E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η αδελφή του Mr Facebook διδάσκει αρχαία Ελληνικά

Μιλάει αρχαία ελληνικά και είναι από τις πιο γνωστές ερευνήτριες της Φιλοσοφίας

Δημοσίευση 23/11/2018 | 11:38

Η αδελφή του Mr Facebook διδάσκει αρχαία Ελληνικά

Για όλους όσοι δεν κατάλαβαν, η αδελφή του ιδρυτή και παντοκράτορα του Facebook διδάσκει και μελετάει την αρχαία ελληνική γραμματεία, μιλάει αρχαία ελληνικά και είναι από τις πιο γνωστές ερευνήτριες της Στωικής Φιλοσοφίας.

Μελετώντας λοιπόν διάφορα κείμενα στον τομέα των επιστημονικών ενδιαφερόντων της, κάποια στιγμή βρήκε στο Διαδίκτυο ένα άρθρο που της κίνησε την περιέργεια λόγω της υψηλής αναγνωσιμότητάς του.

Αυτό έφερε τον παράξενο τίτλο «Γιατί ο στωικισμός γνωρίζει σήμερα τόση ανταπόκριση;» και το περιεχόμενο μόνο αθώο δεν ήταν. Πίσω από τον μανδύα της ψευδο-επιστημονικότητας και των λάθος επιχειρημάτων η ερευνήτρια με το διάσημο επώνυμο ανακάλυψε ότι κάποιοι άνδρες επιστήμονες προσπαθούσαν να υπερασπιστούν την αναγκαιότητα της επιστροφής σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Μάλιστα έλεγαν ότι οι άνδρες σήμερα υποφέρουν από τις γυναίκες και ότι πρέπει να πολεμήσουν κόντρα στο άλγος και τον πόνο που αυτές τους προκαλούν - όπως ακριβώς έκαναν οι στωικοί φιλόσοφοι τόσα χρόνια πριν.

 Και σε αυτό το σημείο μιλώντας για το βιβλίο της σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Observer», η Ντόνα Ζάκερμπεργκ τόλμησε να καταφερθεί ενάντια (!) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ολα αυτά τα επέτρεψαν να συμβούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» δήλωσε χωρίς να φοβάται τους όποιους συνειρμούς και σκέψεις, ότι βρίσκεται σε κόντρα με τον αδελφό της.

Για εκείνη αυτό που προέχει είναι η καταγγελία του ρατσισμού που υπάρχει διάχυτος στο Διαδίκτυο.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν την ευκαιρία στους άνδρες με αντι-φεμινιστικές ιδέες να διακηρύξουν τις απόψεις τους σε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούν - και να διαδώσουν παντού την καχυποψία και την παραπληροφόρηση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι που εκτόξευσαν τον μισογυνισμό σε αδιανόητα επίπεδα μοχθηρίας και βίας», έσπευσε να δηλώσει απερίφραστα.


Η οικογένεια

Η αλήθεια πάντως είναι ότι η οικογένεια Ζάκερμπεργκ είναι ιδιαίτερα δεμένη - και εκτός από την Ντόνα που αποφάσισε να ασχοληθεί με τις κλασικές σπουδές, τα υπόλοιπα αδέλφια είναι ενεργώς αναμεμειγμένα στον κόσμο της τεχνολογίας. Εχοντας μόλις κλείσει τα 30 η Ντόνα Ζάκερμπεργκ είναι η τρίτη από τα αδέλφια που αφοσιώνονται με πάθος σε αυτό που κάνουν δουλεύοντας αμέτρητες ώρες: στο πλευρό του Μαρκ εργάζεται η άλλη αδελφή, η Ράντι, ενώ η μικρότερη από τα αδέλφια, η Αριελ, είναι στέλεχος της Google.

Η οικογένεια μπορεί να μεγάλωσε αρκετά απομονωμένη σε ένα χωριό έξω από τη Νέα Υόρκη, αλλά όλοι υποστήριζαν ο ένας τον άλλο με έντονη διάθεση αγάπης και αλληλεγγύης. Σε αυτό συνέβαλαν αποφασιστικά τόσο ο οδοντίατρος πατέρας όσο και η γραμματέας μητέρα, η οποία λάτρευε το διάβασμα και τα βιβλία. Το αρμονικό οικογενειακό κλίμα φαίνεται κατά κάποιον τρόπο να διασαλεύεται όταν διαβάζει κανείς τις θεωρίες που αναπτύσσει η ερευνήτρια και πανεπιστημιακός σε αυτό το βιβλίο.

Οπως υποστηρίζει, πάντως, η ίδια σε κάποιο απόσπασμα του βιβλίου «όλα τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα ανέκαθεν είχαν την τάση να οικειοποιούνται την κουλτούρα, τους μύθους και την ίδια την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας προς όφελός τους. Αυτό το έκαναν κλέβοντας ακόμα και τα σύμβολα, όπως χαρακτηριστικά συνέβη με τους ναζί το 1940, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσουν ότι είναι και αυτοί μέρος του δυτικού πολιτισμού», κάτι που δυστυχώς είναι προφανές σε πολλές ιστορικές περιπτώσεις.


Η Αρχαία Ελλάδα αντικείμενο προπαγάνδας και λαϊκισμού

Γι’ αυτό και υποστηρίζει ότι πολλοί ρατσιστές υιοθετούν τις ερμηνείες αυτές όπως θέλουν και όπως τους εξυπηρετεί προκειμένου να προαγάγουν τους σκοπούς τους, γεγονός που οδηγεί στον λαϊκισμό, αν όχι στον ρατσισμό. «Ενώ τα πανεπιστήμια εργάζονται σκληρά προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των οριζόντων και των τρόπων προσέγγισης της Αρχαίας Ελλάδας ώστε να ερμηνεύονται πιο ανοιχτά και από όσο περισσότερους γίνεται, οι προασπιστές της “ανδρόσφαιρας” επιμένουν ότι μόνο αυτοί πρέπει να αποκαλούνται πραγματικοί θεματοφύλακες του δυτικού πολιτισμού και προασπιστές της πολιτισμικής παράδοσης της Δύσης».

Και αυτό κατά τη γνώμη της βλάπτει σοβαρά τη μελέτη της Αρχαίας Ελλάδας καθώς οδηγεί σε σοβαρές παραναγνώσεις: «Αυτοί είναι που χρησιμοποιούν την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη στην υπηρεσία της δικής τους ατζέντας, διαστρεβλώνουν την Ιστορία φέρνοντάς τη στα δικά τους μέτρα».

Φυσικά η ίδια ρίχνοντας μια ματιά στις ρατσιστικές ιδέες που δείχνουν να εξαπλώνονται σε όλο τον πλανήτη και όχι μόνο στη χώρα της δεν είναι αισιόδοξη ότι τα πράγματα θα αλλάξουν - και ότι προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσουν οι καθηγητές ή τα πανεπιστήμια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι συμβαίνει στην οικογένεια Jackson; Η απουσία της Paris που άναψε φωτιές

E-Daily 3.Left 24.04.2026
Όλα όσα έγιναν στην πρεμιέρα της ταινίας για τον Michael Jackson – και γιατί η Paris Jackson κράτησε αποστάσεις

Έντι Γαβριηλίδης: «Δεν θα είμαι ξανά στο GNTM γιατί έχω αφήσει πολλά...»

E-Daily 3.Left Χτες
Είναι μία κοινή απόφαση με το κανάλι, επισήμανε ο σχεδιαστής μόδας

Η Αθηνά Ωνάση με κόκκινη ολόσωμη φόρμα σε επίδειξη μόδας στη Βαρκελώνη

E-Daily 3.Left Χτες
Η 42χρονη κληρονόμος βρέθηκε στο fashion show του Στεφάν Ρολάν

Κιάρα Φεράνι με εντυπωσιακό σατέν φόρεμα: Η εμφάνιση με τα ακάλυπτα σημεία που τράβηξε τα βλέμματα

E-Daily 3.Left Χτες
Η Ιταλίδα influencer βρέθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας «Ο Διάβολος φοράει Prada 2» στο Λονδίνο

Κατερίνα Καινούργιου: Δημοσίευσε την πρώτη ολόσωμη φωτογραφία 20 μέρες μετά τη γέννηση της κόρης της

E-Daily 3.Left Χτες
Την πρώτη της ολόσωμη φωτογραφία 20 μέρες μετά τη γέννηση της κόρης της, Ξένιας δημοσίευσε σήμερα; 23 Απριλίου η Κατερίνα Καινούργιου

Ρίτα Γουίλσον για την κρυφή οικογένεια του πατέρα της στη Βουλγαρία: «Δεν μπορώ να το ξεπεράσω»

E-Daily 3.Left Χτες
Η ηθοποιός ανακάλυψε ότι ο πατέρας της είχε παντρευτεί με μία γυναίκα, η οποία πέθανε στη γέννα του γιου τους, με το μωρό να φεύγει και εκείνο από τη ζωή λίγους μήνες αργότερα

Λίτσα Πατέρα: Η εξομολόγηση για τον θάνατο του πατέρα της που είχε προβλέψει και το «Πρωινό»

E-Daily 3.Left Χτες
«Έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ μου λείπει η εκπομπή, δεν το έχω ξεπεράσει ακόμα», παραδέχτηκε η γνωστή αστρολόγος

Σοφία Μαριόλα: Το περιστατικό που την «ανάγκασε» να στείλει το εξώδικο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο δικηγόρος της αποκαλύπτει για πρώτη φορά το δράμα που πέρασε