E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παιχνίδια πολέμου στην Ευρώπη

Ετοιμάζει αντίποινα ο Πούτιν

Δημοσίευση 25/10/2018 | 09:12

Παιχνίδια πολέμου στην Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ο Πούτιν τόνισε ότι θέλει να συζητήσει σχετικά με αυτούς που αποκάλεσε επικίνδυνους σχεδιασμούς για την κατάργηση της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF) με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο ηγέτες προγραμματίζεται να έχουν συνομιλίες στο Παρίσι την 11η Νοεμβρίου.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει εξαρχής επικίνδυνο βήμα την απόφαση του Τραμπ οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη συνθήκη του 1987, με την οποία αποσύρθηκαν οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού και μέσου βεληνεκούς που είχαν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και εκτοξεύονταν από χερσαίες εγκαταστάσεις ή οχήματα από το έδαφος της Ευρώπης. Ο Τραμπ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβιάζει συστηματικά τη συνθήκη, κάτι που το Κρεμλίνο διέψευσε, επιστρέφοντας την κατηγορία στην Ουάσινγκτον.

Ο Πούτιν είπε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα ανταποδώσει, και μάλιστα άμεσα, εάν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τη συμφωνία.

«Για να απαντήσω στην ερώτησή σας χωρίς περιστροφές, μπορούμε να ανταποδώσουμε», είπε ο Ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς τι θα κάνει η κυβέρνησή του αν ο Τραμπ υλοποιήσει αυτό που ανήγγειλε και η χώρα του αποχωρήσει από την INF. «Μπορούμε, και θα είναι πολύ γρήγορο και πολύ αποτελεσματικό», πρόσθεσε.

«Αν οι ΗΠΑ πράγματι αποσυρθούν από τη συνθήκη INF, το βασικό ερώτημα είναι τι θα κάνουν με αυτούς τους πυραύλους (μέσου βεληνεκούς) που θα εμφανιστούν για άλλη μια φορά. Εάν τους εγκαταστήσουν στην Ευρώπη, φυσικά η αντίδρασή μας θα είναι να το αντικαθρεπτίσουμε αυτό, και οι ευρωπαϊκές χώρες που θα συμφωνήσουν να τους φιλοξενήσουν, αν τα πράγματα φτάσουν τόσο μακριά, πρέπει να καταλάβουν ότι θα βάλουν την επικράτειά τους την ίδια σε κίνδυνο εάν υπάρξει ένα πλήγμα αντιποίνων».

Έτοιμος για κούρσα εξοπλισμών ο Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι δεν αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο χρειάζεται να τεθεί η Ευρώπη σε τέτοιο κίνδυνο και πρόσθεσε ότι η Ρωσία θέλει να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο αν είναι εφικτό.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε τη Ρωσία την Τετάρτη ότι παραβιάζει την INF, ωστόσο πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι η ρωσική απειλή θα οδηγήσει στην ανάπτυξη εκ νέου αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Η Ρωσία έχει την επιλογή να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στο Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική Θάλασσα, κάτι που θα έθετε εντός του δραστικού βεληνεκούς τους μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι ο κόσμος ενδέχεται να ολισθήσει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών και τόνισε πως άλλη μια συμφωνία-κλειδί, η λεγόμενη Νέα Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων (New START), η ισχύς της οποίας εκπνέει το 2021, είναι αβέβαιο αν θα ανανεωθεί.

Αν οι δύο συνθήκες καταλήξουν στο καλάθι των αχρήστων, «δεν θα απομένει τίποτα πλέον ως προς τον περιορισμό της αύξησης των όπλων» και «η κατάσταση θα γίνει, κατά την άποψή μου, εξαιρετικά επικίνδυνη. Το μόνο που θα απομένει θα είναι μια κούρσα εξοπλισμών», έκρινε ο Ρώσος πρόεδρος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία