E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

6 στα 10 βενζινάδικα κλέβουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο

Παραβιάσεις φορολογικής νομοθεσίας και φαινόμενα νοθείας σε ποσοστό άνω του 62% των ελεγχθέντων πρατηρίων

Δημοσίευση 29/11/2018 | 16:02

6 στα 10 βενζινάδικα κλέβουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο

Σε 6 στα δέκα πρατήρια υγρών καυσίμων που ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ εντοπίστηκαν σοβαρές παραβάσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Παράλληλα εντοπίστηκαν εκτεταμένα φαινόμενα νοθείας ενώ σε έλεγχο που έγινε σε πρατήριο αποκαλύφθηκαν δύο παράνομες υπόγειες δεξαμενές άντλησης νοθευμένων καυσίμων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, υπάλληλοι της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, διενήργησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα πλήρως στοχευμένους ελέγχους σε πρατήρια υγρών καυσίμων και υγραερίου κίνησης. Η διαπιστωθείσα παραβατικότητα κινήθηκε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, άνω του 62% στο σύνολο των ελεγχθέντων πρατηρίων, με παραβάσεις του τελωνειακού και αγορανομικού κώδικα (λαθρεμπορία – νοθεία) αλλά και παραβάσεις φορολογικών νόμων (φοροδιαφυγή).

Ειδικότερα:

- Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε έντεκα πρατήρια για τη διάθεση υγραερίου κίνησης και διαπιστώθηκαν, με απολογιστική μέθοδο εκ των υστέρων ελέγχου, παραβάσεις σε επτά εξ αυτών, ήτοι παραβατικότητα πλέον του 63%. Οι σημαντικότερες παραβάσεις αφορούσαν σε λαθρεμπορία, για ποσότητες που ξεπερνούν το 1.665.000 λίτρα υγραερίου, με τον κύριο όγκο να αφορά σε ένα πρατήριο. Σε πέντε εξ αυτών διαπιστώθηκε και μη έκδοση μεγάλου αριθμού φορολογικών στοιχείων (φοροδιαφυγή).
- Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε πέντε πρατήρια υγρών καυσίμων και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε τρία εξ αυτών, ήτοι παραβατικότητα 60%. Διαπιστώθηκαν, με απολογιστική μέθοδο εκ των υστέρων ελέγχου, παραβάσεις λαθρεμπορίας για ποσότητες 27.000 λίτρων βενζίνης αμόλυβδης και 41.000 λίτρων πετρελαίου κίνησης. Επίσης διαπιστώθηκε νοθεία υγρών καυσίμων, με χημικούς διαλύτες, ελαφρά λάδια κ.λ.π., σε ποσότητες 6.000 λίτρων βενζίνης αμόλυβδης, 3.500 λίτρων πετρελαίου κίνησης και 1.700 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης. Μεγάλου ενδιαφέροντος ήταν ο έλεγχος, συντονίστηκε από το Σ.Ε.Κ. και συμμετείχαν πολλές εκ των συναρμόδιων υπηρεσιών, που πραγματοποιήθηκε σε ένα εκ των ανωτέρω πρατηρίων υγρών καυσίμων, όπου εντοπίστηκαν εγκατεστημένες δύο παράνομες υπόγειες δεξαμενές. Η μία από αυτές, χωρητικότητας περίπου 7.000 λίτρων, διέθετε αγωγούς πλήρωσης και απάντλησης απευθείας από και προς βυτιοφόρα οχήματα, ενώ η δεύτερη, συνολικής χωρητικότητας περίπου 14.000 λίτρων σε δύο διαμερίσματα, συνδέονταν με πλήρες δίκτυο σωληνώσεων και βαλβίδων και με αντλία υγρών καυσίμων. Η μηχανολογική εγκατάσταση, οι δεξαμενές, οι οδεύσεις από τους αγωγούς πλήρωσης και αυτές προς την αντλία υγρών καυσίμων ήταν πλήρως καλυμμένες με βιομηχανικό σκυρόδεμα ενώ και οι αγωγοί απάντλησης ήταν καλυμμένοι με πρόχειρο τσιμεντοκονίαμα. Οι παράνομες δεξαμενές ελέγχονταν, ως προς το περιεχόμενό τους, από ηλεκτρονικά λιτρόμετρα και ανάλογη εφαρμογή ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τα δείγματα που ελήφθησαν από τις νόμιμες αλλά και παράνομες δεξαμενές ήταν όλα, εκτός από ένα, μη κανονικά. Κατασχέθηκε και μία αντλία υγρών καυσίμων προκειμένου, εκτός των άλλων, να μελετηθούν οι παρεμβάσεις που είχαν υπάρξει σε αυτή. Η όλη εγκατάσταση ήταν μηχανολογικά άρτια, γεγονός που παραπέμπει σε έμπειρο κατασκευαστή και θέτει προβληματισμό για την έκταση του φαινομένου στην αγορά των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Η σημαντική τεχνογνωσία που αποκτήθηκε, από τη διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης, θα αποτελέσει οδηγό για τη διενέργεια και άλλων τέτοιων ελέγχων. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε. διερευνά την αγορά συσκευών που θα βοηθήσουν τον ευχερέστερο εντοπισμό αδήλωτων - παράνομων δεξαμενών.

