E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς είναι να μαγειρεύεις στους ‑70 στην Ανταρκτική

Στα παγωμένα βάθη της πιο απομονωμένης και αφιλόξενης ηπείρου

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/11/2018 | 00:11

Πώς είναι να μαγειρεύεις στους ‑70 στην Ανταρκτική

Ο Cyprien Verseux είναι ένας παγετωνολόγος και αστροβιολόγος, ο οποίος εργάζεται στην πιο απομακρυσμένη επιστημονική βάση στον κόσμο: το σταθμό Concordia της Ανταρκτικής.

Ακόμη και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, είναι πιο κοντά στον πολιτισμό από αυτόν τον τόπο, στα παγωμένα βάθη της πιο απομονωμένης και αφιλόξενης ηπείρου μας.

Όταν δεν είναι απασχολημένος με το να συλλέγει δείγματα και να κάνει έρευνα για το κλίμα στο παρελθόν, διατηρεί ένα blog για να μοιράζεται την εμπειρία του να ζει σε αυτό το ακραίο περιβάλλον. Οι δυσκολίες του να κάνουν τα πράγματα που όλοι θεωρούμε δεδομένα καθιστούν συναρπαστική την ανάγνωση, καθώς ο Verseux και μια μικρή ομάδα επιστημόνων είναι μόνοι τους στη βάση όπου ακόμη και τα βακτηρίδια δεν μπορούν να επιβιώσουν. "Εννέα μήνες το χρόνο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κανείς δεν μπορεί να έρθει ή να φύγει". "Κάνει τόσο κρύο που τα οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν. Είμαστε 13 άτομα: τεχνικοί, επιστήμονες, μάγειρας και ιατρός."

Η έλλειψη οξυγόνου και το άγονο, ερημικό τοπίο κάνουν τους επιστήμονες να νιώθουν ότι ζουν σε έναν άλλο πλανήτη. "Είναι η πιο κρύα περιοχή στη Γη, με θερμοκρασίες κάτω από -80 ° C το χειμώνα", εξήγεί. "Είδαμε πάλι τον Ήλιο τον Αύγουστο μετά από τρεις μήνες χωρίς να περάσει ούτε τον ορίζοντας. Ο αέρας είναι εξαιρετικά ξηρός και φτωχός σε οξυγόνο. "

Ο Cyprien αποφάσισε να βγει έξω και να ασχοληθεί με τη μαγειρική, φωτογραφίζοντας διάφορες τροφές και φαγητά σε... βαθιά ψύξη. Φυσικά, ήταν απλώς ένα παιχνίδι, αλλά οι εικόνες των φαγητών που αντιστέκονται στη βαρύτητα απεικονίζουν έντονα την απόλυτη ένταση του κρύου στην Ανταρκτική. "Έχουμε φρέσκο φαγητό νωρίς το χειμώνα (καθώς δεν έχουμε αναπλήρωση από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου), γι 'αυτό καταναλώνουμε κυρίως κατεψυγμένα τρόφιμα: δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες δεν είναι ποτέ θετικές, το αποθηκεύουμε μόνο σε δοχεία έξω. "

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μοναδικό μέρος της Ευρώπης όπου μπορείς να ζήσεις και να εργαστείς χωρίς βίζα

Νέα Εποχή 25.12.2025
Αιώνιο σκοτάδι τον χειμώνα, ήλιος που δεν δύει το καλοκαίρι και μια ζωή εκτός συστήματος. Κι όμως, είναι Ευρώπη

Νέο DNA, παλιά αντικείμενα και μια υπόθεση‑φάντασμα: Γιατί η δολοφονία της JonBenét Ramsey ξανανοίγει τώρα

Stories 25.12.2025
29 χρόνια μετά, κάτι αλλάζει: Ο πατέρας της JonBenét Ramsey λέει πως η αλήθεια είναι πιο κοντά από ποτέ

Ουρανοξύστης 65 ορόφων: Η Ελβετία λύνει το στεγαστικό πρόβλημα των πλουσίων

Stories 25.12.2025
Ένας ουρανοξύστης 260 μέτρων, με 62 ορόφους

Η θρυλική Wine and Eggs Diet: Η πιο παράξενη δίαιτα που δημοσίευσε ποτέ η Vogue

Stories 25.12.2025
Η Vogue δίαιτα που έκανε τις γυναίκες να πίνουν κρασί αντί για νερό

Το μυστικό του Βεζούβιου: Ο πάπυρος που αποκάλυψε μια αρχαία ελληνική λέξη

Ιστορικά 25.12.2025
Η ελληνική λέξη που ανακάλυψαν μελετητές σε πάπυρο που διασώθηκε από το το 79 μ.Χ.

Περίεργα εορταστικά έθιμα από όλη την Ελλάδα

Stories 25.12.2025
Τα Χριστούγεννα με άρωμα παράδοσης και… εκπλήξεις

Η ιστορία του πρώτου χριστουγεννιάτικου δέντρου

Ιστορικά 25.12.2025
Πότε ήρθε στην Ελλάδα

10 σοφά αποφθέγματα για τα Χριστούγεννα

Xmas 25.12.2025
Μια περίοδος που οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι, πιο καλοσυνάτοι, πιο χαμογελαστοί

Η χρόνια που τα Χριστούγεννα ακυρώθηκαν

Xmas 25.12.2025
Ο κόσμος δεν το πήρε και πολύ καλά

Μια TikToker πήγε για ψώνια όπως ο Κέβιν στο Home Alone – Με το λογαριασμό του 2025 θα σου πέσει το σαγόνι

Νέα Εποχή Χτες
Αν ο Κέβιν ΜακΚάλιστερ έμπαινε σήμερα στο σούπερ μάρκετ, μάλλον δεν θα έφευγε χαμογελαστός