E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Brexit: Καταρρέει η Μέι μετά την παραίτηση τεσσάρων υπουργών

Μετά τον υπουργό Βrexit παραιτήθηκε και η υφυπουργός του ίδιου χαρτοφυλακίου

Δημοσίευση 15/11/2018 | 12:44

Brexit: Καταρρέει η Μέι μετά την παραίτηση τεσσάρων υπουργών

Σε τροχία κατάρρευσης βρίσκεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη «καταιγίδα» παραιτήσεων από υπουργούς.Μετά τον υπουργό Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, παραιτήθηκε και η υφυπουργός του ίδιου χαρτοφυλακίου Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Στην επιστολή της επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας αναφέροντας ότι «δεν είναι Brexit». «Δεν είναι αυτό που που ψήφισαν οι Βρετανοί το 2016» προσθέτει τονίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων συμβιβάστηκα αλλά έχω φτάσει σε ένα σημείο που νιώθω ότι αυτοί οι συμβιβασμοί δεν σέβονται τη θέληση των πολιτών».

Η παραίτηση της Μπρέιβερμαν, που ακολουθεί την παραίτηση το υπουργού Brexit Ντόμινικ Ράαμπ σηματοδοτεί ότι παραιτήθηκαν οι δύο υπουργοί που είχαν κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και το κείμενο της τελικής συμφωνίας.

Ειδικά για την περίπτωση του Ράαμπ το πλήγμα είναι πολύ σοβαρό - αναλυτές την περιέγραφαν ως «μεγάλο πλήγμα» για τη Μέι - καθώς πρόκειται για τον υπουργό που έφερε τη συμφωνία μετά την οποία ακολούθησε, με απόσταση ωρών, «ντόμινο» παραιτήσεων. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στον λογαριασμό του Ράαμπ στο Twitter οι ερωτήσεις για το αν ήταν αυτός που συνέταξε τη συμφωνία χωρίς ο ιδιος μέχρι στιγμής να απαντά.

Η τρίτη στη σειρά υπουργός που είχε παραιτηθεί ήταν η υπουργός αρμόδια για θέματα Συντάξεων, Έστερ Μακβέι.

Η παραίτηση της Μακβέι ακολούθησε χρονικά αυτές του υπουργού για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Nτομινίκ Ράαμπ, και του υπουργού της Βορείου Ιρλανδίας Σάιλες Βάρα.

Στην επιστολή της η Μακβέι γράφει, μεταξύ άλλων, ότι η συμφωνία της κυβέρνησης Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προσθέτοντας ότι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προειδοποιώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «αξίζει καλύτερα πράγματα» από αυτό που προσφέρει η συμφωνία, ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Σάιλες Βάρα ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι παραιτείται.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βάρα είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια στο δημοψήφισμα του 2016.

Λίγες ώρες μετά την μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η Συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε τον αέρα της νικήτριας, όμως ήξερε ότι δεν πρέπει να επαναπαύεται.

Τουλάχιστον το 1/3 των υπουργών και υφυπουργών της Μέι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη συμφωνία, όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Οι δέκα «αντάρτες» της Μέι, υπουργοί και υφυπουργοί, που μπορούν να της σκάψουν το λάκκο είναι: Penny Murdaunt, Sajid Javid Jeremy Hunt, Gavin Williamson, Andrea Leadson, Liam Fox, Chris Grayling, Esther McVey, David Mundell.

Κυρίως οι Brexiteers των Τόρηδων ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί στη συμφωνία, όπως σχολιάζουν τα βρετανικά ΜΜΕ. Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι συγκαλεί ειδική σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit στις 25 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι, μέχρι την διεξαγωγή της συνόδου κορυφή, η συμφωνία δεν θα αντέξει...

«Βουτιά» καταγράφει η στερλίνα - Υποχωρούν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

«Βουτιά» σημείωσε η στερλίνα έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί μετά την παραίτηση του Ράαμπ, κλιμακώνοντας τις πιέσεις στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 1% στο 1,2856 δολάριο, όταν έγινε γνωστή η είδηση της παραίτησης του Ράαμπ.

