E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης οφειλών από την Εφορία

Σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις

Δημοσίευση 12/10/2018 | 08:15

Δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης οφειλών από την Εφορία

Δεύτερη ευκαιρία έχουν πλέον χιλιάδες φορολογούμενοι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή ακόμη και μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντάς τις εκ νέου σε «πάγια ρύθμιση» τμηματικής καταβολής.

Πρόκειται για οφειλέτες οι οποίοι έχασαν αυτή τη δυνατότητα, καθώς απώλεσαν την πρώτη «πάγια ρύθμιση» στην οποία είχαν εντάξει τις οφειλές τους, κυρίως επειδή δεν κατέστη δυνατό να πληρώσουν εμπρόθεσμα τουλάχιστον δύο συνεχόμενες δόσεις της ρύθμισης αυτής ή για άλλους λόγους που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Τη δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης έως και σε 12 ή 24 δόσεις, για τις ίδιες οφειλές, παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) μέσα από μια ερμηνεία της ισχύουσας νομοθεσίας στην οποία προέβη πρόσφατα και η οποία αποτυπώνεται σε έγγραφο που κοινοποίησε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζονται στο έγγραφο αυτό:

1) Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει αυτή τη στιγμή δύο δυνατότητες ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη Φορολογική Διοίκηση:

α) την «πάγια ρύθμιση» της υποπαραγράφου Α2 της παρ. Α΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013, με την οποία μπορούν να ρυθμιστούν οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και στα Τελωνεία οφειλές οι οποίες είτε έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες στο σύνολό τους είτε έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά ένα μέρος τους (τουλάχιστον κατά το ποσό της πρώτης δόσης αυτών) είτε δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες. Με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, αν προέρχονται από έκτακτη αιτία. Η ένταξη οφειλών στη συγκεκριμένη ρύθμιση συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με ετήσιο επιτόκιο 5%.

β) την «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του ν. 4174/2013 (του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας). Η μόνη ουσιαστική διαφορά της με την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 είναι ότι για την υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 δεν προβλέπεται ηλεκτρονική υποβολή αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης, οπότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να μεταβεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., να συμπληρώσει χειρόγραφα έντυπη αίτηση και έντυπη υπεύθυνη δήλωση για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

2) Σε κάθε μία από τις παραπάνω δύο «πάγιες ρυθμίσεις» υπάρχει όρος που προβλέπει ότι η υπαγωγή μιας οφειλής φορολογουμένου στο πρόγραμμα τμηματικής καταβολής έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή έως και σε 24 αν πρόκειται για οφειλή από έκτακτη αιτία, μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.

3) Ωστόσο, εάν ένας οφειλέτης απολέσει την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 μπορεί στη συνέχεια να εντάξει το εναπομείναν, ανεξόφλητο, υπόλοιπο της ίδιας οφειλής του στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 (του Κ.Φ.Δ.). Μπορεί επίσης να ισχύσει και το αντίθετο: εάν ένας οφειλέτης απολέσει την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 (του Κ.Φ.Δ.) έχει το δικαίωμα να εντάξει το εναπομείναν, ανεξόφλητο, υπόλοιπο της ίδιας οφειλής του στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013!

Με απλά λόγια, εάν ένας φορολογούμενος εντάξει ένας χρέος του προς το Δημόσιο (ληξιπρόθεσμο ή μη) στη μία «πάγια ρύθμιση» από τις δύο που ισχύουν και αποκτήσει το δικαίωμα εξόφλησης του χρέους αυτού σε 12 μηνιαίες δόσεις, αλλά στην πορεία απολέσει την ρύθμιση, μπορεί να εντάξει το υπόλοιπο της ίδιας οφειλής του στην άλλη «πάγια ρύθμιση» ακριβώς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Η μόνη διαφορά μεταξύ των περιπτώσεων απώλειας της μίας και της άλλης «πάγιας ρύθμισης» είναι η εξής:

α) σε περίπτωση απώλειας της «πάγιας ρύθμισης» 12 ή 24 δόσεων του ν. 4152/2013, ο οφειλέτης για να ενταχθεί αμέσως μετά στην «πάγια ρύθμιση» 12 ή 24 δόσεων του ν. 4174/2013 θα πρέπει να προσέλθει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να υποβάλει αυτοπροσώπως και σε έντυπη μορφή την αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση.

