E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Κομμένα» τα ομοιοπαθητικά φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ

Διαβάστε όλα όσα περιλαμβάνει η νέα σύμβαση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Φαρμακευτικού Συλλόγου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2018 | 09:25

«Κομμένα» τα ομοιοπαθητικά φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ

Δεν θα καλύπτει από εδώ και στο εξής ο ΕΟΠΥΥ δαπάνη για χορήγηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων, τα οποία δεν καλύπτονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων, στη συλλογική σύμβαση μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Όπως προβλέπει η νέα σύμβαση, οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να εγγράφονται ως χρήστες του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) και να εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις, όπως αναφέρονται στο Νόμο.

Έχουν υποχρέωση να εκτελούν τις ιατρικές συνταγές που καταχωρούν ηλεκτρονικά ή εκδίδουν χειρόγραφα οι γιατροί που είναι αρμόδιοι για την παροχή περίθαλψης στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας Φαρμακευτικής Νομοθεσίας, με την υποχρέωση μετατροπής των χειρόγραφων συνταγών σε ηλεκτρονικές.

Τυχόν άρνησή τους να εκτελούν συνταγές αποτελεί και πειθαρχικό παράπτωμα και ο παραβάτης παραπέμπεται στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Υποχρέωση εκτέλεσης συνταγών, έχει ο φαρμακοποιός μόνο όταν το αναγραφόμενο σ’ αυτές είδος (φάρμακο κ.τ.λ.) έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ και περιλαμβάνεται στην επίσημη Κρατική Διατίμηση (Δελτία Τιμών Φαρμάκων), όπως εκάστοτε ισχύει, ή είναι φαρμακοτεχνικό σκεύασμα ή πρόκειται περί φαρμάκων εισαγομένων από τον ΙΦΕΤ ή καθ’ οιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο.

Απαγορεύεται η εκτέλεση συνταγών που αναγράφουν φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία έχουν ορισθεί με Υπουργικές Αποφάσεις ή με αποφάσεις της Διοίκησης του Ταμείου να χορηγούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού, εκτός αν αναγράφεται επί των συνταγών η ένδειξη «επείγον και στερούμεθα» από τα αρμόδια όργανα του οργανισμού που λειτουργεί φαρμακείο.

Η εκτέλεση των συνταγών όλων των ασφαλισμένων του ΟΡΓΑΝΙΣΜOY θεωρείται λιανική πώληση προς τους ασφαλισμένους του ΟΡΓΑΝΙΣΜOY και τα αναγραφόμενα σ’ αυτές φάρμακα και ιδιοσκευάσματα, θα χορηγούνται σύμφωνα με την αναγραφόμενη στην επίσημη

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο από διάφορα πρόσωπα, από ιατρούς και λοιπούς παρόχους υγείας υπόδειξη στους ασφαλισμένους να κατευθύνονται σε ορισμένα φαρμακεία για την εκτέλεση των συνταγών τους. Συνυπεύθυνοι στην περίπτωση αυτή είναι και οι φαρμακοποιοί, που συμπράττουν στην πράξη αυτή.

Απαγορεύεται η συνεργασία ιατρών με φαρμακοποιούς με σκοπό την κατά παραγγελία συνταγογράφηση.

Η ποσότητα των φαρμάκων θα αναγράφεται αριθμητικώς στις συνταγές από τους ιατρούς, οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τις διατάξεις που ισχύουν, σε αντίθετη περίπτωση ο φαρμακοποιός εκτελεί μόνο μια μονάδα.

Τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου θα παραδίδουν τα αντίστοιχα φάρμακα που αναγράφονται στις συνταγές, εισπράττοντας αμέσως το αντίτιμο της συμμετοχής τους. Το ποσοστό συμμετοχής ορίζεται με ευθύνη του θεράποντος ιατρού και σύμφωνα με την αναγραφόμενη διάγνωση και τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας Φαρμακευτικής Νομοθεσίας.

Ηλεκτρονικές συνταγές

Οι ηλεκτρονικές συνταγές εκτελούνται υποχρεωτικά μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στο απόκομμα της εκτέλεσης και επικολλούνται οι ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων στις προβλεπόμενες θέσεις και υπογράφει και σφραγίζει ο φαρμακοποιός και ο ασφαλισμένος.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας εκτέλεσης συνταγών μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αυτές εκτελούνται χειρόγραφα στο φύλλο της εντολής του ιατρού επί του οποίου γίνεται η τιμολόγηση της συνταγής, επικολλούνται οι ταινίες γνησιότητας και υπογράφει ο ασφαλισμένος και ο φαρμακοποιός.

Για τις περιπτώσεις εκτέλεσης χειρόγραφων συνταγών (πράσινες ΕΟΠΥΥ) πρέπει να συμπληρώνονται από το φαρμακοποιό οι στήλες στις οποίες εμφανίζεται η ποσότητα των χορηγούμενων φαρμάκων, η αξία και η συμμετοχή των ασφαλισμένων και η επιβάρυνση τους λόγω διαφοράς Λιανικής Τιμής και τιμής αποζημίωσης του φαρμάκου, όπου αυτή υπάρχει,και να επικολλούνται στην πίσω όψη του αποκόμματος οι ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων.

Πάνω στη συνταγή που εκτελεί, ο φαρμακοποιός πρέπει να γράφει τον κωδικό του (Α.Μ. ΤΣΑΥ), τον ΑΜΚΑ και την ημερομηνία εκτέλεσης, με σφραγίδα και υπογραφή του.

Δεν θα εξοφλούνται από το φορέα συνταγές που φέρουν διορθώσεις ή ξέσματα, εκτός αν φέρουν επιβεβαιωτική υπογραφή και σφραγίδα γιατρού ή ελεγκτών, όπου χρειάζεται, ή όταν η κυκλοφορία του φαρμάκου απαγορεύεται ρητά.

Απαγορεύεται αυστηρά η αντικατάσταση των φαρμάκων, που αναγράφονται στη συνταγή, με άλλα φάρμακα, άλλης δραστικής, με άλλα είδη, καθώς και η εξαργύρωση της συνταγής. Οι παραβάτες του όρου αυτού διώκονται και πειθαρχικώς από το αρμόδιο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις όργανο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη στον 63χρονο καθηγητή που κατηγορείται ότι θώπευσε 8χρονη σε πάρκο

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ο 63χρονος που αρνείται τις κατηγορίες, παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης

Τέσσερα χρόνια φυλακή στoν Σουηδό «Πέλικο» που εξέδωσε τη σύζυγό του σε περισσότερους από 100 άνδρες

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ο άνδρας κρίθηκε ένοχος για «διακεκριμένη μαστροπεία», καθώς και για απόπειρα βιασμού, επίθεση και απειλές σχετικά με γεγονότα που εκτείνονται σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών

Πολωνία: Δολοφονήθηκε Ρώσος καλλιτέχνης που ασκούσε κριτική στο Κρεμλίνο ‑ Δέχθηκε 5 σφαίρες

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ρώσος καλλιτέχνης που επικρίνει το Κρεμλίνο δολοφονήθηκε στην Πολωνία

Σοκαριστικό βίντεο ‑ Εύβοια: Αγριο ξύλο ανάμεσα σε δύο μαθήτριες Γυμνασίου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Στον καβγά συμμετείχαν και άλλες μαθήτριες που είχαν δημιουργήσει έναν «κλοιό» γύρω τους

Πέθανε η ηθοποιός Ece Irtem σε ηλικία 35 ετών

E-Daily 3.Left 16.06.2026
Η αιτία θανάτου

Γεωργιάδης: Δεν πρέπει να χρεώνεται στους Ρομά o θάνατος της νοσηλεύτριας στο Ναύπλιο

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Τι αναφέρει αναλυτικά στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας για το περιστατικό

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παλαμιώτης

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Σε ηλικία 68 ετών

Έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ ανά παιδί ‑ Ποιοι θα δουν έως και 450 ευρώ στους λογαριασμούς τους

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Αφορολόγητη και ακατάσχετη η ενίσχυση, δεν συμψηφίζεται με οφειλές και δεν προσμετράται στα εισοδηματικά κριτήρια για άλλες παροχές - Πώς θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Θεσσαλονίκη: Συνταξιούχος αστυνομικός στο εδώλιο για δηλητηρίαση αδέσποτων γατών με φόλες

Ελλάδα 16.06.2026
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για φόνο ζώου συντροφιάς κατά συρροή και σε απόπειρα, με χρήση δηλητηριώδους ουσίας

Θύμα άγριας επίθεσης φύλακας στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου

Ελλάδα 16.06.2026
Οι ελλείψεις σε προσωπικό βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και οι αφόρητες συνθήκες κράτησης που επικρατούν δοκιμάζουν του κρατούμενους