Η αναταραχή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η υποχώρηση των γερμανικών κρατικών ομολόγων. Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων, που θεωρούνται από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο, υποχώρησαν πάνω από 3 μονάδες βάσης στο 0,36% - το χαμηλότερο εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο η βενζίνη και στην Αθήνα

Οικονομία 18.03.2026
Το πετρέλαιο παραμένει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

Ένα βήμα πριν την ύφεση οι οικονομίες του Περσικού Κόλπου λόγω του πολέμου στο Ιράν

Κόσμος 18.03.2026
Ο πόλεμος στο Ιράν απειλεί να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις μεγαλύτερες οικονομίες του Κόλπου

Ιστορικός θρίαμβος της Βενεζουέλας μέσα στο σπίτι των ΗΠΑ και η αντίδραση του Τραμπ για την... 51η πολιτεία

Αθλητικά Νέα 18.03.2026
Κατέκτησε το παγκόσμιο Κύπελλο Μπέιζμπολ στο Μαϊάμι

Instagram: Αυτή η λειτουργία ασφαλείας στα μηνύματα σταματά από τον Μάιο

Tech + Science 18.03.2026
Η συγκεκριμένη λειτουργία είχε ήδη απενεργοποιηθεί για ορισμένους χρήστες στην Αυστραλία

Νέο επεισόδιο Γεωργιάδη‑Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: Την κατήγγειλε ότι τον τραβούσε βίντεο στη συνεδρίαση

Πολιτική 18.03.2026
Η συνεδρίαση οδηγήθηκε σε προσωρινή διακοπή - «Η κατάσταση στη Βουλή με την κυρία αυτή έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο ανθρώπινης υπομονής»

Κρήτη: Μαθητές γυμνασίου έφτιαξαν με AI γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών και καθηγητριών τους

Ελλάδα 18.03.2026
Δύο ανήλικοι φέρεται παραδέχθηκαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση - Πώς αποκαλύφθηκε

Αυτό είναι το κτίριο όπου θα γίνει η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών

Ελλάδα 18.03.2026
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια για την αποφυγή απροόπτων

Ιράν: Παίκτες στοιχηματικής απείλησαν δημοσιογράφο να αλλάξει ρεπορτάζ για να πληρωθούν

Κόσμος 18.03.2026
Ρεπόρτερ στο Ισραήλ πιέστηκε να αλλάξει δημοσίευμα για να κριθεί στοίχημα εκατομμυρίων

Ο πιο αξιολάτρευτος γάμος: Νηπιαγωγός στη Κομοτηνή παντρεύτηκε με παρανυφάκια τους 20 μαθητές της

Ελλάδα 18.03.2026
«Είναι κομμάτι της καθημερινότητας και της ζωής μου, δεν γινόταν να λείπουν από αυτή τη σημαντική μας στιγμή. Τα χαμόγελα, η χαρά και ο ενθουσιασμός των παιδιών έκαναν ακόμα πιο ξεχωριστό όλο το κλίμα του γεγονότος», τόνισε η νύφη

Νέο εύρημα στο ναυάγιο του πλοίου του Έλγιν στα Κύθηρα: Βρέθηκε θραύσμα πιθανόν από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα

Πολιτισμός 18.03.2026
Ήταν από τα ιδιόκτητα πλοία του Λόρδου Έλγιν το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων και για τη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα

Αγαλμα του Ιησού Χριστού 26 μέτρων τοποθετήθηκε στα σύνορα Λιβάνου‑Συρίας ως μήνυμα ειρήνης

Κόσμος 18.03.2026
Το έργο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από κάτοικο της περιοχής

Ανέγερση 2.350 κοινωνικών κατοικιών από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο ‑ Οι δικαιούχοι

Ελλάδα 18.03.2026
Την υλοποίηση παρεμβάσεων που απαντούν σε δύο από τις σημαντικότερες προκλήσεις, τη στεγαστική κρίση και το ενεργειακό κόστος, προβλέπει το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο