E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς είναι να μαγειρεύεις στους ‑70 στην Ανταρκτική

Στα παγωμένα βάθη της πιο απομονωμένης και αφιλόξενης ηπείρου

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/11/2018 | 00:11

Πώς είναι να μαγειρεύεις στους ‑70 στην Ανταρκτική

Ο Cyprien Verseux είναι ένας παγετωνολόγος και αστροβιολόγος, ο οποίος εργάζεται στην πιο απομακρυσμένη επιστημονική βάση στον κόσμο: το σταθμό Concordia της Ανταρκτικής.

Ακόμη και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, είναι πιο κοντά στον πολιτισμό από αυτόν τον τόπο, στα παγωμένα βάθη της πιο απομονωμένης και αφιλόξενης ηπείρου μας.

Όταν δεν είναι απασχολημένος με το να συλλέγει δείγματα και να κάνει έρευνα για το κλίμα στο παρελθόν, διατηρεί ένα blog για να μοιράζεται την εμπειρία του να ζει σε αυτό το ακραίο περιβάλλον. Οι δυσκολίες του να κάνουν τα πράγματα που όλοι θεωρούμε δεδομένα καθιστούν συναρπαστική την ανάγνωση, καθώς ο Verseux και μια μικρή ομάδα επιστημόνων είναι μόνοι τους στη βάση όπου ακόμη και τα βακτηρίδια δεν μπορούν να επιβιώσουν. "Εννέα μήνες το χρόνο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κανείς δεν μπορεί να έρθει ή να φύγει". "Κάνει τόσο κρύο που τα οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν. Είμαστε 13 άτομα: τεχνικοί, επιστήμονες, μάγειρας και ιατρός."

Η έλλειψη οξυγόνου και το άγονο, ερημικό τοπίο κάνουν τους επιστήμονες να νιώθουν ότι ζουν σε έναν άλλο πλανήτη. "Είναι η πιο κρύα περιοχή στη Γη, με θερμοκρασίες κάτω από -80 ° C το χειμώνα", εξήγεί. "Είδαμε πάλι τον Ήλιο τον Αύγουστο μετά από τρεις μήνες χωρίς να περάσει ούτε τον ορίζοντας. Ο αέρας είναι εξαιρετικά ξηρός και φτωχός σε οξυγόνο. "

Ο Cyprien αποφάσισε να βγει έξω και να ασχοληθεί με τη μαγειρική, φωτογραφίζοντας διάφορες τροφές και φαγητά σε... βαθιά ψύξη. Φυσικά, ήταν απλώς ένα παιχνίδι, αλλά οι εικόνες των φαγητών που αντιστέκονται στη βαρύτητα απεικονίζουν έντονα την απόλυτη ένταση του κρύου στην Ανταρκτική. "Έχουμε φρέσκο φαγητό νωρίς το χειμώνα (καθώς δεν έχουμε αναπλήρωση από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου), γι 'αυτό καταναλώνουμε κυρίως κατεψυγμένα τρόφιμα: δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες δεν είναι ποτέ θετικές, το αποθηκεύουμε μόνο σε δοχεία έξω. "

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Explainer: Πόσα χρήματα ξοδεύουν οι Αμερικανοί στο Halloween;

Stories 27.10.2025
Ξεκίνησε η εορταστική περίοδος

Οι γυναίκες που έκαναν το ασύλληπτο: όταν το τσίρκο έγινε σκηνή ελευθερίας

Πρόσωπα 27.10.2025
Οι γυναίκες που εγκατέλειψαν τα όρια της εποχής τους για να ζήσουν με το τσίρκο

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εθισμό ‑ και δεν φαντάζεσαι ποιος είναι

Νέα Εποχή 27.10.2025
Το ChatGPT και το Gemini, παρουσιάζουν συμπεριφορές που έχουν εθισμούς!

Λεγεώνα της «Ελεύθερης Ρωσίας»: Οι Ρώσοι που πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών

Stories 27.10.2025
«Στη Ρωσία φοβόμουν διαρκώς για τη ζωή μου»

H πρώτη χώρα που «έκοψε» το κάπνισμα

Stories 27.10.2025
Οι αριθμοί ρεκόρ, το ειδικό τους μοντέλο και το μήνυμα για όλη την Ευρώπη

Ο πιο «τρελός» νόμος στην Ελλάδα: Όταν οι γυναίκες πήγαιναν φυλακή για κοντές φούστες

Ιστορικά Χτες
Όταν η Αστυνομία Ηθών της Ελλάδας μετρούσε με μεζούρα τις φούστες των γυναικών

Τι είναι το γυναικείο κίνημα 4B και πώς επηρεάζει το σeξ και τις σχέσεις των δυο φύλων

Νέα Εποχή Χτες
Τα τέσσερα «όχι» - και τι σχέση έχει αυτό το κίνημα με τη νίκη του Donald Trump

Ο διάσημος ποιητής που παντρεύτηκε τη 13χρονη ξαδέρφη του

Πρόσωπα Χτες
Πριν από 185 χρόνια, μάλλον ήταν OK το να παντρευτείς την ανήλικη ξαδέρφη σου