E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εικοσάχρονος με αυτισμό προκάλεσε πανικό με 2000 φάρσες

Καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση

Δημοσίευση 22/11/2018 | 20:16

Εικοσάχρονος με αυτισμό προκάλεσε πανικό με 2000 φάρσες

Ένας Αμερικανό-Ισραηλινός χάκερ καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση από δικαστήριο ανηλίκων στο Ισραήλ, εξαιτίας εκατοντάδων ψευδών κλήσεων για βόμβες σε αεροπλάνα και εβραϊκά κέντρα κατά την περίοδο 2015 ως 2017.   

Ένα από αυτά τα τηλεφωνήματα οδήγησε και στην απογείωση πολεμικών αεροσκαφών για την παρακολούθηση ενός αεροσκάφους, μετέδωσε το Reuters.    Οι φάρσες του Michael Kadar ήταν τόσο εκτεταμένες που συνδέθηκαν με φόβους για την αύξηση του αντισημιτισμού στις ΗΠΑ. Το Ισραήλ δεν κατονόμασε ποτέ τον εικοσάχρονο, καθώς ήταν έφηβος όσο διέπραττε τα εγκλήματα, το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που συνερευνούσαν την υπόθεση, τον κατονόμασε στο κατηγορητήριο πέρυσι.   

Ο καταδικασθείς ήταν γνωστός στο Ισραήλ ως «JCC bomb hoaxer» καθώς επικεντρωνόταν σε εβραϊκά κέντρα κοινότητας, ωστόσο έβαζε στο στόχαστρο αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, αστυνομικά τμήματα και νοσοκομεία από τις ΗΠΑ ως την Αυστραλία.   

Η υπεράσπισή του υποστήριξε πως πάσχει από αυτισμό και είχε έναν όγκο στον εγκέφαλο και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως νομικά αρμόδιος. Ωστόσο, η ποινή του, είναι τρία χρόνια μεγαλύτερη από αυτήν που είχε αρχικά προταθεί. Η απόφαση του δικαστηρίου ανηλίκων του Τελ Αβίβ αναγνώρισε πως είναι αυτιστικός αλλά ξεκαθάρισε πως «έχει πολύ ψηλό IQ και καταλαβαίνει πολύ καλά τις πράξεις του».   

Το δικαστήριο πρόσθεσε παράλληλα πως αν δεν λάμβανε υπόψη του την ιατρική κατάσταση του εικοσάχρονου, τότε η ποινή του θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.    Σύμφωνα με τα αμερικανικά έγγραφα, ο Kadar έκανε τουλάχιστον 245 απειλητικές τηλεφωνικές κλήσεις απειλώντας για βόμβες και πυροβολισμούς κατά τους δυο πρώτους μήνες του 2017.   

Ένας σημαντικός αριθμός από αυτές στοχοποιούσε εβραϊκά ιδρύματα, ανάμεσά τους και το Anti-Defamation League. Στις κλήσεις του, περιέγραφε το πώς θα πραγματοποιηθούν οι επικείμενες επιθέσεις σε υποδομές και ιδιαίτερα σε αυτές με παιδιά, με αποτέλεσμα να εκκενώνονται ή να κλείνουν. Σε μια κλήση του σε ένα εβραϊκό προσχολικό ίδρυμα στη Φλόριντα, ο Kadar προειδοποίησε πως η βόμβα «θα ανατίναζε τα κεφάλια των παιδιών και πως δεκάδες παιδιά θα σφαγιαστούν», ενώ υποστήριζε πως βρίσκεται σε αυτοκίνητο δίπλα σε σχολείο με τον πυροκροτητή ανά χείρας.   

Μερικές φορές απειλούσε πως θα σκοτώσει παιδιά τα οποία κρατούσε ως ομήρους.  Επίσης, κατηγορήθηκε για απόπειρες εκβιασμού του Ερνέστο Λόπεζ, γερουσιαστή του Ντέλαγουερ και την απειλή για την απαγωγή και τη δολοφονία των παιδιών ενός πρώην αξιωματούχου του Πενταγώνου. Η δράση του Kadar ήταν διεθνής. Τον Ιανουάριο του 2015, έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε καναδικό αεροδρόμιο όταν μετά από απειλές που εξαπέλυσε οι επιβάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν πανικόβλητοι χρησιμοποιώντας τις εξόδους κινδύνου.   

Την επόμενη χρονιά, μετά από απειλή για βόμβα που αποδίδεται σε αυτόν, η Ελβετία και η Γαλλία απογείωσαν πολεμικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν ένα αεροπλάνο της κρατικής εταιρείας του Ισραήλ, El Al, το οποίο περνούσε από τον εναέριο χώρο τους.   

Μια φορά απείλησε για βόμβα σε ένα αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα των Μπόστον Σέλτικς και μια άλλη ανάγκασε ένα αεροπλάνο της Virgin Atlantic να αποβάλει οχτώ τόνους καυσίμων πριν την προσγείωση για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο φωτιάς μετά από έκρηξη. Ο Kadar απέκρυπτε την ψηφιακή του ταυτότητα, κρύβοντας τη διεύθυνση ΙP και αλλάζοντας τη φωνή του κατά τις κλήσεις, χρησιμοποιώντας τεχνολογία τροποποίησης ήχου.   

Οι ισραηλινές αρχές, δουλεύοντας μαζί με το FBI τον εντόπισαν στην παραλιακή πόλη της Ασκελόν πέρυσι.  Αναφορές θέλουν τον Kadar να πληρώνεται για κλήσεις σε σχολεία από μαθητές που ήθελαν να ακυρωθούν οι εξετάσεις τους. Δεν είναι σαφές αν οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να δικαστεί ο Kadar και σε εθνικά δικαστήρια.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά το Κατάρ κλείνει κάνουλες και το Κουβέιτ: Το ντόμινο από τους μεγάλους παραγωγούς θα εκτοξεύσει το πετρέλαιο

Οικονομία 06.03.2026
Τα πρώτα σημάδια περικοπών και ο κορεσμός των αποθηκών δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου

Οι χρήστες του ChatGPT το «ξεφορτώνονται» μαζικά: Οι απεγκαταστάσεις της εφαρμογής αυξήθηκαν κατά 295% σε μία μόνο ημέρα

Tech + Science 06.03.2026
Χάνει χρήστες το ChatGPT ή είναι η έξαρση στις απεγκαταστάσεις μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση; Τα σενάρια της «μαζικής φυγής»

Εντυπωσιακό βίντεο από τον απόπλου της φρεγάτας Κίμων από Λιμένα Λεμεσού

Ελλάδα 06.03.2026
Οι δυνατότητες της φρεγάτας «Κίμων»

Ανησυχητική εξέλιξη στο Ισραήλ: Κατηγορούν το Ιραν πως ρίχνει βόμβες διασποράς

Κόσμος 06.03.2026
Πως λειτουργεί το απαγορευμένο αμφιλεγόμενο όπλο

Η στιγμή που βόμβα πέφτει κοντά στο συνεργείο του Mega στον Λίβανο: Η αντίδραση της δημοσιογράφου

Κόσμος 06.03.2026
Συγκλονιστικά πλάνα από τα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε ότι έχει εκρηκτικά έξω από τη ΓΑΔΑ

Ελλάδα 06.03.2026
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για αλλοδαπό

Ένας Έλληνας μετέφερε το πρώτο φορτίο πετρελαίου από τη μετά Μαδούρο Βενεζουέλα

Κόσμος 06.03.2026
Ο εφοπλιστής Τσάκος και το πρώτο φορτίο πετρελαίου που έφυγε από τη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη Μαδούρο από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ιρανοί παρακρατικοί ντύνονται γυναίκες για να κρυφτούν από τα ισραηλινά drone

Κόσμος 06.03.2026
Ιρανοί αξιωματούχοι ντύνονται με τσαντόρ και γυναικεία ρούχα για να γλιτώσουν από τα ισραηλινά drone, με τον αρχηγό της Μπασίτζ στην Τεχεράνη να κρύβεται πίσω από το ίδιο σύμβολο καταπίεσης των Ιρανών γυναικών

Τραμπ: Καμία συμφωνία με το Ιράν, μόνο παράδοση άνευ όρων και μετά θα επιλέξουμε τον νέο ηγέτη

Κόσμος 06.03.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να εργαστούν για να «κάνουν το Ιράν μεγάλο ξανά»