E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παιδιά σε κλουβιά: Η 18χρονη χωρίς όνομα και η ντροπή με ονοματεπώνυμο

Οι εικόνες σφίγγουν το στομάχι

Δημοσίευση 20/11/2018 | 08:53

Παιδιά σε κλουβιά: Η 18χρονη χωρίς όνομα και η ντροπή με ονοματεπώνυμο

Η εικόνα σφίγγει το στομάχι. Είναι μια εικόνα που έχουμε ξαναδεί, αλλά φροντίσαμε να την ξεχάσουμε. Ολόκληρος ο κόσμος, μαζί και η Ελλάδα, είχε παγώσει όταν με ένα ρεπορτάζ του BBC είχε δει το φως της δημοσιότητας η εικόνα από το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρία στα Λεχαινά Ηλείας. Παιδιά και άτομα που πλέον είχαν ενηλικιωθεί ήταν σε άθλια κατάσταση μέσα σε κλουβιά που είχαν το μέγεθος του κρεβατιού τους. Αυτή η εικόνα είχε σοκάρει και τη συγγραφέα του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ που μπήκε μπροστά και δημιούργησε μια ΜΚΟ για να αλλάξει η εικόνα αυτή.
Με την παρέμβαση της ΜΚΟ Lumos της Ρόουλινγκ και με τη βοήγθεια ειδικών από το Ινστιτούτο Υγείας του Πaiδιού πολλά άλλαξαν. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα το οποίο βοήθησε πολλούς από τους ασθενείς που βρίσκονταν στα κλουβιά. Από τους 36 οι 30 μπόρεσαν να αποκτήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Άφησαν πίσω τους το κλουβί… Όμως αυτή η βοήθεια έχει ημερομηνία λήξης.
Το ερχόμενο Δεκέμβριο το πρόγραμμα λήγει. Στα Λεχαινά υπάρχουν ακόμη έξι παιδιά που χρειάζονται βοήθεια. Αν το πρόγραμμα λήξει θα κινδυνέψουν και αυτά, αλλά και οι υπόλοιποι 30 να επιστρέψουν στα κλουβιά και στις άθλιες συνθήκες του παρελθόντος.

Κούφια λόγια

Πριν 11 μήνες, τον Δεκέμβριο του 2017η κυβέρνηση μέσω των υπουργών Ε. Αχτσιόγλου και Θ. Φωτίου είχε εξαγγείλει την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται στα Λεχαινά.


Απ’ τα λόγια ως τις πράξεις όμως στην Ελλάδα η απόσταση είναι τεράστια. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και όπως λέει στην εφημερίδα “Το Έθνος” ο Γιώργος Νικολαϊδης, ψυχίατρος και διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, δεν έγινε τίποτε.
Έχει μάλιστα εγκριθεί ένα κονδύλι 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχει υπάρξει και ΚΥΑ για εκπόνηση σχεδίου. Ούτε σχέδιο έχει γίνει ούτε τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν.

Πρόβλημα… δίχως όνομα
Κάποιοι προφανώς σκέφτηκαν ότι όπως γράφει η συγγραφέας του Χάρι Πότερ παραμύθια για μάγους, έτσι και εκείνοι με ένα παραμύθι για παρέμβαση θα κάνουν την υπόθεση να ξεχαστεί. Άλλωστε το παραμύθι δεν έχει καν όνομα.
Ναι, ένα από τα παιδιά που φιλοξενούνται στα Λεχαινά μόλις έμαθε να ανταποκρίνεται κάπως στο όνομά του. Δεν ήταν καν σε θέση να γνωρίζει ότι έχει όνομα. Είναι ένα κορίτσι 18 ετών που ζει σε κλουβί επί επτά χρόνια.
Δεν άκουγε στο όνομά του και δεν έβλεπε τον κόσμο καθώς είναι τυφλή.

