E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εικοσάχρονος με αυτισμό προκάλεσε πανικό με 2000 φάρσες

Καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση

Δημοσίευση 22/11/2018 | 20:16

Εικοσάχρονος με αυτισμό προκάλεσε πανικό με 2000 φάρσες

Ένας Αμερικανό-Ισραηλινός χάκερ καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση από δικαστήριο ανηλίκων στο Ισραήλ, εξαιτίας εκατοντάδων ψευδών κλήσεων για βόμβες σε αεροπλάνα και εβραϊκά κέντρα κατά την περίοδο 2015 ως 2017.   

Ένα από αυτά τα τηλεφωνήματα οδήγησε και στην απογείωση πολεμικών αεροσκαφών για την παρακολούθηση ενός αεροσκάφους, μετέδωσε το Reuters.    Οι φάρσες του Michael Kadar ήταν τόσο εκτεταμένες που συνδέθηκαν με φόβους για την αύξηση του αντισημιτισμού στις ΗΠΑ. Το Ισραήλ δεν κατονόμασε ποτέ τον εικοσάχρονο, καθώς ήταν έφηβος όσο διέπραττε τα εγκλήματα, το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που συνερευνούσαν την υπόθεση, τον κατονόμασε στο κατηγορητήριο πέρυσι.   

Ο καταδικασθείς ήταν γνωστός στο Ισραήλ ως «JCC bomb hoaxer» καθώς επικεντρωνόταν σε εβραϊκά κέντρα κοινότητας, ωστόσο έβαζε στο στόχαστρο αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, αστυνομικά τμήματα και νοσοκομεία από τις ΗΠΑ ως την Αυστραλία.   

Η υπεράσπισή του υποστήριξε πως πάσχει από αυτισμό και είχε έναν όγκο στον εγκέφαλο και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως νομικά αρμόδιος. Ωστόσο, η ποινή του, είναι τρία χρόνια μεγαλύτερη από αυτήν που είχε αρχικά προταθεί. Η απόφαση του δικαστηρίου ανηλίκων του Τελ Αβίβ αναγνώρισε πως είναι αυτιστικός αλλά ξεκαθάρισε πως «έχει πολύ ψηλό IQ και καταλαβαίνει πολύ καλά τις πράξεις του».   

Το δικαστήριο πρόσθεσε παράλληλα πως αν δεν λάμβανε υπόψη του την ιατρική κατάσταση του εικοσάχρονου, τότε η ποινή του θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.    Σύμφωνα με τα αμερικανικά έγγραφα, ο Kadar έκανε τουλάχιστον 245 απειλητικές τηλεφωνικές κλήσεις απειλώντας για βόμβες και πυροβολισμούς κατά τους δυο πρώτους μήνες του 2017.   

Ένας σημαντικός αριθμός από αυτές στοχοποιούσε εβραϊκά ιδρύματα, ανάμεσά τους και το Anti-Defamation League. Στις κλήσεις του, περιέγραφε το πώς θα πραγματοποιηθούν οι επικείμενες επιθέσεις σε υποδομές και ιδιαίτερα σε αυτές με παιδιά, με αποτέλεσμα να εκκενώνονται ή να κλείνουν. Σε μια κλήση του σε ένα εβραϊκό προσχολικό ίδρυμα στη Φλόριντα, ο Kadar προειδοποίησε πως η βόμβα «θα ανατίναζε τα κεφάλια των παιδιών και πως δεκάδες παιδιά θα σφαγιαστούν», ενώ υποστήριζε πως βρίσκεται σε αυτοκίνητο δίπλα σε σχολείο με τον πυροκροτητή ανά χείρας.   

Μερικές φορές απειλούσε πως θα σκοτώσει παιδιά τα οποία κρατούσε ως ομήρους.  Επίσης, κατηγορήθηκε για απόπειρες εκβιασμού του Ερνέστο Λόπεζ, γερουσιαστή του Ντέλαγουερ και την απειλή για την απαγωγή και τη δολοφονία των παιδιών ενός πρώην αξιωματούχου του Πενταγώνου. Η δράση του Kadar ήταν διεθνής. Τον Ιανουάριο του 2015, έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε καναδικό αεροδρόμιο όταν μετά από απειλές που εξαπέλυσε οι επιβάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν πανικόβλητοι χρησιμοποιώντας τις εξόδους κινδύνου.   

Την επόμενη χρονιά, μετά από απειλή για βόμβα που αποδίδεται σε αυτόν, η Ελβετία και η Γαλλία απογείωσαν πολεμικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν ένα αεροπλάνο της κρατικής εταιρείας του Ισραήλ, El Al, το οποίο περνούσε από τον εναέριο χώρο τους.   

Μια φορά απείλησε για βόμβα σε ένα αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα των Μπόστον Σέλτικς και μια άλλη ανάγκασε ένα αεροπλάνο της Virgin Atlantic να αποβάλει οχτώ τόνους καυσίμων πριν την προσγείωση για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο φωτιάς μετά από έκρηξη. Ο Kadar απέκρυπτε την ψηφιακή του ταυτότητα, κρύβοντας τη διεύθυνση ΙP και αλλάζοντας τη φωνή του κατά τις κλήσεις, χρησιμοποιώντας τεχνολογία τροποποίησης ήχου.   

Οι ισραηλινές αρχές, δουλεύοντας μαζί με το FBI τον εντόπισαν στην παραλιακή πόλη της Ασκελόν πέρυσι.  Αναφορές θέλουν τον Kadar να πληρώνεται για κλήσεις σε σχολεία από μαθητές που ήθελαν να ακυρωθούν οι εξετάσεις τους. Δεν είναι σαφές αν οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να δικαστεί ο Kadar και σε εθνικά δικαστήρια.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετρό: Σε ποιους σταθμούς αλλάζει από σήμερα το ωράριο λειτουργίας

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Προσωρινές αλλαγές στη λειτουργία τεσσάρων σταθμών της Γραμμής 2 του Μετρό Αθήνας θα ισχύσουν από το βράδυ της Κυριακής 17 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

Ποιος Έλληνας συνθέτης κρύβεται πίσω από τη μεγάλη νίκη της Βουλγαρίας στη Eurovision 2026

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, υπογράφει το «Bangaranga» που χάρισε στη Βουλγαρία την πρώτη της νίκη στον θεσμό.

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις

Καλαμάτα: Ανήλικοι οδηγοί πατινιού παρέσυραν γυναίκα ‑ Εξαφανίστηκαν και προσπάθησαν να το κρύψουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές

Έκλεισε σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης λόγω... ψύλλων

Ελλάδα Χτες
Οι γονείς είναι ανήσυχοι ενώ έχει ενημερωθεί η αντιδημαρχία Παιδείας η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους.

Χαλκιδική: Αιμόφυρτος στο οδόστρωμα 12χρονος μετά από ατύχημα με πατίνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Τι λέει ο παππούς για το διαμέρισμα «τρώγλη» στους Αγίους Αναργύρους

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν ήταν κακοποιημένα τα παιδιά»

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με «μαϊμού» φάρμακα – Δρούσε μέσω εκατοντάδων ιστοσελίδων

Κόσμος Χτες
Συμμετοχή του «ελληνικού FBI» σε έρευνες της Europol και της Eurojust σε έξι χώρες

Αυστηρά μέτρα για πατίνια και γουρούνες – Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη για οδική ασφάλεια

Ελλάδα Χτες
Νέος σχεδιασμός για κυκλοφορία, έλεγχοι στην Αθήνα και μηδενική ανοχή στα τροχαία

Τραγωδία στην Μπανγκόκ: Τρένο εμβόλισε λεωφορείο

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή σε ποντιακό γλέντι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στα πλάνα φαίνεται το γλέντι να μετατρέπεται σε ρινγκ με άνδρες να εκτοξεύουν πλαστικές καρέκλες και να επιτίθενται με μπουνιές και κλωτσιές