E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η αδελφή του Mr Facebook διδάσκει αρχαία Ελληνικά

Μιλάει αρχαία ελληνικά και είναι από τις πιο γνωστές ερευνήτριες της Φιλοσοφίας

Δημοσίευση 23/11/2018 | 11:38

Η αδελφή του Mr Facebook διδάσκει αρχαία Ελληνικά

Για όλους όσοι δεν κατάλαβαν, η αδελφή του ιδρυτή και παντοκράτορα του Facebook διδάσκει και μελετάει την αρχαία ελληνική γραμματεία, μιλάει αρχαία ελληνικά και είναι από τις πιο γνωστές ερευνήτριες της Στωικής Φιλοσοφίας.

Μελετώντας λοιπόν διάφορα κείμενα στον τομέα των επιστημονικών ενδιαφερόντων της, κάποια στιγμή βρήκε στο Διαδίκτυο ένα άρθρο που της κίνησε την περιέργεια λόγω της υψηλής αναγνωσιμότητάς του.

Αυτό έφερε τον παράξενο τίτλο «Γιατί ο στωικισμός γνωρίζει σήμερα τόση ανταπόκριση;» και το περιεχόμενο μόνο αθώο δεν ήταν. Πίσω από τον μανδύα της ψευδο-επιστημονικότητας και των λάθος επιχειρημάτων η ερευνήτρια με το διάσημο επώνυμο ανακάλυψε ότι κάποιοι άνδρες επιστήμονες προσπαθούσαν να υπερασπιστούν την αναγκαιότητα της επιστροφής σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Μάλιστα έλεγαν ότι οι άνδρες σήμερα υποφέρουν από τις γυναίκες και ότι πρέπει να πολεμήσουν κόντρα στο άλγος και τον πόνο που αυτές τους προκαλούν - όπως ακριβώς έκαναν οι στωικοί φιλόσοφοι τόσα χρόνια πριν.

 Και σε αυτό το σημείο μιλώντας για το βιβλίο της σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Observer», η Ντόνα Ζάκερμπεργκ τόλμησε να καταφερθεί ενάντια (!) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ολα αυτά τα επέτρεψαν να συμβούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» δήλωσε χωρίς να φοβάται τους όποιους συνειρμούς και σκέψεις, ότι βρίσκεται σε κόντρα με τον αδελφό της.

Για εκείνη αυτό που προέχει είναι η καταγγελία του ρατσισμού που υπάρχει διάχυτος στο Διαδίκτυο.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν την ευκαιρία στους άνδρες με αντι-φεμινιστικές ιδέες να διακηρύξουν τις απόψεις τους σε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούν - και να διαδώσουν παντού την καχυποψία και την παραπληροφόρηση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι που εκτόξευσαν τον μισογυνισμό σε αδιανόητα επίπεδα μοχθηρίας και βίας», έσπευσε να δηλώσει απερίφραστα.


Η οικογένεια

Η αλήθεια πάντως είναι ότι η οικογένεια Ζάκερμπεργκ είναι ιδιαίτερα δεμένη - και εκτός από την Ντόνα που αποφάσισε να ασχοληθεί με τις κλασικές σπουδές, τα υπόλοιπα αδέλφια είναι ενεργώς αναμεμειγμένα στον κόσμο της τεχνολογίας. Εχοντας μόλις κλείσει τα 30 η Ντόνα Ζάκερμπεργκ είναι η τρίτη από τα αδέλφια που αφοσιώνονται με πάθος σε αυτό που κάνουν δουλεύοντας αμέτρητες ώρες: στο πλευρό του Μαρκ εργάζεται η άλλη αδελφή, η Ράντι, ενώ η μικρότερη από τα αδέλφια, η Αριελ, είναι στέλεχος της Google.

Η οικογένεια μπορεί να μεγάλωσε αρκετά απομονωμένη σε ένα χωριό έξω από τη Νέα Υόρκη, αλλά όλοι υποστήριζαν ο ένας τον άλλο με έντονη διάθεση αγάπης και αλληλεγγύης. Σε αυτό συνέβαλαν αποφασιστικά τόσο ο οδοντίατρος πατέρας όσο και η γραμματέας μητέρα, η οποία λάτρευε το διάβασμα και τα βιβλία. Το αρμονικό οικογενειακό κλίμα φαίνεται κατά κάποιον τρόπο να διασαλεύεται όταν διαβάζει κανείς τις θεωρίες που αναπτύσσει η ερευνήτρια και πανεπιστημιακός σε αυτό το βιβλίο.

Οπως υποστηρίζει, πάντως, η ίδια σε κάποιο απόσπασμα του βιβλίου «όλα τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα ανέκαθεν είχαν την τάση να οικειοποιούνται την κουλτούρα, τους μύθους και την ίδια την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας προς όφελός τους. Αυτό το έκαναν κλέβοντας ακόμα και τα σύμβολα, όπως χαρακτηριστικά συνέβη με τους ναζί το 1940, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσουν ότι είναι και αυτοί μέρος του δυτικού πολιτισμού», κάτι που δυστυχώς είναι προφανές σε πολλές ιστορικές περιπτώσεις.


Η Αρχαία Ελλάδα αντικείμενο προπαγάνδας και λαϊκισμού

Γι’ αυτό και υποστηρίζει ότι πολλοί ρατσιστές υιοθετούν τις ερμηνείες αυτές όπως θέλουν και όπως τους εξυπηρετεί προκειμένου να προαγάγουν τους σκοπούς τους, γεγονός που οδηγεί στον λαϊκισμό, αν όχι στον ρατσισμό. «Ενώ τα πανεπιστήμια εργάζονται σκληρά προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των οριζόντων και των τρόπων προσέγγισης της Αρχαίας Ελλάδας ώστε να ερμηνεύονται πιο ανοιχτά και από όσο περισσότερους γίνεται, οι προασπιστές της “ανδρόσφαιρας” επιμένουν ότι μόνο αυτοί πρέπει να αποκαλούνται πραγματικοί θεματοφύλακες του δυτικού πολιτισμού και προασπιστές της πολιτισμικής παράδοσης της Δύσης».

Και αυτό κατά τη γνώμη της βλάπτει σοβαρά τη μελέτη της Αρχαίας Ελλάδας καθώς οδηγεί σε σοβαρές παραναγνώσεις: «Αυτοί είναι που χρησιμοποιούν την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη στην υπηρεσία της δικής τους ατζέντας, διαστρεβλώνουν την Ιστορία φέρνοντάς τη στα δικά τους μέτρα».

Φυσικά η ίδια ρίχνοντας μια ματιά στις ρατσιστικές ιδέες που δείχνουν να εξαπλώνονται σε όλο τον πλανήτη και όχι μόνο στη χώρα της δεν είναι αισιόδοξη ότι τα πράγματα θα αλλάξουν - και ότι προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσουν οι καθηγητές ή τα πανεπιστήμια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Θα σηκωθεί ο Καζαντζίδης από τον τάφο του ρε κορίτσι μου»: Χιλιάδες αρνητικά σχόλια για την εκτέλεση του Υπάρχω από τη Ζοζεφίν

Tabloid 14.01.2025
Η Ζόζεφιν τραγούδησε το “Υπάρχω” του Στέλιου Καζαντζίδη και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους χρήστες των social media

Κέιτ Μίντλετον: Η εμφάνιση στο νοσοκομείο όπου έκανε χημειοθεραπείες

Tabloid 14.01.2025
Το «ευχαριστώ» στους γιατρούς και οι συζητήσεις με ασθενείς

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: «Yes, I do!» – Το βίντεο με την ανθοδέσμη και το δαχτυλίδι από το Παρίσι

Tabloid 14.01.2025
Είναι ενθουσιασμένη με αυτό που συνέβη και δεν το κρύβει

Δανάη Μπάρκα: Ξέσπασε στον αέρα το MEGA – «Τα σχόλια που άκουσε η εκπομπή μας…»

Celebrity Stories 14.01.2025
Η σπόντα για τα όσα λέγονται για εκείνη

Σταματίνα Τσιμτσιλή για Θάλεια Ματίκα: «Σε πιάνουν εξαπίνης και πριν σε ρωτήσουν, ανάβουν το φως της κάμερας – Αυτό είναι αγένεια»

Celebrity Stories 14.01.2025
Τη στάση που κράτησε η Θάλεια Ματίκα απέναντι στους δημοσιογράφους σχολίασε η Σταματίνα Τσιμτσιλή στο Happy Day, το πρωί της Τρίτης 14 Ιανουαρίου.

Αθηνά Οικονομάκου: Ποζάρει αγκαλιά με τον Μπρούνο Τσερέλα στο κέντρο του Μιλάνου

Celebrity Stories 14.01.2025
Τα γλυκά στιγμιότυπα από την τελευταία της επίσκεψη

Ελένη Τσολάκη: «Να μάθεις να κουβεντιάζεις» – Λάμπρος Κωνσταντάρας: «Με κάνεις να φαίνομαι υπέρ των κακοποιητών»

Celebrity Stories 14.01.2025
«Δεν απαντάω σε σένα, κάνουμε συζήτηση. Αν το παίρνεις προσωπικά...», είπε η Ελένη Τσολάκη.

Ζόζεφιν: «Μου έχει κολλήσει…» – Ερμηνεύει το “Υπάρχω” και ρίχνει το Instagram!

Celebrity Stories 14.01.2025
Η ανάρτηση της αγαπημένης τραγουδίστριας

Βαγγέλης Περρής: Ροντέο έγινε το Πρωινό – «Πώς με είπες Καραγιάννη; Το παράκανες, από γραφικός έγινες ανόητος»

Celebrity Stories 14.01.2025
«Καραγιάννη, άσε τις αηδίες και τις βλακείες», είπε ο Βαγγέλης Περρής στον Ανδρέα Καραγιάννη.