E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Bild: Οι Έλληνες ζητούν 376 δισ. ευρώ

Θα «σερβίρουν» τον λογαριασμό στον Στάινμαγερ

Δημοσίευση 10/10/2018 | 12:09

Bild: Οι Έλληνες ζητούν 376 δισ. ευρώ

Το ποσό των 376 δισεκατομμυρίων ευρώ εγείρουν oι Έλληνες σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, όπως γράφει σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα «Bild» που επικαλείται κρυφή μελέτη επιτροπής της ελληνικής βουλής.

Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του Σοσιαλδημοκράτη προέδρου της Γερμανίας,Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρει ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων θα τεθεί επί τάπητος.

Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του προέδρου της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και υπογραμμίζει ότι το τελικό ποσό που ζητούν οι Έλληνες από τους Γερμανούς ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις που υπολογίζονταν σε 280 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι Έλληνες θα σερβίρουν αύριο στον Στάινμαγερ τον λογαριασμό», σχολιάζει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας και προσθέτει ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία της μελέτης που έχει εκπονήσει επιτροπής της ελληνικής βουλής, το ύψος των γερμανικών αποζημιώσεων ανέρχεται στα 376 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Κατά την επίσκεψη του 62χρονου προέδρου της Γερμανίας,Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στην Αθήνα,οι αποζημιώσεις πρέπει να είναι ένα επίσημο θέμα προς συζήτηση», γράφει η γερμανική εφημερίδα και παραθέτει την άποψη του Έλληνα προέδρου της αρμόδιας επιτροπής στην ελληνική βουλή για το θέμα των αποζημιώσεων.

Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» , ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης,πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής στην ελληνική βουλή υποστήριξε χαρακτηριστικά:

«Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων θα πρέπει να τεθεί σε κάθε περίπτωση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,κ. Προκόπη Παυλόπουλο. .... Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να διευκρινιστεί αυτό το ζήτημα, όχι μόνο με δημόσιες δηλώσεις, αλλά και μεταξύ των δύο προέδρων. Η έκθεσή μας και το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων δεν βασίζεται στην κερδοσκοπία ή σε εκτιμήσεις, αλλά σε επίσημα έγγραφα. Και για εμάς δεν υπάρχει προθεσμία παραγραφής για να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις ", τόνισε.

Η έκθεση της ελληνικής βουλής εγείρει αρκετές απαιτήσεις, όπως γράφει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild:

- Τα 171,4 δισεκατομμύρια ευρώ σχετίζονται με τις ελληνικές απαιτήσεις αναφορικά με την καταστροφή της ελληνικής υποδομής κατά τη διάρκεια του πολέμου.

-Τα 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για τα υποχρεωτικά δάνεια που η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της κατοχής.

-Τα 33,8 δισεκατομμύρια ευρώ για περαιτέρω απώλειες κρατικών πόρων (πετρέλαιο, άλλοι πόροι, γεωργία) από το 1940 έως το 1944.

-Τα 53,8 δισεκατομμύρια ευρώ ως αντιστάθμισμα για τις απώλειες παραγωγής στη βιομηχανία κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Εκτός από τις απαιτήσεις του ελληνικού κράτους, η έκθεση αναφέρει επίσης για πρώτη φορά και ατομικές αξιώσεις.Η αρμόδια επιτροπή αναφέρει δύο πιθανές εκδοχές: είτε αποζημίωση για τους συγγενείς των 120.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο ή σε αυτούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε στρατόπεδα. Συνολικά 15,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διάσκεψης του Παρισιού του 1946: 558.000 έχασαν τη ζωή τους και 880.000 είχαν κριθεί ανίκανοι προς εργασία λόγω τραυματισμών.Οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών ανέρχονται συνολικά στα 107,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αδωνις Γεωργιάδης: Το ρουσφέτι δεν πρέπει να έχει ποινικές κυρώσεις

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
«Αυτοί είναι οι ΠΑΣΟΚοι μια ζωή οι ίδιοι, ψεύτες και υποκριτές. Δεν ντρέπονται;».

«Δεν με προσκάλεσε στο δωμάτιο»: Τι λέει ο σύντροφος της Μυρτώς για την επικοινωνία τους το βράδυ του θανάτου της

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
«Αφού την άφησα με την Ολίβια, γιατί εγώ πήγα σπίτι να πάρω ένα powerbank»

Νεαρός έβγαλε όπλο και απείλησε υπαλλήλους καθαριότητας στη Νέα Ιωνία

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 4:40 με τον 53χρονο υπάλληλο να καταγγέλλει πως του επιτέθηκε φραστικά γιατί, όπως τους είπε, χτύπησαν με έναν κάδο το αυτοκίνητό του

Έρχονται αυξήσεις έως και 30% στα προφυλακτικά λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία προφυλακτικών παγκοσμίως αναφέρει πως το κόστος παραγωγής τους έχει εκτοξευτεί από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση

Ελληνικών συμφερόντων το τάνκερ που χτυπήθηκε στο Ομάν

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Από την επίθεση προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στη γέφυρα του πλοίου, ενώ όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή

Πετρούπολη: Σκηνές σοκ σε λεωφορείο – 19χρονη βρέθηκε ημίγυμνη

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Ο πατέρας της την μετέφερε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας

Μέτρα σε δύο δόσεις ανακοινώνει ο Μητσοτάκης: Το diesel, οι συνταξιούχοι και η έκπληξη

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Πιθανό πρόσθετο μέτρο – «έκπληξη» να εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο

Πρόστιμο σε μουσικούς του δρόμου: Ο δήμος Θεσσαλονίκης... ανακάλεσε

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Ο δήμος «παίρνει πίσω» το πρόστιμο των 300 ευρώ στους Yilturum - «Δικαιωθήκαμε»

Παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ιράν ‑ ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Τραμπ

Κόσμος 22.04.2026
Συνεχίζεται ωστόσο ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών

Κρήτη: Θρίλερ με την εξαφάνιση της Ελευθερίας ‑ «Κλειδί» το σημείο που βρέθηκε νεκρός ο πρώην σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση εξαφάνισης της 43χρονης