E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε πολιτικό αδιέξοδο η Σουηδία

Πολιτική κρίση στη σκανδιναβική χώρα

Δημοσίευση 26/9/2018 | 11:25

Σε πολιτικό αδιέξοδο η Σουηδία

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Σουηδίας, η Βουλή της χώρας καταψήφισε χθες τον προτεινόμενο πρωθυπουργό επιβεβαιώνοντας το πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε από τις κάλπες της 9ης Σεπτεμβρίου. Ο Σοσιαλδημοκράτης Στέφεν Λεβέν ηττήθηκε με ψήφους 204-142, αλλά παραμένει στο αξίωμά του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ενόσω οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας επιχειρούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο του σχηματισμού κυβέρνησης.

Στις ασκήσεις επί χάρτου παρεμβάλλεται εν είδει «σφήνας» το αντιμεταναστευτικό κόμμα SD του Γίμι Οκεσον, με το οποίο κανένα από τα δύο μεγάλα μπλοκ δεν θα επιθυμούσε να συνεργαστεί. Το σύνταγμα επιτρέπει στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βουλής Αντρέας Νορλέν τέσσερις προσπάθειες να ορίσει πρωθυπουργό, ο οποίος να μην απορρίπτεται από την πλειοψηφία των βουλευτών (δεν χρειάζεται να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών).

Το ίδιο το γεγονός ότι πρόεδρος της Βουλής εξελέγη χθες ο κεντροδεξιός Νορλέν και όχι κάποιος πολιτικός από τους Σοσιαλδημοκράτες, που ήρθαν με μεγάλη διαφορά πρώτοι στις εκλογές και ηγούνται του κατά μία έδρα μεγαλύτερου μπλοκ κομμάτων, δείχνει ότι η Σουηδία βρίσκεται στη φάση της υπέρβασης άγραφων κανόνων. Ο Νορλέν υποστηρίχθηκε από τα τέσσερα κόμματα του κεντροδεξιού συνασπισμού, αλλά και από το SD, με τους Σοσιαλδημοκράτες να καταγγέλλουν απαρχές συνεργασίας δεξιάς-ακροδεξιάς.

Κανένα ζήτημα δεν διχάζει τη σουηδική κεντροδεξιά περισσότερο από τη στάση που πρέπει να τηρήσει απέναντι στο κόμμα του Οκεσον, στην ιδρυτική ομάδα του οποίου, το 1988, βρίσκονταν πολυάριθμοι νεοναζί. Το κόμμα εξευγένισε την εικόνα του και απέσπασε 17% στις εκλογές, ευελπιστώντας να καταστεί απαραίτητο στήριγμα μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Εδώ και χρόνια, οι δύο κυρίαρχοι συνασπισμοί κομμάτων αποφεύγουν κάτι τέτοιο, συμφωνώντας ότι όποιος από τους δύο διαθέτει περισσότερες έδρες θα κυβερνήσει, με μικρές παραχωρήσεις προς τον άλλον, ο οποίος θα επιδεικνύει κοινοβουλευτική ανοχή. Αυτό συνέβη στη δεύτερη κυβέρνηση μειοψηφίας του κεντροδεξιού Φρέντρικ Ράινφελντ και στην κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείτο μέχρι τώρα ο Σοσιαλδημοκράτης Λεβέν.

Ζυμώσεις

Ενδέχεται οι πολιτικές ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη να οδηγήσουν σε αναδιάταξη των πολιτικών μπλοκ, καθώς οι κεντρώοι και οι φιλελεύθεροι επιμένουν σθεναρά στην απομόνωση του SD, άρα στην πιθανή στήριξη μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, ενώ οι Μετριοπαθείς και οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν στο εσωτερικό τους τάσεις που αλληθωρίζουν προς την άκρα δεξιά.

Ο τωρινός επικεφαλής των «Μετριοπαθών» (Moderaterna), του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος, Ουλφ Κρίστερσον, κατέκτησε το αξίωμα αυτό μετά τις εσωτερικές αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει τα ανοίγματα της προκατόχου του προς το SD.

O Κρίστερσον υποστηρίζει ότι μπορεί να γίνει πρωθυπουργός με σοσιαλδημοκρατική στήριξη και ότι η μία έδρα διαφορά που έχουν τα δύο μπλοκ μεταξύ τους δεν νομιμοποιεί τον Λεβέν να παραμείνει στην εξουσία. Προκειμένου εξάλλου να αποδείξει ότι δεν έχει ξεκινήσει να συνεργάζεται με το SD, η κεντροδεξιά δεν ανταπέδωσε τη χάρη της εκλογής του Νορλέν, καταψηφίζοντας τον ακροδεξιό υποψήφιο για την αντιπροεδρία της Βουλής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία