E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν μια ανακοίνωση ξεσήκωσε ένα ολόκληρο θέατρο της Αθήνας

Κάτι που σήμερα μοιάζει αυτονόητο

Δημοσίευση 16/10/2018 | 00:02

Όταν μια ανακοίνωση ξεσήκωσε ένα ολόκληρο θέατρο της Αθήνας

Μπορεί εδώ και δεκαετίες οι γυναίκες να κυριαρχούν στον χώρο του θεάματος και στις Τέχνες, και χώροι όπως το Θέατρο να απαρτίζονται από αμέτρητες πρωταγωνίστιες που άφησαν το στίγμα τους, όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.

Ήταν το 1840 όταν ο ντελάλης στους δρόμους της Αθήνας φώναζε «…Τρέξατε, τρέξατε, απόψε στο θέατρο το ρόλο της γυναίκας θα παίξει αληθινή γυναίκα…».  Οι Αθηναίοι σταυροκοπιόντουσαν και οι καθώς πρέπει κυρίες και δεσποινίδες έκλειναν τα αυτιά τους για να μην το ακούσουν.

Την ίδια εποχή, περίπου, η ιταλίδα ηθοποιός του μελοδράματος, Ρίτα Μπάσο, ξεσήκωνε το ανδρικό κοινό της Αθήνας. Η Μπάσο ήταν πρώτη γυναίκα που αντίκριζαν οι Αθηναίοι και άφηναν περιουσίες στα πόδια της. Αυτά είδε η Ηπειρωτοπούλα Αικατερίνη Παναγιώτου και πείστικε να βγει στο σανίδι παρά τις στενόμυαλες αντιλήψεις της εποχής της.

Η Παναγιώτου υπήρξε η πρώτη ελληνίδα επαγγελματίας ηθοποιός. Πριν βγει στο θέατρο εργαζόταν ως κορδελιάστρα, αλλά το Νοέμβριο του 1840 πείστηκε από τη Φιλοδραματική Εταιρεία που ζητούσε «κοράσια κόσμια και ευειδή» για τις ανάγκες της παράστασης της πεντάπρακτης τραγωδίας «Αριστόδημος» του Ιταλού δραματουργού Μόντι.

Και παρά τις αντιδράσεις στο άκουσμα της συμμετοχής της στην παράσταση, η ελληνική περιέργεια υπερνίκησε κάθε άλλη αντίσταση, όπως πάντα. Ο θεατρικός συγγραφέας και ιστορικός του θεάτρου Ν.Ι.Λάσκαρης αναφέρει ότι «προς μεγάλην έκπληξιν των Αθηναίων, οίτινες μόλις έμαθαν ότι θα εμφανισθεί γυνή ηθοποιός, κατέκλυσαν το θέατρον, το οποίο παρ’ ολίγον να καταρρεύσσει εκ της συρροής».

Η Παναγιώτου εργάστηκε μόνο τέσσερα χρόνια ως ηθοποιός και στη συνέχεια αποχώρησε απογοητευμένη.

Πάντως ως πρωταγωνίστρια της «Εταιρείας του εν Αθήναις Θεάτρου» πληρωνόταν με το αστρονομικό ποσό των 50 δραχμών μηνιαίως. Ίσως γι αυτό, μόλις το 1842 εμφανίστηκε η δεύτερη επαγγελματίας ηθοποιός, η Αθηνά Φαρμάκη και στη συνέχεια ακολούθησαν η Μαριγώ Δευτερίδη και η Μαριγώ Δομεστίνη. 

Πριν την Παναγιώτη υπήρξαν ορισμένες ακόμα γυναίκες ηθοποιοί, αλλά όλες σε υπόδουλες περιοχές και σε ερασιτεχνικούς θιάσους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurostat: Ποιοι έγιναν πλουσιότεροι στην Ευρώπη και γιατί η Ελλάδα έμεινε πίσω;

Stories 27.11.2025
Η Ελλάδα από τις λίγες χώρες όπου οι πολίτες φτώχυναν σε 20 χρόνια

Ο άνθρωπος που είδε την κρίση του 2008 να έρχεται, κάνει μια ανησυχητική πρόβλεψη για την ΑI

Stories 27.11.2025
O θρυλικός επενδυτής που ενέπνευσε την ταινία «Big Short», επιστρέφει με μια νέα προειδοποίηση

10 φωτογραφίες που αποκαλύπτουν ωμές αλήθειες από το παρελθόν

Ιστορικά 27.11.2025
Οσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε πως τίποτα στο παρελθόν δεν είναι τόσο απλ

Thanksgiving: Τι ακριβώς γιορτάζουν οι Αμερικανοί σήμερα ;

Ιστορικά 27.11.2025
Τι είναι η «Ημέρα των Ευχαριστιών» που γιορτάζεται στις ΗΠΑ

10 μέρη‑«παράδεισος» όπου ζεις σαν βασιλιάς με τα μισά λεφτά – Δες πού μετακομίζουν όλοι!

Νέα Εποχή Χτες
Πόσο κοστίζει πραγματικά μια ζωή στον παράδεισο; Οι χώρες όπου το πορτοφόλι σου… ανασαίνει!

Έφυγε από το κακοποιητικό σπίτι στα 4 και βρήκε οικογένεια σε μια αγέλη αδέσποτων σκύλων

Stories Χτες
Ο δρόμος αποδείχτηκε πιο ασφαλής από το ίδιο του το σπίτι

O Μαμντάνι δεν περίμενε ποτέ να δει αυτό το πράγμα στο γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ

Stories Χτες
Μια συνάντηση που όλοι περίμεναν… να εκραγεί

Η χώρα που θέλει να θανατώσει 2,5 εκατομμύρια γάτες μέχρι το 2050

Stories Χτες
Η χώρα έχει ζήσει ξανά εκρήξεις οργής γύρω από το θέμα

Το ροζ πουλόβερ που διχάζει την αμερικανική δεξιά

Stories Χτες
Η συζήτηση πήρε και πολιτική διάσταση

Μαριάνθη Κάσδαγλη: Μια Ελληνίδα πλοίαρχος ανοίγει το παιχνίδι για τις γυναίκες στο yachting

Πρόσωπα Προχτές
Eμπνέει τις γυναίκες και τιθασεύει τα κύματα