Αυτό το παιδί, όπως λέει ο πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Τυφλών, φαίνεται ότι ήταν απλά τυφλό. Όταν άρχισε να πέφτει και να χτυπάει για να μην… ενοχλεί το έβαλαν σε κλουβί. Το παιδί αυτό δεν εκπαιδεύτηκε, δεν έμαθε το όνομά του, δεν έμαθε να μιλάει…

Δόθηκε ολόκληρος αγώνας για να την μάθουν να ακούει στο όνομά της. Πλέον βγαίνει μια, δυο φορές την ημέρα εκτός κλουβιού. Κάποιες φορές πέφτει, αλλά όπως λένε εκείνοι που τη φροντίζουν καλύτερα να κάνει ράμματα παρά να μένει στο σκοτάδι φυλακισμένη σε έναν χώρο όσο το κρεβάτι της.
Όμως αυτό το παιδί και άλλα πέντε που φιλοξενούνται ακόμη εκεί έχουν ελπίδες με ημερομηνία λήξης.
Τον Δεκέμβριο λήγει η χρηματοδότηση από τη Lumos της Τζ. Κ. Ρόοουλινγκ και θα λήξει και το πρόγραμμα.
Το 18χρονο κορίτσι και όλοι οι υπόλοιποι που ως την παρέμβαση της ΜΚΟ ήταν κλειδωμένοι σε κλουβιά, δεμένοι στα κρεβάτια οι ναρκωμένοι με φάρμακα κινδυνεύουν να επιστρέψουν στον εφιάλτη.

Πληροφορίες – φωτογραφίες από εφημερίδα “Το Έθνος”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Εύβοια ‑ Αισθητός και στην Αττική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το εστιακό βάθος της νέας δόνησης εκτιμήθηκε στα 5 χιλιόμετρα

Ρόδος: Μαχαιρωμένος νεκρός από τον φίλο του – Τραγωδία στις Καλυθιές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι δύο άνδρες φέρεται να ήρθαν σε σφοδρή αντιπαράθεση

Χανιά: Σύλληψη άνδρα που παρενόχλησε ανήλικα αγόρια – Τους πρότεινε χρήματα για να πάνε μαζί του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά από καταγγελία των γονέων, ο 34χρονος αλλοδαπός συνελήφθη την επόμενη μέρα στο Ενετικό Λιμάνι

Δολοφονήθηκε στο Λονδίνο ο βραβευμένος με Grammy τραγουδιστής Talay Riley

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Talay Riley έχασε τη ζωή του από επίθεση με μαχαίρι στο ανατολικό Λονδίνο

Σύλληψη 70χρονου Γάλλου για την πυρκαγιά στο Λουτράκι – Σε ύφεση το μέτωπο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 15:45 σε δασική έκταση, με ανέμους μέτριας έντασης να πνέουν στην περιοχή

Τροχαίο στη Σαντορίνη: Ένας νεκρός και μία σοβαρά τραυματισμένη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετωπική σύγκρουση μοτοσικλέτας με ΙΧ - ο 50χρονος οδηγός του δικύκλου έχασε τη ζωή του, ενώ η 24χρονη συνεπιβάτισσά του νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Βρέφος 4 μηνών εκτοξεύεται από SUV σε τρομακτική καταδίωξη με αστυνομία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τέσσερα παιδιά επέβαιναν στο όχημα - την παρουσία τους αγνοούσε η αστυνομία όταν ξεκίνησε την καταδίωξη, όπως υποστηρίζει

Αυστρία: 28χρονος φέρεται να επιτέθηκε με μαχαίρι στη σύντροφό του επιχειρώντας να της κόψει τη θηλή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το περιστατικό στο St. Pölten πυροδότησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο το μεταναστευτικό

Μέση Ανατολή: Σε μια κλωστή η εκεχειρία ‑ Ιράν σε Ισραήλ: «Κόλαση αν ο Σατανάς κάνει άλλο ένα λάθος»

Κόσμος Χτες
Η πιο επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέσα Ανατολή μετά την εκεχειρία της 8ης Απριλίου - Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα προβεί σε λίγο σε δηλώσεις στα ΜΜΕ

Αυτή είναι η ποινή για Γιαννακόπουλο και Παναθηναϊκό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δείτε την ανακοίνωση

Η μεταγραφική «βόμβα» που κυνηγάει ο Ηρακλής

E-Daily 3.Left Χτες
Τι αποκαλύπτουν οι Ιταλοί

Χαοτικές εικόνες στο αεροδρόμιο του Δελχί: Υπάλληλοι «κυνηγούν» τον εξοπλισμό που παρασύρουν άνεμοι

Κόσμος Χτες
Προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αεροσκάφη από τον «εκτός ελέγχου» εξοπλισμό που παρασύρθηκε από την ξαφνική μπόρα