E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκτακτη διανομή 13ης σύνταξης μέσα από το κοινωνικό μέρισμα ανακοινώνει ο Τσίπρας

Όλες οι νέες εξελίξεις που αναμένονται από τη Βουλή

Δημοσίευση 22/11/2018 | 09:16

Έκτακτη διανομή 13ης σύνταξης μέσα από το κοινωνικό μέρισμα ανακοινώνει ο Τσίπρας

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση καταθέτοντας τον προϋπολογισμό 2019 ανακοίνωσε ότι μέρος του υπερπλεονάσματος των 885 εκατ. ευρώ θα δοθεί στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά μέχρι τα τέλη του έτους ως κοινωνικό μέρισμα.

Τον προϋπολογισμό του 2019 αναμένεται να υπερασπιστεί από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μετά την κατάθεση του ετήσιου προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει τη μη περικοπή των συντάξεων και την υλοποίηση διάφορων θετικών αντιμέτρων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος του μερίσματος, το οποίο θα κατανεμηθεί στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, ως απόρροια των θετικών δημοσιονομικών επιδόσεων του 2018.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει την εκ νέου διανομή της εφάπαξ «13ης σύνταξης» προς τους συνταξιούχους, ενώ δεν αποκλείεται να γνωστοποιήσει την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη μείωση του αφορολογήτου, το οποίο έχει προνομοθετηθεί από το 2016.

Σημειώνεται ότι η 13η σύνταξη που αναμένεται να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται ότι θα αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το ποσό που θα διατεθεί έχει άμεση σχέση με το κοινωνικό μέρισμα.

Το κοινωνικό μέρισμα
Το τελικό ποσό θα κλειδώσει τις επόμενες ημέρες και εκτιμάται ότι το μέσο μέρισμα θα ανέλθει σε 570 ευρώ και το ανώτατο μέρισμα στα 1.400 ευρώ.

Βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι και φέτος το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017, προ φόρων και μετά εισφορών, πραγματικό ή τεκμαρτό. Στο συνολικό εισόδημα συμπεριλαμβάνονται το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

Η διανομή θα γίνει μετά από αίτηση στην σχετική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr (δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί). Τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν θα είναι δυνατή.

Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στη φορολογική βάση δεδομένων Taxisnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σύμφωνα με την περσινή διαδικασία, που θα ισχύσει και για το κοινωνικό μέρισμα του 2018, οι αιτούντες θα επιβεβαιώνουν τον ΑΜΚΑ τους ενώ θα ζητείται ένα e-mail και αριθμός κινητού τηλέφωνο, για την αποστολή ειδοποιήσεων. Επιπλέον, θα πρέπει να δηλωθεί ένα ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικά δικαιούχοι είτε συνδικαιούχοι.

Η πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος θα γίνεται μόνον σε αυτόν τον IBAN και αν δεν δηλωθεί οι δικαιούχοι, ακόμη και αν πληρούν τα κριτήρια, θα χάνουν το μέρισμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέος Κώδικας Ιδιοκτησίας: Τι αλλάζει σε κοινόχρηστα, αποφάσεις και Airbnb στις πολυκατοικίες

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη συνιδιοκτησία από το 1929, με αποφάσεις στο 51%, υποχρεωτική ασφάλιση και ρύθμιση του Airbnb.

Μουντιάλ 2026: Ποιο παιχνίδι της Ισπανίας ερευνήθηκε για στήσιμο – Τι κατέληξαν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η «ρόχα» βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας για χειραγώγηση αγώνα της φάσης των ομίλων, με την Επιτροπή Ακεραιότητας της FIFA να αποκλείει τελικά οποιαδήποτε ανωμαλία.

Δολοφονία Σταύρου Γεωργίου: Βρέθηκαν το κινητό και το πορτοφόλι του – Τι αποκαλύπτουν οι νέες έρευνες

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Μετά από συμπληρωματική έρευνα στον χώρο του εγκλήματος, οι αρχές εντόπισαν τα προσωπικά αντικείμενα του 73χρονου ποινικολόγου, ενώ ο 28χρονος Αιγύπτιος κατηγορούμενος ζήτησε προθεσμία για απολογία.

Φορολογικά «μπόνους» για συνεπείς: Τι κίνητρα εξετάζονται ενόψει ΔΕΘ

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου, ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ και νέο καθεστώς επιβράβευσης επιχειρήσεων περιλαμβάνονται στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει ΔΕΘ.

Συνελήφθη Αιγύπτιος με χειροβομβίδα – Στόχος ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ντογιάκος

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο αλλοδαπός τέθηκε υπό παρακολούθηση από το ελληνικό FBI και συνελήφθη αμέσως μετά την παραλαβή της χειροβομβίδας, ενώ η υπόθεση συνδέεται με έγκλειστο σε φυλακή.

Κακοκαιρία στον Πειραιά: Βίντεο ντοκουμέντο από την κατάρρευση σκαλωσιάς που καταπλάκωσε διανομέα

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η σκαλωσιά σε πολυκατοικία επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη υπέκυψε στους ισχυρούς ανέμους, παρασύροντας έναν διανομέα που περνούσε από το σημείο.

Ελληνικοί Patriot στη Σαουδική Αραβία: Κατέρριψαν drone και βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη

E-Daily 3.Left 25.07.2026
Η ελληνική πυροβολαρχία στην περιοχή Γιανμπού ανταποκρίθηκε επιτυχώς σε πολλαπλές απειλές, προστατεύοντας κρίσιμες εγκαταστάσεις διυλιστηρίων.

Νέα απάτη μέσω Viber: Το μήνυμα «Temu» που αδειάζει λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Επιτήδειοι υπόσχονται αποδοχές έως 500 ευρώ ημερησίως για να αποσπάσουν προσωπικά και τραπεζικά στοιχεία ανυποψίαστων χρηστών.

Αναπαράσταση της δολοφονίας στη Σύρο: Τι αποκάλυψαν οι καταθέσεις του ζευγαριού

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η διαδικασία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες - το ζευγάρι οδηγήθηκε χωριστά στο σπίτι και οι καταθέσεις τους δεν παρουσίασαν ουσιαστικές αντιφάσεις, ενισχύοντας το σενάριο της ληστείας.

Καλλιθέα: Η αιμόφυρτη έγκυος κάλεσε μόνη της το 100 – Στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθη ο δράστης

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η 37χρονη βρισκόταν στον 6ο μήνα εγκυμοσύνης και κατάφερε αιμόφυρτη να καλέσει μόνη της την Αστυνομία – Ο δράστης εντοπίστηκε πεζός στο κέντρο της Αθήνας.

Δύο λουόμενοι δαγκώθηκαν από ψάρι μέσα σε τρεις ημέρες στην Ιταλία – Ποιο είδος κρύβεται πίσω από τα περιστατικά

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο 76χρονος έχασε πολύ αίμα και νοσηλεύτηκε, ενώ ο 55χρονος Ελβετός χρειάστηκε ράμματα – Οι ειδικοί στρέφουν τις υποψίες τους στο γουρουνόψαρο (Balistes capriscus).

CL‑415: Γιατί η Ελλάδα έστειλε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ισπανία και όχι στη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας rescEU καθορίζει πού στέλνονται τα μέσα - η Ελλάδα είχε ήδη συνδράμει τη Γαλλία με επίγειες δυνάμεις.