E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Κομμένα» τα ομοιοπαθητικά φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ

Διαβάστε όλα όσα περιλαμβάνει η νέα σύμβαση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Φαρμακευτικού Συλλόγου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2018 | 09:25

«Κομμένα» τα ομοιοπαθητικά φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ

Δεν θα καλύπτει από εδώ και στο εξής ο ΕΟΠΥΥ δαπάνη για χορήγηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων, τα οποία δεν καλύπτονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων, στη συλλογική σύμβαση μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Όπως προβλέπει η νέα σύμβαση, οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να εγγράφονται ως χρήστες του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) και να εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις, όπως αναφέρονται στο Νόμο.

Έχουν υποχρέωση να εκτελούν τις ιατρικές συνταγές που καταχωρούν ηλεκτρονικά ή εκδίδουν χειρόγραφα οι γιατροί που είναι αρμόδιοι για την παροχή περίθαλψης στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας Φαρμακευτικής Νομοθεσίας, με την υποχρέωση μετατροπής των χειρόγραφων συνταγών σε ηλεκτρονικές.

Τυχόν άρνησή τους να εκτελούν συνταγές αποτελεί και πειθαρχικό παράπτωμα και ο παραβάτης παραπέμπεται στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Υποχρέωση εκτέλεσης συνταγών, έχει ο φαρμακοποιός μόνο όταν το αναγραφόμενο σ’ αυτές είδος (φάρμακο κ.τ.λ.) έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ και περιλαμβάνεται στην επίσημη Κρατική Διατίμηση (Δελτία Τιμών Φαρμάκων), όπως εκάστοτε ισχύει, ή είναι φαρμακοτεχνικό σκεύασμα ή πρόκειται περί φαρμάκων εισαγομένων από τον ΙΦΕΤ ή καθ’ οιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο.

Απαγορεύεται η εκτέλεση συνταγών που αναγράφουν φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία έχουν ορισθεί με Υπουργικές Αποφάσεις ή με αποφάσεις της Διοίκησης του Ταμείου να χορηγούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού, εκτός αν αναγράφεται επί των συνταγών η ένδειξη «επείγον και στερούμεθα» από τα αρμόδια όργανα του οργανισμού που λειτουργεί φαρμακείο.

Η εκτέλεση των συνταγών όλων των ασφαλισμένων του ΟΡΓΑΝΙΣΜOY θεωρείται λιανική πώληση προς τους ασφαλισμένους του ΟΡΓΑΝΙΣΜOY και τα αναγραφόμενα σ’ αυτές φάρμακα και ιδιοσκευάσματα, θα χορηγούνται σύμφωνα με την αναγραφόμενη στην επίσημη

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο από διάφορα πρόσωπα, από ιατρούς και λοιπούς παρόχους υγείας υπόδειξη στους ασφαλισμένους να κατευθύνονται σε ορισμένα φαρμακεία για την εκτέλεση των συνταγών τους. Συνυπεύθυνοι στην περίπτωση αυτή είναι και οι φαρμακοποιοί, που συμπράττουν στην πράξη αυτή.

Απαγορεύεται η συνεργασία ιατρών με φαρμακοποιούς με σκοπό την κατά παραγγελία συνταγογράφηση.

Η ποσότητα των φαρμάκων θα αναγράφεται αριθμητικώς στις συνταγές από τους ιατρούς, οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τις διατάξεις που ισχύουν, σε αντίθετη περίπτωση ο φαρμακοποιός εκτελεί μόνο μια μονάδα.

Τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου θα παραδίδουν τα αντίστοιχα φάρμακα που αναγράφονται στις συνταγές, εισπράττοντας αμέσως το αντίτιμο της συμμετοχής τους. Το ποσοστό συμμετοχής ορίζεται με ευθύνη του θεράποντος ιατρού και σύμφωνα με την αναγραφόμενη διάγνωση και τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας Φαρμακευτικής Νομοθεσίας.

Ηλεκτρονικές συνταγές

Οι ηλεκτρονικές συνταγές εκτελούνται υποχρεωτικά μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στο απόκομμα της εκτέλεσης και επικολλούνται οι ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων στις προβλεπόμενες θέσεις και υπογράφει και σφραγίζει ο φαρμακοποιός και ο ασφαλισμένος.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας εκτέλεσης συνταγών μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αυτές εκτελούνται χειρόγραφα στο φύλλο της εντολής του ιατρού επί του οποίου γίνεται η τιμολόγηση της συνταγής, επικολλούνται οι ταινίες γνησιότητας και υπογράφει ο ασφαλισμένος και ο φαρμακοποιός.

