E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς είναι να μαγειρεύεις στους ‑70 στην Ανταρκτική

Στα παγωμένα βάθη της πιο απομονωμένης και αφιλόξενης ηπείρου

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/11/2018 | 00:11

Πώς είναι να μαγειρεύεις στους ‑70 στην Ανταρκτική

Ο Cyprien Verseux είναι ένας παγετωνολόγος και αστροβιολόγος, ο οποίος εργάζεται στην πιο απομακρυσμένη επιστημονική βάση στον κόσμο: το σταθμό Concordia της Ανταρκτικής.

Ακόμη και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, είναι πιο κοντά στον πολιτισμό από αυτόν τον τόπο, στα παγωμένα βάθη της πιο απομονωμένης και αφιλόξενης ηπείρου μας.

Όταν δεν είναι απασχολημένος με το να συλλέγει δείγματα και να κάνει έρευνα για το κλίμα στο παρελθόν, διατηρεί ένα blog για να μοιράζεται την εμπειρία του να ζει σε αυτό το ακραίο περιβάλλον. Οι δυσκολίες του να κάνουν τα πράγματα που όλοι θεωρούμε δεδομένα καθιστούν συναρπαστική την ανάγνωση, καθώς ο Verseux και μια μικρή ομάδα επιστημόνων είναι μόνοι τους στη βάση όπου ακόμη και τα βακτηρίδια δεν μπορούν να επιβιώσουν. "Εννέα μήνες το χρόνο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κανείς δεν μπορεί να έρθει ή να φύγει". "Κάνει τόσο κρύο που τα οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν. Είμαστε 13 άτομα: τεχνικοί, επιστήμονες, μάγειρας και ιατρός."

Η έλλειψη οξυγόνου και το άγονο, ερημικό τοπίο κάνουν τους επιστήμονες να νιώθουν ότι ζουν σε έναν άλλο πλανήτη. "Είναι η πιο κρύα περιοχή στη Γη, με θερμοκρασίες κάτω από -80 ° C το χειμώνα", εξήγεί. "Είδαμε πάλι τον Ήλιο τον Αύγουστο μετά από τρεις μήνες χωρίς να περάσει ούτε τον ορίζοντας. Ο αέρας είναι εξαιρετικά ξηρός και φτωχός σε οξυγόνο. "

Ο Cyprien αποφάσισε να βγει έξω και να ασχοληθεί με τη μαγειρική, φωτογραφίζοντας διάφορες τροφές και φαγητά σε... βαθιά ψύξη. Φυσικά, ήταν απλώς ένα παιχνίδι, αλλά οι εικόνες των φαγητών που αντιστέκονται στη βαρύτητα απεικονίζουν έντονα την απόλυτη ένταση του κρύου στην Ανταρκτική. "Έχουμε φρέσκο φαγητό νωρίς το χειμώνα (καθώς δεν έχουμε αναπλήρωση από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου), γι 'αυτό καταναλώνουμε κυρίως κατεψυγμένα τρόφιμα: δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες δεν είναι ποτέ θετικές, το αποθηκεύουμε μόνο σε δοχεία έξω. "

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα εντυπωσιακά αγάλματα που ... εμφανίζονται μόνο δυο ώρες την ημέρα!

Νέα Εποχή 21.11.2025
Η εντυπωσιακή εγκατάσταση που εμφανίζεται μόνο όσο η παλίρροια το επιτρέπει – και μας δείχνει το μέλλον που χτίζουμε.

Η γενιά που δεν λέει να αφήσει το τιμόνι: Γιατί οι Boomers εμποδίζουν την αλλαγή

Νέα Εποχή 21.11.2025
Boomers vs Millennials: Η μεγάλη σύγκρουση για εξουσία, σπίτια και δουλειές

Γιατί οι νέοι στην Ελλάδα δεν σκέφτονται να κάνουν οικογένεια;

Μπες στο Πλάνο 21.11.2025
Τι ζητούν για να μείνουν στην χώρα

Ο Έλληνας που εφηύρε το παγωτό μηχανής

Ιστορικά 21.11.2025
Η συγκλονιστική ιστορία του Θανάση Καρβέλα

Γιατί ο χρυσός είναι πιο ακριβός από ποτέ

Stories 21.11.2025
Τι συμβαίνει στην Αφρική όσο οι επενδυτές πλουτίζουν

Ένα χωριό‑φάντασμα στη Γαλλία παραμένει ανέγγιχτο από το 1944 και ο λόγος «παγώνει το αίμα»

Ιστορικά Χτες
Το μυστήριο του Oradour-sur-Glane που συγκλονίζει ακόμα

Explainer: Γιατί ξέσπασε διπλωματικός… πόλεμος για μια καρμπονάρα στο Ευρωκοινοβούλιο;

Stories Χτες
Οργή Ιταλών για ψεύτικη καρμπονάρα στις Βρυξέλλες

Πόλεμος καφετεριών: Το καφέ των 2,5 ευρώ που έχει τρελάνει το Βερολίνο

Stories Χτες
Το φαινόμενο που προκαλεί χάος στη Γερμανία

NASA: Γιατί η Σελήνη… συρρικνώνεται

Stories Χτες
Σεισμοί, ρήγματα και μια απρόσμενη συρρίκνωση

Κρίση στα κρυπτονομίσματα; Γιατί χάθηκαν 1 τρισ. δολάρια μέσα σε 1,5 μήνα

Stories Χτες
Η τεχνητή νοημοσύνη και η πολιτική της Fed