E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς είναι να μαγειρεύεις στους ‑70 στην Ανταρκτική

Στα παγωμένα βάθη της πιο απομονωμένης και αφιλόξενης ηπείρου

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/11/2018 | 00:11

Πώς είναι να μαγειρεύεις στους ‑70 στην Ανταρκτική

Ο Cyprien Verseux είναι ένας παγετωνολόγος και αστροβιολόγος, ο οποίος εργάζεται στην πιο απομακρυσμένη επιστημονική βάση στον κόσμο: το σταθμό Concordia της Ανταρκτικής.

Ακόμη και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, είναι πιο κοντά στον πολιτισμό από αυτόν τον τόπο, στα παγωμένα βάθη της πιο απομονωμένης και αφιλόξενης ηπείρου μας.

Όταν δεν είναι απασχολημένος με το να συλλέγει δείγματα και να κάνει έρευνα για το κλίμα στο παρελθόν, διατηρεί ένα blog για να μοιράζεται την εμπειρία του να ζει σε αυτό το ακραίο περιβάλλον. Οι δυσκολίες του να κάνουν τα πράγματα που όλοι θεωρούμε δεδομένα καθιστούν συναρπαστική την ανάγνωση, καθώς ο Verseux και μια μικρή ομάδα επιστημόνων είναι μόνοι τους στη βάση όπου ακόμη και τα βακτηρίδια δεν μπορούν να επιβιώσουν. "Εννέα μήνες το χρόνο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κανείς δεν μπορεί να έρθει ή να φύγει". "Κάνει τόσο κρύο που τα οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν. Είμαστε 13 άτομα: τεχνικοί, επιστήμονες, μάγειρας και ιατρός."

Η έλλειψη οξυγόνου και το άγονο, ερημικό τοπίο κάνουν τους επιστήμονες να νιώθουν ότι ζουν σε έναν άλλο πλανήτη. "Είναι η πιο κρύα περιοχή στη Γη, με θερμοκρασίες κάτω από -80 ° C το χειμώνα", εξήγεί. "Είδαμε πάλι τον Ήλιο τον Αύγουστο μετά από τρεις μήνες χωρίς να περάσει ούτε τον ορίζοντας. Ο αέρας είναι εξαιρετικά ξηρός και φτωχός σε οξυγόνο. "

Ο Cyprien αποφάσισε να βγει έξω και να ασχοληθεί με τη μαγειρική, φωτογραφίζοντας διάφορες τροφές και φαγητά σε... βαθιά ψύξη. Φυσικά, ήταν απλώς ένα παιχνίδι, αλλά οι εικόνες των φαγητών που αντιστέκονται στη βαρύτητα απεικονίζουν έντονα την απόλυτη ένταση του κρύου στην Ανταρκτική. "Έχουμε φρέσκο φαγητό νωρίς το χειμώνα (καθώς δεν έχουμε αναπλήρωση από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου), γι 'αυτό καταναλώνουμε κυρίως κατεψυγμένα τρόφιμα: δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες δεν είναι ποτέ θετικές, το αποθηκεύουμε μόνο σε δοχεία έξω. "

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πόλη που κάθε κάτοικος είναι… αγρότης: Ο οικισμός που γράφει ιστορία!

Περιβάλλον 17.09.2025
Σε αυτό το μέρος οι κάτοικοι καλλιεργούν υποχρεωτικά το μισό του οικοπέδου τους, δημιουργώντας μια κοινότητα που ζει αυτάρκης, βιώσιμη και σε απόλυτη αρμονία με τη φύση

Η σκηνή που δεν είδαμε ποτέ: Το παράπτωμα του Χατζηθωμά στην ταινία «Ο Στρίγγλος που έγινε αρνάκι»

Retro 17.09.2025
Η αποβολή που δε μάθαμε ποτέ στην ταινία και το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του Αλέκου Σακελλάριου

Η πιο πρωτότυπη ιδέα: Η ευρωπαϊκή πόλη που έβαλε βιβλιοθήκες στα βαγόνια του μετρό

Νέα Εποχή 17.09.2025
Metroteka: Το project που μετατρέπει το μετρό σε παράδεισο για βιβλιοφάγους

To αφεντικό της OpenΑΙ ανησυχεί για τη συμπεριφορά του ChatGPT

Νέα Εποχή 17.09.2025
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Αλτμαν εξομολογείται

Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Η τραγωδία με το χαμό του γιου του από καρκίνο

Stories Χτες
Ο γιος του, James Redford, πέθανε από καρκίνο του χοληδόχου πόρου στο ήπαρ σε ηλικία 58 ετών

«Τι λες ρε βλάκα!» – Ο καβγάς που στιγμάτισε δυο ιερά τέρατα του ελληνικού σινεμά

Stories Χτες
Όταν οι «γίγαντες» του σινεμά έγιναν… θνητοί

Το πιο βαθύ εστιατόριο στον κόσμο κρύβεται 100 μέτρα κάτω από τη γη – Και βρίσκεται σε… αλατωρυχείο!

Νέα Εποχή Χτες
Μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία σε βάθος 100 μέτρων

3 δείκτες προειδοποιούν για νέο κύμα ακρίβειας

Stories Χτες
Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9% τον Αύγουστο

Η χώρα που μετρά τους περισσότερους αιωνόβιους παγκοσμίως

Stories Χτες
Περπάτημα, καλλιγραφία και 114 χρόνια ζωής