E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης

Χαμένες οι οικογένειες με παιδιά - κερδισμένες οι επιχειρήσεις

Δημοσίευση 30/11/2012 | 00:00

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης

Ο κύβος ερρίφθη! Το φορολογικό νομοσχέδιο ετοιμάστηκε και είναι έτοιμο να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση για να κατατεθεί στη συνέχεια στα κόμματα.
Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι το αργότερα την Πέμπτη θα δοθεί προς διαβούλευση και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. ¶λλωστε αποτελεί μία από τις προαπαιτούμενες δράσεις για την Ελλάδα και πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έχει χαμένους, αλλά και λιγοστούς… κερδισμένους. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι οικογένειες με παιδιά και κυρίως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, που λόγω της κατάργησης του αφορολογήτου ορίου θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους. Ορισμένες κατηγορίες οικογενειών με παιδιά ίσως να δουν και μείωση της συνολικής επιβάρυνσης αν καταφέρουν να πιάσουν τα αυστηρά εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που έχουν τεθεί για τη χορήγηση, για πρώτη φορά, οικογενειακών επιδομάτων σε όσους έχουν 1 παιδί, 2 παιδιά, 3 παιδιά, 4 παιδιά κτλ.

Επίσης, μεγάλη φορολογική επιβάρυνση περιμένει ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών οι αγρότες θα φορολογηθούν παραπάνω από το 2014, καθώς γι΄αυτούς καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος.

Μεγάλοι κερδισμένοι οι επιχειρήσεις, για τις οποίες η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες, καθώς βλέπει ότι κάθε μήνα οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην εφορία. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι μέσα σε 11 μήνες τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με πέρυσι κατά περίπου 11 δισ. ευρώ.

Τη νέα ρύθμιση προανήγγειλε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι φορολογούμενοι με χρέη στην εφορία θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές σε έως και 36 δόσεις, ενώ η ελάχιστη μηνιαία δόση  μπορεί να πέσει και κάτω από 100¤. Όσοι βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε μέχρι και 48 δόσεις

Μισθωτοί - συνταξιούχοι (άγαμοι - έγγαμοι χωρίς παιδιά)
Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών θα δουν μικρή μείωση φόρου το 2013 σε σύγκριση με το 2012, εφόσον το ετήσιο ατομικό εισόδημα είναι έως 25.000¤ (μηνιαίος μισθός από 1.785¤ έως 2.083¤ το μήνα). Αντίθετα,  σημαντικές επιβαρύνσεις αναμένονται για εισοδήματα άνω των 25.000¤.

Μισθωτοί - συνταξιούχοι με παιδιά

Για τις οικογένειες με παιδιά το φορολογικό πλήγμα θα είναι ισχυρό,  καθώς θα δουν να καταργείται οριστικά το αφορολόγητο για τα παιδιά. Η μεγάλη χασούρα από την κατάργηση του αφορολογήτου αναμένεται να καλυφθεί εν μέρει από τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων, αλλά με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα, καταργούνται φοροαπαλλαγές (τόκοι στεγαστικών, ενοίκια Α' κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής) που οδηγούν και αυτές σε αύξηση της φορολογίας.

Από τους υπολογισμούς χωρίς τον συνυπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων προκύπτουν περισσότεροι φόροι εισοδήματος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 11.000¤ και πάνω. Μεγάλα θύματα οι οικογένειες με 3 παιδιά και πάνω, καθώς γι' αυτούς καταργούνται τα υψηλά επιδόματα που λαμβάνουν από τον ΟΓΑ, ενώ μικρότερες οι επιβαρύνσεις για οικογένειες που πληρούν τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για να λάβουν τα νέα οικογενειακά επιδόματα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες - ατομικές επιχειρήσεις
-      Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ¤
-      Θα υπολογίζεται φόρος από το 1ο ευρώ, με συντελεστή 26% για εισόδημα έως 50.000 ¤
-      Εισόδημα πάνω από 50.000 ¤ θα φορολογείται με 33%
-      Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 55.000 ¤ και μικρότερες για υψηλότερα εισοδήματα

Αγρότες
-      Τα εισοδήματα του 2013 θα συνεχίσουν να φορολογούνται τεκμαρτά με βάση τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας

-      Από το 2014 οι αγρότες θα φορολογούνται για τα πραγματικά τους κέρδη (έσοδα μείον έξοδα)
-      Ο φόρος επί των κερδών τους θα είναι 13%

Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια
-      Επιβαρύνονται τα χαμηλά ενοίκια - ευνοούνται τα υψηλά
-      Τα εισοδήματα από είσπραξη ενοικίων θα φορολογούνται αυτοτελώς από το 1ο ευρώ ως εξής:

  • 10% φόρος για τα πρώτα 12.000 ¤ ενοίκια
  • 33% για το εισόδημα από ενοίκια που ξεπερνάει τα 12.000 ¤

-      Μεγάλη αύξηση φόρων έως 500% για όσους εισπράττουν ετησίως ενοίκια ως 60.000 ¤

Επιχειρήσεις
-      Μείωση συνολικής φορολογίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες φορολογίας, από 40% σήμερα στο 33% το 2013

Τα νέα οικογενειακά επιδόματα
-      Για οικογένεια με 1 παιδί, επίδομα 40 ευρώ το μήνα, εφόσον το εισόδημα είναι έως 9.000 ευρώ, 26,7 ευρώ επίδομα το μήνα έως τις 18.000 ευρώ και 13,3 ευρώ το μήνα για εισόδημα από 19.000 - 27.000 ευρώ (0 επίδομα για παραπάνω εισόδημα).
-      Για οικογένεια με 2 παιδιά, το επίδομα των 80 ευρώ καταβάλλεται εφόσον το εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ, 53,3 ευρώ για εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 26,7 ευρώ για εισόδημα έως 30.000 ευρώ (πάνω από τα 30.000 ευρώ χάνεται το επίδομα για αυτή την κατηγορία).
-      Για οικογένεια με 3 παιδιά, ολόκληρο το επίδομα των 130 ευρώ το μήνα θα δίνεται εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, έως 21.000 ευρώ το επίδομα θα είναι 86,7 ευρώ και έως 32.000 ευρώ περιορίζεται στα 43,3 ευρώ.
-      Για οικογένεια με 4 παιδιά, το μηνιαίο επίδομα των 180 ευρώ θα δίνεται εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ, 120 ευρώ θα δίνονται για εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ και 60 ευρώ έως τα 36.000 ευρώ.
Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Αννα Γουίντουρ αποχωρεί από τη Vogue μετά από 37 χρόνια

Κόσμος 27.06.2025
Χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η πιο ισχυρή γυναίκα στον χώρο της μόδας

Εντυπωσιακή εκκίνηση στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις με Οζιέ και Τάνακ στην κορυφή

Auto + Moto Χτες
Με καθυστέρηση και πολύ κόσμο ξεκίνησε η υπερειδική διαδρομή μπροστά από το Καλλιμάρμαρο

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ανανέωσε με την Αλ Νασρ με… 550.000 ευρώ την ημέρα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ασύλληπτα ποσά για τον Πορτογάλο σταρ

Συγκλονιστική εικόνα στη Χίο: Εξαντλημένοι πυροσβέστες κοιμούνται στο δρόμο

Ελλάδα Χτες
Η εικόνα αυτή από τη Χίο αποτυπώνει τη σωματική και ψυχική εξάντληση όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες

Γυναικοκτονία Έφης Τσιχλάκη: Επιστρέφει στη φυλακή ο σύζυγός της, εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία

Ελλάδα Χτες
Το Εφετείο Κρήτης δεν αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς – Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ετών

Φωτιά στην Παλαιά Φώκαια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Ελλάδα Χτες
Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα, απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι

Συμφωνία Τραμπ και Νετανιάχου για λήξη του πολέμου στη Γάζα

Κόσμος Χτες
Tη Λωρίδα θα διοικούν 4 αραβικά κράτη, εξορία για τη Χαμάς

Αντετοκούνμπο: Αν είμαι υγιής θα είμαι στο Eurobasket, πουθενά στον κόσμο κουλτούρα σαν την ελληνική

Αθλητικά Νέα Χτες
Στην Ελλάδα βρίσκεται ο σταρ των Μιλγουόκι Μπακς

Πέθανε ο Κλαρκ Όλοφσον: Το όνομα του συνδέθηκε με το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης»

Κόσμος Χτες
Έμεινε περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του στη ληστεία της Kreditbanken στη Σουηδία

Κάηκε το εξοχικό της Χριστίνας Σούζη στο Θυμάρι

Ελλάδα Χτες
«Μια ολόκληρη ζωή εκεί την περάσαμε»