E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέος μαζικός θάνατος μαυροδέλφινων στη Νέα Ζηλανδία

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με ένα τέτοιο θέαμα.

Δημοσίευση 1/12/2018 | 09:51

Νέος μαζικός θάνατος μαυροδέλφινων στη Νέα Ζηλανδία

Ενα ακόμη δυσάρεστο περιστατικό καταγράφηκε στη Νέα Ζηλανδία, καθώς πενήντα ένα μαυροδέλφινα εξώκειλαν και πέθαναν σε παραλία στις νήσους Τσάταμ της Νέας Ζηλανδίας, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC. Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με ένα τέτοιο θέαμα.

Πάνω από 200 κητώδη έχουν πεθάνει –περιλαμβανομένης αυτής της περίπτωσης– σε διαφορετικά περιστατικά που έχουν σημειωθεί την τελευταία εβδομάδα στην περιοχή. Το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νέας Ζηλανδίας αναφέρει ότι περίπου ογδόντα με ενενήντα –ο ακριβής αριθμός δεν έχει γίνει γνωστός– μαυροδέλφινα εξώκειλαν στο Χάνσον Μπέι προχθές Πέμπτη.

Δεκάδες από αυτά κατάφεραν μόνα τους να πλεύσουν και πάλι, αλλά 50 βρέθηκαν νεκρά κι ένα χρειάστηκε να υποβληθεί σε ευθανασία. Τα νεκρά κητώδη θάφτηκαν κοντά στην παραλία του απομακρυσμένου αυτού νησιού. Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις στη Νέα Ζηλανδία, οι Αρχές συνεργάζονται στενά με τις τοπικές κοινότητες των Μαορί για να διαχειρίζονται τον ενταφιασμό των ζώων στην αμμώδη περιοχή πίσω από την παραλία. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι δείγματα από το λίπος τους και το δέρμα τους ελήφθησαν για να σταλούν για ανάλυση στα εξειδικευμένα εργαστήρια.

Τα απομακρυσμένα και αραιοκατοικημένα νησιά Τσάταμ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 800 χιλιομέτρων ανοιχτά της ανατολικής ακτής του Σάουθ Αϊλαντ (Νότιου Νησιού) της Νέας Ζηλανδίας.

Το νέο αυτό εξαιρετικά δυσάρεστο περιστατικό σημειώνεται λίγες μόλις ημέρες μετά τον εντοπισμό 145 νεκρών μαυροδέλφινων σε απομακρυσμένη ακτή στο νησί Στιούαρτ της νότιας Νέας Ζηλανδίας.

Δέκα πυγμαίοι φυσητήρες βρέθηκαν νεκροί την περασμένη Κυριακή σε παραλία στο Νόρθλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να εξοκέλλουν φάλαινες στη Νέα Ζηλανδία, όμως είναι σπάνιο τόσο μαζικά και η αιτία του φαινομένου δεν είναι σαφής.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πιθανόν τα ζώα να αποπροσανατολίζονται από λάθος, να χάνουν την πορεία τους εξαιτίας της κακοκαιρίας ή ενώ διαφεύγουν από θηρευτές ή, ακόμη, να αρρωσταίνουν.

Τα μαυροδέλφινα ανήκουν στην οικογένεια των δελφινίδων, αλλά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι τα ζώα αυτά συμπεριφέρονται περισσότερο σαν φάλαινες παρά σαν δελφίνια. Επίσης μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τα όμορφα ζώα να κάνουν τα παιχνίδια τους με το νερό όχι μόνο στη Νέα Ζηλανδία αλλά και στη δυτική Μεσόγειο, στον βόρειο Ατλαντικό, όπως εξάλλου και στα νότια τμήματα του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Ενα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μεγάλων αυτών κητωδών είναι τα πολύ μακριά πτερύγιά τους, που συχνά φτάνουν και το είκοσι τοις εκατό του συνολικού μήκους τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντριου ‑ Έπσταϊν: Δεύτερη γυναίκα καταγγέλλει πως την έστειλαν στη Βρετανία γι` αυτόν

Κόσμος 01.02.2026
Το θύμα – που ήταν τότε 20 ετών – οδηγήθηκε στη βασιλική κατοικία Royal Lodge για επαφή με τον Αντριου και μετά ξεναγήθηκε στο Μπάκινγχαμ

Καιρός: Σε εξέλιξη το πρώτο κύμα κακοκαιρίας ‑ Επτά περιοχές σε red code ‑ Μπαράζ κλήσεων στο 112

Καιρός 01.02.2026
Eπτά περιοχές βρίσκονται σε red code, ενώ δεκάδες πολίτες έχουν καλέσει το 112 για βοήθεια, καθώς τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν μέχρι αργά το απόγευμα

Πολύμηνη διαρροή βλέπουν οι ειδικοί πίσω από τη φωτιά στη «Βιολάντα» – Φόβοι για νέα ανάφλεξη και έκρηξη

Ελλάδα 01.02.2026
Η ανακοίνωση της εταιρείας και τα όσα θα γίνουν τις επόμενες ημέρες

Η έκρηξη στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν οφείλεται σε διαρροή αερίου, ανακοίνωσε η πυροσβεστική

Κόσμος Χτες
Από την έκρηξη σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν 14

Η τοιχογραφία της Μαρίας Κάλλας στην Καλαμάτα η κορυφαία στον κόσμο για το 2025

Πολιτισμός Χτες
Τελικά τα καταφέραμε, δώσαμε φωνή σε έναν τοίχο και ακούστηκε παντού, αναφέρει ο εικαστικός Κλεομένης Κωστόπουλος

«Κόκκινος συναγερμός» σε 4 Περιφέρειες για την κακοκαιρία που θα πλήξει αύριο τη χώρα

Καιρός Χτες
Σε κατάσταση κινητοποίησης (red code) η μιση χώρα

Θεσσαλονίκη: Έφοδος της ΕΛΑΣ σε δύο οίκους ανοχής

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν δύο γυναίκες, οι οποίες λειτουργούσαν παράνομα τους οίκους ανοχής, παραβιάζοντας αποφάσεις σφράγισης

Τούρκοι γεμίζουν λεωφορεία και έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής

Κόσμος Χτες
Ο πληθωρισμός και η υποτίμηση της λίρας έχουν εκτοξεύσει της τιμές στην Τουρκία

Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ: Πέθανε 33χρονος αθλητής κατά τη διάρκεια αγώνα ερασιτεχνικού πρωταθλήματος

Ελλάδα Χτες
Μία τραγωδία χτύπησε τον ελληνικό αθλητισμό τις πρώτες ημέρες του 2026