E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παιδιά σε κλουβιά: Η 18χρονη χωρίς όνομα και η ντροπή με ονοματεπώνυμο

Οι εικόνες σφίγγουν το στομάχι

Δημοσίευση 20/11/2018 | 08:53

Παιδιά σε κλουβιά: Η 18χρονη χωρίς όνομα και η ντροπή με ονοματεπώνυμο

Η εικόνα σφίγγει το στομάχι. Είναι μια εικόνα που έχουμε ξαναδεί, αλλά φροντίσαμε να την ξεχάσουμε. Ολόκληρος ο κόσμος, μαζί και η Ελλάδα, είχε παγώσει όταν με ένα ρεπορτάζ του BBC είχε δει το φως της δημοσιότητας η εικόνα από το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρία στα Λεχαινά Ηλείας. Παιδιά και άτομα που πλέον είχαν ενηλικιωθεί ήταν σε άθλια κατάσταση μέσα σε κλουβιά που είχαν το μέγεθος του κρεβατιού τους. Αυτή η εικόνα είχε σοκάρει και τη συγγραφέα του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ που μπήκε μπροστά και δημιούργησε μια ΜΚΟ για να αλλάξει η εικόνα αυτή.
Με την παρέμβαση της ΜΚΟ Lumos της Ρόουλινγκ και με τη βοήγθεια ειδικών από το Ινστιτούτο Υγείας του Πaiδιού πολλά άλλαξαν. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα το οποίο βοήθησε πολλούς από τους ασθενείς που βρίσκονταν στα κλουβιά. Από τους 36 οι 30 μπόρεσαν να αποκτήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Άφησαν πίσω τους το κλουβί… Όμως αυτή η βοήθεια έχει ημερομηνία λήξης.
Το ερχόμενο Δεκέμβριο το πρόγραμμα λήγει. Στα Λεχαινά υπάρχουν ακόμη έξι παιδιά που χρειάζονται βοήθεια. Αν το πρόγραμμα λήξει θα κινδυνέψουν και αυτά, αλλά και οι υπόλοιποι 30 να επιστρέψουν στα κλουβιά και στις άθλιες συνθήκες του παρελθόντος.

Κούφια λόγια

Πριν 11 μήνες, τον Δεκέμβριο του 2017η κυβέρνηση μέσω των υπουργών Ε. Αχτσιόγλου και Θ. Φωτίου είχε εξαγγείλει την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται στα Λεχαινά.


Απ’ τα λόγια ως τις πράξεις όμως στην Ελλάδα η απόσταση είναι τεράστια. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και όπως λέει στην εφημερίδα “Το Έθνος” ο Γιώργος Νικολαϊδης, ψυχίατρος και διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, δεν έγινε τίποτε.
Έχει μάλιστα εγκριθεί ένα κονδύλι 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχει υπάρξει και ΚΥΑ για εκπόνηση σχεδίου. Ούτε σχέδιο έχει γίνει ούτε τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν.

Πρόβλημα… δίχως όνομα
Κάποιοι προφανώς σκέφτηκαν ότι όπως γράφει η συγγραφέας του Χάρι Πότερ παραμύθια για μάγους, έτσι και εκείνοι με ένα παραμύθι για παρέμβαση θα κάνουν την υπόθεση να ξεχαστεί. Άλλωστε το παραμύθι δεν έχει καν όνομα.
Ναι, ένα από τα παιδιά που φιλοξενούνται στα Λεχαινά μόλις έμαθε να ανταποκρίνεται κάπως στο όνομά του. Δεν ήταν καν σε θέση να γνωρίζει ότι έχει όνομα. Είναι ένα κορίτσι 18 ετών που ζει σε κλουβί επί επτά χρόνια.
Δεν άκουγε στο όνομά του και δεν έβλεπε τον κόσμο καθώς είναι τυφλή.

