E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δολοφονία Φύσσα: Η τεχνική έκθεση που διαψεύδει τους αστυνομικούς

Ο διάλογος ΔΙΑΣ - κέντρου όταν ο Ρουπακιάς μαχαίρωνε τον Φύσσα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/10/2018 | 09:17

Δολοφονία Φύσσα: Η τεχνική έκθεση που διαψεύδει τους αστυνομικούς

Η τεχνική έκθεση του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, που αποτυπώνει το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, παρουσιάστηκε χθες βράδυ, παρουσία της οικογένειας του δολοφονημένου καλλιτέχνη και πλήθους κόσμου στον πολυχώρο «Κρεμλίνο» στον Πειραιά.

Οι ερευνητές του Forensic Architecture κατάφεραν να συνδυάσουν στο διάρκειας 43 λεπτών βίντεο, το οποίο έχει προβληθεί και στην δίκη της Χρυσής Αυγής στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, την εικόνα από τις κάμερες ασφαλείας καταστημάτων κοντά στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, τις διαβιβάσεις των αστυνομικών αλλά και τις τηλεφωνικές συνομιλίες προς το ΕΚΑΒ. Συγχρονίζοντας όλα τα παραπάνω, κατάφεραν να προσδιορίσουν τον χρόνο και τον χώρο και κατέληξαν σε χρήσιμα συμπεράσματα για τη δολοφονία που τοποθετείται μεταξύ 00:03:23 και 00:04:06 μετά τα μεσάνυχτα. 

Σημαντικό σημείο από όσα αναδεικνύει το βίντεο, είναι ο ρόλος της Αστυνομίας. Δημιουργούνται πλέον πάρα πολλά ερωτήματα για το πώς και αν έδρασαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που βρίσκονταν στο σημείο ώστε να εμποδίσουν την δολοφονία.

H ομάδα ΔΙΑΣ φαίνεται καθαρά να καταφθάνει στο σημείο της δολοφονίας στις 23:58. Ωστόσο στο δικαστήριο υπήρξε ο ισχυρισμός από τους αστυνομικούς πως έλαβαν την κλήση στις 23:59. “Εμείς αυτήν την κλήση την ακούμε στις 23:54. Επίσης, ο επικεφαλής της μίας εκ των δύο ομάδων ΔΙΑΣ που βρέθηκαν στο σημείο, στην επικοινωνία του με το κέντρο ισχυρίστηκε πως στο σημείο βρισκόταν μόνο η δική του ομάδα, δηλαδή δύο μοτοσυκλέτες με τέσσερις αστυνομικούς, ενώ στο βίντεο φαίνονται δύο τέτοιες ομάδες”.

H οικογένεια του άτυχου νέου, αλλά και οι συνήγοροι της, θεώρησαν πως είναι επιτακτική η ανάγκη δημοσιοποίησης του υλικού, καθώς μέσα από αυτό, αποδεικνύεται κατά την πολιτική αγωγή, η οργανωμένη επίθεση από τον Γιώργο Ρουπακιά και άλλα μέλη της ΧΑ, που επί της ουσίας ήθελαν να προκαλέσουν θύματα, αλλά και τα «τεράστια κενά και λάθη που έκαναν οι διωκτικές αρχές».

Παρούσα ήταν από νωρίς η μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα, που λίγο πριν ξεκινήσει η παρουσίαση του υλικού, εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για το πώς έχει «εξαφανιστεί» η υπόθεση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Είναι μια μεγάλη δίκη, και λογικό είναι να καθυστερήσει. Όσον αφορά το ποιοι είναι έξω, αυτή είναι η δικονομία της χώρας. Δυστυχώς, είναι έξω, κάποια στιγμή όμως δεν θα είναι έξω, θα μπούνε μέσα. Γι’ αυτό και γίνεται αυτός ο αγώνας. Σήμερα παρουσιάζεται η έρευνα που αποδεικνύει περίτρανα, ότι οι αστυνομικοί ήταν εκεί την ώρα που έγινε, αλλά επί της ουσίας ότι δεν κάνανε τίποτε».

Η ίδια μάλιστα υποστήριξε πως δεν έχει δει το υλικό, όχι επειδή δεν θέλει, αλλά επειδή αδυνατεί να αντέξει την ψυχολογική πίεση.

Το οπτικοακουστικό υλικό διάρκειας 43 λεπτών, αποτυπώνει ξεκάθαρα, σύμφωνα με την οικογένεια, το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα αρκετά πριν την δολοφονική επίθεση στον Παύλο Φύσσα, τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στην περιοχή πριν το φονικό, αλλά και τις ενέργειες του κατηγορούμενου δολοφόνου και των συνεργών του.

Όπως διευκρινίστηκε, η μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας ανατέθηκε πριν περίπου ενάμιση χρόνο από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα στο ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture που εδρεύει στο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με σκοπό την εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία και επιδίδεται στην χωρική και χρονική ανάλυση των γεγονότων που προηγήθηκαν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Στόχος ήταν να αποδειχθεί και να αποκαλυφθεί η πραγματική θέση των εμπλεκομένων, σε χρόνο και τόπο, ώστε να βρεθεί η αλήθεια.

Η συνήγορος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου ανέφερε κατά την ομιλία της: «Όλα όσα διαδραματίζονται στο δικαστήριο τα τελευταία 3,5 χρόνια, λόγω του ότι η δίκη δεν καλύπτεται από τα μμε, σήμερα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, όχι μόνο να σας φέρουμε στο κλίμα τι ακριβώς αποδεικνύεται μέσα στην αίθουσα, αλλά να αντιληφθείτε αυτό που και εμείς πλέον πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η ΧΑ είναι μια εγκληματική οργάνωση».

Στην τοποθέτησή της, η Χρύσα Παπαδοπούλου, μία ακόμη συνήγορος της οικογένειας, επεσήμανε πως από τον συνδυασμό των καταθέσεων των αυτοπτών μαρτύρων το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, «ήταν σαφές ότι ανέκυπτε ένα θέμα, όπως η παρουσία, η αντίδραση ή αδράνεια μάλλον των αστυνομικών που ήταν εκεί».

«Δύο ήταν τα βασικά ζητήματα: πρώτον γιατί οι αστυνομικοί δεν συνέλαβαν και άλλους χρυσαυγίτες εκτός από τον Ρουπακιά, και δεύτερον, εάν μπορούσαν να αποτρέψουν την δολοφονία, δεδομένου ότι ήταν στο σημείο αρκετά λεπτά πριν», σημείωσε η κα Παπαδοπούλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το IRIS γίνεται υποχρεωτικό ‑ Αλλάζει ο τρόπος πληρωμών και αποδείξεων

Οικονομία 21.11.2025
Tι πρέπει να έχουν έτοιμο οι επιχειρήσεις

Σας παίρνουν συνέχεια τηλέφωνο από την Πολωνία; Γιατί δεν πρέπει να το σηκώσετε

Ελλάδα 21.11.2025
Τι δεν πρέπει να κάνετε αν δείτε κλήσεις από +48 και +3197

Νέα ταυτότητα: Οι κρίσιμες ενημερώσεις που δεν πρέπει να αμελήσεις

Ελλάδα 21.11.2025
Η έγκαιρη ενημέρωση είναι απαραίτητη

Σοκάρει βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό ανήλικης από συνομήλικές της

Ελλάδα 21.11.2025
Προβληματισμό προκαλεί το μένος με το οποίο χτυπούν με χέρια και πόδια τα τέσσερα κορίτσια το θύμα τους

Τραγωδία στο Βόλο: Ένοχος μόνο για πλημμελήματα ο οδηγός της μηχανής που παρέσυρε παππού και βρέφος

Ελλάδα 21.11.2025
Το δικαστήριο τον απάλλαξε για το κακούργημα της επικίνδυνης οδήγησης - Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή

Μαμντάνι για τη συνάντηση με τον Τραμπ: «Έχω πολλές διαφωνίες με τον πρόεδρο, αλλά δεν πρόκειται για εμένα»

Κόσμος Χτες
«Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε

Πέθανε στα 63 ο Gary «Mani» Mounfield των Stone Roses και Primal Scream

Πολιτισμός Χτες
Ο Mounfield υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Stone Roses, συγκροτήματος που καθόρισε τον λεγόμενο ήχο του «Madchester»

Καισαριανή: Εμπρησμός σε γνωστό μπαρ

Ελλάδα Χτες
«Πόλεμο συμφερόντων» βλέπει η ΕΛΑΣ

Πολική νύχτα στην Αλάσκα: Η πόλη που δεν θα δει ήλιο για δύο μήνες

Κόσμος Χτες
Βίντεο από την τελευταία ανατολή για το 2025

Σάλος στις ΗΠΑ: Έξι Δημοκρατικοί καλούν τον στρατό να μην υπακούει σε παράνομες διαταγές

Κόσμος Χτες
«Η προδοσία τιμωρείται με θάνατο» λέει ο Τραμπ