E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού προειδοποιεί: Πρέπει να διαλυθούν Google και Facebook

Υπάρχει κίνδυνος από τον συγκεντρωτισμό».

Δημοσίευση 1/11/2018 | 21:24

O εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού προειδοποιεί: Πρέπει να διαλυθούν Google και Facebook

Οι γίγαντες της τεχνολογίας όπως το Facebook και η Google έχουν γίνει τόσο κυρίαρχοι που ίσως χρειαστεί να διαλυθούν, εκτός και αν οι πολέμιοί τους ή οι αλλαγές στις προτιμήσεις των χρηστών, μειώσουν την επιρροή τους, δηλώνει ο Tim Berners-Lee.   

Ο Berners-Lee, ο βρετανός επιστήμονας υπολογιστών που εφηύρε τον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web)το 1989, δηλώνει απογοητευμένος από την τρέχουσα κατάσταση του Διαδικτύου μετά από σκάνδαλα σχετικά με την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων και τη χρήση των social media για τη διάδοση του μίσους.   Η ψηφιακή επανάσταση δημιούργησε μια σειρά εταιριών τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1990, οι οποίες σήμερα έχουν συνδυαστικά οικονομική και πολιτισμική ισχύ μεγαλύτερη από τα περισσότερα κυρίαρχα κράτη.   

Η Apple, η Microsoft, η Amazon, η Google και το Facebook έχουν συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία 3,7 τρισ., ίση με το ΑΕΠ της Γερμανίας πέρυσι. Ο Berners-Lee δήλωσε στο Reuters: «Αυτό που συμβαίνει φυσικά είναι ότι καταλήγουμε σε μια εταιρεία που κυριαρχεί στον τομέα, οπότε μέσω της ιστορίας δεν υπάρχει εναλλακτική λύση που να μπορεί να έρθει στο προσκήνιο και να διασπάσει την κατάσταση. Υπάρχει κίνδυνος από τον συγκεντρωτισμό». Όμως τόνισε ότι η ταχύτητα της καινοτομίας στην τεχνολογία και οι αλλαγές στις προτιμήσεις θα μπορούσαν τελικά να μειώσουν την ισχύ που έχουν αποκτήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της τεχνολογίας.   

«Πριν τις διασπάσουμε, θα πρέπει να δούμε αν δεν διαταράσσονται απλά από έναν μικρό παίκτη που τις χτυπά έξω από την αγορά, αλλά από τη μετατόπιση της αγοράς, από το ενδιαφέρον που πηγαίνει κάπου αλλού», δήλωσε ο Berners-Lee.   Ο Berners-Lee εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο η συμβουλευτική Cambridge Analytica έλαβε τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.   

Αυτό το σκάνδαλο, είπε, ήταν ένα σημείο ανατροπής για πολλούς. «Είμαι απογοητευμένος από την τρέχουσα κατάσταση του ιστού», είπε. «Έχουμε χάσει την αίσθηση της ατομικής ενδυνάμωσης και σε κάποιο βαθμό πιστεύω επίσης ότι η αισιοδοξία έχει χαθεί».   

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, ζήτησε συγγνώμη μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica και δεσμεύθηκε να κάνει περισσότερα για την προστασία των δεδομένων των χρηστών. Αλλά τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, είπε ο Berners-Lee, εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται για να διαδώσουν το μίσος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δικογραφία για τα Τέμπη: Στο «φως» επιστολές για τον Κώστα Καραμανλή

Κόσμος 29.04.2025
Νέες επιστολές, σύμφωνα με τις οποίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών γνώριζε από το 2021 τα προβλήματα και τους κινδύνους στον ελληνικό σιδηρόδρομο

Τηλεφώνημα στο 112: «Τοποθετήθηκε βόμβα στη Βουλή» ‑ Σπεύδουν πυροτεχνουργοί

Ελλάδα 29.04.2025
Η περιοχή αποκλείστηκε από την Αστυνομία.

ΗΠΑ: Απόκοσμο ψάρι από τα βάθη του ωκεανού ξεβράστηκε στην ακτή

Κόσμος 29.04.2025
Η αποκρουστική εμφάνισή του αναστάτωσε όλη την παραλία

Πυροβολισμοί στην Ουψάλα ‑ Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Κόσμος 29.04.2025
Σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσαν τουλάχιστον πέντε με έξι πυροβολισμοί

Καπνοί στις κυλιόμενες σκάλες του Μετρό στον σταθμό των Αμπελοκήπων ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 29.04.2025
Τα αίτια του περιστατικού παραμένουν άγνωστα και ερευνώνται

Φοβερός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στον Ειρηνικό ωκεανό: Έπληξε νησί μνημείο της UNESCO

Κόσμος 29.04.2025
H νήσος Μακουάρι είναι νησί στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου στο μέσο της απόστασης ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και την Ανταρκτική

Μπλακ άουτ στην Ισπανία: 5 νεκροί από τη διακοπή ρεύματος

Κόσμος 29.04.2025
Κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη

Εξάρχεια: Η στιγμή που 37χρονος επιτίθεται σε 22χρονη – Προσπάθησε να τη βιάσει

Ελλάδα 29.04.2025
Ο άνδρας έκοψε τον δρόμο στο θύμα και σε δύο φίλες της, άρπαξε από το χέρι την 22χρονη και την έριξε στο έδαφος, προσπαθώντας να της βγάλει τα ρούχα

Ο Τραμπ κήρυξε «πόλεμο» στον Μπέζος

Κόσμος 29.04.2025
Εκνευρισμός από αναφορές πως η Amazon θα αναγράφει το κόστος των δασμών στα προϊόντα της

Κασμίρ: Τουρίστας έκανε zipline τη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης που σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι

Κόσμος 29.04.2025
«Όταν ο γιος μου και η σύζυγός μου έφτασαν κάτω με ασφάλεια και ξεκίνησα εγώ τη βόλτα μου, έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί» θυμήθηκε ο τουρίστας

Πάτρα: Βίντεο από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στο κατάστημα – Φώναζαν έντρομοι οι μαθητές

Ελλάδα 29.04.2025
Πανικός επικράτησε όταν μαθητές είδαν τις μεγάλες φλόγες να ξεπηδούν από το πολυκατάστημα στο κέντρο της Πάτρας

Βίντεο: Αγριος καυγάς και ξυλοδαρμοί σε κρουαζιερόπλοιο στο Τέξας

Κόσμος 29.04.2025
24 επιβάτες αποκλείστηκαν δια βίου από ταξίδια