E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκτακτη διανομή 13ης σύνταξης μέσα από το κοινωνικό μέρισμα ανακοινώνει ο Τσίπρας

Όλες οι νέες εξελίξεις που αναμένονται από τη Βουλή

Δημοσίευση 22/11/2018 | 09:16

Έκτακτη διανομή 13ης σύνταξης μέσα από το κοινωνικό μέρισμα ανακοινώνει ο Τσίπρας

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση καταθέτοντας τον προϋπολογισμό 2019 ανακοίνωσε ότι μέρος του υπερπλεονάσματος των 885 εκατ. ευρώ θα δοθεί στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά μέχρι τα τέλη του έτους ως κοινωνικό μέρισμα.

Τον προϋπολογισμό του 2019 αναμένεται να υπερασπιστεί από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μετά την κατάθεση του ετήσιου προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει τη μη περικοπή των συντάξεων και την υλοποίηση διάφορων θετικών αντιμέτρων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος του μερίσματος, το οποίο θα κατανεμηθεί στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, ως απόρροια των θετικών δημοσιονομικών επιδόσεων του 2018.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει την εκ νέου διανομή της εφάπαξ «13ης σύνταξης» προς τους συνταξιούχους, ενώ δεν αποκλείεται να γνωστοποιήσει την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη μείωση του αφορολογήτου, το οποίο έχει προνομοθετηθεί από το 2016.

Σημειώνεται ότι η 13η σύνταξη που αναμένεται να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται ότι θα αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το ποσό που θα διατεθεί έχει άμεση σχέση με το κοινωνικό μέρισμα.

Το κοινωνικό μέρισμα
Το τελικό ποσό θα κλειδώσει τις επόμενες ημέρες και εκτιμάται ότι το μέσο μέρισμα θα ανέλθει σε 570 ευρώ και το ανώτατο μέρισμα στα 1.400 ευρώ.

Βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι και φέτος το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017, προ φόρων και μετά εισφορών, πραγματικό ή τεκμαρτό. Στο συνολικό εισόδημα συμπεριλαμβάνονται το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

Η διανομή θα γίνει μετά από αίτηση στην σχετική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr (δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί). Τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν θα είναι δυνατή.

Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στη φορολογική βάση δεδομένων Taxisnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σύμφωνα με την περσινή διαδικασία, που θα ισχύσει και για το κοινωνικό μέρισμα του 2018, οι αιτούντες θα επιβεβαιώνουν τον ΑΜΚΑ τους ενώ θα ζητείται ένα e-mail και αριθμός κινητού τηλέφωνο, για την αποστολή ειδοποιήσεων. Επιπλέον, θα πρέπει να δηλωθεί ένα ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικά δικαιούχοι είτε συνδικαιούχοι.

Η πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος θα γίνεται μόνον σε αυτόν τον IBAN και αν δεν δηλωθεί οι δικαιούχοι, ακόμη και αν πληρούν τα κριτήρια, θα χάνουν το μέρισμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτοκτόνησε στις φυλακές η πρώην σύζυγος και ηθική αυτουργός στη δολοφονία του Πολωνού καθηγητή στην Αγία Παρασκευή

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Στις φυλακές Κορυδαλλού βρέθηκε νεκρή η γυναίκα που κατηγορούνταν για τη δολοφονία του πρώην συζύγου της

Φιλοθέη: Συνελήφθη 45χρονος μελισσοκόμος για τη φωτιά στο Αλσος Βεΐκου

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Του επιβλήθηκε πρόστιμο 3.557,81 ευρώ - Σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα

Χανιά: Έπεσε στο κενό και σκοτώθηκε 40χρονος – Είχε πάει για εξετάσεις

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Η κινητοποίηση ήταν άμεση αλλά τελικά δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Κορυφώνεται η αγωνία στη Γαλλία: Σε παιδί με ρούχα που θυμίζουν της Lyhanna ανήκει η σορός

Κόσμος 05.06.2026
Δυσοίωνες εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης της 11χρονης μαθήτριας

Ζελένσκι καλεί Πούτιν σε συνάντηση και εκεχειρία

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Ο Ρώσος Πρόεδρος εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο αμοιβαίων υποχωρήσεων

Δίκη Λιγνάδη: Ξεκινά στο Εφετείο μετά από τρεις αναβολές

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Με απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ελεύθερος με όρους καθώς του είχε δοθεί αναστολή στην έφεση

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Αναλαμβάνει γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών είναι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η Κομισιόν βάζει στο μικροσκόπιο 1.236 φοροαπαλλαγές – Τι ζητά για ντίζελ, ρεύμα και επενδύσεις

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2026, η Κομισιόν αναγνωρίζει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας αλλά διατηρεί τις πιέσεις με δέσμη νέων συστάσεων

Παράνομος τζόγος: Stop στις πληρωμές για στοιχήματα και πιο βαριά καμπάνα σε όσους διαφημίζουν τέτοια παιχνίδια

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Το νέο πλαίσιο εισάγει βαριές κυρώσεις, με πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ για όσους διαφημίζουν ή προωθούν παράνομα τυχερά παιχνίδια

Νεκρός ο ηθοποιός James Handy ‑ Τον σκότωσε ο γιος της συντρόφου του

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Ο πρωταγωνιστής του «Top Gun: Maverick» βρέθηκε με τραύματα από μαχαίρι στην αυλή του σπιτιού του

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ: Απόβαση των Hells Angels στην Ηγουμενίτσα

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Μαζική άφιξη αναβατών από Ιταλία και άλλες χώρες - Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας για τριήμερες εκδηλώσεις στην παραλία του Δρεπάνου

Μαζική τροφική δηλητηρίαση σε γάμο στην Κύπρο: Δεκάδες καλεσμένοι στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Εργαστηριακές αναλύσεις σε δείγματα τροφίμων και νερού - προσωρινό κλείσιμο του χώρου δεξιώσεων διέταξαν οι αρχές