Αυτό το παιδί, όπως λέει ο πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Τυφλών, φαίνεται ότι ήταν απλά τυφλό. Όταν άρχισε να πέφτει και να χτυπάει για να μην… ενοχλεί το έβαλαν σε κλουβί. Το παιδί αυτό δεν εκπαιδεύτηκε, δεν έμαθε το όνομά του, δεν έμαθε να μιλάει…

Δόθηκε ολόκληρος αγώνας για να την μάθουν να ακούει στο όνομά της. Πλέον βγαίνει μια, δυο φορές την ημέρα εκτός κλουβιού. Κάποιες φορές πέφτει, αλλά όπως λένε εκείνοι που τη φροντίζουν καλύτερα να κάνει ράμματα παρά να μένει στο σκοτάδι φυλακισμένη σε έναν χώρο όσο το κρεβάτι της.
Όμως αυτό το παιδί και άλλα πέντε που φιλοξενούνται ακόμη εκεί έχουν ελπίδες με ημερομηνία λήξης.
Τον Δεκέμβριο λήγει η χρηματοδότηση από τη Lumos της Τζ. Κ. Ρόοουλινγκ και θα λήξει και το πρόγραμμα.
Το 18χρονο κορίτσι και όλοι οι υπόλοιποι που ως την παρέμβαση της ΜΚΟ ήταν κλειδωμένοι σε κλουβιά, δεμένοι στα κρεβάτια οι ναρκωμένοι με φάρμακα κινδυνεύουν να επιστρέψουν στον εφιάλτη.

Πληροφορίες – φωτογραφίες από εφημερίδα “Το Έθνος”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απολύθηκε ο χειριστής του οτοκιού του Τραμπ επειδή.... έβαζε στοιχήματα για τις ομιλίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε την όλη κατάσταση «πραγματικά λυπηρή και, ειλικρινά, ντροπιαστική» σύμφωνα με την Καρολάιν Λέβιτ

Λειψοί: Αντιμέτωποι με καρχαριοειδές ήλθαν οι λουόμενοι στην παραλία ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Λουόμενοι στην παραλία Κατσαδιά στους Λειψούς ήρθαν αντιμέτωποι με ένα σπάνιο θέαμα στιςόταν ένα καρχαριοειδές πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από την ακτή

Απίστευτο συμβάν στη Μάνη: Αυτοκίνητο κατέληξε στην πισίνα δωματίου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η οδηγός κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο και να απεγκλωβίσει και το ανήλικο παιδί της

Εμπρησμός Marfin: Βίντεο ντοκουμέντο αποτυπώνει καρέ‑καρέ τη δολοφονική επίθεση στην τράπεζα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα πυκνός καπνός κατακλύζει το εσωτερικό του καταστήματος, με τους εργαζόμενους να τρέχουν πανικόβλητοι αναζητώντας διέξοδο

Φωτιά στον Ασπρόπυργο ‑ Ήχησε το 112 για ετοιμότητα

Ελλάδα Χτες
Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Τραμ συγκρούστηκε με τρίκυκλο στο Παλαιό Φάληρο – Τραυματίας ένα 9χρονο κορίτσι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο τρίκυκλο επέβαιναν και οι δύο γονείς μαζί με την 9χρονη κόρη τους

Πανηγυρισμοί για την Αργεντινή στο πιο παγωμένο μέρος της Γης με κοντομάνικο – Δείτε το βίντεο

Κόσμος Χτες
Το βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τον εκπαιδευτικό Γκουστάβο Ολιβέρα

«Δεν ξέρω τι διάολο χτύπησα»: 18χρονος στη Βρετανία παρέσυρε συνταξιούχο με το αυτοκίνητό του και μετά κάθισε να φάει πίτσα – βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Σόνι Χόρσφαλ παραπέμφθηκε σε δίκη για τον σοβαρό τραυματισμό 84χρονου στο Ρέντκαρ της Βόρειας Γιορκσάιρ, αφού έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και ανέβηκε σε πεζοδρόμιο με μεγάλη ταχύτητα

Χάος στο Κονγκό: Εξοργισμένοι συγγενείς επιτέθηκαν σε νοσοκομείο Έμπολα ‑ Έτρεχαν να σωθούν ασθενείς

Κόσμος Χτες
Οργισμένοι συγγενείς επιτέθηκαν στο νοσοκομείο Nyakunde στην επαρχία Ιτούρι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό  εξαναγκάζοντας το ιατρικό προσωπικό και ασθενείς να εγκαταλείψουν την εγκατάσταση.