 ευρώ), έχοντας σχεδόν διπλάσια φορολογία στην Ε.Ε..

Σχετικά με τη θέση της Ελλάδας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και ειδικότερα ως προς την τιμή μονάδας ανά υπηρεσία, στις τρείς υπηρεσίες (κλήσεις, sms, δεδομένα) η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται στη μεσαία ομάδα των χωρών της Ε.Ε.. Με βάση πάντα τα στοιχεία της μελέτης ειδικά για τα δεδομένα, η πτώση στις τιμές αναφοράς ανά GB για την περίοδο 2014- 2017 φθάνει το 73% και όπως επισημαίνεται «είναι από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Ε.Ε.». Στο κομμάτι της τιμολόγησης της φωνής και των μηνυμάτων η πτώση για την περίοδο από το 2014 έως το 2017 είναι στο 24%, με βάση τα στοιχεία της μελέτης.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας κ. Γιώργο Στεφανόπουλο, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης, η ΕΛΣΤΑΤ από το 2019 θα χρησιμοποιεί νέο μοντέλο για τον υπολογισμό του κόστους των τηλεπικοινωνιών που έχει συμφωνηθεί με τους παρόχους, βασιζόμενο και σε νούμερα που θα δίνουν οι ίδιοι. Σημειωτέον ότι εντός του 2018, με βάση το υφιστάμενο μοντέλο υπολογισμού, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση 5% ως προς το κόστος των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας έχουν ήδη παρουσιαστεί στις αρμόδιες αρχές.

Οσον αφορά τη συγκριτική μελέτη αξιολόγηση του δικτύου, η OVUM υποστηρίζει ότι οι χρήστες κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας δίκτυα, με βάση τις ταχύτητες λήψης κινητής ευρυζωνικότητας που είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (στοιχεία Μαϊου 2018).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανδρας βάφτηκε «Τζόκερ» και βούτηξε στον Θερμαϊκό με το εσώρουχο – Το απρόσμενο περιστατικό στην παραλία της Θεσσαλονίκης

E-Daily 3.Left 23.07.2026
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο από πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ χρειάστηκε και η παρέμβαση αστυνομικών

Ο Αντριου Τέιτ συνελήφθη στο Μαϊάμι και το ίντερνετ ξήλωσε την «alpha male» εικόνα του

Κόσμος 23.07.2026
Η ανδρόσφαιρα φόρεσε μωβ, ξέχασε τις κάλτσες και μπήκε με χειροπέδες στο timeline. Η viral εικόνα του Αντριου Τέιτ δεν γελοιοποίησε τη θηλυκότητα· γελοιοποίησε την τοξική αρρενωπότητα που παριστάνει ότι δεν μπορεί ποτέ να γίνει ρεζίλι.

Πανσέληνος Αυγούστου 2026: Πότε πέφτει και ποια μνημεία ανοίγουν με ελεύθερη είσοδο

E-Daily 3.Left 23.07.2026
Την Παρασκευή 28 Αυγούστου, 126 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα υποδέχονται το κοινό δωρεάν, στο πλαίσιο της 27ης Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

Μισθολογικό χάσμα στην ΕΕ: Οι γυναίκες χάνουν 3.900 ευρώ τον χρόνο – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Μόνο το Λουξεμβούργο αποτελεί εξαίρεση στην ΕΕ, καθώς εκεί οι γυναίκες αμείβονται περισσότερο από τους άνδρες κατά περίπου 474 ευρώ ετησίως.

Πρόταση γάμου το πρωί, θάνατος το βράδυ: Η συγκλονιστική ιστορία ενός ήρωα αστυνομικού

E-Daily 3.Left 23.07.2026
Ο 24χρονος αστυνομικός από το Αρκανσο έσωσε την αρραβωνιαστικιά του από τα ορμητικά νερά ποταμού, χάνοντας ο ίδιος τη ζωή του μέσα στην ίδια ημέρα.

Τούρκοι ως εκδικητές της Τροίας: Από τον Μωάμεθ τον Κατακτητή έως τον Ατατούρκ

E-Daily 3.Left 23.07.2026
Τούρκος δημοσιογράφος επικαλείται ιστορικά τεκμήρια για να υποστηρίξει ότι η Τουρκία ταυτίζεται διαχρονικά με τους Τρώες, συνδέοντας την Καλλίπολη, τον Μωάμεθ Β΄ και τον Ατατούρκ με την εκδίκηση για την άλωση της Τροίας.

Μπράβο! Πρώτη στην Ιατρική Αθηνών με 19.710 μόρια: Τι λέει η μαθήτρια από τη Ρόδο

E-Daily 3.Left 23.07.2026
Η Μαρία-Μιχαέλα Χαιρέτη κατέκτησε την πρώτη θέση στην Ιατρική ΕΚΠΑ, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στους συνομηλίκους της για την αξία πέρα από τα μόρια.

Φωτιά στο Δερβένι Θεσσαλονίκης: 120 πυροσβέστες και 10 εναέρια μέσα στη μάχη με τις φλόγες

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Το 112 ήχησε νωρίς το πρωί στα κινητά κατοίκων γύρω περιοχών, ενώ ενεργοποιήθηκε ανακριτικό κλιμάκιο για τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Πάρος: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση παραλίας στην Τρυπητή

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Για πρώτη φορά φέτος η παραλία μισθώθηκε σε ιδιώτη για εμπορική εκμετάλλευση, προκαλώντας την αντίδραση συλλόγων και φορέων του νησιού.

Βάσεις 2026: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα – Πώς μαθαίνουν οι υποψήφιοι σε ποια σχολή μπήκαν

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αναρτήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τους υποψηφίους να ενημερώνονται μέσω διαδικτύου ή SMS.