E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το Facebook διέγραψε τη συγκλονιστική φωτογραφία της 7χρονης στην Υεμένη που «σβήνει» από την πείνα

Ένα συνταρακτκό ντοκουμέντο των New York Times

Δημοσίευση 28/10/2018 | 09:44

Το Facebook διέγραψε τη συγκλονιστική φωτογραφία της 7χρονης στην Υεμένη που «σβήνει» από την πείνα

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από τη στιγμή της δημοσίευσης ενός άρθρου των New York Times σχετικά με τις πολεμικές συγκρούσεις και την πείνα στην Υεμένη, το Facebook διέγραψε τις αναρτήσεις αναγνωστών που είχαν προσπαθήσει να μοιραστούν στα προφίλ τους το άρθρο.

Όπως φαίνεται, αιτία ήταν μια συγκλονιστική φωτογραφία ενός αποστεωμένου παιδιού που λιμοκτονεί. Το επίμαχο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας περιελάμβανε αρκετές εικόνες παιδιών, αλλά η φωτογραφία της 7χρονης Αμάλ με σάρκα τόσο λεπτή ώστε να διαγράφονται τα οστά του θώρακά της, ήταν αυτή που προκάλεσε την μεγαλύτερη αίσθηση.

Δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες μοιράστηκαν το άρθρο στο Facebook, όμως λίγες ώρες αργότερα, κάποιοι έλαβαν ένα μήνυμα που τους ενημέρωνε ότι το ποστ δεν ήταν σύμφωνο με τα πρότυπα της κοινότητας του Facebook.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook είχε αντιμετωπίσει λάθος μια εικόνα.

Ο Jarjieh Fang, πτυχιούχος φοιτητής στην Ουάσινγκτον, διάβασε το άρθρο και βρήκε τις φωτογραφίες συγκλονιστικές.

Δημοσίευσε ένα σύνδεσμο στο άρθρο στη σελίδα του στο Facebook και λίγες ώρες αργότερα έλαβε μια ειδοποίηση. Η ανάρτηση διαγράφηκε, μία κίνηση που συνοδεύτηκε και από ένα μήνυμα από το Facebook που τον προειδοποιούσε γα το περιεχόμενο.

Πολλοί άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για παρόμοια αντιμετώπιση μέσα από τα social media ή σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους δημοσιογράφους της ιστορίας. Αλλά, δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι επηρεάστηκαν. Δεκάδες χιλιάδες μοιράστηκαν την ιστορία στο Facebook και πολλοί, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας στο Facebook της εφημερίδας «New York Times», δεν επηρεάστηκαν.

«Όπως εξηγούν οι κανόνες μας, δεν επιτρέπουμε γυμνές εικόνες παιδιών στο Facebook, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια εικόνα παγκόσμιας σημασίας», δήλωσε εκπρόσωπος σε μια ηλεκτρονική δήλωση. «Επαναφέρουμε τις δημοσιεύσεις που καταργήσαμε σε αυτή τη βάση», πρόσθεσε μετά τις αντιδράσεις.

Το άρθρο υπογράμμιζε την ταλαιπωρία των αμάχων της Υεμένης εν μέσω ενός καταστρεπτικού πολέμου καθώς ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και την στήριξη των ΗΠΑ, διεξάγει μια αδυσώπητη εκστρατεία αεροπορικών επιθέσεων με νεκρούς χιλιάδες πολίτες. Ο οικονομικός πόλεμος έχει επιδεινώσει την απελπισία πολλών οικογενειών της Υεμένης και η χώρα κινδυνεύει από θανάσιμο λιμό. Η σύγκρουση ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρία χρόνια και ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι που έστρεψε το ενδιαφέρον στις δραστηριότητες της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή.

Σε άλλο άρθρο, οι συντάκτες των New York Times, εξήγησαν γιατί αποφάσισαν να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες των παιδιών που αργοπεθαίνουν. «Είναι σκληρές, αλλά είναι επίσης ωμά ειλικρινείς. Αποκαλύπτουν τη φρίκη στην Υεμένη σήμερα. Μπορείτε να επιλέξετε να μην τις δείτε. Αλλά σκεφτήκαμε ότι πρέπει να είστε εσείς που θα πάρετε την απόφαση αυτή».

Το Facebook χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αλγορίθμων, υπαλλήλων και ειδοποιήσεων από χρήστες για την προβολή περιεχομένου που ενδέχεται να χρειαστεί να αφαιρεθεί. Η εταιρεία δεν είχε πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ατόμων τα ποστ με τις φωτογραφίες αφαιρέθηκαν την Παρασκευή.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι το Facebook άλλαξε γνώμη», δήλωσε η Eileen Murphy, εκπρόσωπος των New York Times. «Είναι απίστευτα απογοητευτικό να πιστεύουμε ότι αυτή η ιστορία θα αποκλειστεί ως εικόνα που παραβιάζει τις οδηγίες της κοινότητας. Η δουλειά των δημοσιογράφων είναι να μαρτυρούν και να δίνουν φωνή σε όσους διαφορετικά δεν ακούγονται».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παρατείνεται έως τον Απρίλιο του 2026 η πληρωμή ενοικίων μόνον μέσω τράπεζας – Νέες απαλλαγές ΕΝΦΙΑ

Ελλάδα 18.12.2025
Η ρύθμιση αφορά στο σύνολο των μισθώσεων και δίνει επιπλέον χρόνο προσαρμογής σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Πέθανε ο θρυλικός πολεμικός ανταποκριτής Πίτερ Αρνέτ

Κόσμος 18.12.2025
Από το Βιετνάμ του `75, στο Ιράκ του 1991 και τις συνεντεύξεις με Σαντάμ και Μπιν Λάντεν

Κίνα: Απόκοσμες εικόνες, «έντυσαν» ολόκληρα βουνά με φωτοβολταϊκά, δείτε βίντεο

Κόσμος 18.12.2025
Καλύπτοντας έκταση άνω των 866.000 τετραγωνικών μέτρων, ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να παράγει 53 εκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως

Μπανγκλαντές: Κυλιόμενη σκάλα… τρελάθηκε και επιτάχυνε απότομα – Δείτε το viral βίντεο

Κόσμος 18.12.2025
Σκηνές πανικού σε πανεπιστήμιο του Μπανγκλαντές, με την κυλιόμενη σκάλα να επιταχύνει απότομα και να… πετά φοιτητές στον αέρα

Η θάλασσα έγινε κόκκινη σε νησί του Ιράν

Κόσμος 18.12.2025
Ηεξήγηση Κολυδά για το φαινόμενο

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο παρέσυρε 57χρονη στον Εύοσμο – Υπέκυψε στα τραύματά της το θύμα

Ελλάδα 18.12.2025
Ο 43χρονος οδηγός συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή εισαγγελέα

Ανακαίνιση κατοικίας: Ποιοι δικαιούνται επιδότηση έως 36.000 ευρώ – Οι προϋποθέσεις και τα «μυστικά»

Οικονομία 18.12.2025
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακαίνιση 15.000 έως 20.000 κατοικιών που παραμένουν εκτός αγοράς εδώ και χρόνια

Παραδόθηκε 30χρονος στην Καλαμάτα για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα

Ελλάδα 18.12.2025
Είχε διεθνές ένταλμα σύλληψης - Πρόκειται για την πέμπτη σύλληψη στην υπόθεση

Φριχτό τέλος για αθλητικογράφο και τον σύζυγό της στο σπίτι τους: Ο 3χρονος γιος βρέθηκε σώος κοντά τους

Κόσμος 18.12.2025
Η είδηση του θανάτου έχει βυθίσει στο πένθος φίλους, συναδέλφους, μαθητές και γονείς

Την τελική απόφαση των μπλόκων περιμένει η κυβέρνηση: Αναπροσαρμογή στάσης σε περίπτωση οριστικής άρνησης διαλόγου

Ελλάδα 18.12.2025
Στις 14:00 η σύσκεψη στον Λευκώνα Σερρών της Πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων