E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο αθλητικός συντάκτης Ανδρέας Μπόμης

Διέγραψε μια μεγάλη επαγγελματική διαδρομή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/11/2018 | 08:42

Πέθανε ο αθλητικός συντάκτης Ανδρέας Μπόμης

Θλίψη προκάλεσε στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας ο θάνατος του Ανδρέα Μπόμη, σε ηλικία 80 ετών. Ο Ανδρέας Μπόμης διέγραψε μια μεγάλη επαγγελματική διαδρομή, ξεκινώντας από το ρεπορτάζ, για να αναλάβει διευθυντικές θέσεις, ενώ είχε και πλούσιο συγγραφικό έργο.

Διατέλεσε μέλος του δσ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, με την πιο πρόσφατη θητεία του να ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ ως μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) τα τελευταία χρόνια εκλεγόταν ομόφωνα πρόεδρος σε όλες τις γενικές συνελεύσεις.

Στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή του ο ΠΣΑΤ αναφέρει:

«Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου εκφράζει τη μεγάλη του θλίψη για την απώλεια του σπουδαίου δημοσιογράφου και κορυφαίου μέλους του ΠΣΑΤ Ανδρέα Μπόμη που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών!

Ο Ανδρέας Μπόμης γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου του 1938, στην Καστέλα του Πειραιά.

Τη δημοσιογραφική του καριέρα ξεκίνησε σε ηλικία 20 ετών, από το περιοδικό Αυτοδιοίκηση, εκδότης του οποίου ήταν ο πατέρας του, Παναγιώτης, για να συνεχίσει στην εφημερίδα Ακρόπολις το 1959 και το περιοδικό Πρώτο.

Το 1960 προσελήφθη στην Απογευματινή, ως βοηθός του Χάρη Λυμπερόπουλου, ο οποίος ήταν διευθυντής του αθλητικού τμήματος. Στη συνέχεια ανέλαβε αρχισυντάκτης του αθλητικού και αργότερα όλης της εφημερίδας, στην οποία και παρέμεινε μέχρι το 1983 όταν και μεταπήδησε στον Ελεύθερο Τύπο ως διευθυντής έκδοσης για έξι μήνες και το 1984 συνέχισε στο Έθνος. Αρχισυντάκτης, Διευθυντής Σύνταξης και Γενικός Διευθυντής του περιοδικού Εικόνες, από τις οποίες αποχώρησε 18 μήνες πριν από τη διακοπή της έκδοσης τους.

Δούλεψε με πάθος την εποχή εκείνη, όπως πάντα βέβαια, αλλά η ιδέα του «Εθνοσπόρ», ο σχεδιασμός και η έκδοση υπό την διεύθυνση του σηματοδότησαν και μια άκρως δημιουργική περίοδο. Ολοκλήρωσε τη δημοσιογραφική του διαδρομή στον ΔΟΛ, ως επικεφαλής του τμήματος ειδικών εκδόσεων, έχοντας συμπληρώσει επίσης 300 τηλεοπτικές παρουσίες.

Ο Ανδρέας Μπόμης είχε σημαντικό συγγραφικό έργο. Κυκλοφόρησε 11 αθλητικά βιβλία, μεταξύ των οποίων: «Ετήσια Αλμανάκ ελληνικού και ξένου ποδοσφαίρου» (1980-1983), Επίτομη έκδοση για το Παγκόσμιο Κύπελλο (1990), Τρίτομο Αλμανάκ του ποδοσφαίρου (1991), «Γκολ 2000, ένας αιώνας ποδόσφαιρο» (1999), «Αυτή είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδας και πως φθάσαμε στην Αφρική» (2009).

Αναλυτικά, το 1980 εξέδωσε το πρώτο Αλμανάκ του ελληνικού και ξένου ποδοσφαίρου. Έκδοση που επαναλήφθηκε για τέσσερα χρόνια και επανήλθε το 1999 με το «Γκολ 2000-Ένας αιώνας ποδόσφαιρο».

Ως Διευθυντής του περιοδικού Εικόνες και με τους εξαιρετικούς συνεργάτες του στο αθλητικό τμήμα του «Έθνους», έβγαλε το τρίτομο Αλμανάκ του ποδοσφαίρου και το επίτομο έργο για το Παγκόσμιο Κύπελλο με αφορμή τα τελικά της Ιταλίας. Οι εκδόσεις αυτές διατέθηκαν δωρεάν μαζί με τα αντίστοιχα τεύχη του περιοδικού. Τα δέκα τελευταία χρόνια πριν από την συνταξιοδότηση του, συνεργάστηκε με τον «Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη».

Στην τηλεόραση είχε τις εκπομπές «Αθλόραμα», όπου παρουσίασε το πρώτο αθλητικό τηλεοπτικό παιχνίδι «1-Χ-2», ενώ για πολλά χρόνια ήταν ο σχολιαστής στον «Κόσμο των Σπορ».

Ο Ανδρέας Μπόμης, δεν έφερε τον τίτλο του δασκάλου μόνο τιμητικά, καθώς δίδαξε τις νέες γενιές δημοσιογράφων και έξω από τις αίθουσες σύνταξης, σε σχολές δημοσιογραφίας, με τελευταία εκείνη του ΑΝΤ1.

