E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιοι κινδυνεύουν με αποβολή από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb

Μέχρι την Παρασκευή η δήλωση των ακινήτων στο ηλεκτρονικό Μητρώο της ΑΑΔΕ

Δημοσίευση 26/11/2018 | 09:15

Ποιοι κινδυνεύουν με αποβολή από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb

Από το Δεκέμβριο έρχονται πρόστιμα, έλεγχοι και διασταυρώσεις για τις μισθώσεις τύπου Airbnb, ενώ μέχρι την Παρασκευή πρέπει να γίνει η δήλωση των ακινήτων στο ηλεκτρονικό Μητρώο της ΑΑΔΕ.

Η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ δεν αναμένεται να δοθεί παράταση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 30.000 δηλώσεις ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση υπερβαίνουν τις 126.000 σε όλη τη χώρα.

Οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων οι οποίοι δεν θα συμμορφωθούν και δεν θα εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, δεν θα μπορέσουν να λάβουν τον αριθμό Μητρώου Ακινήτου ο οποίος θα αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες Airbnb, HomeAway, Booking.com κλπ όπου προβάλλεται το ακίνητο τους. Χωρίς τη δήλωση του αριθμού Μητρώου Ακινήτου απειλούνται με διαγραφή του ακινήτου τους ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου έως 5.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ προγραμματίζει από τον Δεκέμβριο σειρά ελέγχων και διασταυρώσεων για να εντοπίζει τους φορολογούμενους που ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δεν εμφανίζουν τα εισοδήματα που εισπράττουν στη φορολογική τους δήλωση.

Ήδη η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων που έχει συνάψει, έλαβε δεδομένα από παρόχους πληρωμών αλλοδαπής σχετικά με τα εισοδήματα που έλαβαν φορολογούμενοι στην Ελλάδα από πλατφόρμα διαμοιρασμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τους. Τα δεδομένα αφορούν τα έτη 2015, 2016, 2017 για όλους όσοι είχαν δηλώσει τους συγκεκριμένους παρόχους πληρωμών αλλοδαπής και περιέχουν για κάθε φορολογούμενο τα αναλυτικά στοιχεία του ταυτοποιημένα ως το επίπεδο του ΑΦΜ, το συνολικό έσοδο και το συνολικό αριθμό των συναλλαγών του για κάθε ένα από τα τρία αυτά έτη.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το στενό μαρκάρισμα των ιδιοκτητών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αφορά:

  • Τη χρήση ενός ειδικού λογισμικού το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από τις πορτογαλικές φορολογικές Αρχές και βοηθά στον εντοπισμό των ιδιοκτητών. Το λογισμικό αυτό, που θα ζητηθεί στο πλαίσιο αιτήματος συνδρομής από την πορτογαλική φορολογική διοίκηση, έχει τη δυνατότητα να «τρέχει» πάνω στις ιντερνετικές πλατφόρµες και να εντοπίζει την πραγματική διεύθυνση του ενοικιαζόμενου ακινήτου, καθώς και το εάν ο ιδιοκτήτης προσφέρει και πρόσθετες υπηρεσίες που φορολογούνται µε αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, όπως είναι η αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, η καθαριότητα, η παροχή πρωϊνού ή γευμάτων.
  • Την υποβολή επίσημου αιτήματος στις πλατφόρμες ιντερνετικού διαμοιρασμού κατοικιών, όπως είναι η Airbnb, να υποχρεώνουν τους πελάτες τους-ιδιοκτήτες να αναρτούν στις αγγελίες τους τον ειδικό κωδικό αριθμό που αποκτούν όταν εγγράφονται στο Μητρώο Ιδιοκτητών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφώνεται µε αυτή την υποχρέωση, η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από την Airbnb να «κατεβαίνουν» από το ίντερνετ οι σχετικές αγγελίες. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί στις ιντερνετικές πλατφόρμες διαμοιρασμού έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.
  • Τη συνέχιση και εντατικοποίηση των ειδικών ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή ∆ημοσίων Εσόδων προκειμένου να εντοπίζονται οι φορολογούμενοι που δεν δηλώνουν το σχετικό εισόδημα. Οι ελεγκτές µέσω των διαδικτυακών πλατφορµών τα προσφερόμενα για ενοικίαση ακίνητα και τους ιδιοκτήτες τους µέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ακινήτων Ε9. Στη συνέχεια ανατρέχουν στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών τους και διαπιστώνουν αν έχει δηλωθεί εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων. Αν δεν έχει δηλωθεί, τότε ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη και τον καλούν να υποβάλει τροποποιητική δήλωση εισοδήματος. Αυτή η τεχνική ελέγχου έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική, καθώς οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες που ειδοποιούνται προχωρούν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Αποβολή από τις πλατφόρμες
Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να διαγράφουν όσους δεν υποβάλλουν δηλώσεις στο μητρώο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις τελειώσει η διορία για δήλωση στο Μητρώο Ακινήτων, η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις Πλατφόρμες διαμοιρασμού να διαγράψουν όσους δεν κάνει τη δήλωση για να πάρουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων. Με άλλα λόγια, θα τους ζητήσει να «κατεβάσουν» τις αγγελίες όσων δεν συμμορφώθηκαν με το νέο καθεστώς φορολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην Αθήνα οι καταχωρήσεις ακινήτων στην Airbnb φθάνουν τις 5.127 με την μέση τιμή να ανέρχεται σε 52 ευρώ ανά ημέρα και την μέση πληρότητα να διαμορφώνεται στο 73%.

Οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων που βρίσκονται σε κάποια από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου:

1. Να καταχωρήσουν το ακίνητο στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής εφ’ όσον έχει αναρτηθεί σε ψηφιακές πλατφόρμες από 01/01/2018 έως 30/11/2018.

2. Να υποβάλουν Συγκεντρωτική Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά ακίνητο για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέσω ψηφιακών πλατφορμών από 01/01/2018 έως 31/10/2018 (ημερομηνία αναχώρησης μισθωτή από το ακίνητο), ακόμη και αν αυτές οι μισθώσεις έχουν ήδη δηλωθεί στις Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μερομήνια: Με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα – Οι προβλέψεις μήνα‑μήνα

Καιρός 19.08.2025
Πώς θα είναι ο καιρός από Σεπτέμβριο 2025 έως Μάρτιο 2026 - Οι προβλέψεις μήνα-μήνα

Αγιος Παντελεήμονας: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών πίσω από τη δολοφονία του 47χρονου ‑ Ήταν σεσημασμένος

Ελλάδα 19.08.2025
Το ποινικό παρελθόν του θύματος στρέφει το βάρος της έρευνας στην αλβανική μαφία

Financial Times: Η Ουκρανία θα αγοράσει όπλα αξίας 100 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Κόσμος 19.08.2025
Ως αντάλλαγμα για τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας

Έρχονται τα πρώτα «ραβασάκια» με πρόστιμα‑φωτιά για 350.000 οδηγούς

Οικονομία 19.08.2025
Στη… θυρίδα ειδοποιήσεις με πρόστιμα έως 10.000 ευρώ - Επιστρατεύονται και οι κάμερες - Ξεκινά και η εκκαθάριση του μητρώου οχημάτων

Ο Τραμπ δίνει εγγυήσεις ασφαλείας και παίρνει δέσμευση για αγορά όπλων 100 δισ. δολαρίων από την Ουκρανία

Κόσμος 19.08.2025
Σταματούν και ξαναξεκινούν οι συζητήσεις Τραμπ και Ευρωπαίων στον Λευκό Οίκο

Ο Τραμπ διέκοψε τη διάσκεψη με Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες για να τηλεφωνήσει στον Πούτιν

Κόσμος 19.08.2025
Ο Τραμπ διέκοψε τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο προκειμένου να συνομιλήσει με τον Πούτιν

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος Χτες
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα Χτες
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος Χτες
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε