E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε πολιτικό αδιέξοδο η Σουηδία

Πολιτική κρίση στη σκανδιναβική χώρα

Δημοσίευση 26/9/2018 | 11:25

Σε πολιτικό αδιέξοδο η Σουηδία

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Σουηδίας, η Βουλή της χώρας καταψήφισε χθες τον προτεινόμενο πρωθυπουργό επιβεβαιώνοντας το πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε από τις κάλπες της 9ης Σεπτεμβρίου. Ο Σοσιαλδημοκράτης Στέφεν Λεβέν ηττήθηκε με ψήφους 204-142, αλλά παραμένει στο αξίωμά του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ενόσω οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας επιχειρούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο του σχηματισμού κυβέρνησης.

Στις ασκήσεις επί χάρτου παρεμβάλλεται εν είδει «σφήνας» το αντιμεταναστευτικό κόμμα SD του Γίμι Οκεσον, με το οποίο κανένα από τα δύο μεγάλα μπλοκ δεν θα επιθυμούσε να συνεργαστεί. Το σύνταγμα επιτρέπει στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βουλής Αντρέας Νορλέν τέσσερις προσπάθειες να ορίσει πρωθυπουργό, ο οποίος να μην απορρίπτεται από την πλειοψηφία των βουλευτών (δεν χρειάζεται να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών).

Το ίδιο το γεγονός ότι πρόεδρος της Βουλής εξελέγη χθες ο κεντροδεξιός Νορλέν και όχι κάποιος πολιτικός από τους Σοσιαλδημοκράτες, που ήρθαν με μεγάλη διαφορά πρώτοι στις εκλογές και ηγούνται του κατά μία έδρα μεγαλύτερου μπλοκ κομμάτων, δείχνει ότι η Σουηδία βρίσκεται στη φάση της υπέρβασης άγραφων κανόνων. Ο Νορλέν υποστηρίχθηκε από τα τέσσερα κόμματα του κεντροδεξιού συνασπισμού, αλλά και από το SD, με τους Σοσιαλδημοκράτες να καταγγέλλουν απαρχές συνεργασίας δεξιάς-ακροδεξιάς.

Κανένα ζήτημα δεν διχάζει τη σουηδική κεντροδεξιά περισσότερο από τη στάση που πρέπει να τηρήσει απέναντι στο κόμμα του Οκεσον, στην ιδρυτική ομάδα του οποίου, το 1988, βρίσκονταν πολυάριθμοι νεοναζί. Το κόμμα εξευγένισε την εικόνα του και απέσπασε 17% στις εκλογές, ευελπιστώντας να καταστεί απαραίτητο στήριγμα μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Εδώ και χρόνια, οι δύο κυρίαρχοι συνασπισμοί κομμάτων αποφεύγουν κάτι τέτοιο, συμφωνώντας ότι όποιος από τους δύο διαθέτει περισσότερες έδρες θα κυβερνήσει, με μικρές παραχωρήσεις προς τον άλλον, ο οποίος θα επιδεικνύει κοινοβουλευτική ανοχή. Αυτό συνέβη στη δεύτερη κυβέρνηση μειοψηφίας του κεντροδεξιού Φρέντρικ Ράινφελντ και στην κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείτο μέχρι τώρα ο Σοσιαλδημοκράτης Λεβέν.

Ζυμώσεις

Ενδέχεται οι πολιτικές ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη να οδηγήσουν σε αναδιάταξη των πολιτικών μπλοκ, καθώς οι κεντρώοι και οι φιλελεύθεροι επιμένουν σθεναρά στην απομόνωση του SD, άρα στην πιθανή στήριξη μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, ενώ οι Μετριοπαθείς και οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν στο εσωτερικό τους τάσεις που αλληθωρίζουν προς την άκρα δεξιά.

Ο τωρινός επικεφαλής των «Μετριοπαθών» (Moderaterna), του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος, Ουλφ Κρίστερσον, κατέκτησε το αξίωμα αυτό μετά τις εσωτερικές αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει τα ανοίγματα της προκατόχου του προς το SD.

O Κρίστερσον υποστηρίζει ότι μπορεί να γίνει πρωθυπουργός με σοσιαλδημοκρατική στήριξη και ότι η μία έδρα διαφορά που έχουν τα δύο μπλοκ μεταξύ τους δεν νομιμοποιεί τον Λεβέν να παραμείνει στην εξουσία. Προκειμένου εξάλλου να αποδείξει ότι δεν έχει ξεκινήσει να συνεργάζεται με το SD, η κεντροδεξιά δεν ανταπέδωσε τη χάρη της εκλογής του Νορλέν, καταψηφίζοντας τον ακροδεξιό υποψήφιο για την αντιπροεδρία της Βουλής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