E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σχολή κατασκόπων υπό την ηγεσία της Ελλάδας φτιάχνει η ΕΕ

Ποιοι είναι το σχέδιο και ποιος ο ρόλος της Αθήνας

Δημοσίευση 20/11/2018 | 10:53

Σχολή κατασκόπων υπό την ηγεσία της Ελλάδας φτιάχνει η ΕΕ

Τη δημιουργία σχολής κατασκόπων φέρεται να σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σύμφωνα με το περιοδικό Politico, το συγκεκριμένο πρότζεκτ περιλαμβάνεται ανάμεσα στα 17 σχέδια που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνεδρίασης που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύουν να δώσουν στην Ελλάδα τον ηγετικό ρόλο στο συγκεκριμένο πλάνο, ενώ στο πρότζεκτ θα συμμετέχει και η Κύπρος.

Η δημιουργία μίας κοινής ακαδημίας κατασκοπίας της ΕΕ θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ένωσής. Η ανάπτυξη κοινής υπηρεσίας πληροφοριών και κατασκοπείας είχε «κολλήσει» στο «βέτο» της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία έβλεπε αυτό το ενδεχόμενο ως έναν ανεπιθύμητο ανταγωνισμό στη συμμαχία Five Eyes, που αποτελείται από την ίδια και τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Ν. Ζηλανδία. Το Brexit που θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα, ωστόσο, ανοίγει την πόρτα στη δημιουργία της υπηρεσίας κατασκοπείας.

Το προσχέδιο, όπως διέρρευσε από τις επαφές στις Βρυξέλλες, τοποθετεί την Αθήνα στην κορυφή της ηγεσίας ενός οργανισμού που θα εκπαιδεύει κατασκόπους για την Ευρώπη. Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ένωσης, η ακαδημία θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από την ΕΕ.

Εκτός της ακαδημίας κατασκόπων, η Ελλάδα θα αναλάβει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και για τα πολιτικά πληρώματα, καθώς και τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις.

Η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς που αναμένονται έως το 2025, ενώ θα είναι και επικεφαλής του πρότζεκτ για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger. Η Ιταλία θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones. Ακόμη, η Εσθονία θα ασχοληθεί με τη δημιουργία αρθρωτού μη επανδρωμένου συστήματος εδάφους- που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό αποστολών- και η Γαλλία θα είναι επικεφαλής του πρότζεκτ για νέας γενιάς πυραυλικά συστήματα μεσαίας εμβέλειας.

Επίσης, μεταξύ άλλων, η Τσεχία θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης ηλεκτρονικού πολέμου και η Γαλλία τη βελτίωση του καταμερισμού των βάσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής, προκειμένου να υπάρχει ταχύτερη ανταπόκριση σε περίπτωση κρίσης.

Γενικότερα, η μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ θα είναι η μετατροπή των πρότζεκτ από προτάσεις σε πραγματικότητα, γράφει το Politico που σημειώνει ότι, σύμφωνα με διπλωμάτες, «πολλά από τα προγράμματα της PESCO, που ανακοινώθηκε με... φανφάρες πέρυσι, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη πέρα από τον σχεδιασμό».

Οι υπουργοί Αμυνας των χωρών της ΕΕ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες με σκοπό να συμφωνήσουν σε 17 νέα πρότζεκτ, τα οποία προκύπτουν από τη συμφωνία PESCO (Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία) και προβλέπουν από τη βελτίωση της εκπαίδευσης και των υποδομών, μέχρι την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων και των αεροπορικών συστημάτων, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα του Politico.

Η δημιουργία της κοινής αυτής ακαδημίας κατασκοπίας της ΕΕ θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ένωσης λέει τo Politico.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρεις Αιγύπτιοι ανασύρθηκαν νεκροί από τον ποταμό Σάβο – Είχαν πάει για κολύμπι την Κυριακή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο πτώματα εντόπισε ειδική αστυνομική μονάδα και το τρίτο ανακάλυψαν λίγο αργότερα οι πυροσβέστες

Ισπανία: Απαγόρευση καπνίσματος σε παραλίες και εξωτερικούς χώρους – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης πλήρη απαγόρευση κάθε διαφήμισης καπνού και προϊόντων ατμίσματος

Θεσσαλονίκη: Ράγισε τζαμαρία στο Μετρό στον σταθμό Βενιζέλου ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αγνωστα παραμένουν τα αίτια της φθοράς πάνω από τις κυλιόμενες σκάλες

Φωτιά στο Ολυμπιακό Χωριό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Πέθανε ο Όλαφ Τούφτε: Χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας 2004

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στη φάρμα του στη Νορβηγία και κατέληξε σε ηλικία 50 ετών

Η Ευρώπη έχει πρόβλημα με τον λαγοκέφαλο ‑ Πόσο πρέπει να ανησυχούμε ‑ Πλησιάζουν οι καρχαρίες;

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βρετανίδα δημοσιογράφος ανησυχεί ότι οι διακοπές της θα μετατραπούν σε «Σαγόνια του Σαγονιού»

Φρίκη στο Λος Αντζελες: 20χρονη μητέρα πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ κοιμόταν με την 1 έτους κόρη της

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεχθήκαμε 8 πυροβολισμούς μέσα στο υπνοδωμάτιο, εκείνη πέθανε 10 λεπτά αργότερα», ανέφερε ο σύντροφος του θύματος

«Καμίνι» η Ελλάδα: Θερμική κάμερα κατέγραψε 62°C σε ταράτσα ‑ Ποιες περιοχές «βράζουν»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο υδράργυρος αγγίζει τους 43°C και οι αντοχές των πολιτών δοκιμάζονται – Συναγερμός Red Code κατηγορίας 5 και αφρικανική σκόνη

Χάκερ άδειασαν e‑banking ζευγαριού: Το Πρωτοδικείο διατάσσει την τράπεζα να αποζημιώσει τα θύματα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η απόφαση καταρρίπτει τους «ψιλούς όρους» των συμβολαίων και μεταθέτει το βάρος της απόδειξης αποκλειστικά στην τράπεζα

Φωτιά στην Τήνο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Boeing 777 της Kalitta Air ξύνει με την ουρά τον διάδρομο στο Σινσινάτι, πετά σπίθες και επανασηκώνεται – Βίντεο

Κόσμος Χτες
Κατά την πρώτη προσπάθεια προσγείωσης, η ουρά του αεροσκάφους ήρθε σε επαφή με τον διάδρομο

Νέα τηλεφωνική απάτη: Η ΕΛ.ΑΣ προειδοποιεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος – Ποια τακτική χρησιμοποιούν οι δράστες