E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Bild: Οι Έλληνες ζητούν 376 δισ. ευρώ

Θα «σερβίρουν» τον λογαριασμό στον Στάινμαγερ

Δημοσίευση 10/10/2018 | 12:09

Bild: Οι Έλληνες ζητούν 376 δισ. ευρώ

Το ποσό των 376 δισεκατομμυρίων ευρώ εγείρουν oι Έλληνες σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, όπως γράφει σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα «Bild» που επικαλείται κρυφή μελέτη επιτροπής της ελληνικής βουλής.

Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του Σοσιαλδημοκράτη προέδρου της Γερμανίας,Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρει ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων θα τεθεί επί τάπητος.

Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του προέδρου της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και υπογραμμίζει ότι το τελικό ποσό που ζητούν οι Έλληνες από τους Γερμανούς ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις που υπολογίζονταν σε 280 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι Έλληνες θα σερβίρουν αύριο στον Στάινμαγερ τον λογαριασμό», σχολιάζει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας και προσθέτει ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία της μελέτης που έχει εκπονήσει επιτροπής της ελληνικής βουλής, το ύψος των γερμανικών αποζημιώσεων ανέρχεται στα 376 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Κατά την επίσκεψη του 62χρονου προέδρου της Γερμανίας,Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στην Αθήνα,οι αποζημιώσεις πρέπει να είναι ένα επίσημο θέμα προς συζήτηση», γράφει η γερμανική εφημερίδα και παραθέτει την άποψη του Έλληνα προέδρου της αρμόδιας επιτροπής στην ελληνική βουλή για το θέμα των αποζημιώσεων.

Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» , ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης,πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής στην ελληνική βουλή υποστήριξε χαρακτηριστικά:

«Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων θα πρέπει να τεθεί σε κάθε περίπτωση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,κ. Προκόπη Παυλόπουλο. .... Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να διευκρινιστεί αυτό το ζήτημα, όχι μόνο με δημόσιες δηλώσεις, αλλά και μεταξύ των δύο προέδρων. Η έκθεσή μας και το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων δεν βασίζεται στην κερδοσκοπία ή σε εκτιμήσεις, αλλά σε επίσημα έγγραφα. Και για εμάς δεν υπάρχει προθεσμία παραγραφής για να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις ", τόνισε.

Η έκθεση της ελληνικής βουλής εγείρει αρκετές απαιτήσεις, όπως γράφει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild:

- Τα 171,4 δισεκατομμύρια ευρώ σχετίζονται με τις ελληνικές απαιτήσεις αναφορικά με την καταστροφή της ελληνικής υποδομής κατά τη διάρκεια του πολέμου.

-Τα 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για τα υποχρεωτικά δάνεια που η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της κατοχής.

-Τα 33,8 δισεκατομμύρια ευρώ για περαιτέρω απώλειες κρατικών πόρων (πετρέλαιο, άλλοι πόροι, γεωργία) από το 1940 έως το 1944.

-Τα 53,8 δισεκατομμύρια ευρώ ως αντιστάθμισμα για τις απώλειες παραγωγής στη βιομηχανία κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Εκτός από τις απαιτήσεις του ελληνικού κράτους, η έκθεση αναφέρει επίσης για πρώτη φορά και ατομικές αξιώσεις.Η αρμόδια επιτροπή αναφέρει δύο πιθανές εκδοχές: είτε αποζημίωση για τους συγγενείς των 120.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο ή σε αυτούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε στρατόπεδα. Συνολικά 15,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διάσκεψης του Παρισιού του 1946: 558.000 έχασαν τη ζωή τους και 880.000 είχαν κριθεί ανίκανοι προς εργασία λόγω τραυματισμών.Οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών ανέρχονται συνολικά στα 107,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φόβοι για νέο κύκλο αίματος στο Μεξικό μετά την εξόντωση του «Ελ Μέντσο» – Ακυρώθηκαν πτήσεις και ποδοσφαιρικοί αγώνες

Κόσμος 23.02.2026
Ο ισχυρότερος βαρόνος ναρκωτικών της χώρας σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων στον αγροτικό δήμο Ταπάλπα

Σκοτ Ρίτερ: Πώς οι ΗΠΑ ξεγελούν το Ιράν ‑ Η συγκέντρωση δυνάμεων δεν γίνεται παρά για να επιτεθούν

Κόσμος 23.02.2026
Στρατηγικό λάθος της Τεχεράνης οι συνομιλίες, λέει ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ

Κούλουμα παντού: Σαρακοστιανά κεράσματα, μουσική και χορός από τον λόφο Φιλοπάππου μέχρι τον Λαγκαδά – Όλες οι εκδηλώσεις

Ελλάδα 23.02.2026
Τα υπαίθρια «τραπέζια» θα περιμένουν τους δημότες για να χαρούν την ημέρα και τα παιδιά για να πετάξουν ψηλά τον χαρταετό τους

Καθαρά Δευτέρα: Για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής ο κόσμος σήμερα στη Βαρβάκειο, «τσιμπημένες» οι τιμές σε σχέση με πέρυσι

Ελλάδα 23.02.2026
«Η αγορά έχει σχεδόν ξεπουλήσει, λίγα πράγματα έχουν μείνει» δηλώνει ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς της Βαρβακείου - Ποια σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά και ποια θα λειτουργήσουν σήμερα Καθαρά Δευτέρα

Στις φλόγες το Μεξικό μετά τον θάνατο του βαρώνου ναρκωτικών «Ελ Μέντσο» – Επιθέσεις και χάος σε πολλές πολιτείες

Κόσμος 23.02.2026
Η φερόμενη εξουδετέρωση του Νεμέσιο Οσεγέρα Σερβάντες πυροδοτεί κύμα βίας - O ρόλος αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην επιχείρηση

Αίγιο: 47χρονος πυροβόλησε ανήλικους επειδή έκαναν φασαρία

Ελλάδα Χτες
Ο 47χρονος έχει ομολογήσει την πράξη του

Φωτιά στα Σπάτα: Επεκτάθηκε και σε διπλανό κτίριο ‑ Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αποθηκευτικό χώρο γνωστής αλυσίδας αθλητικών ειδών

Έβρος: Πλημμύρισαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα ‑ Ακατάλληλο το νερό

Ελλάδα Χτες
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου παραμένει σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE»

Αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ παρείχαν ασφάλεια σε πάρτι του Επστάιν με παρόντα τον Αντριου το 2010

Κόσμος Χτες
Σε αίτημα για σχολιασμό των σημερινών δημοσιευμάτων, η Σκότλαντ Γιαρντ απάντησε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω σχόλιο

Αντιδράσεις για το κλείσιμο του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ‑ «Πλήγμα για τη Δημοκρατία»

Ελλάδα Χτες
Η ζημιά είναι δυσανάλογη σε σχέση με το δημοσιονομικό όφελος, επισημαίνουν φορείς

Φωτιά στα Σπάτα σε αποθηκευτικό χώρο καταστήματος αθλητικών ειδών

Ελλάδα Χτες
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο

Πατρινό Καρναβάλι: 50.000 καρναβαλιστές στους δρόμους – Δείτε τη μεγάλη παρέλαση

Ελλάδα Χτες
Η πόλη της Πάτρας έχει κατακλυστεί από μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ζουν από κοντά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις