E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι και πότε θα το λάβουν

Η υπουργική απόφαση για τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια χορήγησης

Δημοσίευση 1/10/2018 | 14:48

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι και πότε θα το λάβουν

Με τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινά δύο εβδομάδες και δεδομένης της ανοδικής κούρσας της τιμής του αργού στις διεθνείς αγορές, τα νοικοκυριά θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται τη Δευτέρα στις ασιατικές αγορές, με το πετρέλαιο τύπου Brent να κινείται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τιμών τετραετίας, εν αναμονή της εφαρμογής των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, τον επόμενο μήνα.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, καταγράφονται στα 83,24 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 51 σεντς ή 0,3%. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξάνονται κατά 37 σεντς ή 0,5% στα 73,62 δολάρια το βαρέλι.

Το επίδομα θέρμανσης
Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 18,75 έως 312,50 ευρώ και θα το λάβουν για την περίοδο από 15/10/2018 έως 30/4/2019 εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Τα ποσά των επιδομάτων θα καταβληθούν από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2019. Η υπουργική απόφαση για τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια χορήγησης και το ύψος των επιδομάτων θέρμανσης αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα κριτήρια
Μέχρι στιγμής τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων καθώς και τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα είναι ίδια με πέρυσι.

Συγκεκριμένα:

1. Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15/10/2018 έως 30/4/2019 θα είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

2. Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται και φέτος διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε τέσσερις μεγάλες Κλιματικές Γεωγραφικές Ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φρένο στα ενοίκια από το 2026 – Πώς η κυβέρνηση θέλει να ρίξει τα ενοίκια με ανακαινίσεις και πλαφόν

Οικονομία 07.01.2026
Πάγωμα μισθωμάτων, επιδότηση ανακαινίσεων και νέοι κανόνες στην αγορά κατοικίας

Εφυγε από τη ζωή στα 31 του ο δημοσιογράφος Οδυσσέας Πάππος

Ελλάδα 07.01.2026
Σε ηλικία 31 ετών έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος της `Καθημερινής` Οδυσσέας Πάππος.

Δήμαρχος Αη Στράτη: Ανήμερα των Θεοφανείων αποκάλυψε τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο

Ελλάδα 07.01.2026
Η δημόσια εξομολόγηση για τον καρκίνο και το μήνυμα δύναμης στους κατοίκους

Διορθώσεις στο Ε9: Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ

Οικονομία 07.01.2026
Σημαντικός ο έλεγχος της προεπισκόπησης της περιουσιακής κατάστασης πριν από την οριστικοποίηση της δήλωσης

Ο Τραμπ θα επιχειρήσει για τέταρτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ να αγοράσει την Γροιλανδία

Κόσμος 07.01.2026
Η χρήση του στρατού είναι πάντα μια επιλογή, λέει ο Λευκός Οίκος

Με ήρωα τον Μοναστηρλή στα πέναλτι, ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στους 8 του Κυπέλλου, 5‑4 τον Ατρόμητο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο 21χρονος Δημήτρης Μοναστηρλής απέκρουσε στην τελευταία εκτέλεση του Καραμάνη

Συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Γαλλία και Βρετανία θα αναπτύξουν δικά τους στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης

Ελλάδα Χτες
Ο Μακρόν ανακοίνωσε συμφωνία Ουκρανίας και συμμάχων για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης του Παρισιού, μετά τη συνεδρίαση της Συμμαχίας των Προθύμων

Πέθανε η Τόνια Καζιάνη – Η αγαπημένη ηθοποιός ήταν 80 ετών

Ελλάδα Χτες
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία

Σέρρες: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται ο 16χρονος που ξυλοκόπησε τον 17χρονο

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθη και η μητέρα του κατηγορουμένου για παραμέληση ανηλίκου

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Μαθητής Γυμνασίου έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από την Υψηλή Γέφυρα

Ελλάδα Χτες
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε το νεαρό στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Φρένο στα ενοίκια από το 2026: Πάγωμα μισθωμάτων, επιδότηση ανακαινίσεων και νέοι κανόνες στην αγορά κατοικίας

Οικονομία Χτες
Δέσμη παρεμβάσεων με «κλειδωμένα» ενοίκια έως 5 χρόνια, επιδότηση έως 300 €/τ.μ. για κλειστά ακίνητα και διοικητικό καθορισμό τιμών στις νέες οικοδομές