E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού προειδοποιεί: Πρέπει να διαλυθούν Google και Facebook

Υπάρχει κίνδυνος από τον συγκεντρωτισμό».

Δημοσίευση 1/11/2018 | 21:24

O εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού προειδοποιεί: Πρέπει να διαλυθούν Google και Facebook

Οι γίγαντες της τεχνολογίας όπως το Facebook και η Google έχουν γίνει τόσο κυρίαρχοι που ίσως χρειαστεί να διαλυθούν, εκτός και αν οι πολέμιοί τους ή οι αλλαγές στις προτιμήσεις των χρηστών, μειώσουν την επιρροή τους, δηλώνει ο Tim Berners-Lee.   

Ο Berners-Lee, ο βρετανός επιστήμονας υπολογιστών που εφηύρε τον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web)το 1989, δηλώνει απογοητευμένος από την τρέχουσα κατάσταση του Διαδικτύου μετά από σκάνδαλα σχετικά με την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων και τη χρήση των social media για τη διάδοση του μίσους.   Η ψηφιακή επανάσταση δημιούργησε μια σειρά εταιριών τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1990, οι οποίες σήμερα έχουν συνδυαστικά οικονομική και πολιτισμική ισχύ μεγαλύτερη από τα περισσότερα κυρίαρχα κράτη.   

Η Apple, η Microsoft, η Amazon, η Google και το Facebook έχουν συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία 3,7 τρισ., ίση με το ΑΕΠ της Γερμανίας πέρυσι. Ο Berners-Lee δήλωσε στο Reuters: «Αυτό που συμβαίνει φυσικά είναι ότι καταλήγουμε σε μια εταιρεία που κυριαρχεί στον τομέα, οπότε μέσω της ιστορίας δεν υπάρχει εναλλακτική λύση που να μπορεί να έρθει στο προσκήνιο και να διασπάσει την κατάσταση. Υπάρχει κίνδυνος από τον συγκεντρωτισμό». Όμως τόνισε ότι η ταχύτητα της καινοτομίας στην τεχνολογία και οι αλλαγές στις προτιμήσεις θα μπορούσαν τελικά να μειώσουν την ισχύ που έχουν αποκτήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της τεχνολογίας.   

«Πριν τις διασπάσουμε, θα πρέπει να δούμε αν δεν διαταράσσονται απλά από έναν μικρό παίκτη που τις χτυπά έξω από την αγορά, αλλά από τη μετατόπιση της αγοράς, από το ενδιαφέρον που πηγαίνει κάπου αλλού», δήλωσε ο Berners-Lee.   Ο Berners-Lee εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο η συμβουλευτική Cambridge Analytica έλαβε τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.   

Αυτό το σκάνδαλο, είπε, ήταν ένα σημείο ανατροπής για πολλούς. «Είμαι απογοητευμένος από την τρέχουσα κατάσταση του ιστού», είπε. «Έχουμε χάσει την αίσθηση της ατομικής ενδυνάμωσης και σε κάποιο βαθμό πιστεύω επίσης ότι η αισιοδοξία έχει χαθεί».   

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, ζήτησε συγγνώμη μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica και δεσμεύθηκε να κάνει περισσότερα για την προστασία των δεδομένων των χρηστών. Αλλά τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, είπε ο Berners-Lee, εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται για να διαδώσουν το μίσος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τοποθέτηση Πούτιν για τις επιθέσεις στο Ιράν

Κόσμος 02.03.2026
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε επικοινωνία με τέσσερις ηγέτες των χωρών του Περσικού Κόλπου

ΗΠΑ: Με πτώση άνοιξε η Γουόλ Στριτ, πέφτουν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, «φωτιά» παίρνει η τιμή του Μπρεντ

Οικονομία 02.03.2026
Στις 16.10 (ώρα Ελλάδας) το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας σημείωνε αύξηση 8,82% και η τιμή του έφτανε τα 79,30 δολάρια το βαρέλι - Η κατάσταση αυτή «ενέχει τον κίνδυνο μιας τρίτης πετρελαϊκής κρίσης, λένε αναλυτές

Βόλος: Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή μέσα σε ασανσέρ ξενοδοχείου

Ελλάδα 02.03.2026
Η γυναίκα βρέθηκε μέσα στον ανελκυστήρα του ξενοδοχείου, φέροντας τραύμα στο κεφάλι

Ιράν: Έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τον «στρατό» που διαθέτει από drones και πυραύλους

Κόσμος 02.03.2026
Τη δύναμη πυρός που χρησιμοποιεί εναντίον των εχθρών της «διαφημίζει» με βίντεο η Τεχεράνη

Μακρόν: Αυξάνονται οι πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό μας

Κόσμος 02.03.2026
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως 8 ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συνδράμουν τη χώρα του στην ενίσχυση της κοινής αποτροπής, με το Ελιζέ να βάζει και την Ελλάδα στο κάδρο

Ιράν: Θα χτυπήσουμε σκληρά την Κύπρο

Κόσμος 02.03.2026
«Θα χτυπήσουμε την Κύπρο με τόση σφοδρότητα που οι Αμερικανοί θα φύγουν από το νησί»

Πιτ Χέγκσεθ: «Δεν ξεκινήσαμε αυτόν το πόλεμο, αλλά ο Τραμπ θα τον τελειώσει!»

Κόσμος 02.03.2026
Τι ανέφερε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν, το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας και το πυρηνικό πρόγραμμα.

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Ποιοι καλούνται και τι πρέπει να γνωρίζουν

Ελλάδα 02.03.2026
Οι ηλικίες και αναλυτικές οδηγίες για τους πολίτες

Ιρανικά ΜΜΕ: Νεκρή και η σύζυγος του Αλί Χαμενεΐ

Κόσμος 02.03.2026
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν, η σύζυγος του Αλί Χαμενεΐ, υπέκυψε και αυτή στα τραύματά της.

Ιατροδικαστική για 31χρονη στον Κολωνό: Δεν ήταν έγκυος ‑ Για κακούργημα διώκεται ο σύντροφός της

Ελλάδα 02.03.2026
Ο ιατροδικαστής προσπαθεί αν ο θάνατος προκλήθηκε αποκλειστικά από τα χτυπήματα

Μπλακ άουτ στις πτήσεις: Μπαράζ μαζικών ακυρώσεων και εκτροπών

Ελλάδα 02.03.2026
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής οι αεροπορικές