E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σχολή κατασκόπων υπό την ηγεσία της Ελλάδας φτιάχνει η ΕΕ

Ποιοι είναι το σχέδιο και ποιος ο ρόλος της Αθήνας

Δημοσίευση 20/11/2018 | 10:53

Σχολή κατασκόπων υπό την ηγεσία της Ελλάδας φτιάχνει η ΕΕ

Τη δημιουργία σχολής κατασκόπων φέρεται να σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σύμφωνα με το περιοδικό Politico, το συγκεκριμένο πρότζεκτ περιλαμβάνεται ανάμεσα στα 17 σχέδια που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνεδρίασης που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύουν να δώσουν στην Ελλάδα τον ηγετικό ρόλο στο συγκεκριμένο πλάνο, ενώ στο πρότζεκτ θα συμμετέχει και η Κύπρος.

Η δημιουργία μίας κοινής ακαδημίας κατασκοπίας της ΕΕ θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ένωσής. Η ανάπτυξη κοινής υπηρεσίας πληροφοριών και κατασκοπείας είχε «κολλήσει» στο «βέτο» της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία έβλεπε αυτό το ενδεχόμενο ως έναν ανεπιθύμητο ανταγωνισμό στη συμμαχία Five Eyes, που αποτελείται από την ίδια και τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Ν. Ζηλανδία. Το Brexit που θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα, ωστόσο, ανοίγει την πόρτα στη δημιουργία της υπηρεσίας κατασκοπείας.

Το προσχέδιο, όπως διέρρευσε από τις επαφές στις Βρυξέλλες, τοποθετεί την Αθήνα στην κορυφή της ηγεσίας ενός οργανισμού που θα εκπαιδεύει κατασκόπους για την Ευρώπη. Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ένωσης, η ακαδημία θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από την ΕΕ.

Εκτός της ακαδημίας κατασκόπων, η Ελλάδα θα αναλάβει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και για τα πολιτικά πληρώματα, καθώς και τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις.

Η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς που αναμένονται έως το 2025, ενώ θα είναι και επικεφαλής του πρότζεκτ για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger. Η Ιταλία θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones. Ακόμη, η Εσθονία θα ασχοληθεί με τη δημιουργία αρθρωτού μη επανδρωμένου συστήματος εδάφους- που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό αποστολών- και η Γαλλία θα είναι επικεφαλής του πρότζεκτ για νέας γενιάς πυραυλικά συστήματα μεσαίας εμβέλειας.

Επίσης, μεταξύ άλλων, η Τσεχία θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης ηλεκτρονικού πολέμου και η Γαλλία τη βελτίωση του καταμερισμού των βάσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής, προκειμένου να υπάρχει ταχύτερη ανταπόκριση σε περίπτωση κρίσης.

Γενικότερα, η μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ θα είναι η μετατροπή των πρότζεκτ από προτάσεις σε πραγματικότητα, γράφει το Politico που σημειώνει ότι, σύμφωνα με διπλωμάτες, «πολλά από τα προγράμματα της PESCO, που ανακοινώθηκε με... φανφάρες πέρυσι, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη πέρα από τον σχεδιασμό».

Οι υπουργοί Αμυνας των χωρών της ΕΕ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες με σκοπό να συμφωνήσουν σε 17 νέα πρότζεκτ, τα οποία προκύπτουν από τη συμφωνία PESCO (Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία) και προβλέπουν από τη βελτίωση της εκπαίδευσης και των υποδομών, μέχρι την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων και των αεροπορικών συστημάτων, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα του Politico.

Η δημιουργία της κοινής αυτής ακαδημίας κατασκοπίας της ΕΕ θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ένωσης λέει τo Politico.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός – Αρναούτογλου: Ανατροπή σκηνικού με βροχές και καταιγίδες από την ερχόμενη εβδομάδα

Καιρός 17.04.2026
Τι καιρό θα κάνει τις επόμενες ημέρες – Αναλυτική πρόγνωση

«Χάρι, άνοιξε!»: Ηχητικό ντοκουμέντο με τη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στο κέντρο της Αθήνας να φωνάζει στον Ιταλό

Ελλάδα 17.04.2026
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μία 30χρονη από την Αιθιοπία

Μαρινάκης: Εδώ και 3 χρόνια βιώνουμε μια στοχοποίηση, μια νοσηρή μειοψηφία δολοφονεί χαρακτήρες

Ελλάδα 17.04.2026
«Να κοιταχτούν στον καθρέφτη όσοι διακινούν χυδαία ψέματα. Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ αυτά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δολοφονία παιδιού στο Τέξας: Κατέρρευσαν οι ένορκοι – «Είσαι απαγωγέας;» ρωτούσε η 7χρονη

Κόσμος 17.04.2026
Οι τελευταίες στιγμές της Αθένα συγκλόνισαν τους πάντες

Αρπαξαν από ηλικιωμένη 100.000 ευρώ, που είχε θαμμένα... στον κήπο

Ελλάδα 17.04.2026
Απάτη στον Λαγκαδα Θεσσαλονίκης

«Καλπάζουν» τα ενοίκια, οι περιοχές που εκτοξεύτηκαν

Ελλάδα 17.04.2026
Πότε και πώς μπορούν οι ιδιοκτήτες να ζητήσουν αύξηση, πότε είναι παράνομο

Θάνατος γυναίκας στο κέντρο της Αθήνας: Bίντεο ντοκουμέντο από τις φωνές της

Ελλάδα 17.04.2026
Η αστυνομία προήγαγε έναν 45χρονο Ιταλό

Στο αυτόφωρο μητέρα ανηλίκου για τον βανδαλισμό του σχολείου στη Γλυφάδα

Ελλάδα 17.04.2026
Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε μητέρα ανηλίκου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μετά τον βανδαλισμό και τη λεηλασία σχολικού συγκροτήματος στη Γλυφάδα.

Τίνα Μεσσαροπούλου: Η πρώτη ανάρτηση για τον Γιώργο Μυλωνάκη μέσα από το νοσοκομείο

Tabloid 17.04.2026
Δεν έχει φύγει λεπτό από το πλευρό του συζύγου της

Τραμπ: «Νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία με το Ιράν»

Κόσμος 17.04.2026
«Νομίζω θα έχουμε και μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου», πρόσθεσε

Πάτρα: 13χρονος κατήγγειλε ότι ο πατέρας του τον χτυπούσε για να δουλεύει

Ελλάδα 17.04.2026
«Δεν είναι κανονικό για ένα παιδί να κάνει αυτό που κάνω εγώ. Οταν γυρίζουμε σπίτι ο πατέρας μου με χτυπάει πολύ»