E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού προειδοποιεί: Πρέπει να διαλυθούν Google και Facebook

Υπάρχει κίνδυνος από τον συγκεντρωτισμό».

Δημοσίευση 1/11/2018 | 21:24

O εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού προειδοποιεί: Πρέπει να διαλυθούν Google και Facebook

Οι γίγαντες της τεχνολογίας όπως το Facebook και η Google έχουν γίνει τόσο κυρίαρχοι που ίσως χρειαστεί να διαλυθούν, εκτός και αν οι πολέμιοί τους ή οι αλλαγές στις προτιμήσεις των χρηστών, μειώσουν την επιρροή τους, δηλώνει ο Tim Berners-Lee.   

Ο Berners-Lee, ο βρετανός επιστήμονας υπολογιστών που εφηύρε τον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web)το 1989, δηλώνει απογοητευμένος από την τρέχουσα κατάσταση του Διαδικτύου μετά από σκάνδαλα σχετικά με την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων και τη χρήση των social media για τη διάδοση του μίσους.   Η ψηφιακή επανάσταση δημιούργησε μια σειρά εταιριών τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1990, οι οποίες σήμερα έχουν συνδυαστικά οικονομική και πολιτισμική ισχύ μεγαλύτερη από τα περισσότερα κυρίαρχα κράτη.   

Η Apple, η Microsoft, η Amazon, η Google και το Facebook έχουν συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία 3,7 τρισ., ίση με το ΑΕΠ της Γερμανίας πέρυσι. Ο Berners-Lee δήλωσε στο Reuters: «Αυτό που συμβαίνει φυσικά είναι ότι καταλήγουμε σε μια εταιρεία που κυριαρχεί στον τομέα, οπότε μέσω της ιστορίας δεν υπάρχει εναλλακτική λύση που να μπορεί να έρθει στο προσκήνιο και να διασπάσει την κατάσταση. Υπάρχει κίνδυνος από τον συγκεντρωτισμό». Όμως τόνισε ότι η ταχύτητα της καινοτομίας στην τεχνολογία και οι αλλαγές στις προτιμήσεις θα μπορούσαν τελικά να μειώσουν την ισχύ που έχουν αποκτήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της τεχνολογίας.   

«Πριν τις διασπάσουμε, θα πρέπει να δούμε αν δεν διαταράσσονται απλά από έναν μικρό παίκτη που τις χτυπά έξω από την αγορά, αλλά από τη μετατόπιση της αγοράς, από το ενδιαφέρον που πηγαίνει κάπου αλλού», δήλωσε ο Berners-Lee.   Ο Berners-Lee εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο η συμβουλευτική Cambridge Analytica έλαβε τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.   

Αυτό το σκάνδαλο, είπε, ήταν ένα σημείο ανατροπής για πολλούς. «Είμαι απογοητευμένος από την τρέχουσα κατάσταση του ιστού», είπε. «Έχουμε χάσει την αίσθηση της ατομικής ενδυνάμωσης και σε κάποιο βαθμό πιστεύω επίσης ότι η αισιοδοξία έχει χαθεί».   

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, ζήτησε συγγνώμη μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica και δεσμεύθηκε να κάνει περισσότερα για την προστασία των δεδομένων των χρηστών. Αλλά τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, είπε ο Berners-Lee, εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται για να διαδώσουν το μίσος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Γροιλανδία απαντά στον Τραμπ για τον ορυκτό της πλούτο: «Κανένα παζάρι χωρίς τη συγκατάθεσή μας»

Κόσμος 24.01.2026
Η υπουργός Ορυκτών Πόρων της Γροιλανδίας ξεκαθαρίζει ότι η κυριαρχία δεν είναι διαπραγματεύσιμη, μετά τις επαφές Τραμπ–Ρούτε και τα σενάρια για έλεγχο των φυσικών πόρων του αρκτικού νησιού

Έλενα Ακρίτα: «Έχω κάνει έκτρωση, όταν ήταν παράνομες, η μάνα μου τότε μου είχε ανοίξει την αγκαλιά της»

Ελλάδα 24.01.2026
Η προσωπική της εξομολόγηση μετά τη δημόσια συζήτηση που άνοιξε η δήλωση της Μαρίας Καρυστιανού για τις αμβλώσεις

Πατέρας στην Ρόδο μήνυσε τον 15χρονο γιο του για απειλές και μηνύματα μέσω τηλεφώνου

Ελλάδα 24.01.2026
Η συγκεκριμένη καταγγελία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς πρόκειται για υπόθεση στην οποία γονέας στρέφεται νομικά κατά ανήλικου τέκνου του

Χειροπέδες σε άνδρα που παρίστανε τον αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη: Είχε αλεξίσφαιρο και μπλε φάρους

Ελλάδα 24.01.2026
Στην κατοχή του 30χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε μεταλλικό σήμα σε δερμάτινο ένθετο με την ένδειξη «POLICE OFFICER»

Σέρρες: Συνελήφθη καθηγήτρια καθώς φίμωσε μαθητή με μονωτική ταινία

Ελλάδα 24.01.2026
Το πρωτοφανές περιστατικό έλαβε χώρα σε Γυμνάσιο των Σερρών όταν η καθηγήτρια, η οποία είναι και διευθύντρια του σχολείου, κατά τη διάρκεια της πρώτης διδακτικής ώρας

Βριλήσσια: Ανδρας παρέσυρε υπάλληλο ΕΛΤΑ με το αυτοκίνητο επειδή διαφώνησαν για ένα δέμα

Ελλάδα 24.01.2026
Αδιανόητες σκηνές έξω από τα ΕΛΤΑ των Βριλησσίων

Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν δυνάμεις, το Ιράν προετοιμάζεται για «ολοκληρωτικό πόλεμο»

Κόσμος 24.01.2026
Η κινητικότητα στη Μέση Ανατολή θυμίζει την κατάσταση στην Καραϊβική πριν την απαγωγή Μαδούρο - Στο Ισραήλ σήμερα ο επικεφαλής της CENTCOM - Εκτενής αναφορά στο Ιράν σε στη νέα εθνική στρατηγική άμυνας του Πενταγώνου

Νέες ταυτότητες: Απαραίτητες από τον Αύγουστο του 2026 για ταξίδια στο εξωτερικό, πόσο κοστίζει η έκδοσή τους

Ελλάδα 24.01.2026
Βήμα - βήμα η διαδικασία για να κλείσετε ραντεβού για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων

Ακραία χειμερινή κακοκαιρία σαρώνει τις ΗΠΑ: Θερμοκρασίες έως ‑46°C και εκατομμύρια άνθρωποι στο έλεος του ψύχους

Κόσμος 24.01.2026
Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για μία από τις πιο επικίνδυνες χειμερινές καταιγίδες των τελευταίων ετών

Μπακς: «Πάγωσαν» με Αντετοκούνμπο ‑ Μένει εκτός για 1,5 μήνα

Αθλητικά Νέα 24.01.2026
Σημαντικό πλήγμα υπέστησαν οι Μιλγουόκι Μπακς