E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παιδιά σε κλουβιά: Η 18χρονη χωρίς όνομα και η ντροπή με ονοματεπώνυμο

Οι εικόνες σφίγγουν το στομάχι

Δημοσίευση 20/11/2018 | 08:53

Παιδιά σε κλουβιά: Η 18χρονη χωρίς όνομα και η ντροπή με ονοματεπώνυμο

Η εικόνα σφίγγει το στομάχι. Είναι μια εικόνα που έχουμε ξαναδεί, αλλά φροντίσαμε να την ξεχάσουμε. Ολόκληρος ο κόσμος, μαζί και η Ελλάδα, είχε παγώσει όταν με ένα ρεπορτάζ του BBC είχε δει το φως της δημοσιότητας η εικόνα από το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρία στα Λεχαινά Ηλείας. Παιδιά και άτομα που πλέον είχαν ενηλικιωθεί ήταν σε άθλια κατάσταση μέσα σε κλουβιά που είχαν το μέγεθος του κρεβατιού τους. Αυτή η εικόνα είχε σοκάρει και τη συγγραφέα του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ που μπήκε μπροστά και δημιούργησε μια ΜΚΟ για να αλλάξει η εικόνα αυτή.
Με την παρέμβαση της ΜΚΟ Lumos της Ρόουλινγκ και με τη βοήγθεια ειδικών από το Ινστιτούτο Υγείας του Πaiδιού πολλά άλλαξαν. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα το οποίο βοήθησε πολλούς από τους ασθενείς που βρίσκονταν στα κλουβιά. Από τους 36 οι 30 μπόρεσαν να αποκτήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Άφησαν πίσω τους το κλουβί… Όμως αυτή η βοήθεια έχει ημερομηνία λήξης.
Το ερχόμενο Δεκέμβριο το πρόγραμμα λήγει. Στα Λεχαινά υπάρχουν ακόμη έξι παιδιά που χρειάζονται βοήθεια. Αν το πρόγραμμα λήξει θα κινδυνέψουν και αυτά, αλλά και οι υπόλοιποι 30 να επιστρέψουν στα κλουβιά και στις άθλιες συνθήκες του παρελθόντος.

Κούφια λόγια

Πριν 11 μήνες, τον Δεκέμβριο του 2017η κυβέρνηση μέσω των υπουργών Ε. Αχτσιόγλου και Θ. Φωτίου είχε εξαγγείλει την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται στα Λεχαινά.


Απ’ τα λόγια ως τις πράξεις όμως στην Ελλάδα η απόσταση είναι τεράστια. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και όπως λέει στην εφημερίδα “Το Έθνος” ο Γιώργος Νικολαϊδης, ψυχίατρος και διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, δεν έγινε τίποτε.
Έχει μάλιστα εγκριθεί ένα κονδύλι 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχει υπάρξει και ΚΥΑ για εκπόνηση σχεδίου. Ούτε σχέδιο έχει γίνει ούτε τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν.

Πρόβλημα… δίχως όνομα
Κάποιοι προφανώς σκέφτηκαν ότι όπως γράφει η συγγραφέας του Χάρι Πότερ παραμύθια για μάγους, έτσι και εκείνοι με ένα παραμύθι για παρέμβαση θα κάνουν την υπόθεση να ξεχαστεί. Άλλωστε το παραμύθι δεν έχει καν όνομα.
Ναι, ένα από τα παιδιά που φιλοξενούνται στα Λεχαινά μόλις έμαθε να ανταποκρίνεται κάπως στο όνομά του. Δεν ήταν καν σε θέση να γνωρίζει ότι έχει όνομα. Είναι ένα κορίτσι 18 ετών που ζει σε κλουβί επί επτά χρόνια.
Δεν άκουγε στο όνομά του και δεν έβλεπε τον κόσμο καθώς είναι τυφλή.

