E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν μια ανακοίνωση ξεσήκωσε ένα ολόκληρο θέατρο της Αθήνας

Κάτι που σήμερα μοιάζει αυτονόητο

Δημοσίευση 16/10/2018 | 00:02

Όταν μια ανακοίνωση ξεσήκωσε ένα ολόκληρο θέατρο της Αθήνας

Μπορεί εδώ και δεκαετίες οι γυναίκες να κυριαρχούν στον χώρο του θεάματος και στις Τέχνες, και χώροι όπως το Θέατρο να απαρτίζονται από αμέτρητες πρωταγωνίστιες που άφησαν το στίγμα τους, όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.

Ήταν το 1840 όταν ο ντελάλης στους δρόμους της Αθήνας φώναζε «…Τρέξατε, τρέξατε, απόψε στο θέατρο το ρόλο της γυναίκας θα παίξει αληθινή γυναίκα…».  Οι Αθηναίοι σταυροκοπιόντουσαν και οι καθώς πρέπει κυρίες και δεσποινίδες έκλειναν τα αυτιά τους για να μην το ακούσουν.

Την ίδια εποχή, περίπου, η ιταλίδα ηθοποιός του μελοδράματος, Ρίτα Μπάσο, ξεσήκωνε το ανδρικό κοινό της Αθήνας. Η Μπάσο ήταν πρώτη γυναίκα που αντίκριζαν οι Αθηναίοι και άφηναν περιουσίες στα πόδια της. Αυτά είδε η Ηπειρωτοπούλα Αικατερίνη Παναγιώτου και πείστικε να βγει στο σανίδι παρά τις στενόμυαλες αντιλήψεις της εποχής της.

Η Παναγιώτου υπήρξε η πρώτη ελληνίδα επαγγελματίας ηθοποιός. Πριν βγει στο θέατρο εργαζόταν ως κορδελιάστρα, αλλά το Νοέμβριο του 1840 πείστηκε από τη Φιλοδραματική Εταιρεία που ζητούσε «κοράσια κόσμια και ευειδή» για τις ανάγκες της παράστασης της πεντάπρακτης τραγωδίας «Αριστόδημος» του Ιταλού δραματουργού Μόντι.

Και παρά τις αντιδράσεις στο άκουσμα της συμμετοχής της στην παράσταση, η ελληνική περιέργεια υπερνίκησε κάθε άλλη αντίσταση, όπως πάντα. Ο θεατρικός συγγραφέας και ιστορικός του θεάτρου Ν.Ι.Λάσκαρης αναφέρει ότι «προς μεγάλην έκπληξιν των Αθηναίων, οίτινες μόλις έμαθαν ότι θα εμφανισθεί γυνή ηθοποιός, κατέκλυσαν το θέατρον, το οποίο παρ’ ολίγον να καταρρεύσσει εκ της συρροής».

Η Παναγιώτου εργάστηκε μόνο τέσσερα χρόνια ως ηθοποιός και στη συνέχεια αποχώρησε απογοητευμένη.

Πάντως ως πρωταγωνίστρια της «Εταιρείας του εν Αθήναις Θεάτρου» πληρωνόταν με το αστρονομικό ποσό των 50 δραχμών μηνιαίως. Ίσως γι αυτό, μόλις το 1842 εμφανίστηκε η δεύτερη επαγγελματίας ηθοποιός, η Αθηνά Φαρμάκη και στη συνέχεια ακολούθησαν η Μαριγώ Δευτερίδη και η Μαριγώ Δομεστίνη. 

Πριν την Παναγιώτη υπήρξαν ορισμένες ακόμα γυναίκες ηθοποιοί, αλλά όλες σε υπόδουλες περιοχές και σε ερασιτεχνικούς θιάσους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η αληθινή ιστορία της Ποκαχόντας δεν μοιάζει καθόλου με το παραμύθι της Disney

E-Daily 3.Left 28.05.2026
Πίσω από τον ρομαντικό μύθο κρύβεται η σύντομη και τραγική ζωή μιας νεαρής γυναίκας που βρέθηκε στο επίκεντρο της αποικιοκρατίας

Η τελευταία συνέντευξη της Marilyn Monroe ραγίζει καρδιές

E-Daily 3.Left 28.05.2026
Και μπορείς να την ακούσεις

Ειδικοί προειδοποιούν: Ο παγκόσμιος πληθυσμός ίσως μειωθεί δραματικά μέχρι το 2064

E-Daily 3.Left 28.05.2026
Ο πληθυσμός του πλανήτη ενδέχεται να υποχωρήσει σημαντικά

Explainer: Γιατί οι Κινέζοι θέλουν ξαφνικά να γίνουν βοσκοί;

E-Daily 1.Hero 28.05.2026
Τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας

«Sunward»: Η νέα immersive performance του Φάνη Σακελλαρίου στο Θέατρο Ροές

Πρόσωπα Χτες
Η νέα εικαστική performance του δημιουργού στο Θέατρο Ροές δεν μοιάζει με «παράσταση», αλλά με μια τελετουργική εμπειρία που σε βάζει να κοιτάξεις κατάματα όσα φοβάσαι περισσότερο.

Ποιο είναι το μπλουζάκι του Κερτ Κομπέιν που έγινε χαμός σε δημοπρασία ‑ H απίστευτη ιστορία του

E-Daily 3.Left Χτες
Ένα T-shirt του frontman των Nirvana βγήκε στο σφυρί και οι προσφορές ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη

Έφτιαξαν υλικό που μετατρέπει την υγρασία σε νερό – Πώς λειτουργεί

E-Daily 3.Left Χτες
Η νέα τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει τις άνυδρες περιοχές

Η Hilary Swank νόμιζε ότι η καριέρα της τελείωσε – αυτό που ακολούθησε δεν το περίμενε κανείς

Πρόσωπα Χτες
Η στιγμή που η Hilary Swank κατέρρευσε μετά την απόλυσή της

Τα πιο ανατριχιαστικά μυστήρια της Ελλάδας που εξακολουθούν να στοιχειώνουν τη χώρα

E-Daily 3.Left Χτες
Από σκιές πολεμιστών και φαντάσματα μέχρι «καταραμένα» χωριά και πύλες χωροχρόνου - οι ελληνικοί θρύλοι συνεχίζουν να γοητεύουν και να τρομάζουν