E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Κομμένα» τα ομοιοπαθητικά φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ

Διαβάστε όλα όσα περιλαμβάνει η νέα σύμβαση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Φαρμακευτικού Συλλόγου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2018 | 09:25

«Κομμένα» τα ομοιοπαθητικά φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ

Δεν θα καλύπτει από εδώ και στο εξής ο ΕΟΠΥΥ δαπάνη για χορήγηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων, τα οποία δεν καλύπτονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων, στη συλλογική σύμβαση μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Όπως προβλέπει η νέα σύμβαση, οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να εγγράφονται ως χρήστες του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) και να εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις, όπως αναφέρονται στο Νόμο.

Έχουν υποχρέωση να εκτελούν τις ιατρικές συνταγές που καταχωρούν ηλεκτρονικά ή εκδίδουν χειρόγραφα οι γιατροί που είναι αρμόδιοι για την παροχή περίθαλψης στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας Φαρμακευτικής Νομοθεσίας, με την υποχρέωση μετατροπής των χειρόγραφων συνταγών σε ηλεκτρονικές.

Τυχόν άρνησή τους να εκτελούν συνταγές αποτελεί και πειθαρχικό παράπτωμα και ο παραβάτης παραπέμπεται στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Υποχρέωση εκτέλεσης συνταγών, έχει ο φαρμακοποιός μόνο όταν το αναγραφόμενο σ’ αυτές είδος (φάρμακο κ.τ.λ.) έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ και περιλαμβάνεται στην επίσημη Κρατική Διατίμηση (Δελτία Τιμών Φαρμάκων), όπως εκάστοτε ισχύει, ή είναι φαρμακοτεχνικό σκεύασμα ή πρόκειται περί φαρμάκων εισαγομένων από τον ΙΦΕΤ ή καθ’ οιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο.

Απαγορεύεται η εκτέλεση συνταγών που αναγράφουν φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία έχουν ορισθεί με Υπουργικές Αποφάσεις ή με αποφάσεις της Διοίκησης του Ταμείου να χορηγούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού, εκτός αν αναγράφεται επί των συνταγών η ένδειξη «επείγον και στερούμεθα» από τα αρμόδια όργανα του οργανισμού που λειτουργεί φαρμακείο.

Η εκτέλεση των συνταγών όλων των ασφαλισμένων του ΟΡΓΑΝΙΣΜOY θεωρείται λιανική πώληση προς τους ασφαλισμένους του ΟΡΓΑΝΙΣΜOY και τα αναγραφόμενα σ’ αυτές φάρμακα και ιδιοσκευάσματα, θα χορηγούνται σύμφωνα με την αναγραφόμενη στην επίσημη

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο από διάφορα πρόσωπα, από ιατρούς και λοιπούς παρόχους υγείας υπόδειξη στους ασφαλισμένους να κατευθύνονται σε ορισμένα φαρμακεία για την εκτέλεση των συνταγών τους. Συνυπεύθυνοι στην περίπτωση αυτή είναι και οι φαρμακοποιοί, που συμπράττουν στην πράξη αυτή.

Απαγορεύεται η συνεργασία ιατρών με φαρμακοποιούς με σκοπό την κατά παραγγελία συνταγογράφηση.

Η ποσότητα των φαρμάκων θα αναγράφεται αριθμητικώς στις συνταγές από τους ιατρούς, οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τις διατάξεις που ισχύουν, σε αντίθετη περίπτωση ο φαρμακοποιός εκτελεί μόνο μια μονάδα.

Τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου θα παραδίδουν τα αντίστοιχα φάρμακα που αναγράφονται στις συνταγές, εισπράττοντας αμέσως το αντίτιμο της συμμετοχής τους. Το ποσοστό συμμετοχής ορίζεται με ευθύνη του θεράποντος ιατρού και σύμφωνα με την αναγραφόμενη διάγνωση και τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας Φαρμακευτικής Νομοθεσίας.

Ηλεκτρονικές συνταγές

Οι ηλεκτρονικές συνταγές εκτελούνται υποχρεωτικά μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στο απόκομμα της εκτέλεσης και επικολλούνται οι ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων στις προβλεπόμενες θέσεις και υπογράφει και σφραγίζει ο φαρμακοποιός και ο ασφαλισμένος.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας εκτέλεσης συνταγών μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αυτές εκτελούνται χειρόγραφα στο φύλλο της εντολής του ιατρού επί του οποίου γίνεται η τιμολόγηση της συνταγής, επικολλούνται οι ταινίες γνησιότητας και υπογράφει ο ασφαλισμένος και ο φαρμακοποιός.

Για τις περιπτώσεις εκτέλεσης χειρόγραφων συνταγών (πράσινες ΕΟΠΥΥ) πρέπει να συμπληρώνονται από το φαρμακοποιό οι στήλες στις οποίες εμφανίζεται η ποσότητα των χορηγούμενων φαρμάκων, η αξία και η συμμετοχή των ασφαλισμένων και η επιβάρυνση τους λόγω διαφοράς Λιανικής Τιμής και τιμής αποζημίωσης του φαρμάκου, όπου αυτή υπάρχει,και να επικολλούνται στην πίσω όψη του αποκόμματος οι ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων.

Πάνω στη συνταγή που εκτελεί, ο φαρμακοποιός πρέπει να γράφει τον κωδικό του (Α.Μ. ΤΣΑΥ), τον ΑΜΚΑ και την ημερομηνία εκτέλεσης, με σφραγίδα και υπογραφή του.

Δεν θα εξοφλούνται από το φορέα συνταγές που φέρουν διορθώσεις ή ξέσματα, εκτός αν φέρουν επιβεβαιωτική υπογραφή και σφραγίδα γιατρού ή ελεγκτών, όπου χρειάζεται, ή όταν η κυκλοφορία του φαρμάκου απαγορεύεται ρητά.

Απαγορεύεται αυστηρά η αντικατάσταση των φαρμάκων, που αναγράφονται στη συνταγή, με άλλα φάρμακα, άλλης δραστικής, με άλλα είδη, καθώς και η εξαργύρωση της συνταγής. Οι παραβάτες του όρου αυτού διώκονται και πειθαρχικώς από το αρμόδιο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις όργανο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Του έδιναν ηρεμιστικά για να μην αντιδρά»: Το ανατριχιαστικό κατηγορητήριο για τον θάνατο του μικρού Αγγελου

Ελλάδα 17.03.2026
Αδιανόητες αποκαλύψεις στη δίκη της δολοφονίας του 3χρονου Αγγελου από την μητέρα του και τον σύντροφό της

ΟΗΕ: Έγκλημα πολέμου οι ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε φυλακή του Ιράν

Κόσμος 17.03.2026
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με πλήγμα ακριβείας για να μειωθούν οι απώλειες, απαντούν οι IDF

Basij: Η βίαιη πολιτοφυλακή του Ιράν που εκπαιδεύτηκε να σκοτώνει για το ισλαμικό καθεστώς

Κόσμος 17.03.2026
Παρακλάδι του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στο Ιράν, η Basij στρατολογεί εθελοντές που υποκινούνται από ζήλο και αφοσίωση στην Ισλαμική Δημοκρατία

Νετανιάχου: Φωτογραφία την ώρα που δίνει εντολή για τις δολοφονίες Λαριτζανί και Σολεϊμανί

Κόσμος 17.03.2026
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άναψε το πράσινο φως για τις επιχειρήσεις εξόντωσης των ηγετικών στελεχών της πυραμίδας εξουσίας του Ιράν

Υπουργός Αμυνας του Ισραήλ: Νεκρός ο Αλί Λαριτζανί

Κόσμος 17.03.2026
Έπεσε νεκρός σε στοχευμένο χτύπημα στην Τεχεράνη- Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το Ιράν

Ποιοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν από την τεχνητή νοημοσύνη και ποιοι θα τα καταφέρουν

Ελλάδα 17.03.2026
Οι δουλειές που αλλάζουν πρώτες από την τεχνητή νοημοσύνη και ποιοι μένουν πίσω

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε και η συνοδηγός του ΙΧ που παρέσυρε και σκότωσε την Έμμα

Ελλάδα 17.03.2026
Το Δικαστήριο την έκρινε ένοχη για υπόθαλψη εγκληματία κι αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή προς 10 ευρώ ημερησίως

Λαμία: Αυτή είναι η 27χρονη μητέρα τριών παιδιών που σκοτώθηκε σε τροχαίο ‑ Πώς έγινε η τραγωδία

Ελλάδα 17.03.2026
Η άτυχη γυναίκα είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα και τα τελευταία χρόνια διέμενε στη Λαμία όπου είχε παντρευτεί

Ισραήλ: Οι IDF ανακοίνωσαν την δολοφονία του διοικητή της ιρανικής οργάνωσης Μπασίτζ

Ελλάδα 17.03.2026
Νεκρός είναι ο Γκολάμρεζα Σολεϊμανί, που είναι επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης στο Ιράν που πρωταγωνιστεί στις αιματηρές καταστολές διαδηλώσεων

Συναγερμός στη Βρετανία για δεκάδες κρούσματα μηνιγγίτιδας ‑Ξεκίνησε από ένα... ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Κόσμος 17.03.2026
Ήδη δύο νεαροί έχουν χάσει τις ζωές τους ενώ 11 άτομα ακόμη νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση

Θεσσαλονίκη ‑ μητέρα Έμμας: «Θέλω να ακούσω ότι η συνοδηγός είναι ένοχη»

Ελλάδα 17.03.2026
Η υπόθεση δικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και η 23χρονη συνοδηγός θα βρεθεί στο εδώλιο

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

Κόσμος 17.03.2026
Την ψηφιακή κάρτα θα λάβουν οι δικαιούχοι και θα έχει ισχύ για ολόκληρο το 2026