E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μετά τον σεισμό η Ζάκυνθος μετακινήθηκε τρία εκατοστά νοτιοδυτικά

Κίνδυνος για ντόμινο

Δημοσίευση 29/10/2018 | 10:14

Μετά τον σεισμό η Ζάκυνθος μετακινήθηκε τρία εκατοστά νοτιοδυτικά

Τουλάχιστον 3 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά μετακινήθηκε η Ζάκυνθος από τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής.

Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών δρ Αθανάσιος Γκανάς, επικαλούμενος τις αναλύσεις δορυφορικών εικόνων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα, ο σεισμός προκλήθηκε στο δυτικό τμήμα του λεγόμενου Ελληνικού Τόξου (δηλαδή πάνω στα ρήγματα που το συγκροτούν).

Με τα έως τώρα δεδομένα, ο μηχανισμός γέννησης του σεισμού δείχνει 2 ρήγματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Γκανά, «οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το ποιο ρήγμα τον προκάλεσε».

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τον σεισμό της Παρασκευής επιφανειακό. Το εστιακό του βάθος δεν ξεπερνά τα 10 χλμ. ενώ το επίκεντρό του ήταν στη θαλάσσια περιοχή 50 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Ζακύνθου. Μάλιστα, προκλήθηκε και τσουνάμι ύψους γύρω στα 70 εκατοστά, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, που έφτασε στην Ιταλία σε 56 λεπτά.

Κίνδυνος για ντόμινο

Κατά τον Κώστα Παπαζάχο η περιοχή έχει ιστορικό διέγερσης γειτονικών ρηγμάτων ή γειτονικών τμημάτων του ίδιου ρήγματος. Ετσι, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, ακόμη και το ενδεχόμενο ντόμινο.

Στο μεταξύ, η Ζάκυνθος εξακολουθεί να «χορεύει» στους ρυθμούς των Ρίχτερ και κηρύχθηκε σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εως χθες το μεσημέρι είχαν γίνει γύρω στους 150 μετασεισμούς με τον μεγαλύτερο να είναι της τάξης των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έξι φορές έχει νοσηλευτεί ο άνδρας που εισέβαλε γυμνός σε καμπίνα μαθητριών σε πλοίο για την Κρήτη

Ελλάδα 30.03.2026
Μετά τη σύλληψή του από στελέχη του λιμενικού, διετάχθη η μεταφορά του για εκούσια νοσηλεία στη ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ

Πέθανε ο Βασίλης Γκούμας σε ηλικία 79 ετών ‑ Θλίψη στον χώρο του μπάσκετ

Αθλητικά Νέα 30.03.2026
Έφυγε από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους πάουερ φόργουορντ και σέντερ στο μπάσκετ, ο Βασίλης Γκούμας, σκορπίζοντας θλίψη στον αθλητικό κόσμο.

Εγκλωβισμένοι στη Γαύδο μαθητές από σχολείο της Βούλας

Ελλάδα 30.03.2026
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρατευτεί φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού

Τραμπ: Φτιάχνει καταφύγιο στον Λευκό Οίκο

Κόσμος 30.03.2026
Υπόγειο καταφύγιο υψηλής ασφάλειας

Φόβοι για «κραχ» στα καύσιμα: Αγωνία για την επάρκεια ‑ «Καλπάζουν» οι τιμές σε βασικά αγαθά

Οικονομία 30.03.2026
Ο πόλεμος στο Ιράν συνεχίζεται και μαζί η ανοδική πορεία των τιμών

Καιρός: «Μεγάλη προσοχή την Τετάρτη» ‑ Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες

Καιρός 30.03.2026
Διπλή κυκλογένεση στη Μεσόγειο φέρνει έντονα φαινόμενα στην Ελλάδα

Ανδρας ξάπλωσε στις ράγες του μετρό στις Βρυξέλλες και τον έσωσαν τελευταία στιγμή

Κόσμος 30.03.2026
Ο κόσμος που βρισκόταν στην πλατφόρμα αντέδρασε άμεσα, φωνάζοντας και κάνοντας σήματα στον οδηγό του συρμού, ο οποίος κατάφερε να φρενάρει εγκαίρως

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει για καταθέσεις, κρυπτονομίσματα και κύρια κατοικία

Οικονομία 30.03.2026
Τέλος στα «σπαστά» μετρητά πάνω από 500 ευρώ και νέο marketplace για κόκκινα δάνεια