E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκτακτη διανομή 13ης σύνταξης μέσα από το κοινωνικό μέρισμα ανακοινώνει ο Τσίπρας

Όλες οι νέες εξελίξεις που αναμένονται από τη Βουλή

Δημοσίευση 22/11/2018 | 09:16

Έκτακτη διανομή 13ης σύνταξης μέσα από το κοινωνικό μέρισμα ανακοινώνει ο Τσίπρας

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση καταθέτοντας τον προϋπολογισμό 2019 ανακοίνωσε ότι μέρος του υπερπλεονάσματος των 885 εκατ. ευρώ θα δοθεί στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά μέχρι τα τέλη του έτους ως κοινωνικό μέρισμα.

Τον προϋπολογισμό του 2019 αναμένεται να υπερασπιστεί από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μετά την κατάθεση του ετήσιου προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει τη μη περικοπή των συντάξεων και την υλοποίηση διάφορων θετικών αντιμέτρων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος του μερίσματος, το οποίο θα κατανεμηθεί στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, ως απόρροια των θετικών δημοσιονομικών επιδόσεων του 2018.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει την εκ νέου διανομή της εφάπαξ «13ης σύνταξης» προς τους συνταξιούχους, ενώ δεν αποκλείεται να γνωστοποιήσει την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη μείωση του αφορολογήτου, το οποίο έχει προνομοθετηθεί από το 2016.

Σημειώνεται ότι η 13η σύνταξη που αναμένεται να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται ότι θα αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το ποσό που θα διατεθεί έχει άμεση σχέση με το κοινωνικό μέρισμα.

Το κοινωνικό μέρισμα
Το τελικό ποσό θα κλειδώσει τις επόμενες ημέρες και εκτιμάται ότι το μέσο μέρισμα θα ανέλθει σε 570 ευρώ και το ανώτατο μέρισμα στα 1.400 ευρώ.

Βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι και φέτος το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017, προ φόρων και μετά εισφορών, πραγματικό ή τεκμαρτό. Στο συνολικό εισόδημα συμπεριλαμβάνονται το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

Η διανομή θα γίνει μετά από αίτηση στην σχετική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr (δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί). Τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν θα είναι δυνατή.

Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στη φορολογική βάση δεδομένων Taxisnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σύμφωνα με την περσινή διαδικασία, που θα ισχύσει και για το κοινωνικό μέρισμα του 2018, οι αιτούντες θα επιβεβαιώνουν τον ΑΜΚΑ τους ενώ θα ζητείται ένα e-mail και αριθμός κινητού τηλέφωνο, για την αποστολή ειδοποιήσεων. Επιπλέον, θα πρέπει να δηλωθεί ένα ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικά δικαιούχοι είτε συνδικαιούχοι.

Η πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος θα γίνεται μόνον σε αυτόν τον IBAN και αν δεν δηλωθεί οι δικαιούχοι, ακόμη και αν πληρούν τα κριτήρια, θα χάνουν το μέρισμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Ελλάδα 11.04.2026
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Ελλάδα 11.04.2026
Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Ελλάδα 11.04.2026
Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Ελλάδα 11.04.2026
Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός 11.04.2026
Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Ελλάδα 11.04.2026
Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Κόσμος 11.04.2026
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Κόσμος 11.04.2026
Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο