E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

17.500 Έλληνες γιατροί έφυγαν και εργάζονται στο εξωτερικό

Ένας στους τέσσερις γιατρούς του ΙΣΑ είναι είτε άνεργος είναι υποαπασχολούμενος

Δημοσίευση 26/11/2018 | 20:54

17.500 Έλληνες γιατροί έφυγαν και εργάζονται στο εξωτερικό

Περισσότεροι από 17.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Όπως επισημαίνει ο ΙΣΑ, πολλοί από αυτούς τους γιατρούς έφυγαν από την χώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.    Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως ένας στους τέσσερις γιατρούς-μέλη του ΙΣΑ είναι είτε άνεργος είτε υποαπασχολούμενος ενώ περισσότεροι από 10.000 γιατροί έχουν μεταναστεύσει μέσα στην τελευταία δεκαετία.   

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών γιατρών που εργάζονται στη Γερμανία. Σε ημερίδα με θέμα τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο London School of Economics την Παρασκευή, συζητήθηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο κλάδος στην ανακοπή της μεταναστευτικής ροής.   

Το brain drain έχει, εκτός των άλλων, και δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, η οποία δεν αξιοποιεί αρκετούς επιστήμονες που χρηματοδότησε για να σπουδάσουν.   

Υπολογίζεται πως κάθε φοιτητής ιατρικής κοστίζει στην ελληνική πολιτεία περίπου 12.000 ευρώ το χρόνο ενώ μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές του, έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 85.000 ευρώ. 

«Η μετανάστευση του υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού είναι μία μεγάλη αιμορραγία για τη χώρα μας καθώς την αποδυναμώνει επιστημονικά και την πλήττει οικονομικά. Έτσι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία μένουν κενές οι θέσεις των ειδικευόμενων γιατρών και η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που σπούδασε με δικά της έξοδά», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ευρωπαϊκός «κόφτης» στα μέτρα στήριξης των αγροτών ‑ Με δεμένα χέρια το οικονομικό επιτελείο λόγω de minimis

Οικονομία 23.12.2025
Ο κανονισμός de minimis επιτρέπει στα κράτη-μέλη να χορηγούν μικρές ενισχύσεις χωρίς προέγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό αυστηρούς όμως περιορισμούς.

Τους έπιασαν στα πράσα οι κάμερες – Πάνω από 1.000 οδηγούσαν με το κινητό στο χέρι στη Συγγρού

Ελλάδα 23.12.2025
To νέο δίκτυο θα αριθμεί συνολικά περίπου 3.000 κάμερες

ΕΦΕΤ: Μην καταναλώσετε αυτές τις καραμέλες – Προσοχή στα παιδιά

Ελλάδα 23.12.2025
«Μπορεί να έχει επιβλαβή συνέπεια στη δραστηριότητα και προσοχή στα παιδιά»

Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκαν σε 13χρονο γιατί τους ενοχλούσε το τύμπανο κατά τη διάρκεια αγώνα

Ελλάδα 23.12.2025
Απίστευτο κι όμως αληθινό. Δυο άνδρες 52 και 56 ετών συνελήφθησαν, καθώς επιτέθηκαν σε ανήλικο χτυπώντας το επειδή ενοχλούνταν από τον ήχο ενός τυμπάνου.

ΗΠΑ: 26χρονη δασκάλα έστειλε… 35.000 ερωτικά μηνύματα σε 11χρονο & ξέσπασε σε κλάματα όταν καταδικάστηκε!

Κόσμος 23.12.2025
«Θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές ότι αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για κάθε όριο που ξεπέρασα», είπε στο δικαστήριο

Καιρός Χριστουγέννων: Διπλό κύμα κακοκαιρίας με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά

Καιρός 23.12.2025
Τι δείχνουν οι προβλέψεις της ΕΜΥ και των μετεωρολόγων

Δεν έχει ασκηθεί δίωξη στον αγροτοσυνδικαλιστή, η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης

Ελλάδα Χτες
Η σπουδή ενοχοποίησης του Κώστα Ανεστίδη για δύο κακουργήματα, ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης μάλλον δικαιώνει όσους μιλούν για προφανή σκοπιμότητα ανάδειξης του θέματος, εις βάρος των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Τέμπη: «Δεν τρομοκρατούμαστε, δε σταματάμε»: Ανακοίνωση‑καταπέλτης από τον Σύλλογο Συγγενών για τον έλεγχο του ΣΔΟΕ

Ελλάδα Χτες
«Η σημειολογία της συγκυρίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι απέναντί μας έχουμε ένα εχθρικό κράτος».

Ανοιξαν οι αγρότες τις σήραγγες στα Τέμπη, η Τροχαία εκτρέπει τα ΙΧ – Οι επόμενες κινήσεις τους

Ελλάδα Χτες
«Δεν απαντάνε στα αιτήματά μας και γι` αυτό αναμένουμε όπως βλέπετε μαχητικά, δυναμικά και συνεχίζουμε τον αγώνα».

Ανεστίδης: Δεν έχουν δεσμευτεί τα χρήματά μου – Έδειξε on κάμερα αποδεικτικά ανάληψης από τράπεζα

Ελλάδα Χτες
Ο Κώστας Ανεστίδης καταγγέλλει επίσης ότι δεχόταν τηλεφωνήματα από το Μαξίμου ώστε να βρεθεί μία δίαυλος επικοινωνίας για να υποχωρήσουν τα μπλόκα