E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΝΦΙΑ: Μείωση ως και 50% στο χαράτσι

Ποιοι και πόσα χρήματα κερδίζουν

Δημοσίευση 19/11/2018 | 09:32

ΕΝΦΙΑ: Μείωση ως και 50% στο χαράτσι

Φουλ τις μηχανές για τις εκλογές βάζει η κυβέρνηση με διαρροές για διπλή μείωση στον ΕΝΦΙΑ που θα ρίξουν το χαράτσι στα ακίνητα ως και 50% για όσους έχουν μικρή περιουσία.
Σύμφωνα με το σχέδιο που βλέπει το φως της δημοσιότητας και το οποίο σχεδιάζεται να μπει σε εφαρμογή περί τα μέσα του επόμενου μήνα το Μαξίμου, μετά το πάγωμα των συντάξεων, σχεδιάζει και “μποναμά” για τη λεγόμενη λαϊκή κατοικία.

Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα έρθουν σε δυο δόσεις και θα ξεκινήσουν από το 2019.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” έρχεται άμεσα στη Βουλή ρύθμιση με την οποία ο φόρος ακινήτων θα μειωθεί ως και 50% με τη μεσοσταθμική μείωση να κινείται στο 30%.
Συνολικά θα ωφεληθούν 5,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα στο 2019 και άλλες 400.000 μέσα στο 2020.

Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία του ακινήτου
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η μείωση θα γίνει με την καθιέρωση συντελεστή έκπτωσης ο οποίος θα μειώνεται όσο αυξάνεται η αξία της ακίνητης περιουσίας.
Η έκπτωση θα σταματάει το 2019 στις 200.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό και πάνω δεν θα υπάρξει καμία μείωση στον ΕΝΦΙΑ.
Για παράδειγμα, η έκπτωση θα είναι στο 30% για όσους έχουν ακίνητα συνολικής αξίας ως 80.000 ευρώ, ενώ για όσους η αξία των ακινήτων τους κυμαίνεται από 80.001 ως 100.000 η έκπτωση θα πέφτει στο 25%.
Σε δεύτερη φάση, το 2020 η έκπτωση θα επεκταθεί και σε ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, ωστόσο θα είναι κατά πολύ μικρότερη.
Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι το χαράτσι να μειωθεί από τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ στα 2 δισεκατομμύρια, να υπάρξει δηλαδή μια φοροελάφρυνση της τάξης των 700 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” με βάση το παραπάνω σχέδιο ένας ιδιοκτήτης ακινήτου στο Περιστέρι Αττικής που πλήρωσε φέτος 203 ευρώ θα πληρώσει το 2019 μετά από τη μείωση 30% 142 ευρώ ενώ το 2020 ο ΕΝΦΙΑ θα πέσει στο 50%, θα πληρώσει δηλαδή 102 ευρώ.
Ένας ιδιοκτήτης ακινήτου αξίας 60.000 ευρώ στο Αιγάλεω πληρώνει φέτος 224 ευρώ. Το 2019 το σχέδιο προβλέπει μείωση του φόρου στα 157 και το 2020 στα 112 ευρώ.
Αντίστοιχα ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης θα δει τον ΝΕΦΙΑ να μειώνεται από τα 232 ευρώ που ήταν φέτος στα 162 ευρώ το 2019 και στα 116 ευρώ το 2020.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Καστοριά: Τι συνέβη με το 4χρονο αγοράκι που έπεσε σε πισίνα και πώς αντέδρασαν οι γιατροί

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο παππούς εντόπισε το παιδάκι στον πάτο της πισίνας και το ανέσυρε αναίσθητο - διακομίστηκε εκτάκτως στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης.

Μουντιάλ 2026: Ποιος αποφάσισε μόνος του να ακυρώσει την κόκκινη του Μπαλογκάν και γιατί προκάλεσε σάλο

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Η απόφαση για την άρση της αποβολής του Αμερικανού επιθετικού ελήφθη αποκλειστικά από τον πρόεδρο της πειθαρχικής επιτροπής της FIFA, χωρίς να συμμετάσχουν τα υπόλοιπα 17 μέλη.

Σαμ Νιλ: Τι αποκάλυψε η οικογένειά του για τον αιφνίδιο θάνατό του σε ηλικία 78 ετών

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο διάσημος ηθοποιός του «Jurassic Park» έφυγε από τη ζωή στο Σίδνεϊ, λίγους μήνες αφότου είχε ανακοινώσει ότι είχε νικήσει τον καρκίνο.

Εικόνες αποκάλυψης στην Κίνα: Ο τυφώνας Μπάβι βύθισε πόλεις κάτω από δύο μέτρα νερού, δρόμοι έγιναν ποτάμια

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Κόκκινος συναγερμός για πλημμύρες, αποκλεισμένοι κάτοικοι, ακυρώσεις δρομολογίων και κλειστά σχολεία σε πολλές επαρχίες

Μαρουσάκης: Τι λέει για τον καύσωνα που πλησιάζει και πού θα φτάσει η θερμοκρασία

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο μετεωρολόγος εξήγησε τι να περιμένουμε τις επόμενες μέρες και γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε για ακραίες θερμοκρασίες.

Τα 400+1 πρόσωπα του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΛΑΣ

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Δείτε όλα τα ονόματα

Δημοσκόπηση GPO Ιουλίου: Ποιο κόμμα βρίσκεται στην κορυφή και ποιο «βουλιάζει» στα ποσοστά

Πολιτική 13.07.2026
Η ΝΔ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα με 25,7%, ενώ η ακρίβεια αναδεικνύεται ως το κυρίαρχο εκλογικό κριτήριο για σχεδόν 7 στους 10 πολίτες.

Ιστορική κατάρρευση στις γεννήσεις στην Ελλάδα ‑ Ποσοστό έκπληξη

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Η οικονομική αστάθεια, η στεγαστική κρίση και η μαζική μετανάστευση επιτάχυναν τη δημογραφική συρρίκνωση της χώρας, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΔΕΜ.

Το Ψηφιακό Ευρώ έρχεται και η Ελλάδα έχει λόγο ‑ μάθε τι ετοιμάζουν για τα λεφτά μας!

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Η Task Force για το Ψηφιακό Ευρώ αποκτά ελληνική παρουσία, καθώς αναδεικνύεται το πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας του νέου ψηφιακού νομίσματος.

Σύγχρονο σκλαβοπάζαρο στην Ηλεία: Δημοσίευμα για βαν‑ποpνεία και trafficking

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Βαλκάνιοι μαστροποί με έδρα την Πάτρα εξωθούν αλλοδαπές και γυναίκες Ρομά στην πορνεία σε υπαίθριες περιοχές της Ηλείας, έναντι μόλις 10-20 ευρώ.

Αρχαιολογική ανακάλυψη: Τάφος 3.000 ετών κοντά στο Λούξορ με την επιγραφή Paser

E-Daily 3.Left 13.07.2026
Ολλανδική αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου του Λέιντεν αποκάλυψε στη νεκρόπολη Σέιχ Αμπντ ελ-Κούρνα τάφο της περιόδου των Ραμεσίδων με επιγραφές που φέρουν το όνομα «Πασέρ».