Το 2017, τιμήθηκε στα 33α Δημοσιογραφικά Βραβεία του Ιδρύματος Μπότση για το ήθος του στην ελληνική δημοσιογραφία, ως ένας εκ των κορυφαίων αθλητικών συντακτών. Το 2018, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ τίμησε τον Ανδρέα Μπόμη, μαζί με άλλους 15 βετεράνους του αθλητικού ρεπορτάζ.

Ο Ανδρέας Μπόμης όλα τα χρόνια της καριέρας στάθηκε συνεχώς δίπλα στον ΠΣΑΤ και βοηθούσε το Σύνδεσμο με κάθε τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκλεγόταν ομόφωνα Πρόεδρος σε όλες τις τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις.

Ο ΠΣΑΤ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στη σύζυγό του Μίνα, τον γιο του Παναγιώτη, εκλεκτό μέλος του ΠΣΑΤ, τη νύφη του Πένυ – επίσης μέλος του ΠΣΑT – και τον εγγονό του Ανδρέα.

Η επιμνημόσυνος δέηση θα γίνει την Δευτέρα στις 15:00 στη Ζωοδόχο Πηγή Μελισσίων και η κηδεία στη συνέχεια στο νεκροταφείο των Μελισσίων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Κατερίνα Παπουτσάκη ανέβασε βίντεο που τραγουδά μαζί με τον πατέρα της

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Η ηθοποιός εξέφρασε την ανυπομονησία της να τον συναντήσει ξανά - «Λίγες ημέρες έμειναν», πρόσθεσε

Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο κρυφός λόγος που δεν αποχωρίζεται το «φτηνό» βραχιολάκι της

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Το χειροποίητο κόσμημα που φοράει η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε κάθε εμφάνισή της κρύβει μια βαθιά συναισθηματική ιστορία αγάπης και οικογενειακής στήριξης.

Γιατί η Victoria Beckham δεν πήγε στον γάμο της Mel C ενώ της έραψε το νυφικό;

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Η ξεχωριστή κίνηση που έκανε για τη φίλη της

Νέα εφαρμογή real.gr: Ειδήσεις, Real FM 97.8 και AI συνόψεις σε ένα app

Media Χτες
Η πλήρως ανανεωμένη εφαρμογή του real.gr είναι διαθέσιμη δωρεάν για iOS και Android, με προσωποποιημένες λειτουργίες και ζωντανό ραδιόφωνο.

Μέσι: Το συγκινητικό μήνυμά του μετά τον χαμένο τελικό του Μουντιάλ 2026

E-Daily 3.Left Χτες
Ο αρχηγός της Αργεντινής μίλησε για τον πόνο της ήττας, ευχαρίστησε τους συμπατριώτες του και συνεχάρη την Ισπανία για την κατάκτηση του τροπαίου.

Η αντίδραση του Πικέ που έγινε viral όταν άκουσε να τραγουδάει τη Σακίρα στον τελικό του Μουντιάλ

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Ζεράρ Πικέ παρέμεινε αμετακίνητος και σοβαρός ενώ οι γιοι του χόρευαν με το τραγούδι της Σακίρα στον τελικό Ισπανίας-Αργεντινής.

Κωνσταντίνος Αργυρός: Ξύρισε τα μούσια του και έγινε αγνώριστος

E-Daily 3.Left Χτες
Η Ρία Ελληνίδου αναλαμβάνει τον βασικό γυναικείο ρόλο στο νέο σχήμα του Αργυρού, παίρνοντας τη θέση που άφησε η Δέσποινα Βανδή.

Η Δανάη Μπάρκα χορεύει σε beach bar και αυτοσαρκάζεται

E-Daily 3.Left Χτες
Πλήθος προβολών, likes και σχολίων μάζεψε γρήγορα το βίντεο

Η Στεφανία Γουλιώτη στην παραλία με μπικίνι ‑ δείτε τι έκανε στην άμμο

E-Daily 3.Left Χτες
Η ηθοποιός μοιράστηκε τέσσερα στιγμιότυπα από τις ακροβατικές ασκήσεις της στην παραλία, με χιουμοριστικό σχόλιο.

Η Δούκισσα Νομικού χόρεψε στην άκρη πισίνας με φόντο τη θάλασσα, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Όταν είμαι εκτός πόλης, έγραψε το μοντέλο

Ποιο διάσημο ζευγάρι «έκαψε» τις εξέδρες του τελικού του Μουντιάλ 2026

Tabloid Χτες
Το διάσημο ζευγάρι ανταλλάσσοντας φιλιά στη σουίτα του γηπέδου έκλεψε την παράσταση από τον αγωνιστικό χώρο.

Τηλεθέαση: Ο τελικός του Μουντιάλ «τίναξε» την ΕΡΤ1 στα ύψη – Τι νούμερα έγραψε ο αγώνας

Media Χτες
Η μετάδοση του τελικού Ισπανίας – Αργεντινής από την ΕΡΤ1 κατέγραψε μέσο όρο 69,9% στο δυναμικό κοινό, με αιχμή το εντυπωσιακό 77,3%.