β) σε περίπτωση απώλειας της «πάγιας ρύθμισης» 12 ή 24 δόσεων του ν. 4174/2013, ο οφειλέτης για να ενταχθεί αμέσως μετά στην «πάγια ρύθμιση» 12 ή 24 δόσεων του ν. 4152/2013 αρκεί να υποβάλει ηλεκτρονικά, μέσω TAXISNET, την αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση.

Σημειώνεται ότι τόσο η «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 όσο και η «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 χάνεται εφόσον ο οφειλέτης:

α) δεν καταβάλει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες περισσότερες από μία δόσεις,

β) καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για περισσότερο από ένα μήνα,

γ) δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του στη φορολογία εισοδήματος και στη φορολογία Φ.Π.Α. κατά την περίοδο του υπαγωγής του στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. Στην περίπτωση αυτή, η υπαγωγή του ίδιου χρέους για δεύτερη φορά σε «πάγια ρύθμιση», σύμφωνα με τα παραπάνω αναφερθέντα, μπορεί να γίνει αφού προηγουμένως τακτοποιηθούν οι ανεκπλήρωτες φορολογικές υποχρεώσεις (με υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων κ.λπ.)

δ) δεν πληρώσει εμπρόθεσμα ή δεν εντάξει σε ρύθμιση τυχόν νέα οφειλή που θα προκύψει. Στην περίπτωση αυτή, η υπαγωγή του ίδιου χρέους για δεύτερη φορά σε «πάγια ρύθμιση», σύμφωνα με τα παραπάνω αναφερθέντα, μπορεί να γίνει αφού προηγουμένως τακτοποιηθεί η αποπληρωμή της νέας οφειλής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς ένα ρατσιστικό σχόλιο μπορεί να συγκεντρώσει χιλιάδες δολάρια

Κόσμος 09.05.2025
Η τοπική κοινωνία του Ρότσεστερ στη Μινεσότα μοιάζει διχασμένη μπροστά σε μια ρατσιστική επίθεση με θύμα ένα πεντάχρονο αγόρι

Ο Αρης Μουγκοπέτρος πήρε εξιτήριο μετά από τρεις εβδομάδες νοσηλείας

Ελλάδα 09.05.2025
Ο μουσικός τραυματίστηκε όταν έσκασε κροτίδα στα χέρια του με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν δύο δάχτυλα του

ΕΕ και Ουκρανία ετοιμάζουν ειδικό δικαστήριο για τα ρωσικά εγκλήματα – «Κανείς δεν θα μείνει ατιμώρητος»

Κόσμος 09.05.2025
Παράλληλα, εγκρίθηκε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας

Καταδικάστηκε πρώην διοικητής νοσοκομείου της Βόρειας Ελλάδας που είχε κακοποιήσει σeξουαλικά εργαζόμενη

Ελλάδα 09.05.2025
Είχε προηγηθεί σχετική καταγγελία από την εργαζόμενη για τέλεση γενετήσιων πράξεων από τον κατηγορούμενο το 2021

Χαμός στα ΕΛΤΑ Καλαμάτας επειδή παραχώρησαν προτεραιότητα σε μια έγκυο ‑ Δείτε το βίντεο

Ελλάδα 09.05.2025
«Μπορεί να περιμένει, δεν την πιάσαν οι πόνοι» διαμαρτυρήθηκε μια άλλη γυναίκα που περίμενε στην ουρά

Ο Τραμπ ρίχνει τους δασμούς με την Κίνα στο 80%

Κόσμος 09.05.2025
Στο 80% ρίχνει τους δασμούς με την Κίνα ο Ντόναλντ Τράμπ, σύμφωνα με ανάρτηση του στο Truth Social

Ντόναλντ Τραμπ: Απέλυσε τη βιβλιοθηκονόμο του Κογκρέσου – Κατακραυγή από τους Δημοκρατικούς

Κόσμος 09.05.2025
Η Κάρλα Χέιντεν ήταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφροαμερικανίδα που ανέλαβε τη θέση

Ηράκλειο: Βγήκε «ξινή» η πλάκα σε υπάλληλο πλυντηρίου αυτοκινήτων ‑ Έκανε τον παλιατζή από τα μεγάφωνα περιπολικού και συνελήφθη

Ελλάδα 09.05.2025
Ο εργαζόμενος βιντεοσκόπησε τον εαυτό του τη στιγμή της ενέργειας και στη συνέχεια ανέβασε το βίντεο στο TikTok

Εργατικό ατύχημα στην αμερικάνικη Πρεσβεία: Ανδρας έπεσε σε φρεάτιο

Ελλάδα 09.05.2025
Ο τραυματίας παρελήφθη, ενώ είχε τις αισθήσεις του, από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη