E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν μια ανακοίνωση ξεσήκωσε ένα ολόκληρο θέατρο της Αθήνας

Κάτι που σήμερα μοιάζει αυτονόητο

Δημοσίευση 16/10/2018 | 00:02

Όταν μια ανακοίνωση ξεσήκωσε ένα ολόκληρο θέατρο της Αθήνας

Μπορεί εδώ και δεκαετίες οι γυναίκες να κυριαρχούν στον χώρο του θεάματος και στις Τέχνες, και χώροι όπως το Θέατρο να απαρτίζονται από αμέτρητες πρωταγωνίστιες που άφησαν το στίγμα τους, όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.

Ήταν το 1840 όταν ο ντελάλης στους δρόμους της Αθήνας φώναζε «…Τρέξατε, τρέξατε, απόψε στο θέατρο το ρόλο της γυναίκας θα παίξει αληθινή γυναίκα…».  Οι Αθηναίοι σταυροκοπιόντουσαν και οι καθώς πρέπει κυρίες και δεσποινίδες έκλειναν τα αυτιά τους για να μην το ακούσουν.

Την ίδια εποχή, περίπου, η ιταλίδα ηθοποιός του μελοδράματος, Ρίτα Μπάσο, ξεσήκωνε το ανδρικό κοινό της Αθήνας. Η Μπάσο ήταν πρώτη γυναίκα που αντίκριζαν οι Αθηναίοι και άφηναν περιουσίες στα πόδια της. Αυτά είδε η Ηπειρωτοπούλα Αικατερίνη Παναγιώτου και πείστικε να βγει στο σανίδι παρά τις στενόμυαλες αντιλήψεις της εποχής της.

Η Παναγιώτου υπήρξε η πρώτη ελληνίδα επαγγελματίας ηθοποιός. Πριν βγει στο θέατρο εργαζόταν ως κορδελιάστρα, αλλά το Νοέμβριο του 1840 πείστηκε από τη Φιλοδραματική Εταιρεία που ζητούσε «κοράσια κόσμια και ευειδή» για τις ανάγκες της παράστασης της πεντάπρακτης τραγωδίας «Αριστόδημος» του Ιταλού δραματουργού Μόντι.

Και παρά τις αντιδράσεις στο άκουσμα της συμμετοχής της στην παράσταση, η ελληνική περιέργεια υπερνίκησε κάθε άλλη αντίσταση, όπως πάντα. Ο θεατρικός συγγραφέας και ιστορικός του θεάτρου Ν.Ι.Λάσκαρης αναφέρει ότι «προς μεγάλην έκπληξιν των Αθηναίων, οίτινες μόλις έμαθαν ότι θα εμφανισθεί γυνή ηθοποιός, κατέκλυσαν το θέατρον, το οποίο παρ’ ολίγον να καταρρεύσσει εκ της συρροής».

Η Παναγιώτου εργάστηκε μόνο τέσσερα χρόνια ως ηθοποιός και στη συνέχεια αποχώρησε απογοητευμένη.

Πάντως ως πρωταγωνίστρια της «Εταιρείας του εν Αθήναις Θεάτρου» πληρωνόταν με το αστρονομικό ποσό των 50 δραχμών μηνιαίως. Ίσως γι αυτό, μόλις το 1842 εμφανίστηκε η δεύτερη επαγγελματίας ηθοποιός, η Αθηνά Φαρμάκη και στη συνέχεια ακολούθησαν η Μαριγώ Δευτερίδη και η Μαριγώ Δομεστίνη. 

Πριν την Παναγιώτη υπήρξαν ορισμένες ακόμα γυναίκες ηθοποιοί, αλλά όλες σε υπόδουλες περιοχές και σε ερασιτεχνικούς θιάσους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μαθηματικός που «χάκαρε» το Λόττο και κέρδισε 4 φορές – Η απίστευτη ιστορία πίσω από τα 21 εκατ. δολάρια!

Πρόσωπα 11.12.2025
Η γυναίκα που απέδειξε ότι η τύχη… λύνεται με εξισώσεις

Η χώρα που επιτρέπει την πώληση αλκοόλ μόνο στους πλούσιους

Stories 11.12.2025
Ο κοινωνικός μετασχηματισμός έχει ταξικό πρόσημο

Συναγερμός για την Παιδεία: Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης – Τα στοιχεία σοκάρουν

Νέα Εποχή 11.12.2025
Τα νέα στοιχεία της Eurostat και το μόνιμο ελληνικό έλλειμμα στην παιδεία

Ο ελληνικός δήμος που δίνει επίδομα 1.000€ για κάθε γέννα – Ομόφωνο «ναι» που γράφει ιστορία

Νέα Εποχή 11.12.2025
Μια πρωτοποριακή κίνηση που δίνει οικονομική ανάσα και μάχεται τη δημογραφική κρίση

«Κίτρινη ηχώ»: Όταν 30 ‑άγνωστα μεταξύ τους‑ παιδιά ζωγράφισαν τον ίδιο φανταστικό φίλο

Stories 11.12.2025
Ο εφιάλτης χωρίς στόμα: Η ανεξήγητη υπόθεση που ακόμη στοιχειώνει το Γουαϊόμινγκ

ΗΠΑ: Νέο κύμα εκτελέσεων με επίκεντρο τη Φλόριντα ‑ Η υπόθεση του θανατοποινίτη Τζέραλντς

Stories 11.12.2025
Η εκτέλεση του 58χρονου Μαρκ Τζέραλντς στη Φλόριντα αποτέλεσε την 45η εκτέλεση στις Ηνωμένες Πολιτείες για το 2025

Σάλος στη βρετανική εκπαίδευση: Πώς μια απλή φράση οδήγησε δάσκαλο στην πόρτα της εξόδου

Stories 11.12.2025
Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας δοκιμάζει συνεχώς τα όρια της ισορροπίας

Τι έψαξαν στο Ρornhub για το 2025: Η έκπληξη από τη Ρωσία, η θέση της Ελλάδας και οι top αναζητήσεις

Νέα Εποχή Χτες
Στην ανασκόπηση του 2025 η ιστοσελίδα κατέγραψε, επίσης, τη σημαντική μείωση της επισκεψιμότητας σε εορτές και Πρωτοχρονιά

Νέα έρευνα σοκ: Αυτός είναι ο μήνας που γεννιούνται οι πιο ελκυστικές γυναίκες

Νέα Εποχή Χτες
Τι λέει η επιστήμη, τι αμφισβητούν οι ειδικοί και γιατί τελικά η ομορφιά δεν χωράει… σε ημερολόγιο

Παγκόσμιο Ρεκόρ: Ο άντρας που έζησε 67 χρόνια σε ξενοδοχείο ‑ Η μακροβιότερη διαμονή

Stories Χτες
Έζησε μια ζωή με Θέα την όπερα του Παρισιού - Η απίστευτη ιστορία του Jean Le Bon