E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ναζιστικός χαιρετισμός στην κερκίδα του Αγιαξ

Εκεί που συνήθως σηκώνουν εβραϊκές σημαίες

Δημοσίευση 28/11/2018 | 21:51

Ναζιστικός χαιρετισμός στην κερκίδα του Αγιαξ

Από τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν στο περιθώριο του χθεσινοβραδινού αγώνα της ΑΕΚ με τον Άγιαξ, για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Champions League, αυτό που προκάλεσε περίεργα αισθήματα, ήταν η ναζιστική χειρονομία στην εξέδρα των φιλοξενούμενων. Και αυτό, διότι οι οπαδοί του Αίαντα αυτοαποκαλούνται ως Εβραίοι και για τον λόγο αυτό η σημαία του Ισραήλ κάνει σχεδόν πάντα την εμφάνισή της στην «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα».

Αξίζει να γίνει μια ιστορική αναδρομή για τον τρόπο με τον οποίο προήλθε αυτός ο χαρακτηρισμός για τον Άγιαξ και τους οπαδούς του. Οι αντίπαλοι οπαδοί και ιδιαίτερα αυτοί της Φέγενορντ τους αποκαλούν Εβραίους (Joden), επειδή στο Άμστερνταμ υπήρχε προπολεμικά μια πολυπληθής εβραϊκή κοινότητα, η οποία εξολοθρεύτηκε από τους ναζί. Καταλαβαίνει κανείς ότι, αυτό γινόταν κυρίως για να τους πικάρουν, αλλά εκείνοι όχι μόνο δεν τον απαρνήθηκαν, αλλά τον χρησιμοποίησαν με καμάρι.

Τα συνθήματα αντιπάθειας κατά της πιο πετυχημένης ολλανδικής ομάδας έχουν συχνά αντισημιτικό περιεχόμενο. Αλλά, οι οπαδοί της αναρτούν στο γήπεδο λάβαρα και πανό με το Άστρο του Δαυίδ και φωνάζουν το σύνθημα «Εβραίοι, Εβραίοι». Κάτι που κάνουν και οι ποδοσφαιριστές της, όταν πανηγυρίζουν κάποια επιτυχία, όπως χθες βράδυ με τη μαθηματική πρόκριση στους «16» του Champions League.

Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο από κόσμο που φωνάζει με καμάρι πως είναι Εβραίοι, να γίνεται ναζιστικός χαιρετισμός. Ωστόσο, οι οπαδοί του Άγιαξ δεν ήταν μόνοι τους χθες στο ΟΑΚΑ, όπως και τις τελευταίες ώρες παρουσίας τους στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και οπαδοί του Παναθηναϊκού, με τους οποίους διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις, αλλά και ultras της Κρακόβια, που φημίζονται για τον ακροδεξιό πυρήνα τους.

Όπως οι ίδιοι οι οπαδοί του «Αίαντα» υποστήριζαν, η κίνηση αυτή δεν έγινε από κάποιον δικό τους οπαδό, αλλά από Πολωνούς, που είχαν παρεισφρήσει μέσα σε αυτούς. Άλλωστε, οι φανατικοί της Κρακόβια είναι γνωστοί -μεταξύ άλλων- και για τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν με τους αντίστοιχους της Λάτσιο, που επίσης φημίζονται για τις ακροδεξιές τάσεις που επικρατούν μεταξύ των τιφόζι τους.

Όπως και να έχει, το όλο σκηνικό στο Ολυμπιακό Στάδιο αμαύρωσε την εικόνα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η Ελλάδα έγινε για ακόμη μια φορά θέμα αρνητικής προβολής από τα ΜΜΕ του εξωτερικού και την ΑΕΚ την περιμένει μια βαριά τιμωρία, βάσει της έκθεσης που σχημάτισε ο παρατηρητής της UEFA.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανείπωτη τραγωδία στα Καλάβρυτα: 55χρονος πήγε τη σύζυγό του στο νοσοκομείου και κατέληξε ο ίδιος

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Την ώρα που η σύζυγός του ανάρρωνε στο νοσοκομείο ο 55χρονος κατέρρευσε και άφησε την τελευταία του πνοή στο πλευρό της

Γυναίκα επιτέθηκε σε 23χρονη Εβραία μέσα στο μετρό και της ξερίζωσε τούφα από τα μαλλιά

E-Daily 3.Left 04.06.2026
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η επίθεση που δέχθηκε μια 23χρονη γυναίκα εβραϊκής καταγωγής μέσα στο μετρό - Η φερόμενη ως δράστιδα συνελήφθη λίγο μετά το συμβάν

Εικόνες σαν από το «Stanger Things» στον ουρανό του Θιβέτ ‑Δείτε το σπάνιο φυσικό φαινόμενο των red sprites

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Σε υψόμετρο άνω των 5.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σιδηρόδρομος: Ελάχιστα 24ωρα μετά την επανασύνδεση της Φλώρινας επέστρεψαν τα... λεωφορεία

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Το πρόβλημα οφείλεται στις ελλείψεις τροχαίου υλικού,

Θεσσαλονίκη: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω μεθυσμένου επιβάτη

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο

Ζάκυνθος: Νεκρή 58χρονη τουρίστρια που ανασύρθηκε από τη θάλασσα στον Λαγανά

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Ναυαγοσώστης ξενοδοχειακής μονάδας παρείχε τις πρώτες βοήθειες

Καλαμάτα: Ο 41χρονος χτυπούσε και κλωτσούσε την Βασιλική ακόμα κι όταν ήταν έγκυος

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
«Από τα 17 την έδερνε. Μέχρι τα 39 πόσα χρόνια είναι;»

Καιρός: Καλοκαιρινές βροχούλες και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Πού αναμένονται καταιγίδες

Λίβανος και Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Και στο να δημιουργηθούν «πιλοτικές ζώνες» υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του λιβανικού στρατού

Ανατιμήσεις κατά 12% σε φρούτα και λαχανικά στα σούπερ μάρκετ κρατούν «ζωντανό» τον πληθωρισμό

Οικονομία Χτες
Σε χαμηλό επταμήνου καταγράφεται ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ, ωστόσο, αξιοσημείωτες είναι οι ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά

Ναύπακτος: Μητέρα έσωσε την τελευταία στιγμή το παιδί της από αυτοκίνητο που καρφώθηκε σε κατάστημα

Ελλάδα Χτες
Το βίντεο από τη στιγμή του συμβάντος πραγματικά σοκάρει

Θερμαϊκός: Νέα έξαρση φυτοπλαγκτόν καλύπτει τη θάλασσα στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Χτες
Έχει καλυφθεί μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου