E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καλιφόρνια: Θα απαγορεύονται και με το νόμο τα αδύναμα password

Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα επιτρέπονται ευκολοι κωδικοί όπως «admin», «password», «0000» και «1234»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/10/2018 | 20:07

Καλιφόρνια: Θα απαγορεύονται και με το νόμο τα αδύναμα password

Η πολιτεία της Καλιφόρνια πέρασε νόμο που υιοθετεί υψηλότερα κριτήρια ασφαλείας για τις συνδεδεμένες με το διαδίκτυο συσκευές οι οποίες κατασκευάζονται και πωλούνται στην περιοχή.

Με βάση αυτόν το νόμο κάθε gadget που κατασκευάζεται θα πρέπει αν έχει έναν μοναδικό κωδικό. Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι χθες οι κωδικοί πρόσβασης που ορίζονταν από τους κατασκευαστές ακολουθούσαν ένα εύκολο μοτίβο κι ήταν πανομιότυποι με την λογική ότι ο χρήστης θα τους άλλαζε αφότου έπαιρνε στα χέρια του το προϊόν.

Ωστόσο τέτοιου είδους εύκολοι κωδικοί πρόσβασης, οι οποίοι ανά περιπτώσεις δεν άλλαζαν ποτέ, επέτρεψαν σε κυβερνοεγκληματίες να πραγματοποιούν επιθέσεις οι οποίες εξαπλώνονταν γρήγορα και προκαλούσαν μεγάλες ζημιές.

Ο νέος νόμος που αφορά στην ασφάλεια των συνδεδεμένων συσκευών απαιτεί από τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών να εξοπλίζουν τα προϊόντα τους με «λογικά» χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης είτε μια διαδικασία εκκίνησης που αναγκάζει τους χρήστες να δημιουργούν τον δικό τους κώδικα όταν χρησιμοποιούν για πρώτη φορά τον κάθε gadget.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει επίσης στους πελάτες που υφίστανται βλάβη όταν μια εταιρεία αγνοεί τον νόμο αυτό να μπορούν να προχωρήσουν σε μήνυση διεκδικώντας αποζημίωση.

Ο Kieren McCarthy χαρακτήρισε τον νόμο ως ένα μεγάλο βήμα αλλά και μια τεράστια χαμένη ευκαιρία. Ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από τους αδύναμους κωδικούς πρόσβασης είναι η δημιουργία συσκευών που δεν μπορούν να αναβαθμιστούν με κάποιο update και παραμένουν εκτεθειμένες από λάθη του παρελθόντος, ανέφερε. Η Καλιφόρνια θα έπρεπε να έχει προσθέσει άρθρα στα οποία απαιτείται από τους κατασκευαστές να ακολουθούν μια πιο σφαιρική προσέγγιση στο πώς θα περιορίσουν τους κυβερνοεγκληματίες να αποκτήσουν πρόσβαση στις συσκευές τους.

Στα τέλη του 2016, οι Twitter, Spotify και Reddit είχαν κατεβάσει τις σελίδες τους μετά από μια κυβερνοεπίθεση που εκμεταλλεύτηκε τους εύκολους κωδικούς πρόσβασης και απέκτησε πρόσβαση σε πολλά διασυνδεδεμένα gadgets, συμπεριλαμβανομένων των καμερών των συσκευών καθώς και άλλων smart home devices.

Μια επίθεση από κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως VPNFilter, αυτή την περίοδο στοχεύει οικιακούς δρομολογητές (WiFi) και μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί περί τις 500.000 συσκευές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο ‑ ντοκουμέντο από την απόδραση φυλακισμένου στον Κορυδαλλό: Ο 48χρονος τρέχει και οι σωφρονιστικοί τον καταδιώκουν

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του, ενώ συνελήφθησαν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Φωτιά σε υπόγεια αποθήκη στο Κολωνάκι

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα

Σοκ στο Λιβαδερό Σερβίων: Αγρια επίθεση αρκούδας που ισοπέδωσε μαντρί και κατασπάραξε 15 πρόβατα

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Σε απόγνωση πατέρας και γιος που αντίκρισαν εικόνες καταστροφής στην κτηνοτροφική μονάδα τους

Συναγερμός στην Ηγουμενίτσα για τους Hells Angels: 5.000 μέλη στην πόλη και αυξημένα μέτρα ασφαλείας

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές για την παγκόσμια συγκέντρωση περίπου 5.000 μελών των Hells Angels στην Ηγουμενίτσα από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου

Βόμβα Σαμαρά: Έτοιμο νέο κόμμα – Ποιους ψηφοφόρους βάζει στο στόχαστρο

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει λάβει την απόφαση για νέο κόμμα ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών

«Τα μνημεία δεν είναι για πριβέ γλέντια»: Σκληρή ανακοίνωση των αρχαιολόγων για το Νιόκαστρο Πύλου

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει ότι το Νιόκαστρο της Πύλου μετατράπηκε σε ιδιωτικό σκηνικό πολυτέλειας για λίγους εκλεκτούς

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο αρχείο η δικογραφία για Αθανασίου και Χατζηβασιλείου

Ελλάδα 02.06.2026
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή με αίτημα για άρση βουλευτικής ασυλίας των δύο εν ενεργεία βουλευτών

Πήλιο: Ακατάλληλο το πόσιμο νερό σε τρία χωριά ‑ Τι εντοπίστηκε

Ελλάδα 02.06.2026
Η απαγόρευση έχει τεθεί σε ισχύ από τις 29 Μαΐου - Η ανακοίνωση του δήμου Νότιου Πηλίου

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επεκτείνεται σε νέους κλάδους ‑ Ποιους εργαζόμενους αφορά

Ελλάδα 02.06.2026
Η νέα επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα καλύψει συνολικά 476.000 εργαζόμενους

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι του Notos στη Σταδίου για να μη χαθούν 300 θέσεις εργασίας

Ελλάδα 02.06.2026
Το πολυκατάστημα θα βάλει λουκέτο τον ερχόμενο Αύγουστο