E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χάκαραν τη Vivartia και πήραν λύτρα €75.000 σε Bitcoin

Τι αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα

Δημοσίευση 10/11/2018 | 18:50

Χάκαραν τη Vivartia και πήραν λύτρα €75.000 σε Bitcoin

Το πρώτο -στη χώρα μας- περιστατικό κυβερνοεπίθεσης σε μεγάλη ελληνική εταιρεία με στόχο την απόσπαση λύτρων συνέβη πριν από λίγες ημέρες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Πρώτα Θέμα. Στο τέλος Οκτωβρίου θύμα των χάκερ έπεσε η Vivartia, μια ισχυρή ελληνική εταιρεία που ανήκει στον όμιλο της MIG. Εκτός από τα προϊόντα ΔΕΛΤΑ, στη Vivartia ανήκουν οι αλυσίδες πρόχειρου φαγητού Everest και Goody’s, μαζί με μια σειρά άλλων θυγατρικών.

Ενα ωραίο πρωινό, στα κεντρικά της Vivartia στην Κηφισιά, οι εργαζόμενοι που πήγαν στα γραφεία τους δεν συνάντησαν την καθημερινή ρουτίνα τους. Τα κομπιούτερ όλων, από αυτά των ανώτερων στελεχών έως των υπαλλήλων στα λογιστήρια και στις αποθήκες, άνοιγαν μεν, αλλά οι οθόνες τους παρέμεναν μαύρες. Η πρώτη αντίδραση ήταν να κληθεί για βοήθεια ομάδα ειδικών από την επίσης θυγατρική της MIG, τη SingularLogic, τα γραφεία της οποίας βρίσκονται μάλιστα στο διπλανό κτίριο.

Με τη βοήθεια των ανθρώπων διαπιστώθηκε ότι τα αρχεία δεν είχαν σβηστεί αλλά κρυπτογραφηθεί και γι’ αυτό οι υπολογιστές ολόκληρης της εταιρείας ξεκινούσαν, αλλά η οθόνη παρέμενε κατάμαυρη, στην οποία δέσποζε η λέξη «password» μαζί με ένα ερωτηματικό. Κάποιος ή κάποιοι είχαν καταφέρει να μπουν στο πληροφορικό σύστημα της Vivartia και είχαν πάρει τον έλεγχό του.

Ολα τα οικονομικά στοιχεία, από τις συναλλαγές, τις παραγγελίες, τις υποχρεώσεις, τις προμήθειες κ.λπ. μέχρι σούπερ μάρκετ, ακόμη και συναλλαγές σε καταστήματα της Vivartia στα αεροδρόμια, τα πάντα είχαν μπλοκαριστεί.

Οι χάκερς ζήτησαν και πήραν σύμφωνα με το δημοσίευμα, 75000 ευρώ σε Bitcoin.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο στόχαστρο του ελληνικού FBI βρίσκονταν οι 3 συλληφθέντες για τον θάνατο της 19χρονης

Ελλάδα 16.04.2026
Την Παρασκευή το πρωί αναμένεται να απολογηθούν

ΕΛ.ΑΣ: «Μαϊμού» αστυνομικός στήνει απάτες σε επαγγελματίες εστίασης

Ελλάδα 16.04.2026
Επικοινώνησε τηλεφωνικά προσποιούμενος τον διοικητή αστυνομικού τμήματος

Αποκλεισμός των λιμανιών του Ιράν: Ο στρατός των ΗΠΑ λέει πως ανάγκασε 10 πλοία να γυρίσουν πίσω

Κόσμος 16.04.2026
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι εμπόδισε δέκα πλοία να φύγουν από ιρανικά λιμάνια κατά τη διάρκεια των πρώτων 48 ωρών του ναυτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ στο Ιράν.

Τεράστιο σμήνος από μέλισσες εισέβαλε σε πόλη στο νότιο Ισραήλ ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Οι Αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τα έντομα

Burj Al Arab: Κλείνει το «αστέρι» του Ντουμπάι

Κόσμος Χτες
Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, το εμβληματικό οικοδόμημα της Jumeirah Hotels & Resorts αποσύρεται προσωρινά από τον χάρτη της φιλοξενίας

Κεφαλονιά: Τα ρίχνει όλα στη Μυρτώ ο 23χρονος: «Εκείνη ήθελε ναρκωτικά, εκείνη έκλεισε δωμάτιο»

Ελλάδα Χτες
Όπως είπε στην κατάθεσή του ο 23χρονος κατηγορούμενος φίλος της, η 19χρονη ήθελε ναρκωτικά, εκείνη τα κανόνισε όλα, καθώς κι ότι η ίδια έκλεισε το δωμάτιο.

Χειρουργός Μυλωνάκη: «Δύσκολες οι πρώτες μέρες, μετά από δέκα μέρες αγωνίας θα έχουμε εικόνα»

Ελλάδα Χτες
«Δράσαμε γρήγορα, πολύ γρήγορα. Το ανεύρυσμα αποκλείστηκε πλήρως. Μένει να περιμένουμε», τόνισε

Συναγερμός στην Booking.com: Διέρρευσαν ονόματα, email, αριθμοί τηλεφώνου

Κόσμος Χτες
Πελάτες της πλατφόρμας επικοινώνησαν με το BBC και αναφέρουν ότι έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν ύποπτα μηνύματα, αφού οι hackers έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ονόματα, διευθύνσεις email, αριθμούς τηλεφώνου και πληροφορίες παλαιότερων ή και νέων κρατήσεων