Για τις περιπτώσεις εκτέλεσης χειρόγραφων συνταγών (πράσινες ΕΟΠΥΥ) πρέπει να συμπληρώνονται από το φαρμακοποιό οι στήλες στις οποίες εμφανίζεται η ποσότητα των χορηγούμενων φαρμάκων, η αξία και η συμμετοχή των ασφαλισμένων και η επιβάρυνση τους λόγω διαφοράς Λιανικής Τιμής και τιμής αποζημίωσης του φαρμάκου, όπου αυτή υπάρχει,και να επικολλούνται στην πίσω όψη του αποκόμματος οι ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων.

Πάνω στη συνταγή που εκτελεί, ο φαρμακοποιός πρέπει να γράφει τον κωδικό του (Α.Μ. ΤΣΑΥ), τον ΑΜΚΑ και την ημερομηνία εκτέλεσης, με σφραγίδα και υπογραφή του.

Δεν θα εξοφλούνται από το φορέα συνταγές που φέρουν διορθώσεις ή ξέσματα, εκτός αν φέρουν επιβεβαιωτική υπογραφή και σφραγίδα γιατρού ή ελεγκτών, όπου χρειάζεται, ή όταν η κυκλοφορία του φαρμάκου απαγορεύεται ρητά.

Απαγορεύεται αυστηρά η αντικατάσταση των φαρμάκων, που αναγράφονται στη συνταγή, με άλλα φάρμακα, άλλης δραστικής, με άλλα είδη, καθώς και η εξαργύρωση της συνταγής. Οι παραβάτες του όρου αυτού διώκονται και πειθαρχικώς από το αρμόδιο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις όργανο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κρήτη: Σκηνές τρόμου έξω από μπαρ στο Ηράκλειο ‑ Αγρια επίθεση σε 57χρονο πορτιέρη

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Tρεις νεαροί επιτέθηκαν με μαχαίρι σε 57χρονο πορτιέρη έξω από νυχτερινό μαγαζί στο Ηράκλειο μετά από άρνηση εισόδου

Χανταϊός: Έλληνας στο «κρουαζιερόπλοιο του θανάτου» ‑ Η εταιρεία δημοσίευσε τη λίστα επιβατών

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Μέσα στο MV Hondius: Τρεις νεκροί από χανταϊό, δυο βαριά άρρωστοι στην «κρουαζιέρα του θανάτου»

Επίσημο: Ερχονται 1.000 κάμερες στους δρόμους – Τέλος στο «σβήσιμο» των κλήσεων

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο διεθνής διαγωνισμός προκηρύχθηκε, τα χρονοδιαγράμματα είναι δεσμευτικά και ο πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά για το τέλος των ανεπίσημων ακυρώσεων κλήσεων ΚΟΚ

Ζελένσκι: Απέρριψε την πρόταση για κατάπαυση πυρός την 9η Μαΐου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Διήμερη κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία για τις 8-9 Μαΐου κήρυξε η Μόσχα

Κρήτη: Σκηνές τρόμου έξω από μπαρ στο Ηράκλειο ‑ Αγρια επίθεση σε 57χρονο πορτιέρη

E-Daily 2.TopNews Χτες
3 νεαροί επιτέθηκαν με μαχαίρι σε 57χρονο πορτιέρη έξω από νυχτερινό μαγαζί στο Ηράκλειο μετά από άρνηση εισόδου

Αστυπάλαια: Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω λειψυδρίας

Ελλάδα Χτες
Παράταση του μέτρου για την Πάτμο

Πειραιάς: Εμπλοκή άγκυρας στο Blue Star Naxos ‑ Tαλαιπωρία για 514 επιβάτες

Ελλάδα Χτες
Γίνονται προσπάθειες απεμπλοκής της άγκυρας με τη συνδρομή ρυμουλκού για την επανέναρξη του ταξιδιού

Ιράν: Δεν είχαμε κανένα σχέδιο να επιτεθούμε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Κόσμος Χτες
Τι μεταδίδει η κρατική τηλεόραση του Ιράν για την πυραυλική επίθεση κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για τη Ryanair: Φόβοι για περικοπές πτήσεων στο «Μακεδονία»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έκτακτη κινητοποίηση φορέων και αυτοδιοίκησης μετά τα σενάρια μείωσης δρομολογίων που προκαλούν ανησυχία για τον τουρισμό και τη συνδεσιμότητα της πόλης

Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς στη Λειψία, τουλάχιστον δύο νεκροί και 8 τραυματίες

Κόσμος Χτες
Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη