E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αγωγή 100.000 ευρώ από επιχειρηματία κατά του Δημοσίου

Tον «έστησε» η εφορία

Δημοσίευση 14/11/2018 | 13:13

Αγωγή 100.000 ευρώ από επιχειρηματία κατά του Δημοσίου

Μία απίστευτη οικονομική περιπέτεια βιώνει τα τελευταία χρόνια ο επιχειρηματίας Ηρακλής Παναγιωτίδης και η οικογένεια του, οι οποίοι είχαν την ατυχή έμπνευση όπως αποδεικνύεται να κάνουν δουλειά με το ελληνικό Δημόσιο.

Έβαλαν από την τσέπη τους 350.000 ευρώ για να ανακαινίσουν πλήρως ένα πενταώροφο κτίριο ιδιοκτησίας τους, το οποίο επελέγη έπειτα από δημόσιο διαγωνισμό για να στεγαστεί εκεί η εφορία της Καστοριάς, όμως δυόμισι χρόνια μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού και ενάμιση χρόνο από την επιλογή του αναδόχου, η μετακόμιση δεν έχει γίνει, το ακίνητο παραμένει δεσμευμένο από το Δημόσιο και ο επιχειρηματίας έχει απωλέσει ενοίκια χιλιάδων ευρώ.

Μάλιστα η οικογένεια Παναγιωτίδη προσέφυγε κατά του ελληνικού Δημοσίου ζητώντας με αγωγή το ποσό των 100.000 ευρώ ενώ έπονται και άλλες.

Το επίμαχο ακίνητο βρίσκεται στην οδό Καραολή 10 στην είσοδο της πόλης της Καστοριάς και ανήκει στην οικογένεια Παναγιωτίδη. Το πιο γνωστό μέλος της, ο Ηρακλής Παναγιωτίδης, είναι αντιπρόσωπος της εταιρείας αυτοκινήτων Citroen στη Δυτική Μακεδονία. Πριν από περίπου δυόμιση χρόνια, οκτώ μέλη της οικογένειας Παναγιωτίδη που είχαν την επικαρπία του ακινήτου, αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό για τη μίσθωση χώρου όπου θα μεταφερόταν η τοπική εφορία, από το εμπορικό κέντρου όπου στεγαζόταν. Μάλιστα η σύμβαση με τον ιδιοκτήτη είχε λήξει ένα χρόνο πριν τη διακήρυξη του διαγωνισμού και εκείνος φέρεται να μην επιθυμούσε την ανανέωσή της, καθώς την έκρινε ασύμφορη παρά τα 10.836 ευρώ ενοίκιο το μήνα που λάμβανε.

Ο Ηρακλής Παναγιωτίδης με ακόμη επτά συγγενείς του συμμετείχε στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε την 1ηΦεβρουαρίου 2016 και με προσφορά 6.748 ευρώ, δηλαδή 4.088 ευρώ λιγότερα από όσα πλήρωνε το Δημόσιο μηνιαίως, τον κέρδισε. Εξάλλου δεν εκδήλωσε άλλος ενδιαφέρον. Στους απαράβατους όρους του διαγωνισμού συμπεριλαμβανόταν η πραγματοποίηση εργασιών, σύμφωνα με το πρακτικό καταλληλότητας, το οποίο έπρεπε να προσκομισθεί μέχρι την 1η Μαρτίου 2017. Σε διαφορετική περίπτωση οι ανάδοχοι θα κηρύσσονταν έκπτωτοι και θα έχασαν και την εγγυητική επιστολή των 7.000 υπέρ του Δημοσίου. Μεταξύ των 24 παρεμβάσεων στο ακίνητο ήταν η κατασκευή θωρακισμένου πάγκου συναλλαγής, η πάκτωση χρηματοκιβωτίων, η εγκατάσταση συστήματος καταγραφής κίνησης με κάμερες και η τοποθέτηση νέου δαπέδου με κεραμικά πλακίδια αντιολισθητικά.

Οι ανάδοχοι του διαγωνισμού ικανοποίησαν εντός της προθεσμίας όλες τις απαιτήσεις, όπως αυτές καταγράφονταν στο πρακτικό καταλληλότητας από την Επιτροπή Στέγασης Δημοσίων Υπηρεσιών. Οι εργασίες στοίχισαν περισσότερες από 350.000 ευρώ όπως υποστηρίζουν. Ο επιχειρηματίας κάλυψε το δικό του μερίδιο από την προσωπική του περιουσία, ενώ άλλοι συγγενείς του που δεν είχαν την ίδια οικονομική επιφάνεια, αναγκάστηκαν να δανειστούν, ακόμη και να βάλουν υποθήκη το σπίτι τους ώστε να βρουν τα χρήματα και να καλύψουν το μερίδιο που τους αναλογούσε.

Στις 4/4/2017 ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής ενέκρινε τα πρακτικά της δημοπρασίας μίσθωσης του ακινήτου για τη στέγαση της τοπικής ΔΟΥ, ενώ έδωσε εντολή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας «να γνωρίσετε εγγράφως και με απόδειξη στους ιδιοκτήτες των εν λόγω χώρων, την έγκριση της παραπάνω μίσθωσης και να τους καλέσετε, μέσα σε ορισμένη προθεσμία, να προσέλθουν για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μίσθωσης».

Και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα. Σύμφωνα με αγωγή που κατέθεσε η οικογένεια Παναγιωτίδη, η κωλυσιεργία και κάποιοι χειρισμοί της προϊσταμένης της Περιφερειακής Διεύθυνσης, καθώς και άλλα εμπόδια, είχαν ως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα η σύμβαση να μην έχει υπογραφεί, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά στους αναδόχους του διαγωνισμού.

Μεταξύ των «απρόοπτων» ήταν και η καταγγελία που υπέβαλλε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς στην οποία ενέπλεκε το σύνολο της οικοδομής και όχι τους χώρους που προσφέρθηκαν για τη στέγαση της ΔΟΥ Καστοριάς. Ειδικότερα στις 11 Μαΐου 2017 εντοπίζονται πολεοδομικές παραβάσεις σε 80 τμ από τα 1352 τμ όπου θα στεγαζόταν η εφορία, τις οποίες δεν είχε εντοπίσει η Επιτροπή Στέγασης κατά την αυτοψία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πατέρας και γιος οι δράστες της επίθεσης στο Σίδνει της Αυστραλίας – Τουλάχιστον 16 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Κόσμος 15.12.2025
Ο πατέρας σκοτώθηκε από την αστυνομία, ενώ ο γιος παραμένει στο νοσοκομείο

Ατρόμητος – ΠΑΟΚ 2‑0: Ήταν κακός, έχασε και έπεσε στην 3η θέση

Αθλητικά Νέα Χτες
Επιστροφή στις νίκες για τους Περιστεριώτες

Παναιτωλικός – ΑΕΚ 0‑5: Ασταμάτητο το… τρένο του Νίκολιτς

Αθλητικά Νέα Χτες
Επιβλητική εμφάνιση από την Ένωση

Τροχαίο ατύχημα για τον Αρη Μουγκοπέτρο: «Για ακόμη μια φορά είχα άγιο»

Ελλάδα Χτες
Αντιμέτωπος με μια ακόμη δοκιμασία ήρθε σήμερα 14 Δεκεμβρίου ο Αρης Μουγκοπέτρος

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων

Ελλάδα Χτες
Μετά από πολύωρη διαδικασία η Ευρωπαία Εισαγγελέας απήγγειλε εναντίον τους βαρύτατες κατηγορίες

Χωρίς λεωφορεία η Αθήνα την Τετάρτη για έξι ώρες

Ελλάδα Χτες
Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου - Ποιες ώρες δε θα κυκλοφορούν

Αυτή είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που προσφέρει δωρεάν το γυμναστήριο για τους νέους 16‑21 ετών

Κόσμος Χτες
Στόχος είναι η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και η προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής στη νεότερη γενιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση

Τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς σε διάσημη παραλία του Σίδνεϊ

Κόσμος Χτες
10 οι νεκροί, οι δράστες στόχευαν παιδιά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία οι 15 συλληφθέντες για το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων

Ελλάδα Χτες
Αρνούνται όλες τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι το κατηγορητήριο θα καταπέσει

Συνωμοσιολόγος έβγαλε στη φόρα sms του Τσάρλι Κερκ για τις πρώην του ‑ Έκρηξη της χήρας του

Κόσμος Προχτές
Η Κάντας Οουενς προκαλεί αντιδράσεις με αποκαλύψεις για τον Τσάρλι Κερκ, ενώ η Έρικα ζητά να σταματήσουν οι θεωρίες.