E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΝΦΙΑ: Μείωση ως και 50% στο χαράτσι

Ποιοι και πόσα χρήματα κερδίζουν

Δημοσίευση 19/11/2018 | 09:32

ΕΝΦΙΑ: Μείωση ως και 50% στο χαράτσι

Φουλ τις μηχανές για τις εκλογές βάζει η κυβέρνηση με διαρροές για διπλή μείωση στον ΕΝΦΙΑ που θα ρίξουν το χαράτσι στα ακίνητα ως και 50% για όσους έχουν μικρή περιουσία.
Σύμφωνα με το σχέδιο που βλέπει το φως της δημοσιότητας και το οποίο σχεδιάζεται να μπει σε εφαρμογή περί τα μέσα του επόμενου μήνα το Μαξίμου, μετά το πάγωμα των συντάξεων, σχεδιάζει και “μποναμά” για τη λεγόμενη λαϊκή κατοικία.

Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα έρθουν σε δυο δόσεις και θα ξεκινήσουν από το 2019.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” έρχεται άμεσα στη Βουλή ρύθμιση με την οποία ο φόρος ακινήτων θα μειωθεί ως και 50% με τη μεσοσταθμική μείωση να κινείται στο 30%.
Συνολικά θα ωφεληθούν 5,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα στο 2019 και άλλες 400.000 μέσα στο 2020.

Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία του ακινήτου
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η μείωση θα γίνει με την καθιέρωση συντελεστή έκπτωσης ο οποίος θα μειώνεται όσο αυξάνεται η αξία της ακίνητης περιουσίας.
Η έκπτωση θα σταματάει το 2019 στις 200.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό και πάνω δεν θα υπάρξει καμία μείωση στον ΕΝΦΙΑ.
Για παράδειγμα, η έκπτωση θα είναι στο 30% για όσους έχουν ακίνητα συνολικής αξίας ως 80.000 ευρώ, ενώ για όσους η αξία των ακινήτων τους κυμαίνεται από 80.001 ως 100.000 η έκπτωση θα πέφτει στο 25%.
Σε δεύτερη φάση, το 2020 η έκπτωση θα επεκταθεί και σε ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, ωστόσο θα είναι κατά πολύ μικρότερη.
Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι το χαράτσι να μειωθεί από τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ στα 2 δισεκατομμύρια, να υπάρξει δηλαδή μια φοροελάφρυνση της τάξης των 700 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” με βάση το παραπάνω σχέδιο ένας ιδιοκτήτης ακινήτου στο Περιστέρι Αττικής που πλήρωσε φέτος 203 ευρώ θα πληρώσει το 2019 μετά από τη μείωση 30% 142 ευρώ ενώ το 2020 ο ΕΝΦΙΑ θα πέσει στο 50%, θα πληρώσει δηλαδή 102 ευρώ.
Ένας ιδιοκτήτης ακινήτου αξίας 60.000 ευρώ στο Αιγάλεω πληρώνει φέτος 224 ευρώ. Το 2019 το σχέδιο προβλέπει μείωση του φόρου στα 157 και το 2020 στα 112 ευρώ.
Αντίστοιχα ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης θα δει τον ΝΕΦΙΑ να μειώνεται από τα 232 ευρώ που ήταν φέτος στα 162 ευρώ το 2019 και στα 116 ευρώ το 2020.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραιτήθηκε η Ξενογιαννακοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ ‑ «Η συγκρότηση της ΕΛΑΣ δημιουργεί διέξοδο»

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να υπάρξει ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στην ΕΛΑΣ», ανέφερε υπενθυμίζοντας ομιλία της στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι εισπράττουν πρώτοι τα 150 και ποιοι πρέπει να περιμένουν

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Σε δύο φάσεις - έως 30 Ιουνίου και έως 31 Αυγούστου - η καταβολή του εφάπαξ ποσού των 150 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Δολοφονία στα Εξάρχεια: Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Στη σύλληψη ενός άνδρα ο οςποίος έχει ταυτοποιηθεί ως δράστης της δολοφονίας του 25χρονου Τούρκου στα Εξάρχεια προχώρησαν οι Αρχές, το πρωί της Δευτέρας

Πέθανε η Πενέλοπε Κιθ

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η σπουδαία ηθοποιός της βρετανικής τηλεόρασης άφησε την τελευταία της πνοή στα 86 της χρόνια στο σπίτι της στο Σάρεϊ, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο

«Φρένο» στα ηλεκτρικά πατίνια: Έρχονται ηλικιακό όριο, υποχρεωτική ασφάλιση και «τσουχτερά» πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Νέο νομοθετικό πλαίσιο κατατίθεται στη Βουλή με απαγορεύσεις, υποχρεωτική ασφάλιση και πρόστιμα έως 1.000 ευρώ για τα ηλεκτρικά πατίνια.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ανοίγει έρανο για τα θύματα του σεισμού στη Βενεζουέλα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
«Τα χρήματα που θα μαζευτούν θα στηρίξουν την τιτάνια προσπάθεια του Ερυθρού Σταυρού της Βενεζουέλας για τους πληγέντες»

Ποιοι έστησαν το «Μουντιάλ» μέσα στα ερείπια της Γάζας και γιατί παίζουν ξυπόλητοι

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Νεαροί Παλαιστίνιοι στη Χαν Γιουνίς διοργανώνουν αυτοσχέδιο τουρνουά ποδοσφαίρου σε αλάνα με άμμο, αναζητώντας μια ανάσα κανονικότητας μέσα στον πόλεμο.

Λήμνος: Το Λιμενικό διέσωσε 5χρονο που παρασύρθηκε από θαλάσσια ρεύματα πάνω σε φουσκωτό στρώμα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Το μικρό παιδί είναι καλά στην υγεία του - οι γονείς του τέθηκαν υπό κράτηση

Κομοτηνή: 17χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα ‑ Νοσηλεύεται διασωληνωμένος

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένος ένας 17χρονος που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα Αρωγής του Δήμου Κομοτηνής.

Συνελήφθη 65χρονος στη Φθιώτιδα για υπόθεση αποπλάνησης 12χρονου

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Τον παρέσυρε στο όχημά του και τον οδήγησε σε ερημικό μέρος, κλείδωσε την πόρτα και τον ανάγκασε σε γενετήσιες πράξεις