E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Φακελώνονται» όλοι οι επιβάτες αεροπλάνων από και προς την Ελλάδα

Aντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει νομοσχέδιο που οδηγεί ουσιαστικά στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα»

Δημοσίευση 19/11/2018 | 13:34

«Φακελώνονται» όλοι οι επιβάτες αεροπλάνων από και προς την Ελλάδα

Aντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει νομοσχέδιο που οδηγεί ουσιαστικά στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών που πραγματοποιούν πτήσεις από ή προς το ελληνικό έδαφος.

Οποιος δηλαδή έρχεται στην Ελλάδα ή φεύγει έξω από αυτήν θα αποκτά φάκελο στην Αστυνομία. Το νομοσχέδιο υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης της Βουλής προβλέπει την υποχρεωτική παραχώρηση στοιχείων επιβατών όπως τη διεύθυνσή του, τους τρόπους πληρωμής, το ταξιδιωτικό ιστορικό, τις αποσκευές και την έκδοση εισιτηρίων.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία την ευρωπαϊκή οδηγία 681 του 2016.

Τα δεδομένα περιέχονται στα λεγόμενα ονομαστικά αρχεία επιβατών (PNR – passenger name records), τα οποία οι αρχές θα συλλέγουν και θα επεξεργάζονται για το σκοπό της πρόληψης και της διερεύνησης τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων.

Τα δεδομένα PNR είναι διαφορετικά από τα δεδομένα API (Advance Passenger Information), τα οποία είναι οι βιογραφικές πληροφορίες που συγκεντρώνονται στην ταινία οπτικής αναγνώρισης του διαβατηρίου και περιέχουν το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης και τον τόπο διαμονής. Τα PNR χρησιμοποιούνται προκειμένου να ταυτοποιηθούν πρόσωπα για τα οποία δεν υπάρχουν υποψίες αλλά θα μπορούσαν να απασχολήσουν τις αρχές, και για την αναγνώριση προσώπων στα οποία ανήκουν διευθύνσεις και πιστωτικές κάρτες που συνδέονται με ποινικά αδικήματα.

Πρόσβαση θα έχουν όλοι
Εχοντας ωστόσο τα βιογραφικά στοιχεία, μαζί με τα ονομαστικά αρχεία, η Αστυνομία θα γνωρίζει τα πάντα για κάθε επιβάτη. Στόχος είναι να βρίσκονται το συντομότερο δυνατόν οι ύποπτοι για διάφορα αδικήματα καθώς στα στοιχεία θα έχουν πρόσβαση οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά και οι Αρχές Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Η Μονάδα Στοιχείων Επιβατών της ΕΛΑΣ θα μπορεί να διαβιβάζει δεδομένα PNR σε άλλα κράτη μέλη, στη Europol, ακόμα και στις αρχές κρατών εκτός ΕΕ εφόσον υπάρξει έγκριση του κράτους μέλους.

Στις αεροπορικές εταιρείες που δε θα αποστέλλουν δεδομένα PNR στην ΕΛΑΣ, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5 χιλιάδες ευρώ ανά πτήση από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.

Το πρόστιμο θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση και να φθάνει έως τις 30 χιλιάδες ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κρήτη: Βρέθηκε ο άνδρας που εμβόλισε και εγκατέλειψε οδηγό μηχανής στα Χανιά

Ελλάδα 18.01.2026
H κινητοποίηση των αστυνομικών της Τροχαίας Χανίων για τον εντοπισμό του εμπλεκόμενου οχήματος ήταν άμεση

Προσοχή: Πρόστιμο σε όλους τους οδηγούς αν δεν έχουν αυτό το εξάρτημα στο αυτοκίνητο

Auto + Moto 18.01.2026
Ακόμα και σήμερα, με τόση δημοσιότητα πολλά είναι τα πρόστιμα που πέφτουν

Νεκρή σε τροχαίο η ηθοποιός Kianna Underwood

Κόσμος 18.01.2026
Η αστυνομία αναφέρει ότι και οι δύο οδηγοί εγκατέλειψαν το σημείο του δυστυχήματος και δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί

«O μισθός μου ήταν 1.400 ευρώ και τώρα παίρνω πάνω από 2.800 ευρώ το μήνα ‑Δεν πρόκειται να επιστρέψω»

Κόσμος 18.01.2026
Ο Γκιγιέρμο, ένας νεαρός ισπανός νοσηλευτής, περιγράφει τη ζωή του στη Νορβηγία στο ισπανικό Cope.es

Τον απέλυσαν για… ρέστα καφέ και τώρα η εταιρεία πληρώνει αποζημίωση‑μαμούθ!

Κόσμος 18.01.2026
Μια «διαμάχη» για τα ρέστα από έναν αυτόματο πωλητή καφέ κόστισε τη θέση εργασίας ενός υπαλλήλου μιας εταιρείας από τη Μπρέσια της Ιταλίας

Επίδομα θέρμανσης: Το λάθος που δεν πρέπει να κάνετε για να πάρετε τα χρήματα

Ελλάδα 18.01.2026
Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι στην αίτησή τους για το επίδομα θέρμανσης για να μην χάσουν την επιδότηση

Βιρτζίνια: Η αστυνομία ψάχνει ύποπτο και εκείνος απαντά κάτω από τη φωτογραφία του!

Ελλάδα 18.01.2026
Υποσχέθηκε να παραδοθεί, ζήτησε συγγνώμη για το στήσιμο και τελικά εμφανίστηκε με selfie

Τρομακτική στιγμή: Κομμάτια από το ταβάνι έπεσαν σε αθλήτρια στο Αρης – Α.Ο. Θήρας (βίντεο)

Αθλητικά Νέα 18.01.2026
Ένα ιδιαίτερα σοβαρό και τρομακτικό περιστατικό σημάδεψε την αναμέτρηση Αρης – ΑΟ Θήρας για τη 14η αγωνιστική της Volley League γυναικών

Σύρος: Αντικρουόμενες καταγγελίες μεταξύ 16χρονων μαθητών ‑ Καταγγελία για ξυλοδαρμό και παρενόχληση

Ελλάδα 18.01.2026
Στο επίκεντρο σοβαρό περιστατικό μεταξύ ανηλίκων με διαφορετικές εκδοχές από τις δύο πλευρές

Εντοπίστηκαν συντρίμμια αεροσκάφους με 11 επιβαίνοντες που είχε χαθεί από τα ραντάρ

Κόσμος 18.01.2026
Οι αρχές της Ινδονησίας εντόπισαν συντρίμμια αεροσκάφους με 11 επιβαίνοντες που είχε χαθεί από τα ραντάρ

Κορυφώνεται η αγωνία για την εξαφάνιση της Λόρας: Τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

Ελλάδα 18.01.2026
Συμπληρώθηκαν δέκα ημέρες από την τελευταία της εμφάνιση της 16χρονης