E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι δωρεές για την άρρωστη κόρη τους έγιναν πολυτελή αυτοκίνητα και ρολόγια

Συγκέντρωσαν 420.000 ευρώ για υποτιθέμενη θεραπεία

Δημοσίευση 7/11/2018 | 22:10

Οι δωρεές για την άρρωστη κόρη τους έγιναν πολυτελή αυτοκίνητα και ρολόγια

Οι εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων για τη θεραπεία άρρωστων παιδιών είναι ένα ζήτημα που συχνά δημιουργεί αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο οι δωρεές διατίθενται σωστά ή πρόκειται για απάτη.   

Πολλές φορές τα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ή ευρώ, που απλοί άνθρωποι σπεύδουν να προσφέρουν με την καρδιά τους, όντως καταφέρνουν να σώσουν την ζωή ενός παιδιού. Κι άλλοτε αποκαλύπτονται διάφορες απάτες με υποτιθέμενες θεραπείες που δεν γίνονται ποτέ ή ακόμη και παιδιά ανύπαρκτα. Το ζεύγος Fernando Blanco και Margarita Garau από την Ισπανία είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις.   

Το ζευγάρι κατάφερε να στήσει μια απάτη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, συγκεντρώνοντας χρήματα για την άρρωστη κόρη τους. Ωστόσο ελάχιστα από αυτά διατέθηκαν εκεί, αφού τα περισσότερα απλώς χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν μια άκρως πολυτελή ζωή.       

Οι δυο τους εμφανίστηκαν πολλές φορές στα μέσα ενημέρωσης κάνοντας έκκληση για δωρεές ώστε να βοηθήσουν την κόρη τους να υποβληθεί σε μια πρωτοποριακή θεραπεία στις ΗΠΑ. Κάπως έτσι κατάφεραν να συγκεντρώσουν 420.000 ευρώ για την υποτιθέμενη θεραπεία, την οποία το δικαστήριο διαπίστωσε πως δεν υπήρχε καν.   

Σχεδόν όλα τα χρήματα πήγα για προσωπικά έξοδα των γονιών και διάφορα αντικείμενα πολυτελείας, από εντυπωσιακά αυτοκίνητα μέχρι πανάκριβα ρολόγια. Από αυτά, μόλις 20.000 ευρώ δαπανήθηκαν όντως σε ιατρικά έξοδα.       

Το μικρό κορίτσι, που λέγεται Nadia Nerea κι είναι τώρα 14 ετών, όντως πάσχει από μια σπάνια γενετική διαταραχή, η οποία ονομάζεται τριχοθειοδυστροφία (trichothiodystrophy). Αυτή προκαλεί διάφορα συμπτώματα, ανάμεσά τους ευαισθησία στο φως, αδύναμα μαλλιά και νύχια, λεκτικά και νοητικά προβλήματα και πιθανότητα πρόωρου θανάτου.   

Ωστόσο το δικαστήριο διαπίστωσε πως το κορίτσι δεν διέτρεχε κανέναν άμεσο κίνδυνο, σε αντίθεση με όσα ισχυριζόταν δημοσίως ο πατέρας της. Επίσης για τη συγκεκριμένη διαταραχή δεν υπάρχει θεραπεία, αν και μπορούν αν μετριαστούν τα συμπτώματα. Οι γονείς σκόπιμα υπερέβαλαν για την κατάσταση της κόρης τους προκειμένου να αποσπούν χρηματικά ποσά για διάφορες ανύπαρκτες θεραπείες που είχαν εφεύρει οι ίδιοι. Στην αρχή μοιράστηκαν την ιστορία της κόρης τους με τους γείτονες, αλλά μεταξύ 2010 και 2016, διάφορες τηλεοπτικές εμφανίσεις τους άρχισαν να εκθέτουν το μέγεθος της απάτης.       

Ο πατέρας υποστήριξε πως εξαιρετικά ακριβές επεμβάσεις είχαν γίνει στο Παρίσι και το Χιούστον, αλλά δεν είχε καμία απόδειξη για αυτό, ενώ τα νοσοκομεία που κατονόμασε δεν υπήρχαν καν. Επίσης διαπιστώθηκε πως ούτε εκείνος ούτε η σύζυγός του είχαν διαβατήριο, οπότε ήταν αδύνατο να είχαν κάνει αυτά τα υποτιθέμενα ταξίδια στις ΗΠΑ. Ο Fernando Blanco καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης και η Margarita Garau σε τριάμισι. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εφυγε από τη ζωή στα 31 του ο δημοσιογράφος Οδυσσέας Πάππος

Ελλάδα 07.01.2026
Σε ηλικία 31 ετών έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος της `Καθημερινής` Οδυσσέας Πάππος.

Δήμαρχος Αη Στράτη: Ανήμερα των Θεοφανείων αποκάλυψε τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο

Ελλάδα 07.01.2026
Η δημόσια εξομολόγηση για τον καρκίνο και το μήνυμα δύναμης στους κατοίκους

Διορθώσεις στο Ε9: Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ

Οικονομία 07.01.2026
Σημαντικός ο έλεγχος της προεπισκόπησης της περιουσιακής κατάστασης πριν από την οριστικοποίηση της δήλωσης

Ο Τραμπ θα επιχειρήσει για τέταρτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ να αγοράσει την Γροιλανδία

Κόσμος 07.01.2026
Η χρήση του στρατού είναι πάντα μια επιλογή, λέει ο Λευκός Οίκος

Με ήρωα τον Μοναστηρλή στα πέναλτι, ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στους 8 του Κυπέλλου, 5‑4 τον Ατρόμητο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο 21χρονος Δημήτρης Μοναστηρλής απέκρουσε στην τελευταία εκτέλεση του Καραμάνη

Συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Γαλλία και Βρετανία θα αναπτύξουν δικά τους στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης

Ελλάδα Χτες
Ο Μακρόν ανακοίνωσε συμφωνία Ουκρανίας και συμμάχων για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης του Παρισιού, μετά τη συνεδρίαση της Συμμαχίας των Προθύμων

Πέθανε η Τόνια Καζιάνη – Η αγαπημένη ηθοποιός ήταν 80 ετών

Ελλάδα Χτες
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία

Σέρρες: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται ο 16χρονος που ξυλοκόπησε τον 17χρονο

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθη και η μητέρα του κατηγορουμένου για παραμέληση ανηλίκου

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Μαθητής Γυμνασίου έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από την Υψηλή Γέφυρα

Ελλάδα Χτες
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε το νεαρό στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Φρένο στα ενοίκια από το 2026: Πάγωμα μισθωμάτων, επιδότηση ανακαινίσεων και νέοι κανόνες στην αγορά κατοικίας

Οικονομία Χτες
Δέσμη παρεμβάσεων με «κλειδωμένα» ενοίκια έως 5 χρόνια, επιδότηση έως 300 €/τ.μ. για κλειστά ακίνητα και διοικητικό καθορισμό τιμών στις νέες οικοδομές

Ο Αρης 2‑0 τον Παναιτωλικό και παίζει με Παναθηναϊκό στους 8 του Κυπέλλου

Αθλητικά Νέα Χτες
Με δύο γκολ των Μορόν, Ράσιτς από το πρώτο ημίχρονο ο Αρης κέρδισε εύκολα τον Παναιτωλικό στη Θεσσαλονίκη και προκρίθηκε στο μονό προημιτελικό Κυπέλλου