E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ταινία ‑ πρόκληση για το μακεδονικό ζήτημα με Σκοπιανό «σταυρωμένο» σε χάρτη της Ελλάδας

Συμπρωταγωνιστεί η Ιωάννα Πηλιχού

Δημοσίευση 15/10/2018 | 13:32

Ταινία ‑ πρόκληση για το μακεδονικό ζήτημα με Σκοπιανό «σταυρωμένο» σε χάρτη της Ελλάδας

Ξεκίνησε στα Σκόπια η προβολή της προκλητικής ταινίας του Γιάνι Μποζάτζι «Mocking of Christ» («Χλευασμός του Χριστού»), με την οποία επιχειρείται -μέσω ισχυρών σκηνοθετικών συμβολισμών- να κατηγορηθεί η Ελλάδα για υποτιθέμενη... «εθνοκάθαρση» των «Μακεντόνετς» στην ελληνική Μακεδονία.

Μία ταινία που αποτελεί ουσιαστικα επιτομή του σκοπιανού αλυτρωτισμού και του ψευτο - «μακεδονικού» ιδεολογήματος, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων Τσίπρα – Ζάεφ, να προωρήσουν στη Συμφωνία των Πρεσπών, παραβλέποντάς τα.

Σύμφωνα με το σενάριο, ο Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος είναι ένας διάσημος δημοσιογράφος γαλλικού πολιτικού περιοδικού, που επιστρέφει στη γεννέτειρά του στη Βόρεια Ελλάδα, αναζητώντας την αλήθεια για τον πατέρα του, Λάζαρο, που έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας στα Σκόπια μετα τον Εμφύλιο Πόλεμο. Στο έργο παρουσιάζεται μεθοδικά η μόνιμη σκοπιανή επιχειρηματολογία κατά της χώρας μας, για αφανισμό της ανύπαρκτης «μακεδονικής» μειονότητας μετά τον Β΄ Π.Π., αλλά υπάρχουν και ισχυρές αναφορές κατά της αλβανικής κοινότητας των Σκοπίων παρουσιάζοντας τη δράση των των UCKάδων κατά της ... «Μακεδονίας».

Ο κεντρικός ήρωας τελικά δολοφονείται, με ... «σταύρωση», σε μία πινακίδα υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου στην Βόρεια Ελλάδα, που σύφωνα με το έργο «χωρίζει την Μακεδονία στα δύο». Μία σκηνή που αποτελεί ουσιαστικά ένα προσβλητικό «κατηγορώ» κατά της χώρας μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην προκλητική ταινία του Μποζάτσι, συμμετέχει και καστ Ελλήνων ηθοποιών, ενώ συμπρωταγωνίστρια είναι η Ιωάννα Πηλιχού. Σκηνές του έργου γυρίστηκαν και στην Ελλάδα (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Φλώρινα), ενώ στους υποστηρικτές -εκτός από το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων είναι και ο δήμος... Αθηναίων σύμφωνα με τους τίτλους τέλους..

Η ταινία υποστηρίχτηκε απο την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι στα Σκόπια. Ο σημερινός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, επιχείρησε να τη βάλει στον .. «πάγο», ενόψει και της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα, αλλά δεν κατάφερε να απαγορεύσει την προβολή της στους κινηματογράφους της χώρας. Ο Μποζάτζι κατηγόρησε την κυβέρνηση των Σκοπίων, πως ασκεί εναντίον του «βία και τρομοκρατία». Ωστόσο ο Πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ, με τον οποίον συναντήθηκε ο δημιουργός, δήλωσε δημόσια την υποστηριξή του στην προκλητική ταινία κατά της χώρας μα.ς.

Το «Mocking of Christ», διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και απέσπασε «Μνεία πρωτοπορίας».

Δείτε το τρέιλερ:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ειρήνη Σκλήβα: 29 χρόνια μετά τον τίτλο της «Μις Κόσμος» ‑ Η ζωή της και οι σπάνιες φωτογραφίες

Tabloid 23.11.2025
Η Ειρήνη Σκλήβα είναι η μοναδική Ελληνίδα που κέρδισε τον εν λόγω τίτλο

Θυμάσαι τις Las Ketchup; Δες τες 22 χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία του Asereje

Tabloid 23.11.2025
Οι αδερφές Lucia, Pilar και Lola έχουν αλλάξει πολύ

Η Πολίνα Πορίζκοβα ποζάρει με εσώρουχα στο Instagram: «Να αγκαλιάσετε την ατελή πλευρά σας»

Social Χτες
Οι ατέλειές μας είναι αυτές που μας κάνουν τέλειους και αυθεντικούς, έγραψε σε ανάρτησή της το 60χρονο πρώην μοντέλο

Η Κόρτνεϊ Καρντάσιαν έδειξε πώς ήταν το 1999

Social Χτες
Η 46χρονη τηλεπερσόνα έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν, δημοσιεύοντας φωτογραφίες στα social media

Νικόλ Σέρζινγκερ: Οι σeξι πόζες με λευκό μπικίνι σε εξωτική παραλία

Tabloid Χτες
Αυτά είναι μερικά από τα αγαπημένα μου πράγματα, έγραψε η 47χρονη τραγουδίστρια στην ανάρτησή της

Από τον Heath Ledger στον άντρα των ονείρων της: Όλοι οι έρωτες της Michelle Williams

Celebrity Stories Χτες
Μυστικά ραντεβού, ραγισμένες καρδιές και γάμοι που δεν είδε κανείς να έρχονται - η Michelle Williams είχε πάντα ένα ρομάντζο για τίτλο!

Χάρης Βαφειάς: «Μας κόλλησαν ναρκωτικά κάτω από πλοίο στο Μεξικό – Χάσαμε ένα σκασμό λεφτά»

Tabloid Προχτές
Ο Χάρης Βαφειάς περιέγραψε άγνωστες στιγμές από τις «περιπέτειές» του στη ναυτιλία