E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εικοσάχρονος με αυτισμό προκάλεσε πανικό με 2000 φάρσες

Καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση

Δημοσίευση 22/11/2018 | 20:16

Εικοσάχρονος με αυτισμό προκάλεσε πανικό με 2000 φάρσες

Ένας Αμερικανό-Ισραηλινός χάκερ καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση από δικαστήριο ανηλίκων στο Ισραήλ, εξαιτίας εκατοντάδων ψευδών κλήσεων για βόμβες σε αεροπλάνα και εβραϊκά κέντρα κατά την περίοδο 2015 ως 2017.   

Ένα από αυτά τα τηλεφωνήματα οδήγησε και στην απογείωση πολεμικών αεροσκαφών για την παρακολούθηση ενός αεροσκάφους, μετέδωσε το Reuters.    Οι φάρσες του Michael Kadar ήταν τόσο εκτεταμένες που συνδέθηκαν με φόβους για την αύξηση του αντισημιτισμού στις ΗΠΑ. Το Ισραήλ δεν κατονόμασε ποτέ τον εικοσάχρονο, καθώς ήταν έφηβος όσο διέπραττε τα εγκλήματα, το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που συνερευνούσαν την υπόθεση, τον κατονόμασε στο κατηγορητήριο πέρυσι.   

Ο καταδικασθείς ήταν γνωστός στο Ισραήλ ως «JCC bomb hoaxer» καθώς επικεντρωνόταν σε εβραϊκά κέντρα κοινότητας, ωστόσο έβαζε στο στόχαστρο αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, αστυνομικά τμήματα και νοσοκομεία από τις ΗΠΑ ως την Αυστραλία.   

Η υπεράσπισή του υποστήριξε πως πάσχει από αυτισμό και είχε έναν όγκο στον εγκέφαλο και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως νομικά αρμόδιος. Ωστόσο, η ποινή του, είναι τρία χρόνια μεγαλύτερη από αυτήν που είχε αρχικά προταθεί. Η απόφαση του δικαστηρίου ανηλίκων του Τελ Αβίβ αναγνώρισε πως είναι αυτιστικός αλλά ξεκαθάρισε πως «έχει πολύ ψηλό IQ και καταλαβαίνει πολύ καλά τις πράξεις του».   

Το δικαστήριο πρόσθεσε παράλληλα πως αν δεν λάμβανε υπόψη του την ιατρική κατάσταση του εικοσάχρονου, τότε η ποινή του θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.    Σύμφωνα με τα αμερικανικά έγγραφα, ο Kadar έκανε τουλάχιστον 245 απειλητικές τηλεφωνικές κλήσεις απειλώντας για βόμβες και πυροβολισμούς κατά τους δυο πρώτους μήνες του 2017.   

Ένας σημαντικός αριθμός από αυτές στοχοποιούσε εβραϊκά ιδρύματα, ανάμεσά τους και το Anti-Defamation League. Στις κλήσεις του, περιέγραφε το πώς θα πραγματοποιηθούν οι επικείμενες επιθέσεις σε υποδομές και ιδιαίτερα σε αυτές με παιδιά, με αποτέλεσμα να εκκενώνονται ή να κλείνουν. Σε μια κλήση του σε ένα εβραϊκό προσχολικό ίδρυμα στη Φλόριντα, ο Kadar προειδοποίησε πως η βόμβα «θα ανατίναζε τα κεφάλια των παιδιών και πως δεκάδες παιδιά θα σφαγιαστούν», ενώ υποστήριζε πως βρίσκεται σε αυτοκίνητο δίπλα σε σχολείο με τον πυροκροτητή ανά χείρας.   

Μερικές φορές απειλούσε πως θα σκοτώσει παιδιά τα οποία κρατούσε ως ομήρους.  Επίσης, κατηγορήθηκε για απόπειρες εκβιασμού του Ερνέστο Λόπεζ, γερουσιαστή του Ντέλαγουερ και την απειλή για την απαγωγή και τη δολοφονία των παιδιών ενός πρώην αξιωματούχου του Πενταγώνου. Η δράση του Kadar ήταν διεθνής. Τον Ιανουάριο του 2015, έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε καναδικό αεροδρόμιο όταν μετά από απειλές που εξαπέλυσε οι επιβάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν πανικόβλητοι χρησιμοποιώντας τις εξόδους κινδύνου.   

Την επόμενη χρονιά, μετά από απειλή για βόμβα που αποδίδεται σε αυτόν, η Ελβετία και η Γαλλία απογείωσαν πολεμικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν ένα αεροπλάνο της κρατικής εταιρείας του Ισραήλ, El Al, το οποίο περνούσε από τον εναέριο χώρο τους.   

Μια φορά απείλησε για βόμβα σε ένα αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα των Μπόστον Σέλτικς και μια άλλη ανάγκασε ένα αεροπλάνο της Virgin Atlantic να αποβάλει οχτώ τόνους καυσίμων πριν την προσγείωση για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο φωτιάς μετά από έκρηξη. Ο Kadar απέκρυπτε την ψηφιακή του ταυτότητα, κρύβοντας τη διεύθυνση ΙP και αλλάζοντας τη φωνή του κατά τις κλήσεις, χρησιμοποιώντας τεχνολογία τροποποίησης ήχου.   

Οι ισραηλινές αρχές, δουλεύοντας μαζί με το FBI τον εντόπισαν στην παραλιακή πόλη της Ασκελόν πέρυσι.  Αναφορές θέλουν τον Kadar να πληρώνεται για κλήσεις σε σχολεία από μαθητές που ήθελαν να ακυρωθούν οι εξετάσεις τους. Δεν είναι σαφές αν οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να δικαστεί ο Kadar και σε εθνικά δικαστήρια.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μέση Ανατολή: Καρέ καρέ η διάσωση του πληρώματος του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου Zefyros που χτυπήθηκε στον Περσικό Κόλπο

Κόσμος 12.03.2026
Σε βίντεο που έρχονται στο φως διακρίνονται τα σωστικά συνεργεία να βοηθούν τους ναυτικούς του Zephyros να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο

Μετρό: Κλείνει εκτάκτως στις 17:30 το απόγευμα ο σταθμός «Σύνταγμα»

Ελλάδα 12.03.2026
Η ΕΛ.ΑΣ προχωρά στο κλείσιμο σταθμών του μετρό κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης.

Η Πιονγκγιάνγκ δημοσίευσε φωτογραφία που δείχνει την κόρη του Κιμ Γιονγκ Ουν να πυροβολεί με πιστόλι

Κόσμος 12.03.2026
«Καλλιεργούν την εικόνα μιας ισχυρής και επιβλητικής διαδόχου» λέει ειδικός

Ο σεφ του Noma της Κοπεγχάγης ζήτησε συγγνώμη και αποσύρεται μετά τις καταγγελίες

Κόσμος 12.03.2026
Kατηγορείται για χτυπήματα στους υπαλλήλους, ταπείνωση και απειλές για απέλαση

«Ο Διάβολος είναι νεκρός»: Μυστήριο με τον θάνατο του διοικητή της Μπασίτζ που μισούσαν εκατομμύρια Ιρανοί

Κόσμος 12.03.2026
Αν και ο Ασαντολάχ Μπαντφάρ θεωρείται νεκρός, υπάρχει σύγχυση ως προς το πώς έχασε τη ζωή του - Ως επικεφαλής της παραστρατιωτική οργάνωσης θεωρείται υπεύθυνος για την αιματηρή καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων

O Ντουπλάντις αποθεώνει τον Καραλή: Πηδάει τόσο ψηλά που κανείς δεν έχει φτάσει, εκτός από εμένα

Αθλητικά Νέα 12.03.2026
Ίσως κάνω παγκόσμιο ρεκόρ, είπε γελώντας ο Μανόλο

Ελληνόκτητο το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που χτυπήθηκαν στον Περσικό

Κόσμος 12.03.2026
Το Ιράκ «δείχνει» το Ιράν, ένας νεκρός και 38 διασωθέντες

Τροχαίο στη Βούλα: Νεκρή η 58χρονη οδηγός ταξί που συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ελλάδα 12.03.2026
Η άτυχη γυναίκα κατέληξε στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε - Ελαφρά τραυματίας ο 24χρονος οδηγός του ΙΧ

Συναγερμός από το FBI: Το Ιράν ετοιμάζει μαζικές επιθέσεις στο Λος Αντζελες με drones

Κόσμος Χτες
Η ενημέρωση του FBI προσέθετε ότι «δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για τον χρόνο, τη μέθοδο, τον στόχο ή τους δράστες της φερόμενης επίθεσης»

Στενά του Ορμούζ: Βίντεο ντοκουμέντο από επίθεση σε ταϊλανδέζικο φορτηγό πλοίο

Κόσμος Χτες
Το πλοίο χτυπήθηκε περίπου 11 ναυτικά μίλια βόρεια του Ομάν, με την πρόσκρουση να προκαλεί πυρκαγιά στο κατάστρωμα

Θρήνος στη Λάρισα: Εντοπίστηκε νεκρή 54χρονη γυναίκα

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές αστυνομία και ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος της

Τραμπ για Ιράν: Τους χτυπήσαμε πιο σκληρά από ό,τι έχει χτυπηθεί ποτέ χώρα – Δεν έχουμε τελειώσει

Κόσμος Χτες
Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο