E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Αναμένουμε μετασεισμό έως και 6,2 Ρίχτερ»

Οι σεισμολόγοι τονίζουν «οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν, ωστόσο να μην μένουν σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές».

Δημοσίευση 29/10/2018 | 13:48

«Αναμένουμε μετασεισμό έως και 6,2 Ρίχτερ»

Η Ζάκυνθος τρόμαξε αλλά άντεξε τα 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησαν όλη τη δυτική Ελλάδα και την Αθήνα ενώ η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στη 1.54 π.μ. της Παρασκευής έγινε αισθητή στην Αλβανία, τη νότιο Ιταλία τη Μάλτα εως και τη Λιβύη. Οι παλαιότεροι κάτοικοι του νησιού με μνήμες από τον εφιάλτη του 1953 έκαναν λόγο για «τον πιο μεγάλο σεισμό από τότε που θρηνήσαμε θύματα». Ευτυχώς, χθες, υπήρξαν μόνον μικροτραυματισμοί από πτώσεις αντικειμένων σε σπίτια, ωστόσο με το φως της ημέρας άρχισε η καταγραφή των ζημιών που είναι πολλές αλλά όχι ιδιαίτερα σοβαρές σε σπίτια, καταστήματα και αγροικίες-κυρίως στην περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σώστη– με το πιο ευκρινές αποτύπωμα από το πέρασμα των Ρίχτερ να είναι στο λιμάνι, όπου η προβλήτα, σε μεγάλο μήκος, «κόπηκε στα δύο». Χαρακτηριστικό: πόρτες ψυγείων άνοιξαν και ράφια σούπερ μάρκετ «άδειασαν».

Ομού οι επιστήμονες τόνισαν ότι «ευτυχώς» το επίκεντρο των 6,4 Ρίχτερ ήταν σε θαλάσσια περιοχή, 44 χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, στο όριο του ελληνικού τόξου, «εκεί που ακουμπούν η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα», έχοντας εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Μάλιστα το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ όπως και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έκαναν λόγο αρχικώς για μέγεθος 6,8 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι του νησιού ξημέρωσαν σε δρόμους και πλατείες, η ηλεκτροδότηση διακόπηκε για ώρες, οι μετασεισμοί ήταν συνεχείς αλλά η ψυχραιμία ήταν παρούσα. Μιλώντας «πιθανότατα» για τον κύριο σεισμό οι επιστήμονες είπαν ότι τις επόμενες ώρες και ημέρες «χρειάζεται προσοχή», με τον καθηγητή Ακη Τσελέντη να εκτιμά ότι ένας μετασεισμός έως και 6,2 Ρίχτερ είναι αναμενόμενος. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Ο μεγάλος κίνδυνος πέρασε ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί με ένταση η μετασεισμική δραστηριότητα, καταγράφουμε δεκάδες μετασεισμούς, ο μεγαλύτερος ήταν 5,5 αλλά μπορεί να έχουμε και έναν 6-6,2 Ρίχτερ». Επιπροσθέτως ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας σημείωνε «οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν ωστόσο να αποφεύγονται τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως παρατηρήθηκε και ένα μικρό τσουνάμι ύψους εως 20 εκατοστών με κατεύθυνση την Ηλεία αλλά δεν αναμένεται κάτι άλλο, συνοψίζοντας: «Είχαμε ένα μεγάλο γεγονός από τα μεγαλύτερα στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, η ενέργεια έφτασε στην Ιταλία» και «θέλουμε έναν μεγάλο μετασεισμό, έτσι θα κλείσει η σεισμική διέγερση».

Στο χορό των δηλώσεων ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος επισήμανε ότι αν ένα κοντινό ρήγμα επρόκειτο να δώσει σεισμό σε λίγους μήνες, αυτό είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί νωρίτερα δίνοντας ισχυρή δόνηση. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Παπαζάχου στο πλαίσιο του αναμενόμενου είναι ένας ισχυρός μετασεισμός τάξεως 6,2-6,3 Ρίχτερ, υποστηρίζοντας ότι το μέγεθος της δόνησης ήταν 6,8 Ρίχτερ. Σημειώνεται ότι το 1997 λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το χθεσινό επίκεντρο είχε σημειωθεί δόνηση 6,6 Ρίχτερ και ακολούθησε άλλη στα νησιά Στροφάδες μεγέθους 6 Ρίχτερ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στην Ανοιξη: Το βίντεο ντοκουμέντο που αποκαλύπτει τον εμπρησμό του 50χρονου

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που ο δράστης ανάβει τη φωτιά και απομακρύνεται ατάραχος, ενώ οι πρώτες φλόγες ξεπηδούν δευτερόλεπτα αργότερα.

Θερινές εκπτώσεις 2025: Ανοικτά αύριο τα καταστήματα – Τι πρέπει να ξέρετε πριν βγείτε για ψώνια

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων τα καταστήματα λειτουργούν προαιρετικά με ωράριο 11:00–20:00, ενώ οι έμποροι εκτιμούν συνολικό τζίρο έως 7,4 δισ. ευρώ για φέτος.

Σε γυναίκα ανήκει η σορός που βρέθηκε σε βαλίτσα στην Κυψέλη: Τι αποκάλυψαν οι πρώτες έρευνες

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Την ανατριχιαστική ανακάλυψη έκανε άστεγος σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Ευελπίδων - την υπόθεση ανέλαβε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Τρομακτικό τροχαίο στην Εθνική Οδό Κορίνθου‑Τριπόλεως: Φορτηγό «εισέβαλε» στο αντίθετο ρεύμα

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Τριμελής οικογένεια απεγκλωβίστηκε από το διαλυμένο ΙΧ και μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Κυψέλη: Πτώμα εντοπίστηκε μέσα σε βαλίτσα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Τη βαλίτσα ανακάλυψε άστεγος στην οδό Ευελπίδων

Λορέντζο Καριέρε: Θλίψη στο τελευταίο αντίο – Συντετριμμένη η Έλενα Κατραβά με ένα λευκό τριαντάφυλλο στα χέρια

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιείται στον Ιερό Καθολικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Παλαιό Ψυχικό

Τροχαίο στη Σταυρούπολη: Σοκαριστικό βίντεο από τον θάνατο του 23χρονου μοτοσικλετιστή

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Ο 25χρονος οδηγός του ΙΧ και ο νεαρός μοτοσικλετιστής κινούνταν και οι δύο με πράσινο φανάρι στη διασταύρωση της Λεωφόρου Μίκη Θεοδωράκη.

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 72 δόσεις και πώς υποβάλλουν αίτηση

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Ανοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 σε έως 72 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ.

Απόκοσμη Μόσχα: Χάθηκε ο ήλιος από τον μαύρο καπνό μετά τις ουκρανικές επιθέσεις με drones

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Επτά νεκροί και 24 τραυματίες μετά την ουκρανική επίθεση με drones που έπληξε κέντρο logistics και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια της Μόσχας.

Ο 20χρονος Μέσι κρατούσε αγκαλιά τον βρεφούλη Γιαμάλ το 2007 σε καμπάνια ‑ και αύριο οι δύο τους θα αντιμετωπιστούν στον τελικό του Μουντιάλ 2026.

E-Daily 3.Left 18.07.2026
Ποιος μαθηματικός υπολόγισε τι κρύβει η ιστορική φωτογραφία Μέσι-Γιαμάλ πριν από 19 χρόνια;

Πρόωρη συνταξιοδότηση: Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα «παράθυρα» του 2025

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Από την «δεκαετία του ΟΓΑ» έως την κάλυψη εισφορών για ανέργους από τη ΔΥΠΑ - όλες οι διαθέσιμες επιλογές για όσους θέλουν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός μοτοσικλετιστής που ενεπλάκη σε σύγκρουση με ΙΧ

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Ο οδηγός του ΙΧ συνελήφθη μετά τη μοιραία σύγκρουση στη Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.