Αυτό το παιδί, όπως λέει ο πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Τυφλών, φαίνεται ότι ήταν απλά τυφλό. Όταν άρχισε να πέφτει και να χτυπάει για να μην… ενοχλεί το έβαλαν σε κλουβί. Το παιδί αυτό δεν εκπαιδεύτηκε, δεν έμαθε το όνομά του, δεν έμαθε να μιλάει…

Δόθηκε ολόκληρος αγώνας για να την μάθουν να ακούει στο όνομά της. Πλέον βγαίνει μια, δυο φορές την ημέρα εκτός κλουβιού. Κάποιες φορές πέφτει, αλλά όπως λένε εκείνοι που τη φροντίζουν καλύτερα να κάνει ράμματα παρά να μένει στο σκοτάδι φυλακισμένη σε έναν χώρο όσο το κρεβάτι της.
Όμως αυτό το παιδί και άλλα πέντε που φιλοξενούνται ακόμη εκεί έχουν ελπίδες με ημερομηνία λήξης.
Τον Δεκέμβριο λήγει η χρηματοδότηση από τη Lumos της Τζ. Κ. Ρόοουλινγκ και θα λήξει και το πρόγραμμα.
Το 18χρονο κορίτσι και όλοι οι υπόλοιποι που ως την παρέμβαση της ΜΚΟ ήταν κλειδωμένοι σε κλουβιά, δεμένοι στα κρεβάτια οι ναρκωμένοι με φάρμακα κινδυνεύουν να επιστρέψουν στον εφιάλτη.

Πληροφορίες – φωτογραφίες από εφημερίδα “Το Έθνος”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός: Η απονομή του τέταρτου ευρωπαϊκού, το σήκωσε ο Παπανικολάου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η στιγμή της απονομής για τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό, τρέλα στο T-Center!

Final 4 Euroleague 2026: O Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία του

E-Daily 1.Hero Χτες
Οι «Ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το τέταρτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο

Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης: Οι αντιδράσεις του Αντετοκούνμπο μέσα στο T‑ Center

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Έλληνας σούπερ σταρ του NBA δεν έκρυψε τα συναισθήματά του

Οικογενειακή τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Ο 30χρονος σκότωσε με κατσαβίδι τον 67χρονο πατέρα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η κόρη του θύματος ειδοποίησε την αστυνομία όταν ο πατέρας της σταμάτησε να απαντά - Ο γιος ομολόγησε τη δολοφονία - Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Euroleague Final Four 2026: Σύλληψη σεκιούριτι γιατί έβαζε κόσμο χωρίς εισιτήριο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρας σεκιούριτι, ο οποίος επέτρεπε να μπουν στο γήπεδο άτομα χωρίς εισιτήριο.

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 30χρονος για τη δολοφονία του πατέρα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 30χρονος φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη του στους αστυνομικούς

Καλοκαιρινές άδειες 2026: Πόσες μέρες δικαιούστε και πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι προβλέπει η νομοθεσία για εργαζόμενους σε πενθήμερο και εξαήμερο, πώς υπολογίζονται οι ημέρες άδειας και ποιοι δικαιούνται περισσότερες διακοπές

Φθιώτιδα: Αγροτικό έφυγε εκτός δρόμου και έφερε τούμπες καταλήγοντας σε χωράφι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους οι επιβαίνοντες που βγήκαν μόνοι τους από τα συντρίμμια

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πώς θα λάβετε έκπτωση στον φόρο ‑ Οι προθεσμίες υποβολής

E-Daily 2.TopNews Χτες
3% έκπτωση για δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι τις 15 Ιουνίου

Ιωάννινα: Νεκρός ποδηλάτης μετά από παράσυρση – Αναζητείται ο οδηγός

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος, αφήνοντας αβοήθητο τον ποδηλάτη στο οδόστρωμα

«Φωτιά» τα πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα: Μέχρι πότε η προθεσμία και ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έως τις 15 Ιουνίου πρέπει να έχουν καθαριστεί οικόπεδα και ακάλυπτοι χώροι, ενώ αυστηρά πρόστιμα και ακόμη και ποινές φυλάκισης προβλέπονται για όσους δεν συμμορφωθούν

Αποχώρησε κι επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας

Πολιτική Χτες
Εδώ και έναν χρόνο είχε παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος.