E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εικοσάχρονος με αυτισμό προκάλεσε πανικό με 2000 φάρσες

Καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση

Δημοσίευση 22/11/2018 | 20:16

Εικοσάχρονος με αυτισμό προκάλεσε πανικό με 2000 φάρσες

Ένας Αμερικανό-Ισραηλινός χάκερ καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση από δικαστήριο ανηλίκων στο Ισραήλ, εξαιτίας εκατοντάδων ψευδών κλήσεων για βόμβες σε αεροπλάνα και εβραϊκά κέντρα κατά την περίοδο 2015 ως 2017.   

Ένα από αυτά τα τηλεφωνήματα οδήγησε και στην απογείωση πολεμικών αεροσκαφών για την παρακολούθηση ενός αεροσκάφους, μετέδωσε το Reuters.    Οι φάρσες του Michael Kadar ήταν τόσο εκτεταμένες που συνδέθηκαν με φόβους για την αύξηση του αντισημιτισμού στις ΗΠΑ. Το Ισραήλ δεν κατονόμασε ποτέ τον εικοσάχρονο, καθώς ήταν έφηβος όσο διέπραττε τα εγκλήματα, το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που συνερευνούσαν την υπόθεση, τον κατονόμασε στο κατηγορητήριο πέρυσι.   

Ο καταδικασθείς ήταν γνωστός στο Ισραήλ ως «JCC bomb hoaxer» καθώς επικεντρωνόταν σε εβραϊκά κέντρα κοινότητας, ωστόσο έβαζε στο στόχαστρο αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, αστυνομικά τμήματα και νοσοκομεία από τις ΗΠΑ ως την Αυστραλία.   

Η υπεράσπισή του υποστήριξε πως πάσχει από αυτισμό και είχε έναν όγκο στον εγκέφαλο και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως νομικά αρμόδιος. Ωστόσο, η ποινή του, είναι τρία χρόνια μεγαλύτερη από αυτήν που είχε αρχικά προταθεί. Η απόφαση του δικαστηρίου ανηλίκων του Τελ Αβίβ αναγνώρισε πως είναι αυτιστικός αλλά ξεκαθάρισε πως «έχει πολύ ψηλό IQ και καταλαβαίνει πολύ καλά τις πράξεις του».   

Το δικαστήριο πρόσθεσε παράλληλα πως αν δεν λάμβανε υπόψη του την ιατρική κατάσταση του εικοσάχρονου, τότε η ποινή του θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.    Σύμφωνα με τα αμερικανικά έγγραφα, ο Kadar έκανε τουλάχιστον 245 απειλητικές τηλεφωνικές κλήσεις απειλώντας για βόμβες και πυροβολισμούς κατά τους δυο πρώτους μήνες του 2017.   

Ένας σημαντικός αριθμός από αυτές στοχοποιούσε εβραϊκά ιδρύματα, ανάμεσά τους και το Anti-Defamation League. Στις κλήσεις του, περιέγραφε το πώς θα πραγματοποιηθούν οι επικείμενες επιθέσεις σε υποδομές και ιδιαίτερα σε αυτές με παιδιά, με αποτέλεσμα να εκκενώνονται ή να κλείνουν. Σε μια κλήση του σε ένα εβραϊκό προσχολικό ίδρυμα στη Φλόριντα, ο Kadar προειδοποίησε πως η βόμβα «θα ανατίναζε τα κεφάλια των παιδιών και πως δεκάδες παιδιά θα σφαγιαστούν», ενώ υποστήριζε πως βρίσκεται σε αυτοκίνητο δίπλα σε σχολείο με τον πυροκροτητή ανά χείρας.   

Μερικές φορές απειλούσε πως θα σκοτώσει παιδιά τα οποία κρατούσε ως ομήρους.  Επίσης, κατηγορήθηκε για απόπειρες εκβιασμού του Ερνέστο Λόπεζ, γερουσιαστή του Ντέλαγουερ και την απειλή για την απαγωγή και τη δολοφονία των παιδιών ενός πρώην αξιωματούχου του Πενταγώνου. Η δράση του Kadar ήταν διεθνής. Τον Ιανουάριο του 2015, έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε καναδικό αεροδρόμιο όταν μετά από απειλές που εξαπέλυσε οι επιβάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν πανικόβλητοι χρησιμοποιώντας τις εξόδους κινδύνου.   

Την επόμενη χρονιά, μετά από απειλή για βόμβα που αποδίδεται σε αυτόν, η Ελβετία και η Γαλλία απογείωσαν πολεμικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν ένα αεροπλάνο της κρατικής εταιρείας του Ισραήλ, El Al, το οποίο περνούσε από τον εναέριο χώρο τους.   

Μια φορά απείλησε για βόμβα σε ένα αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα των Μπόστον Σέλτικς και μια άλλη ανάγκασε ένα αεροπλάνο της Virgin Atlantic να αποβάλει οχτώ τόνους καυσίμων πριν την προσγείωση για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο φωτιάς μετά από έκρηξη. Ο Kadar απέκρυπτε την ψηφιακή του ταυτότητα, κρύβοντας τη διεύθυνση ΙP και αλλάζοντας τη φωνή του κατά τις κλήσεις, χρησιμοποιώντας τεχνολογία τροποποίησης ήχου.   

Οι ισραηλινές αρχές, δουλεύοντας μαζί με το FBI τον εντόπισαν στην παραλιακή πόλη της Ασκελόν πέρυσι.  Αναφορές θέλουν τον Kadar να πληρώνεται για κλήσεις σε σχολεία από μαθητές που ήθελαν να ακυρωθούν οι εξετάσεις τους. Δεν είναι σαφές αν οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να δικαστεί ο Kadar και σε εθνικά δικαστήρια.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε ξανά στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του φιλικού Δανία‑Ουκρανία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Δανός μέσος, πέντε χρόνια μετά το σοκαριστικό σκηνικό στο Euro 2020, έπεσε στο χορτάρι κατά τη διάρκειας του φιλικού με την Ουκρανία

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρώτη μετά την εκεχειρία, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι πύραυλοι στόχευσαν τα βόρεια της χώρας, σε αντίποινα για τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Μεγάλη έκπληξη στο Diamond League Στοκχόλμης: Ο Ντουπλάντις έμεινε 2ος στην έδρα του ‑ Δεν πέρασε τα 6μ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Σουηδός πρωταθλητής γνώρισε την πρώτη του ήττα σε αγώνα μετά από τρία χρόνια και 40 συνεχόμενες νίκες

Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό: «Χτυπήσαμε κέντρα διοίκησης τρομοκρατών»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Λιβανικά κρατικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο προκαταρκτικός απολογισμός ανέρχεται σε δύο νεκρούς και 11 τραυματίες

Αστυνομικοί έσωσαν άνδρα που ήταν έτοιμος να πηδήξει από τον 6ο όροφο – Συγκλονιστικό βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Ακουσε με, όλα θα πάνε καλά – για το καλό σου είμαστε εδώ», φέρεται να είπε ένας από τους δύο αστυνομικούς που επενέβησαν

Εύβοια: Σοκαριστικό βίντεο από το εσωτερικό σπιτιού που «τραυματίστηκε» από τον σεισμό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ρωγμές και αποκολλήσεις τοίχων στο εσωτερικό κατοικίας

Βρήκε ρωμαϊκό δαχτυλίδι του 297 μ.Χ. με τη θεά Νίκη στη λάσπη και ξεχρέωσε το σπίτι του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το σπάνιο χρυσό κόσμημα με τη θεά Νίκη και οι εκατοντάδες αρχαίοι θησαυροί που γλίτωσαν από το άροτρο

Δεύτερη καλύτερη παραλία στον κόσμο είναι ελληνική – Τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά

E-Daily 3.Left Χτες
Οι 50 κορυφαίες παραλίες του πλανήτη για το 2026 ανακοινώθηκαν – και η Ελλάδα ξεχωρίζει

Ποιος είναι ο άνθρωπος που «εξευτέλισε» τον Κορυδαλλό δύο φορές με ελικόπτερο

E-Daily 3.Left Χτες
Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη κινηματογραφική απόδραση, ο Βασίλης Παλαιοκώστας παραμένει ασύλληπτος με επικήρυξη ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η Lego λανσάρει σετ της Σαγράδα Φαμίλια με 12.060 τεμάχια ‑ το μεγαλύτερο στην ιστορία της

E-Daily 3.Left Χτες
Η μινιατούρα της διάσημης βασιλικής θα φτάνει τα 62 εκατοστά σε ύψος και θα διατίθεται προς 799,99 δολάρια (περίπου 695 ευρώ)

Εύβοια: Τρεις ισχυρές δονήσεις με επίκεντρο το Προκόπι – 10 μετασεισμοί, κατολισθήσεις και ζημιές σε Προκόπι και Δαφνούσα

Ελλάδα Χτες
Σε Προκόπι και Δαφνούσα καταγράφηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές και κατολισθήσεις, με αποκλεισμούς στο οδικό δίκτυο και κατάρρευση παλαιού κτίσματος

Αίγιο: Σύλληψη καταζητούμενου της Ίντερπολ – Είχε δολοφονήσει Έλληνα στην Αυστραλία το 1999

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 55χρονος έφερε ερυθρά αγγελία της Interpol, όμως η αλλαγή ονόματος και η μετακόμισή του σε άλλη ήπειρο καθιστούσαν τον εντοπισμό του ιδιαίτερα δύσκολο για τις Αρχές