E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μετά τον σεισμό η Ζάκυνθος μετακινήθηκε τρία εκατοστά νοτιοδυτικά

Κίνδυνος για ντόμινο

Δημοσίευση 29/10/2018 | 10:14

Μετά τον σεισμό η Ζάκυνθος μετακινήθηκε τρία εκατοστά νοτιοδυτικά

Τουλάχιστον 3 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά μετακινήθηκε η Ζάκυνθος από τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής.

Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών δρ Αθανάσιος Γκανάς, επικαλούμενος τις αναλύσεις δορυφορικών εικόνων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα, ο σεισμός προκλήθηκε στο δυτικό τμήμα του λεγόμενου Ελληνικού Τόξου (δηλαδή πάνω στα ρήγματα που το συγκροτούν).

Με τα έως τώρα δεδομένα, ο μηχανισμός γέννησης του σεισμού δείχνει 2 ρήγματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Γκανά, «οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το ποιο ρήγμα τον προκάλεσε».

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τον σεισμό της Παρασκευής επιφανειακό. Το εστιακό του βάθος δεν ξεπερνά τα 10 χλμ. ενώ το επίκεντρό του ήταν στη θαλάσσια περιοχή 50 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Ζακύνθου. Μάλιστα, προκλήθηκε και τσουνάμι ύψους γύρω στα 70 εκατοστά, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, που έφτασε στην Ιταλία σε 56 λεπτά.

Κίνδυνος για ντόμινο

Κατά τον Κώστα Παπαζάχο η περιοχή έχει ιστορικό διέγερσης γειτονικών ρηγμάτων ή γειτονικών τμημάτων του ίδιου ρήγματος. Ετσι, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, ακόμη και το ενδεχόμενο ντόμινο.

Στο μεταξύ, η Ζάκυνθος εξακολουθεί να «χορεύει» στους ρυθμούς των Ρίχτερ και κηρύχθηκε σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εως χθες το μεσημέρι είχαν γίνει γύρω στους 150 μετασεισμούς με τον μεγαλύτερο να είναι της τάξης των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιταλίδα ερευνήτρια έλαβε 4.000.000 ευρώ από την ΕΕ για να απαντήσει στο ερώτημα «τι σκέφτονται τα κοτόπουλα»

Κόσμος 04.12.2025
Ο λόγος για το Synergy Grant 2025 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC)

Κοζάνη: Εκτροπή λεωφορείου με 58 εργαζόμενους ‑ Νεκρός ο οδηγός από ανακοπή

Ελλάδα 04.12.2025
Ένας από τους επιβαίνοντες όταν κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά φέρεται να έπιασε το τιμόνι πατώντας φρένο και ακινητοποιώντας το λεωφορείο

Σφίγγει ο κλοιός για τις ρευματοκλοπές: Στη μάχη μπαίνει και η ΑΑΔΕ

Οικονομία 04.12.2025
Θα δίνει φορολογικά στοιχεία των καταναλωτών στον ΔΕΔΔΗΕ για διασταυρώσεις και ελέγχους. Στόχος ο εντοπισμός παραβατών.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών ‑Σε ποιες περιοχές υπάρχουν μπλόκα, οι επόμενες κινήσεις τους

Ελλάδα 04.12.2025
Oι αγρότες συνεχίζουν να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

«Έδιναν ηρεμιστικά στα παιδιά, είχαν και εγκαύματα» – Τι λέει ο Κ. Γιαννόπουλος για την οικογένεια με τα 8 παιδιά

Ελλάδα 04.12.2025
Ναρκωτικά, ξύλο, εγκαύματα και χάπια περιλαμβάνουν τα επεισόδια που πρωταγωνίστησε η οικογένεια με τα 8 παιδιά στο Ηράκλειο.

Πού θα πάει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο; Η φωτιά που καίει στο Μιλγουόκι, οι τάσεις φυγής και τα σενάρια ανταλλαγής

Αθλητικά Νέα 04.12.2025
Για πρώτη φορά απ` τη μέρα που μετακόμισε στο Μιλγουόκι, ο Γιάννης σκέφτεται να ανοίξει την πόρτα της εξόδου

Τροχαίο στον Κηφισό: Ανετράπη φορτηγό έπειτα από σύγκρουση με αυτοκίνητο

Ελλάδα 04.12.2025
Στο «κόκκινο» η κίνηση λόγω τροχαίου

Το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων 15% χαμηλότερο από το 2009

Οικονομία 04.12.2025
Η Ελλάδα και οριακά η Ιταλία είναι οι μόνες χώρες της κρίσης που δεν έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα πραγματικού εισοδήματος - Τι δείχνει η μελέτη του ΚΕΦΙΜ

Πάτρα: Στρατολογούσαν ανήλικους για ληστείες και κλοπές – 9 συλλήψεις

Ελλάδα 04.12.2025
Προσήχθησαν οκτώ ανήλικοι, ηλικίας από 10 έως 15 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, ως θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Ακρίβεια: Ακριβότερο το κρέας για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι ‑ «Τσουχτερές» οι τιμές

Οικονομία 04.12.2025
Αναλυτικά οι τιμές για χοιρινό, αρνί, κατσίκι, κοτόπουλο και μοσχάρι

Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον δολοφόνο της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο

Ελλάδα 04.12.2025
«Δεν την έσωσε ούτε την τελευταία στιγμή, είχε πλήρη έλεγχο των ενεργειών του»