E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς είναι να μαγειρεύεις στους ‑70 στην Ανταρκτική

Στα παγωμένα βάθη της πιο απομονωμένης και αφιλόξενης ηπείρου

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/11/2018 | 00:11

Πώς είναι να μαγειρεύεις στους ‑70 στην Ανταρκτική

Ο Cyprien Verseux είναι ένας παγετωνολόγος και αστροβιολόγος, ο οποίος εργάζεται στην πιο απομακρυσμένη επιστημονική βάση στον κόσμο: το σταθμό Concordia της Ανταρκτικής.

Ακόμη και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, είναι πιο κοντά στον πολιτισμό από αυτόν τον τόπο, στα παγωμένα βάθη της πιο απομονωμένης και αφιλόξενης ηπείρου μας.

Όταν δεν είναι απασχολημένος με το να συλλέγει δείγματα και να κάνει έρευνα για το κλίμα στο παρελθόν, διατηρεί ένα blog για να μοιράζεται την εμπειρία του να ζει σε αυτό το ακραίο περιβάλλον. Οι δυσκολίες του να κάνουν τα πράγματα που όλοι θεωρούμε δεδομένα καθιστούν συναρπαστική την ανάγνωση, καθώς ο Verseux και μια μικρή ομάδα επιστημόνων είναι μόνοι τους στη βάση όπου ακόμη και τα βακτηρίδια δεν μπορούν να επιβιώσουν. "Εννέα μήνες το χρόνο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κανείς δεν μπορεί να έρθει ή να φύγει". "Κάνει τόσο κρύο που τα οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν. Είμαστε 13 άτομα: τεχνικοί, επιστήμονες, μάγειρας και ιατρός."

Η έλλειψη οξυγόνου και το άγονο, ερημικό τοπίο κάνουν τους επιστήμονες να νιώθουν ότι ζουν σε έναν άλλο πλανήτη. "Είναι η πιο κρύα περιοχή στη Γη, με θερμοκρασίες κάτω από -80 ° C το χειμώνα", εξήγεί. "Είδαμε πάλι τον Ήλιο τον Αύγουστο μετά από τρεις μήνες χωρίς να περάσει ούτε τον ορίζοντας. Ο αέρας είναι εξαιρετικά ξηρός και φτωχός σε οξυγόνο. "

Ο Cyprien αποφάσισε να βγει έξω και να ασχοληθεί με τη μαγειρική, φωτογραφίζοντας διάφορες τροφές και φαγητά σε... βαθιά ψύξη. Φυσικά, ήταν απλώς ένα παιχνίδι, αλλά οι εικόνες των φαγητών που αντιστέκονται στη βαρύτητα απεικονίζουν έντονα την απόλυτη ένταση του κρύου στην Ανταρκτική. "Έχουμε φρέσκο φαγητό νωρίς το χειμώνα (καθώς δεν έχουμε αναπλήρωση από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου), γι 'αυτό καταναλώνουμε κυρίως κατεψυγμένα τρόφιμα: δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες δεν είναι ποτέ θετικές, το αποθηκεύουμε μόνο σε δοχεία έξω. "

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι αποκαλύπτει έρευνα στο αρχαιότερο DNA της Αιγύπτου

Stories 04.07.2025
Το αρχαιότερο αιγυπτιακό DNA

Νόμιζε πως ήταν ο Ιησούς – Τώρα θα περάσει 12 χρόνια στη φυλακή

Πρόσωπα 04.07.2025
Η σοκαριστική καταδίκη που τον τελείωσε

Γιατί οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ρίξουν δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα;

Περιβάλλον 04.07.2025
Η New World Screwworm είναι ο σιωπηλός εχθρός

Τουριστική «καταστροφή» στη Σαντορίνη: «Ο Μάιος ήταν απελπιστικά κακός»


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 04.07.2025
Τι λέει ο κύριος Γιώργος Τσολακάκης συνιδιοκτήτης της Aqua Vista Hotels για τη φετινή τουριστική σεζόν της Σαντορίνης

Βαλκάνιοι τουρίστες: «Φαγητά σε ταπεράκια και γεμάτα αμάξια» ‑ Η νέα πραγματικότητα στα νησιά


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 04.07.2025
Η Αγγελική Παρασχά, restaurant manager σε γνωστό κατάστημα στη Λευκάδα, μας δίνει μια σαφή εικόνα της κατάστασης:

Το μυστηριώδες σπήλαιο που γίνονται συναυλίες 60 μέτρα κάτω από τη γη

Νέα Εποχή Χτες
150 εκατομμύρια χρόνια ιστορίας, μια ανεπανάληπτη ακουστική εμπειρία και συναυλίες μέσα στη γη

Gen Z και ταρό: Μια ολόκληρη γενιά ερωτεύτηκε τη μαγεία και δεν ντρέπεται καθόλου

Stories Χτες
Γιατί η Gen Z γουστάρει τα ταρό, τα ζώδια και τις ενεργειακές πέτρες περισσότερο από την εκκλησία

Οι δύο ταφές της Τζούντι Γκάρλαντ – Το μυστήριο γύρω από τον θάνατο της σταρ του Χόλιγουντ

Πρόσωπα Χτες
Η Τζούντι Γκάρλαντ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 47 ετών

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο εκεχειρίας των 60 ημερών στη Γάζα

Stories Προχτές
Τι περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο

Η τεράστια χαμένη πόλη που μόλις ανακαλύφθηκε κάτω από τη Μεσόγειο

Νέα Εποχή Προχτές
7.000 χρόνια ιστορίας βυθισμένα στην Αδριατική – Η κλιματική αλλαγή την «έθαψε», η τεχνολογία την ανέσυρε