E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ισλανδία: Ένα γλυπτό «hot dog» που... σκανδαλίζει

Oι κάτοικοι του Ρέικιαβικ έχουν διχαστεί, οι μισοί θέλουν να μείνει ή άλλοι μισοί θέλουν να αποσυρθεί αμέσως

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/11/2018 | 13:25

Ισλανδία: Ένα γλυπτό «hot dog» που... σκανδαλίζει

Όταν κάλεσαν την Στέινουν Γκουνλαουγκσντότιρ να συμμετάσχει στο ισλανδικό φεστιβάλ μουσικής και τέχνης «Cycle», εκείνη αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό. Έτσι, η Ισλανδή καλλιτέχνης φιλοτέχνησε ένα γλυπτό, που τοποθετήθηκε στη λίμνη Τγέρνιν, στο κέντρο του Ρέικιαβικ.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ροζ γλυπτό που θυμίζει hot dog, με ουρά ψαριού. Η θέα του όμως, φέρνει και άλλους συνειρμούς.  Και οι κάτοικοι του Ρέικιαβικ έχουν διχαστεί, οι μισοί θέλουν να μείνει ή άλλοι μισοί θέλουν να αποσυρθεί αμέσως.

«Όταν με προσκάλεσαν να συμμετέχω στο “Cycle”, και ένα κομμάτι του φεστιβάλ έδινε έμφαση στα εκατό χρόνια της Ανεξαρτησίας και Κυριαρχίας του κράτους της Ισλανδίας, το λουκάνικο μου ήρθε αμέσως στον νου» είπε η Στέινουν. «Το hot dog είναι το εθνικό πιάτο της Ισλανδίας», τόνισε.

Το γλυπτό «Λίτλα Χάφπουλσαν» – έτσι το ονόμασε η δημιουργός του – «συνομιλεί» με μια εκδοχή της «Μικρής Γοργόνας» αντίγραφο του αγάλματος που βρίσκεται στο λιμάνι της Κοπεγχάγης, και το οποίο η Δανία δώρισε στην Ισλανδία τη δεκαετία του 1940 (η Ισλανδία ήταν προηγουμένως αποικία της Δανίας). Το πρωτότυπο βανδαλίστηκε την 1η Ιανουαρίου του 1960.

«Η ιδέα (για το γλυπτό) έρχεται από ένα δικό μου πρότζεκτ το οποίο έχω βαφτίσει “Η Δημοκρατία είναι ένα Hot Dog”» εξήγησε η Στέινουν. «Δούλεψα σε αυτό σαν μια μεταφορά για τη δημοκρατία, στο πλαίσιο μιας συνεχούς δικής μου σάτιρας για τις εκλογές» πρόσθεσε.

Στα αποκαλυπτήρια, στις 26 του προηγούμενου μήνα, το έργο έγινε δεκτό με επευφημίες και γέλια από τους φιλότεχνους. Θυμίζει όμως, το αντρικό γεννητικό όργανο και πολλοί ντόπιοι ξεσπάθωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Θέλουν είτε να αποσυρθεί αμέσως είτε να παραμείνει εκεί για πάντα» είπε ο Στέινουν. Ας σημειωθεί ότι το γλυπτό «βλέπει» το κοινοβούλιο της Ισλανδίας και το δημαρχείο του Ρέικιαβικ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λίζα Κούντροου: Μίλησε για την «σκληρή» συμπεριφορά των ανδρών σεναριογράφων στα «Φιλαράκια»

Tabloid Χτες
Σε παλαιότερη αγωγή, η Amanda Lyle είχε υποστηρίξει πως οι σεναριογράφοι έκαναν συχνά σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια

Ο κιθαρίστας των Deep Purple αποκάλυψε ότι είναι θαυμαστής της Έλενας Παπαρίζου!

E-Daily 3.Left Χτες
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά το Number One είναι το αγαπημένο του τραγούδι!

Ιλένια Ουίλιαμς: Λύγισε σην κάμερα – «Όταν είπα “άντε γειά”, δεν είχα στον ήλιο μοίρα»

E-Daily 3.Left Χτες
Η τραγουδίστρια Ιλένια Ουίλιαμς βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωίαν σε Είδον» το πρωινό της Τρίτης 28 Απριλίου, όπου έδωσε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Eurovision 2026: Αυτός θα είναι ο ρόλος της Παρθένας Χοροζίδου στη σκηνή με τον Akyla

E-Daily 3.Left Χτες
Για τη συμμετοχή της στο φετινό διαγωνισμό οπού θα βρίσκεται στο πλευρό του Akyla, μίλησε η Παρθένα Χοροζίδου αποκαλύπτοντας τον ρόλο της

Χριστίνα Πολίτη: Αντέδρασε σε ερώτηση για την Αννα Βίσση – Πώς απαντά στο ενδεχόμενο επανασύνδεσης

E-Daily 3.Left Χτες
Η Χριστίνα Πολίτη σήμερα, Τρίτη 28 Απριλίου, βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Το Πρωινό του ΑΝΤ1 και παραχώρησε μία αποκαλυπτική συνέντευξη

Η Φαίη Σκορδά για Αλέξανδρο Αθανασιάδη: «Έγινε ντόρος χθες αλλά πέρυσι δεν μας έδωσε κανείς σημασία»

E-Daily 3.Left Χτες
Η πρώτη δημόσια εμφάνιση με τον σύντροφό της Αλέξανδρο Αθανασιάδη έγινε εχθές

Η συγγνώμη του Τζίμι Κίμελ στον Ντόναλντ και την Μελάνια Τραμπ: «Ήταν ένα ελαφρύ σατιρικό αστείο»

E-Daily 3.Left Χτες
Η Πρώτη Κυρία χαρακτήρισε το σκετς του Κίμελ που προβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη ως «μισαλλόδοξο και βίαιο», ενώ ο Λευκός Οίκος προέτρεψε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC να απολύσει τον κωμικό.

YouTuber δεν αναγνώρισε την Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: Δεν ξεκινάς καλά, δεν μιλάς ωραία, του απάντησε

E-Daily 3.Left Χτες
Δεν χρειάζεται να ανήκω σε αυτό το vlog, σχολίασε η πρώην παίκτρια του «My Style Rocks» όταν ο YouTuber δήλωσε πως δεν ήξερε ποια είναι

Τέλος από τον ΣΚΑΪ ο Βασίλης Παπαδρόσος μετά από 7,5 χρόνια

E-Daily 3.Left Χτες
Η ανακοίνωση του σταθμού