Περαιτέρω η Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε., στο πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών από ελλιποβαρείς παραδόσεις υγραερίου κίνησης, προχώρησε στην προμήθεια συσκευής ελέγχου ακρίβειας διανομέων υγραερίου κίνησης, προκειμένου να ελέγχει την ακριβή παράδοση των ποσοτήτων υγραερίου κίνησης από τις αντλίες των αντίστοιχων πρατηρίων. Η συσκευή θα παραδοθεί στην υπηρεσία έως το τέλος του έτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κλειστοί οι σταθμοί Δάφνη και Αγιος Δημήτριος του Μετρό λόγω προβλήματος ηλεκτροδότησης

Ελλάδα 18.11.2025
Κατά πληροφορίες το πρόβλημα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτα

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στη Σκύρο, αισθητός στην Αττική

Ελλάδα 18.11.2025
Το επίκεντρο ήταν σε θαλάσσια περιοχή δυτικά του νησιού - Λέκκας: «Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί»

Προς τα 920 ευρώ ο κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθούν οι αποδοχές σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Οικονομία 18.11.2025
Στην προτελευταία θέση στην ΕΕ το μέσο ετήσιο εισόδημα στην Ελλάδα

Μετά τη Γερμανία, συναγερμός και στην Πολωνία για ρωσική επίθεση

Κόσμος 18.11.2025
«Είμαστε ήδη σε προπολεμική περίοδο» λέει ο αρχηγός του Στρατού

Καιρός: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και καταιγίδες το επόμενο διήμερο

Ελλάδα 18.11.2025
Η κακοκαιρία θα περιοριστεί σταδιακά από την Πέμπτη

Πολυτεχνείο: Πάνω από 15 χιλιάδες τίμησαν την επέτειο εξέγερσης με την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Ελλάδα Χτες
Πορείες μνήμης για το Πολυτεχνείο πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα

Δολοφονία Λάλα στην Αράχωβα: Φίλος στη φυλακή με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο ο εκτελεστής

Ελλάδα Χτες
Ο βασικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Γιάννη Λάλα στην Αράχωβα, επικοινωνούσε καθημερινά με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

Θρίλερ με νεκρό σε τροχαίο στον Νέο Κόσμο: Βρέθηκε με χτυπήματα στο πρόσωπο

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο να δέχθηκε μπουνιές στο κεφάλι και στο πρόσωπο από επιβάτες μηχανής που πιθανόν να εμπλέκονται στο εν λόγω τροχαίο

Ολλανδία: Μυστήριο με 49 θανάτους από παράνομη online «φαρμακαποθήκη»

Κόσμος Χτες
Νομικό «παραθυράκι» και δεκάδες θύματα

Αργεντινή: Απίστευτο ξύλο σε αγώνα της Β’ Εθνικής ανάμεσα σε παίκτες με μάχες σώμα με σώμα

Αθλητικά Νέα Χτες
Στα video που έχουν κυκλοφορήσει φαίνεται η σφοδρότητα στις μάχες ανάμεσα στους παίκτες