E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ναζιστικός χαιρετισμός στην κερκίδα του Αγιαξ

Εκεί που συνήθως σηκώνουν εβραϊκές σημαίες

Δημοσίευση 28/11/2018 | 21:51

Ναζιστικός χαιρετισμός στην κερκίδα του Αγιαξ

Από τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν στο περιθώριο του χθεσινοβραδινού αγώνα της ΑΕΚ με τον Άγιαξ, για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Champions League, αυτό που προκάλεσε περίεργα αισθήματα, ήταν η ναζιστική χειρονομία στην εξέδρα των φιλοξενούμενων. Και αυτό, διότι οι οπαδοί του Αίαντα αυτοαποκαλούνται ως Εβραίοι και για τον λόγο αυτό η σημαία του Ισραήλ κάνει σχεδόν πάντα την εμφάνισή της στην «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα».

Αξίζει να γίνει μια ιστορική αναδρομή για τον τρόπο με τον οποίο προήλθε αυτός ο χαρακτηρισμός για τον Άγιαξ και τους οπαδούς του. Οι αντίπαλοι οπαδοί και ιδιαίτερα αυτοί της Φέγενορντ τους αποκαλούν Εβραίους (Joden), επειδή στο Άμστερνταμ υπήρχε προπολεμικά μια πολυπληθής εβραϊκή κοινότητα, η οποία εξολοθρεύτηκε από τους ναζί. Καταλαβαίνει κανείς ότι, αυτό γινόταν κυρίως για να τους πικάρουν, αλλά εκείνοι όχι μόνο δεν τον απαρνήθηκαν, αλλά τον χρησιμοποίησαν με καμάρι.

Τα συνθήματα αντιπάθειας κατά της πιο πετυχημένης ολλανδικής ομάδας έχουν συχνά αντισημιτικό περιεχόμενο. Αλλά, οι οπαδοί της αναρτούν στο γήπεδο λάβαρα και πανό με το Άστρο του Δαυίδ και φωνάζουν το σύνθημα «Εβραίοι, Εβραίοι». Κάτι που κάνουν και οι ποδοσφαιριστές της, όταν πανηγυρίζουν κάποια επιτυχία, όπως χθες βράδυ με τη μαθηματική πρόκριση στους «16» του Champions League.

Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο από κόσμο που φωνάζει με καμάρι πως είναι Εβραίοι, να γίνεται ναζιστικός χαιρετισμός. Ωστόσο, οι οπαδοί του Άγιαξ δεν ήταν μόνοι τους χθες στο ΟΑΚΑ, όπως και τις τελευταίες ώρες παρουσίας τους στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και οπαδοί του Παναθηναϊκού, με τους οποίους διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις, αλλά και ultras της Κρακόβια, που φημίζονται για τον ακροδεξιό πυρήνα τους.

Όπως οι ίδιοι οι οπαδοί του «Αίαντα» υποστήριζαν, η κίνηση αυτή δεν έγινε από κάποιον δικό τους οπαδό, αλλά από Πολωνούς, που είχαν παρεισφρήσει μέσα σε αυτούς. Άλλωστε, οι φανατικοί της Κρακόβια είναι γνωστοί -μεταξύ άλλων- και για τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν με τους αντίστοιχους της Λάτσιο, που επίσης φημίζονται για τις ακροδεξιές τάσεις που επικρατούν μεταξύ των τιφόζι τους.

Όπως και να έχει, το όλο σκηνικό στο Ολυμπιακό Στάδιο αμαύρωσε την εικόνα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η Ελλάδα έγινε για ακόμη μια φορά θέμα αρνητικής προβολής από τα ΜΜΕ του εξωτερικού και την ΑΕΚ την περιμένει μια βαριά τιμωρία, βάσει της έκθεσης που σχημάτισε ο παρατηρητής της UEFA.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ για Ιράν: Δεν θέλουμε να παρατείνουμε την εκεχειρία, θα καταλήξουμε σε σπουδαία συμφωνία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τόνισε σε συνέντευξή του ότι οι ΗΠΑ διατηρούν πλήρη έλεγχο των Στενών του Ορμούζ

Απεργία 24 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θα γίνει συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας - Τι ώρα η συγκέντρωση

Ποντικοφάρμακο σε βρεφικές τροφές: Εκβιασμό καταγγέλλει η εταιρεία ‑ Τι ισχύει με τα προϊόντα στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βαζάκια βρεφικής τροφής μολυσμένα με ποντικοφάρμακο, βρέθηκαν σε Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία

Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο

Το πλεόνασμα φέρνει νέα μέτρα στήριξης: Ανακοινώσεις ακόμα και αύριο από τον πρωθυπουργό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε και νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση

Αλλάζει το timologio της ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από αύριο νέα έκδοση της εφαρμογής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη μετά την αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (Ώρες: 7:30 - 9:30 π.μ.) - Kατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη

Eurostat: Ενεργειακό σοκ τον Μάρτιο

Οικονομία Χτες
Αύξηση 19,8% για το ντίζελ και 9,4% για τη βενζίνη - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η Ελλάδα - Πρωταθλήτριες στις ανατιμήσεις η Γερμανία και η Ρουμανία - Οι τιμές μειώθηκαν στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία

Αγρια επεισόδια με μαχαίρια, σπρέι πιπεριού και όπλο σε τόπο λατρείας Σιχ στη Γερμανία

Κόσμος Χτες
Μάρτυρες ανέφεραν ότι η σύγκρουση προήλθε από διαμάχες σχετικά με τα οικονομικά και τη διαχείριση

Έκρηξη στους Αμπελοκήπους: Την αθώωση του Νίκου Ρωμανού πρότεινε η εισαγγελέας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ζητά την ενοχή δύο εκ των πέντε κατηγορουμένων